You are here
Home > QB Subjectwise > 029 English Language Previous Year Questions for CTET & TET Exams

029 English Language Previous Year Questions for CTET & TET Exams

English Language Previous Year Questions for CTET & TET Exams

Q1. The scheme, according to the Old Man, was useful because :
(1) he was slightly eccentric
(2) it was excellent feedback for the teacher, principal and school
(3) it was meant to humiliate the teacher
(4) it was meant to give power to the teacher
Ans: (2) The Old Man’s scheme was useful because it was excellent feedback for the teacher, principal and school. Given in lines 10-12 in para (1). Hence option (2)

Q2. ‘Pet schemes’ in line I refers to :
(1) a formula he had discovered
(2) a student he is fond of
(3) a pet animal
(4) a method he has advocated
Ans: (4) ‘Pet schemes’ refers to a method the old man advocated. Hence option (4)
3. The ‘Old Man’ refers to :
(1) a student of the school
(2) a parent of the school
(3) a teacher of the school
(4) the headmaster called Mr. Florian
Ans: (4)
3. The ‘Old Man’ refers to the headmaster called Mr. Florian as is given in para B. Hence option (4)

Q4. The advantages of the scheme were many. Pick out the disadvantage from the list given below.
(1) Diagnostic and remedial for the student and teacher
(2) Sometimes deflating to the teacher’s ego
(3) Effective feedback
(4) Enhanced writing skills
Ans: (2) The main disadvantage of the feedback scheme was that sometimes it might be deflating to the teacher’s ego to learn from students that they did not like his taught lesson. Hence option (2)

Q5. ‘Sacred’ in the context of the Headmaster means :
(1) he believed in the sacred nature of all life
(2) that even ‘he’ was not above the ‘scheme’ he advocated for students
(3) that he was a holy man
(4) that he was the powerful head of the school
Ans: (2) ‘Sacred’ in Headmaster’s context implies that even he was not above the ‘scheme’. Hence option (2)

Q6. ‘Brook’ as a verb means ‘to tolerate’ in para 1, As a noun, it means :
(1) Allow
(2) Tolerance
(3) Suffer
(4) Stream
Ans: (4) ‘Brook’ as a noun means a stream. Hence option (4)
Directions (7-15) : Read the passage given below and answer the questions that follow by selecting the most appropriate option. 1. Karuna Verma is bewildered. “I don’t know how she did it,” she says about her mother, Renu Chopra. Karuna’s childhood memories are of her father leaving late for office so that, by then, her mother would be-back from work. Of her parents working in sync to make sure the kids were well taken care of. Of her mother handling kitchen and classroom with ease. (परीक्षा तिथि : 26-06-2011) 2. When her own daughter was born, Karuna too wanted to do the balancing act. But it did not turn out to be as easy as it seemed. For starters, her parent’s era was different from hers. As she was living with her husband in Andheri, Mumbai, away from their families, resuming work would have meant leaving her daughter with a maid while she was away. Her daughter’s formative years would be spent with an outsider, a thought that did not appeal to Karuna. She quit her teaching job in a school. 3. For a woman who was encouraged to be independent, throughout her life, the decision to quit and stay at home was a difficult one. Ironically it was her mother who urged her to quit the job and become a full-time mother. For Karuna, being a housewife is one of the tougher jobs she has had. “I have no time for myself,” says Karuna. “I make sure all my personal work is done when Avni is asleep. Earlier I had a set routine. My husband and I used to wake up at 6 a.m. I would re-heat the food the maid had cooked the day before and pack it for lunch. Then we used to head off to work, and at night, we would go out. I had a lot of time to myself and for my husband then,” says Karuna. 4. The routine is quite different now. Karuna has taken to cooking. She wakes up quite early and makes sure all her work is done before the baby is up. The rest of the day flies by, pandering to twoyear- old Avni’s needs. Source: The Week, March 13, 2011 (Adapted)

Q7. Karuna Verma is bewildered at :
(1) her mother’s ability to combine her career with household work
(2) the responsibility of bringing up a daughter in a big city
(3) the amount of work that she has to do after becoming a mother
(4) the late hours of work that her father followed
Ans: (1) Karuna is bewildered at her mother’s ability to combine her career with her husband’s work. Working in sync to take proper care of children as is given in para 1. Hence option (1)

Q8. ‘ … parents working in sync’ means :
(1) parents having staged office hours and sharing household work
(2) father earning and mother taking care of children
(3) parents pooling their resources together to take care of expenses
(4) husband and wife sinking their differences to preserve domestic harmony
Ans: (1) ‘Parents working in sync’ means – parents having adjusted their office hours and sharing household work to take care of their children. Hence option (1)

Q9. ‘Karuna too wanted to do the balancing act.’ In this sentence, the term ‘balancing act’ implies :
(1) making adjustments in order to balance work and leisure properly
(2) managing the time efficiently so that parents can spend quality time with their children
(3) sharing of responsibilities by both husband and wife
(4) a mother’s ability to look after her child without quitting her job
Ans: (4) ‘Balancing act’ here implies a mother’s ability to look after her child without quitting her job. Hence option (4)

Q10. ‘As she was living with her husband in Andheri, Mumbai, away from their families ………. . In this sentence ‘their families’ refers to :
(1) Karuna’s parents and in-laws
(2) Families of friends in Andheri, Mumbai
(3) Karuna’s mother and father’s families
(4) Karuna’s husband’s family
Ans: (1) ‘Their families’ here implies Karuna’s parents and in-laws. Hence option (1)

Q11. Karuna’s parents and her husband’s parents probably lived :
(1) with Karuna and her husband
(2) in Mumbai but not in Andheri
(3) in Andheri, Mumbai
(4) in some other city
Ans: (4) Karuna’s parents and in-laws perhaps lived in some other city. Hence option (4)

Q12. Karuna decided to quit her job because :
(1) she wanted to pay more attention to her cooking
(2) she wanted to have more time, to herself and for her husband
(3) she was not interested in her teaching job
(4) she did not want her daughter to spend her early years with a maid
Ans: (4) Karuna decided to quit her job because she did not want her daughter to spend her early years with a maid, as is seen in lines 7-9 in para 8. Hence option (4)

Q13. It was ironical that Karuna’s mother should advise her to quit her job and stay at home because :
(1) Karuna’s mother herself had not quit her job to take care of children as she encouraged independence of women
(2) Karuna’s parents had always advised her that home was much more important than career
(3) Karuna herself was keen on quitting her job
(4) Karuna’s parents had insisted that household chores should shared between husband and wife
Ans: (1) Karuna’s mother’s advice to her to stay at home was ironical because the herself hadn’t quit her job and had managed office and home well. Hence option (1)

Q14. After Karuna quit her job :
(1) she had no time for herself as Avni needed all her attention and care
(2) she sent her maid away as she left that the maid was a bad influence on Avni
(3) she had a lot of time to herself and for her husband
(4) she occupied herself with cooking to spend her time usefully
Ans: (1) After quitting her job Karuna had no time for herself as she devoted all her time in her daughter Avni’s care. (Para D). Hence option (1)

Q15. “I have no time for myself.” says Karuna. This sentence can be written in reported speech as :
(1) Karuna says that she had no time for herself
(2) Karuna said that she had no time for herself
(3) Karuna says that she have no time for herself
(4) Karuna said that she had no time for myself
Ans: (2) In reported (3rd person) speech the statement could be rewritten as – ‘Karuna said that she had no time for herself.’ Hence option (2)
Directions (136-150) : Answer the following questions by selecting the most appropriate option.
Q16. Remedial teaching as part of Formative Assesment means :
(1) teaching beyond the textbooks
(2) diagnosing and addressing gaps in learning
(3) extra coaching by parents
(4) teaching for gifted students
Ans: (2) Remedial Teaching as part of formative assessment means diagnosing and addressing gaps in learning. Hence option (2)

Q17. Which of the following is a value associated with an inclusive classroom ?
(1) Envy
(2) Competition
(3) Sympathy
(4) Collaboration
Ans: (4) Value associated with an inclusive classroom is collaboration. Hence option (4)

Q18. The aim of mechanical drills is to :
(1) encourage creative use of language among the learners
(2) strengthen the role learning capacity of the learners
(3) improve the fluency of the learners
(4) improve the accuracy of the learners
Ans: (1) Aim of mechanical drills is to encourage creative use of language among the learners. Hence option (1)

Q19. Learners are involved in individual activities pair work, group work and whole-class work because these :
(1) have the sole aim of introducing variety in a language clasroom
(2) provide the learners opportunities to relax in a classroom
(3) enable the already over-worked teacher to preserve her energy thereby becoming more effective
(4) afford the learners opportunities to use the language in a focused manner for real-life interaction
Ans: (4) Various individual pair & group activities afford the learners opportunities to use the language in a focused manner for real-life interactions in future. Hence option (4)

Q20. Which of the following statements is true ?
(1) Formative assessment, to be effective, must be conducted only after teaching a lesson
(2) All formative tasks are meant for assessment
(3) While all formative tasks are meant for improving teaching-learning, some are used for assessment too.
(4) Formative assessment helps us to grade students into good, average and poor
Ans: (3) While all formative tasks are meant for improving teaching-learning, some are used for assessment too, is the correct statement. Hence option (3)

Q21. When young learners seem to lose interest in a lesson, the teacher should :
(1) ask them to sit quietly for some time
(2) tell a story or conduct an interesting activity
(3) allow them to go out and play
(4) ask them to sleep for a while
Ans: (2) When young learners seem to lose interest in a lesson the teacher should tell a story or conduct an interesting activity to regain their interest. Hence option (2)

Q22. The Right of Children to Free and Compulsory Education Act, 2009 had included ‘all round development of the child’ as one of the aims of education because :
(1) it ensures that every child is a part of a workforce
(2) it-nurtures the physical, mental and emotional aspects of the child
(3) every child grows rapidly between six to fourteen years
(4) proper health care is essential
Ans: (2) The all round development of the child is included in the Right to Education Act, 2009 as an aim because it nurtures the physical, mental and emotional aspects of the child. Hence option (2)

Q23. Teachers do not give the meaning of new words to learners directly because :
(1) it prevents learners from discovering the meaning through puzzling out using clues
(2) learners do not like to be given the meaning of words
(3) learners already know the meaning of the words
(4) vocabulary will not be enriched
Ans: (1) The meaning of new words is not given to students directly to encourage them to discover the meaning through puzzles using clues. Hence option (1)

Q24. Which of the following is an instance of nonformal learning ?
(1) Children learning a new game from friends
(2) Children learning to cook from their parents
(3) Children learning through correspondence lessons
(4) Children learning to draw from their art teacher
Ans: (3) Children learning through correspondence is an instance of non-formal teaching. Hence option (3)

Q25. Group project work helps in developing :
(1) collaboration, critical thinking and problem solving
(2) a high level of ambition to achieve
(3) competition among learners to excel in academics
(4) good memory in the young learners
Ans: (1) Group projects helps in developing collaboration, critical thinking and problem solving. Hence option (1)

Q26. What type of questions promote thinking skills in children ?
(1) Questions based purely on the reading text
(2) Factual questions
(3) Personal response questions
(4) Closed-ended questions
Ans: (3) Personal response questions promote thinking skills in children. Hence option (3)

Q27. ‘Students need to brainstorm ideas, organise them, draft, edit and revise their work,’ is a ‘process’ which reflects :
(1) Speaking skills
(2) Listening skills
(3) Reading skills
(4) Writing skills
Ans: (4) The process of brainstorming ideas, organising them drafting, editing and revising reflect writing skills. Hence option (4)

Q28. Teachers help learners ‘construct’ their knowledge in English by :
(1) correcting every mistake a learner makes and giving the relevant rule of grammar as immediate feedback
(2) giving the learners a lot of assignments and projects that will lead to much practice
(3) giving extensive language drills in which learners practice language items mechanically
(4) enabling them to see the relationship between their prior knowledge and the new knowledge
Ans: (4) Teachers help learners construct their knowledge in English by enabling them to see the relationship between their prior knowledge and the new knowledge. Hence option (4)

Q29. Reading for comprehension can be best achieved through :
(1) Asking the children to read the text aloud
(2) Teaching learners to run a finger or pencil under the line being read
(3) Helping learners speak words softly while reading
(4) Learners reading silently and asking comprehension questions
Ans: (4) Reading for comprehension can be best achieved through learners reading silently and asking comprehension questions. Hence option (4)

Q30. A textbook describes a domestic scene which shows the father cooking in the kitchen, the mother coming home from work and their son sewing. What is the concept conveyed?
(1) Work is worship
(2) Division of labour amoung sexes
(3) Removing gender bias
(4) Dignity of labour
Ans: (3) The concept conveyed in the domestic scene is removing gender bias. Hence option (3).
Directions : Answer the following questions by selecting the most appropriate option.

Top
error: Content is protected !!