You are here
Home > QB Subjectwise > 028 Geography Previous Year Questions

028 Geography Previous Year Questions

Geography Previous Year Questions

Q1. Consider the following statements about Telengana
1. It is a situated to the south-east of the Deccan lava plateau.
2. It is high plateau highly denuded and dissected.
3. Monadrocks are also found in the plateau.
4. Its northern parts have scanty vegetation.
Choose the incorrect statements:
(a) 1, 2 and 4 (b) 2 and 3
(c) 1 and 4 (d) 2 only
Ans: (d)

Q2. The boundary between North Korea and South Korea is marked by which one of the following?
(a) 16 Parallel (b) 29 Parallel
(c) 38 Parallel (d) 49 Parallel
Ans: (c)

Q3. Which one among the following statements about diastrophism is correct?
(a) The forces may be so slow and gradual that they pass unnoticed for a long period of time.
(b) The forces may be both slow and sudden that they pass for a short period of time.
(c) The forces may be sudden and so fast that they pass unnoticed for a long period of time.
(d) The forces may be slow but for a short period of time.
Ans: (a)

Q4. Which of the following best describes longitude?
(a) Arc distance towards east or west of the Prime Meridian.
(b) The angular distance east or west of the Greenwich Meridian.
(c) Position of a place with reference to Greenwich Meridian.
(d) Imaginary line joining north pole with south pole.
Ans: (b)

Q5. Match List I with List II and select the correct answer:
List I List II
(Crops) (Geographical conditions)
A. Barley 1. Hot and dry climate with poor soil
B. Rice 2. Cool climate with poorer soil
C. Millets 3. Warm and moist climate with high altitude
D. Tea 4. Hot and moist climate with rich soil
Code:
A B C D
(a) 2 4 1 3
(b) 3 4 1 2
(c) 2 1 4 3
(d) 3 2 4 1
Ans: (a)

Q6. Match the following:
List I List II
(Name of shifting (State) cultivation)
A. Jhum 1. Assam
B. Podu 2. Kerala
C. Ponam 3. Andhra Pradesh
D. Penda 4. Madhya Pradesh
Code:
A B C D
(a) 1 2 3 4
(b) 1 3 2 4
(c) 2 3 4 1
(d) 3 4 1 2
Ans: (b)

Q7. Copper deposits in India are found in
(a) Singhbhum
(b) Kolar
(c) Salem
(d) Karanpura
Ans: (a)

Q8. The trees of spruce, fir, pine, etc. are found in which of the following natural regions of the earth?
(a) Laurentian type
(b) Alpine type
(c) Taiga type
(d) Siberian type
Ans: (c)

Q9. Declination is
(a) the equivalent of longitude on the celestial sphere
(b) the equivalent of latitude on the celestial sphere
(c) the equivalent of prime meridian
(d) none of these
Ans: (b)

Q10. The greater potential for the generation of tidal power in India is available in the
(a) Malabar Coast
(b) Konkan Coast
(c) Gujarat Coast
(d) Coromandal Coast
Ans: (c)

Q11. Which of the pedogenic regimes is associated with hot, dry climates?
(a) Podzolisation (b) Gleisation
(c) Laterisation (d) Calcification
Ans: (d)

Q12. Match the following.
List I List II
(River) (Source)
A. Ganga 1. Amarkantak
B. Sone 2. Gaumukh
C. Godavari 3. Mahabaleshwar
D. Krishna 4. Trimbakeshwer
Codes :
A B C D
(a) 1 2 4 5
(b) 2 1 3 4
(c) 4 3 1 2
(d) 2 1 4 3
Ans: (d)

Q13. Madhya Pradesh shares its border with how many States?
(a) 3 (b) 4
(c) 5 (d) 6
Ans: (c)

Q14. Pir Panjal Range in the Himalayas is a part of :
(a) Shiwalik (b) Trans Himalaya
(c) Central Himalaya (d) Lesser Himalaya
Ans: (d)

Q15. Which is the best quality of coal?
(a) Anthracite (b) Bituminous
(c) Lignite (d) Peat
Ans: (a)

Q16. With reference to Indian agriculture, which one of the following statements is correct?
(a) Over 85 percent of the area under pulses in India is rainfed.
(b) The share of pulses in the gross cropped area at the national level has doubled in the last two decades.
(c) India accounts for about 15 per cent of the total area under rice in the world.
(d) Rice occupies about 34 per cent of the gross cropped area of India.
Ans: (a)

Q17. The prefix plus (+) before the zones to the west of International Date Line indicates
(a) the number of hours to be subtracted to obtain the Greenwich time.
(b) the number of hours to be added to obtain the Greenwich time
(c) a convention
(d) none of these
Ans: (b)

Q18. Decaying vegetation produces organic acids, which cause a breakdown of minerals. This is
(a) physical weathering
(b) chemical weathering
(c) both (a) and (b)
(d) chemical erosion
Ans: (b)

Q19. Which one of the following ports is located on estuary?
(a) Kandala (b) Marmagao
(c) Kolkata-Haldia (d) Tuticorin
Ans: (b)

Q20. Consider the following statements with reference to rocks and find out the incorrect statement.
(a) Intrusive igneous rocks which cool down at a very slow rate develop large crystals.
(b) Sedimentary rocks cover about three-fourth of surface of the earth
(c) Batholith is a small intrusive igneous rock formation which has a visible bottom
(d) Gneiss is a good example of a metamorphic rock.
Ans: (c)

Q21. Mark the correct order of pressure belts from equator to poles.
(a) Equatorial low, Sub-Polar low, Polar High, Sub-Tropical High
(b) Sub-Tropical High, Polar High, Sub-Polar low, Equatorial low
(c) Sub-Polar low, Polar High, Sub-Tropical High, Equatorial low
(d) Equatorial low, Sub-Tropical High, Sub-
Polar, Polar High
Ans: (d)

Q22. Match List I with List II and select the correct answer using the code given below the lists.
List I List II
A. European trans- 1. Paris to Istanbul continental railway
B. Trans-Andean railway 2. Leningr ad to Vladivostok
C. Trans-Siberian railway 3. Leningr ad to Volgograd
D. Orient Express 4. Buenos Aires to Valparaiso
5. Paris to Warsaw
Code:
A B C D
(a) 5 4 2 1
(b) 1 4 3 2
(c) 5 1 2 3
(d) 1 2 3 4
Ans: (a)

Q23. Which among the following pairs of places have most marked difference in total rainfall per annum even though located approximately along the same latitude?
(a) Bangalore and Madras
(b) Bombay and Visakhapatnam
(c) Ajmer and Shillong
(d) Nagpur and Calcutta
Ans: (c)

Q24. Which of the following statements is/are correct?
1. Cyclone is a low pressure system.
2. The wind movement is clockwise in the cyclone of northern hemisphere.
Select the correct answer using the code given below:
(a) 1 only (b) 2 only
(c) Both 1 and 2 (d) Neither 1 nor 2
Ans: (a)

Q25. In which of the following Hills is tea cultivated?
(a) Maikala Hills (b) Nallamalai Hills
(c) Nilgiri Hills (d) Shivalik Hills
Ans: (c)

Top
error: Content is protected !!