You are here
Home > QB Subjectwise > 029 Geography Previous Year Questions

029 Geography Previous Year Questions

Geography Previous Year Questions

Q1. The jet streams are
(a) wind systems with a pronounced seasonal reverse at a direction
(b) winds blowing from the subtropical high-pressure belts towards the subpolar low-pressure belts
(c) narrow meandering bands of swift winds which blow in the midlatitudes near the tropopause and encircle the globe
(d) winds blowing from the subpolar low-pressure belts towards the subtropical high-pressure belts
Ans: (c)

Q2. Which one of the following is applicable to collisioncoalescence process of precipitation?
(a) Clouds which do not extend beyond the freezing level
(b) Clouds which extend beyond the freezing level
(c) All types of clouds
(d) Cirrocumulus cloud
Ans: (a)

Q3. Among the following cities, which one is nearest to the Tropic of Cancer?
(a) Delhi (b) Kolkata
(c) Jodhpur (d) Nagpur
Ans: (b)

Q4. Which one of the following sets of conditions is necessary for a good cultivation of wheat?
(a) Moderate temperature and moderate rainfall
(b) High temperature and heavy rainfall
(c) High temperature and moderate rainfall
(d) Low temperature and low rainfall
Ans: (a)

Q5. The standard time of the following countries is ahead or behind Greenwich Mean Time depending on whether they are east or west of the longitude passing through Greenwich :
1. Cuba 2. Greece
3. Iraq 4. Costa Rica
5. Japan Which one of the following sequential orders gives the correct arrangement of the countries according to their standard time from ahead to behind GMT?
(a) 5, 3, 2, 1, 4
(b) 2, 4, 1, 3, 5
(c) 4, 1, 3, 2, 5
(d) 3, 5, 4, 1, 2
Ans: (a)

Q6. Which triatomic gas is concentrated in a layer centered at about 25 km above the surface and absorbs radiation in the ultraviolet region of the spectrum and shields life on Earth against harmful ultraviolet light?
(a) H3 (b) N3
(c) O3 (d) Cl3
Ans: (c)

Q7. Indravati is the tributary of which of the following rivers?
(a) Krishna (b) Cauveri
(c) Tapti (d) Godavari
Ans: (d)

Q8. 1. Cirrus ————- A. feather
2. Cumulus ———- B. Heap
3. Stratus ———— C. Layer type
4. Nimbus ———— D. Rain cloud
(a) 1A, 2B, 3C, 4D (b) 1A, 2C, 3B, 4D
(c) 1C, 2A, 3D, 4C (d) 1D, 2C, 3B, 4
Ans: (a)

Q9. Consider the following crops of India
1. Cowpea 2. Green gram
3. Pigeon pea
Which of the above is/are used as pulse, fodder and green manure?
(a) 1 and 2 (b) 2 only
(c) 1 and 3 (d) 1, 2 and 3
Ans: (d)

Q10. Which one of the following is the correct sequence of increasing velocity of wind?
(a) Light breeze-Fresh breeze-Gale-Hurricane
(b) Fresh breeze-Light breeze-Hurricane-Gale
(c) Light breeze-Gale-Fresh breeze-Hurricane
(d) Hurricane-Light breeze-Gale-Fresh breeze
Ans: (a)

Q11. Which of the following pairs is not correctly matched?
(a) Constructive plate margins : D i v e r g i n g plates
(b) Destructive plate margins : Converging plates
(c) Conservative plate margins : Tr a n s f o r m boundaries
(d) Arabian plate : Subduc t ion boundaries
Ans: (d)

Q12. Which of the following statements is not correct?
(a) Chinook is a blessing to Great Plain of North America as it raises temperature swiftly and considerably.
(b) Fohn blows over Alps of Poland.
(c) Nevodos blows from Andean snow fields to high valleys of Ecuador.
(d) Shamal is a dry dust laden wind blowing across the plains of Iraq in Tigris–Euphrates basin.
Ans: (b)

Q13. Examine the following statements and select the correct answer using the codes given below
1. Most of the tertiary rocks are found along the foothills of the Himalayas.
2. Coasts of India have experienced both submergence and emergence.
3. The Deccan Trap is the result of stupendous volcanic eruption from the end of the Cretaceous till the beginning of the Eocene.
4. The Kerala coast is dotted by a number of backwaters and lagoons known as kayals.
Code:
(a) 1, 2 and 3 only (b) 1, 2 and 4 only
(c) 1, 3 and 4 only (d) 1, 2, 3 and 4
Ans: (d)

Q14. Which one of the following languages belongs to the Austric group?
(a) Marathi
(b) Ladakhi
(c) Khasi
(d) Tamil
Ans: (c)

Q15. The correct sequence of different layers of the atmosphere from the surface of the Earth upwards is
(a) Troposphere, Stratosphere, Ionosphere, Mesosphere
(b) Stratosphere, Troposphere, Ionosphere, Mesosphere
(c) Troposphere, Stratosphere, Mesosphere, Ionosphere
(d) Stratosphere, Troposphere, Mesosphere, Ionosphere
Ans: (c)

Q16. Atmosphere pressure refers to
(a) the amount of force exerted on a unit surface area
(b) the weight of the entire air column over a given point
(c) both are correct
(d) none of these is correct
Ans: (c)

Q17. River Bhima is the tributary of which of the following rivers?
(a) Cauvery (b) Godavari
(c) Krishna (d) Mahanadi
Ans: (c)

Q18. The broken hills famous for zinc and lead are located in
(a) Turkey (b) France
(c) Germany (d) Australia
Ans: (d)

Q19. Which of the following statements regarding laterite soils of India are correct?
1. They are generally red in colour.
2. They are rich in nitrogen and potash.
3. They are well-developed in Rajasthan and UP.
4. Tapioca and cashew nuts grow well on these soils.
Select the correct answer using the codes given below.
(a) 1, 2 and 3 (b) 2, 3 and 4
(c) 1 and 4 (d) 2 and 3 only
Ans: (c)

Q20. Asia has large areas of inland drainage. Why is it so?
(a) Rainfall is seasonal and scanty
(b) There is a number of intermontane plateaus
(c) River channels are obstructed by lava flows
(d) It is a very large continent
Ans: (a)

Q21. Consider the following statements:
1. Meghalaya is a dissected plateau
2. The Netherlands have coastal plain.
Which of the above statements is/are correct?
(a) 1 only (b) 2 only
(c) Both 1 and 2 (d) Neither 1 nor 2
Ans: (c)

Q22. Consider the following climatic and geographical phenomena.
1. Condensation
2. High temperature and humidity
3. Orography
4. Vertical wind Thunder cloud development is due to which of these phenomena?
(a) 1 and 2 (b) 2, 3 and 4
(c) 1, 3 and 4 (d) 1, 2, 3 and 4
Ans: (d)

Q23.
In the above map, the black marks show the distribution of

(a) Asbestos
(b) Gypsum
(c) Limestone
(d) Mica
Ans: (c)

Q24. The given map shows four towns of Central Asian region marked as 1, 2, 3, and 4. Identify these from the following list and select the correct answer using the codes given below :
Towns:
(A) Bishkek (B) Ashkhabad
(C) Tashkent (D) Dushanbe 1 4 2 3
Codes :

(a) A-3, B-1, C-2, D-4
(b) A-3, B-1, C-4, D-2
(c) A-1, B-3, C-2, D-4
(d) A-1, B-3, C-4, D-2
Ans: (a)

Q25. Antarctica is an example of
(a) mountain glaciers
(b) continental glaciers
(c) alpine glaciers
(d) piedmont glaciers
Ans: (b)

Top
error: Content is protected !!