You are here
Home > QB Subjectwise > 028 History Previous Year Questions

028 History Previous Year Questions

History Previous Year Questions

Q1. List-I List-II (Authors) (Historical Kavyas)
A. Hemachandra 1. Dvyasraya Kavya
B. Jayanka 2. Navasahshan Charita
C. Padmagupta 3. Prithviraja Vijaya
D. Sandhyakar Nandi 4. Rama Charita
Codes:
A B C D
(a) 1 3 2 4
(b) 2 4 3 1
(c) 3 1 4 2
(d) 4 2 1 3

Ans: (a)

Q2. Which of the statements given below about the Champaran Satyagraha is/are correct?
1. It was related to Indigo plantations.
2. It started because the European planters oppressed the Zamindars.
Select the correct answer using the codes given below
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

Ans: (c)

Q3. Consider the following statements: On the eve of the launch of Quit India Movement, Mahatma Gandhi
1. asked the Government servants to resign.
2. asked the soldiers to leave their posts.
3. asked the Princes of the Princely States to accept the sovereignty of their own people.
Which of the statements given above is/are correct?
(a) 1 and 2
(b) 2 and 3
(c) 3 only
(d) 1, 2 and 3

Ans: (c)

Q4. Who among the following was not a member of the Cabinet Mission?
(a) Sir Stafford Cripps (b) AV Alexander
(c) Radcliffe (d) Pathick Lawrence

Ans: (c)

Q5. Which one of the following statements about the Sayyid brothers during the period of Later Mughals is not true?
(a) They brought Jahandar Shah to power.
(b) They wielded administrative power.
(c) They followed a tolerant religious policy.
(d) They reached an agreement with King Shahu.

Ans: (a)

Q6. A remarkable chronicle called Chachnama provides evidence about the treatment meted out to non-Muslims in the Arab conquered Sindh. Which of the following are true?
1. The Hindus in Sindh were deemed to be treated at par with ‘people of the book’ (Jews and Christians)
2. They were granted a large degree of tolerance and so were their places of worship as long as they paid the land tax (kharaj) and the poll tax (jizia)
3. The grants that were earlier made to Brahmans out of the state revenues were continued
Select the code for correct statements
(a) 1 only
(b) 1 & 2
(c) 2 only
(d) 1, 2 and 3

Ans: (d)

Q7. Arrange the places at which the four Buddhist councils were held in the correct chronological order using the given codes.
I. Vaishali
II. Rajagriha
III. Pataliputra
IV. Kundala Vana
Codes:
(a) I III IV II
(b) II I III IV
(c) III I IV II
(d) II I IV III

Ans: (b)

Q8. Which of the following statement(s) is/ are found to be correct?
I. The Safety Valve Theory was based on seven volumes of the secret report which A. O. Hume read at Shimla in 1878.
II. This theory was related to the seething discontent among the classes to over throw the British rule.
III. It was first mentioned in William Wedderburn’s biography of A. O.
Hume, published in 1913.
(a) I, II and III
(b) I and II
(c) II and III
(d) I and III.

Ans: (a)

Q9. Which of the following is regarded to be a controversial part of the treaty of 303 (BC) between Chandragupta and Seleucus?
(a) Seleucus surrendered his large territories to Chandragupta
(b) Chadragupta made a gift of 500 elephants to Seleucus
(c) Seleucus gave his daughter in marriage to Chandragupta
(d) A Greek envoy (Megasthenes) was accredited to the Mauryan court at Pataliputra

Ans: (c)

Q10. Consider the following statements
1. At the time of independence, the Government of India followed the calender based on Saka era.
2. The National Calendar commenced on Chaitra 1 Saka, 1879 corresponding to March 22, 1957 AD.
Which ofthe statements given above is/are correct?
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

Ans: (b)

Q11. Consider the following statements:
1. The First Session of the Indian National Congress was held in Calcutta.
2. The Second Session of the Indian National Congress was held under the President ship of Dadabhai Naoroji.
3. Both Indian National Congress and Muslim League held their sessions at Lucknow in 1916 and concluded the Lucknow Pact.
Which of the statements given above is/are correct?
(a) 1 and 2
(b) 2 only
(c) 2 and 3
(d) 3 only

Ans: (c)

Q12. Who among the following was the first Governor General of India?
(a) Lord Amherst (b) Lord William Bentinck
(c) Sir Charles Metcalfe (d) Robert Clive

Ans: (b)

Q13. The ‘four great needs’ of the people as identified by the Guomindang were
(a) clothing, food, housing and transportation
(b) education, food, housing and health care
(c) food, housing, education and employment
(d) employment, housing, education and health care

Ans: (a)

Q14. Of all the birds, the one that carries the three greatest secrets: the secret of immortality, which has earned it the name of Chiranjiva, the long-lived; the secret of origin of things for it was the one bird present at the time of creation; and the secret of hell, since it dwelt for many aeons in the infernal realms. The reference here is to
(a) Owl
(b) Vulture
(c) Crow
(d) Peacock

Ans: (c)

Q15. Which two of the four kings listed below were on friendly terms equally with Vardhamana Mahavira and Gautama Buddha?
A. Bimbisara of Magadha
B. Prasanjit of Kosala
C. Pradyota of Avanti
D. Ajatasatru of Magadha
Choose the correct answer from the codes given below:
(a) A and C
(b) A and D
(c) D and C
(d) C and D

Ans: (b)

Q16. Why was B. G. Tilak arrested in 1897, because of which he became a popular all India leader and was given the title of Lokmanya by the people?
(a) Because of his support to the struggle for human rights waged in South Africa.
(b) Because of his association with M. K. Gandhi to support human rights struggles in South Africa.
(c) On the charge of spreading disaffection against the British Indian Government.
(d) None of the above.

Ans: (c)

Q17. Which of the following statement about the institution of kingship during this period is not correct?
(a) The form of government was hereditary monarchy
(b) The king, whose conquering expedition (march of Digvijaya) was led by a mysterious wheel of gold and gem, was called Chakravartin
(c) The crown prince was called Komahan
(d) In the Sangam literature we come across numerous instances of women rulers

Ans: (d)

Q18. List-I List-II
A. Bardoli Satyagraha 1. Swami Sraddhananda Saraswati
B. Indian Kisan School 2. Sardar Vallabhbhai Patel
C. Bengal Praja Party 3. Faziul – Huq
D. Bakasht Struggle 4. N.G.Ranga
Codes:
A B C D
(a) 2 3 4 1
(b) 2 4 3 1
(c) 3 1 2 4
(d) 4 3 2 1

Ans: (c)

Q19. Consider the following statements about the Indian National Congress:
1. Sarojini Naidu was the first woman to be the President of the Congress.
2. C.R. Das was in prison when he functioned as the President of the Congress.
3. The first Britisher to become the President of the Congress was Alan Octavian Hume.
4. Alfred Webb was the President of the Congress in 1894.
Which of these statements are correct?
(a) 1 and 3
(b) 2 and 4
(c) 2, 3 and 4
(d) 1, 2, 3 and 4

Ans: (b)

Q20. With reference to the famous Sattriya dance, consider the following statements :
1. Sattriya is a combination of music, dance and drama.
2. It is a centuries-old living tradition of Vaishnavites of Assam.
3. It is based on classical Ragas and Talas of devotional songs composed by Tulsidas, Kabir and Mirabai
Which of the statements given above is /are correct?
(a) 1 only
(b) 1 and 2 only
(c) 2 and 3 only
(d) 1, 2 and 3

Ans: (b)

Q21. Which of the following statements is /are true ?
1. Faxian’s ‘Gaoseng Faxian zhuani was the earliest first –
hand Chinese account of Buddhist sites and practices in India
2. Faxian was only 25 years old at the times of writing the text
3. Faxian’s main aim in coming to India was to obtain and take back texts containing monastic rules
Select the correct answer using the code given below:
(a) 1, 2 and 3 (b) 2 only
(c) 1 and 3 only (d) 3 only

Ans: (c)

Q22. Some of the dynasties and the capital city from where they ruled are mentioned below:
1. The Satvahanas from Paithan
2. The Pushyabhuti from Thaneshwar
3. The Mukharis from Kanauj
4. The Rashtrakutas from Mankhed
Select the code for correct statements:
(a) Only 1
(b) 1 and 3
(c) 2 and 4
(d) 1, 2, 3 and 4

Ans: (d)

Q23. Assertion (A): Rig Veda was never a popular text.
Reason (R): It was a ritual text.
(a) Both (A) and (R) are individually true and (R) is the correct explanation of A
(b) Both (A) and (R) are individually true, but (R) is not a correct explanation of A
(c) A is true, but (R) is false
(d) A is false, but (R) is true

Ans: (b)

Q24. Which of the following items is/are correctly matched?
List I List II
A. Indian Council Act, 1861 Lord Canning
B. Vernacular Press Act Lord Ripon
C. Factories Act Lord Lytton
D. Punjab Land Act Lord Curzon
(a) A and B
(b) B and C
(c) A and D
(d) A and C

Ans: (c)

Q25. Which of the following steps was not taken by Ashoka to promote and patronise Buddhism?
(a) He erected a commemorative pillar at the place where the Buddha was said to have been born
(b) Lumbini was made free of religious cess and revenue was reduced to only one-eighth share (of the produce)
(c) He got thousands of dissenter monks expelled from the Ashokarama monastery
(d) He tooka a great deal of personal interest in the welfare of the monks and the nuns

Ans: (d)

Top
error: Content is protected !!