You are here
Home > QB Subjectwise > 028 English Language Previous Year Questions for CTET & TET Exams

028 English Language Previous Year Questions for CTET & TET Exams

English Language Previous Year Questions for CTET & TET Exams

Q1. Seating arrangement should be flexible in a language classroom because
(1) it facilitates pair work and group work
(2) it helps learners change their places frequently
(3) it reduces the responsibility of the teacher
(4) it helps the teacher in maintaining discipline
Ans: (3) In a language class seating arrangement should be flexible as it reduces the responsibility of the teacher. Hence option (3) is correct.

Q2. Learners acquire a language by
(1) using the language in a natural interactive environment
(2) learning about the culture of the speakers of that language
(3) analyzing the structure of the language
(4) studying the literature of that language
Ans: (2) Learners acquire a new language by learning about the culture of the speakers of that language. Hence option (2) is correct.

Q3. Picture comprehension is effective to promote
(1) artistic skill
(2) literary skill
(3) speaking skill
(4) listening skill
Ans: (2) Picture comprehension is effective to promote literary skill. Hence option (2) is correct.

Q4. Teaching grammar is useful to improve
(1) accuracy
(2) numeracy
(3) fluency
(4) literacy
Ans: (4) English grammar is the most important factor in improving the literacy of students. Hence option (4) is correct.

Q5. A good test on reading comprehension will have questions
(1) that focus primarily on the structures and words used in the text
(2) that test inference, interpretation and evaluation besides comprehension
(3) that text the textual knowledge thoroughly
(4) that encourage learners to write answers without errors
Ans: (2) A good test on reading comprehension has questions that test inference, interpretation and evaluation besides comprehension. Hence option (2) is correct.
6. All-round development of a child implies
(1) providing vocational education for the learner to function in any work environment
(2) following the natural stages of child development
(3) harmonious development of physical, emotional and mental faculties
(4) specialized training to make the learner a ‘Jack of all Trades’
Ans: (3)
6. All-round development of a child implies harmonious development of physical emotional and mental faculties. Hence option (3) is correct.

Q7. Teachers should not give corporal punishment to learners because
(1) it makes parents very angry
(2) it is only an emotional release for the teachers
(3) it is risky
(4) it creates stress and fear in learners
Ans: (4) Teachers should not give corporal punishment to learners because it creates stress and fear in learners. Hence option (4) is correct.

Q8. A mixed ability group is heterogeneous in
(1) economic status
(2) knowledge and skill
(3) gender and age
(4) social strata
Ans: (2) A mixed ability group is heterogeneous in knowledge and skill. Hence option (2) is correct.

Q9. Comprehensive Evaluation refers to assessment of
(1) co-curricular activities
(2) summative assessment tests
(3) academic subjects
(4) both scholastic and co-scholastic areas
Ans: (2) Comprehensive evaluation refers to summative assessment test. Hence option (2) is correct.

Q10. When a teacher asks her students to write a letter after having a group discussion, she is
(1) adopting the Direct Method of language teaching
(2) likely to confuse the students
(3) integrating different language skills
(4) following a traditional method
Ans: (3) Writing a letter after a group discussion exercise indicates integration of different language skills. Hence option (3) is correct. (परीक्षा तिथिः 29-01-2012)

Q11. Pre-reading tasks are meant for
(1) evaluating the reading skill of the learners
(2) explaining the grammatical items used in the reading text
(3) giving the meanings of difficult words and phrases
(4) introducing the main idea and motivating the learners
Ans: (3) Pre-reading tasks are meant for giving the meanings of difficult words and phrases. Hence option (3) is correct.

Q12. Curriculum is an educational programme which does not state
(1) the lesson planning details of the topics
(2) the means of evaluating whether these educational ends have been achieved or not
(3) the educational purpose of a programme
(4) the content (material, etc.), teaching strategies and learning experiences which will be necessary to achieve this purpose
Ans: (2) Curriculum does not state the means of evaluating whether the educational objectives have been achieved or not. Hence option (2) is correct.

Q13. Speaking skill can be best developed by enabling the learners to
(1) read challenging and difficult texts
(2) avoid all errors, while speaking
(3) communicate in real-life situations
(4) listen to the model provided by the teacher
Ans: (4) Speaking skill is developed in learners by model reading by the teacher. Hence option (4) is correct.

Q14. In learning a new language, multilingualism is
(1) a methodology
(2) a burden
(3) an asset
(4) an interference
Ans: (4) In learning a new language multilingualism is an interference Kaplar explained that in L2 (or second language) classes, students will face the difficulties on thinking in the target language as they are influenced by their native language and culture patters. Hence option (4) is correct.

Q15. The most important feature of an effective language classroom is opportunity for learners to
(1) relax
(2) imitate
(3) interact
(4) evaluate
Ans: (2) An Important feature of effective language classroom is opportunity for learners to imitate or repeat difficult words as pronounced by the teacher. Hence option (2) is correct.
Directions (Q. Nos. 16-24) Read the passage given below and answer the questions that follow. It is your duty to train and develop your mind and acquire knowledge, as much knowledge as you possibly, can obtain. Knowledge is like a deep well, fed by perennial springs and your Mind is the little bucket that you drop into it you will get as much as you can assimilate. The Brain, which is the physical organ of the mind, is one of the two precious products of the aeons of Evolution : the other is the imponderable ‘Social instinct.’ This wonderful Brain, whose every convolution represents millions of years of Time, really distinguishes you from the animals. Many animals have very powerful sense organs; the eagle, the ant and the dog have keener sense of sight than Man. But no animal has a more evolved Brain and higher Intelligence. If you do not develop and use this Brain to the utmost of your power, you are more akin to the beasts than to Homo-sapiens. Knowledge and mental self-culture will confer untold blessings upon you. You will not be victim of superstition and demagogy in religion and politics. You will know your duty and do it. To be wise and independent in your religion and your politics, not to be doped and duped by the selfish priests and the scheming politicians of Capitalism and so called Socialism: is this not a noble aim worth striving for? Most men and women today are not free and wise: they are like kites flown by the priests and politicians who hold the string. They are fleeced and fooled on account of their ignorance. Half the ills of man are due to ignorance.

Q16. What, according to the passage is the duty of human beings?
(1) To digest knowledge
(2) To make ourselves cultured
(3) To study correctly
(4) To acquire knowledge and develop the mind
Ans: (4) Line 1 of the passage suggests that it is our duty to acquire knowledge and develop the mind. Hence option (4) is correct.

Q17. Mind has been compared to
(1) a perennial spring
(2) a deep sea
(3) a bucket
(4) a deep will
Ans: (3) ‘Mind’ has been compared to a ‘bucket’ (line 2). Hence option (3) is correct.

Q18. For human beings, their brain is one of the two products of evolution. The other is their
(1) self-culture and knowledge
(2) physical strength
(3) keener sense of sight
(4) instinct for living in a society
Ans: (4) In line 10 and 11 it is clear that the other product of brain is the social instinct for living in a society. Hence option (4) is correct.

Q19. What is man like if he does not develop and use his brain?
(1) He is greater than gods
(2) He is akin to the beasts
(3) He is akin to the motionless statues
(4) He is like an angel
Ans: (2) From the last line of the first paragraph it is clear that man is akin to beasts. (line 8). Hence option (2) is correct.

Q20. What will knowledge and mental self-culture confer upon man?
(1) Untold miseries
(2) Many blessings
(3) Richness of knowledge
(4) Money and material things
Ans: (2) Knowledge and self-culture will confer blessings upon man (Starting line of the first paragraph). Hence option (2) is correct.

Q21. If one acquires knowledge and develops mental self-culture, one will not be the victim of
(1) superstition and demagogy
(2) pugnacity
(3) breed
(4) lust and carnal appetites
Ans: (1) If one acquires knowledge and mental selfculture he will not be the victim of superstition and demagogy. Hence option (1) is correct.

Q22. The author implies that most men and women
(1) are manipulated by priests and politicians
(2) do not possess capacity for free judgement
(3) are arrogant in their behaviour
(4) lack social instinct
Ans: (1) Most men and women are manipulated by priests and politicians (line 14). Hence option (1) is correct.

Q23. Pick out a word from the first paragraph that means the same as ‘inexhaustible’.
(1) imponderable
(2) perennial
(3) aeons
(4) convolution
Ans: (2) ‘Perennial’ means continuing for a very long time or inexhaustible (line 4). Hence option (2) is correct.

Q24. The word ‘untold’ as used in the second paragraph is
(1) an adverb
(2) an adjective
(3) a verb
(4) a noun
Ans: (2) ‘untold’ is used here as an adjective for the noun ‘blessings’. Hence option (2) is correct.
Directions (Q. Nos. 25-30) Read the passage given below and answer the question that follow. The study of history provides many benefits. First, we learn from the past. We may repeat mistakes, but, atleast, we have the opportunity to avoid them. Second, history teaches us what questions to ask about the present. Contrary to some people’s view, the study of history is not the memorization of names, dates and places. It is the thoughtful examination of the forces that have shaped the courses of human life. We can examine events from the past and then draw inferences about current events. History teaches us about likely outcomes. Another benefit of the study of history is the broad range of human experience which is covered. War and peace are certainly covered as are national and international affairs. However, matters of culture (art, literature and music) are also included in historical study. Human nature is an important part of history: emotions like passion, greed and insecurity have influenced the shaping of world affairs. Anyone who thinks that the study of history is boring has not really studied history.

Q25. By studying history we can
(1) question the authority
(2) avoid mistakes
(3) repeat mistakes
(4) predict the future
Ans: (2) Line 2 suggests that by studying history mistakes can be avoided. Hence option (2) is correct.

Q26. Which method of teaching history would the author of this passage support?
(1) Analyzing wars and their causes
(2) Weekly quizzes on dates and events
(3) Applying historical events to modern society
(4) Using flash cards to remember specific facts
Ans: (2) The phrase ‘thoughtful examination’ (line 4) implies quizzes on dates and events. Hence option (2) is correct.

Q27. History is all about
(1) maps, information and detailed data
(2) studying about a broad range of human experience
(3) memorizing names, dates and places
(4) understanding international affairs
Ans: (2) History is all about studying about a broad range of human experience. Hence option (2) is correct.

Q28. History is not boring because
(1) it is about the mistakes we make
(2) it is full of historical events
(3) it covers both war and peace
(4) it studies human nature and culture
Ans: (4) History is not boring because it studies human nature and culture through experiences from the past. Hence option (4) is correct.

Q29. What is the main idea of this passage?
(1) Students should study both national and international history
(2) The role of history is to help students deal with real life
(3) Studying history helps us to learn from the past
(4) Studying history is not just memorization
Ans: (4) The main idea of the passage is that studying history is not just memorization but a whole lot more than that. Hence option (4) is correct.

Q30. Pick out a word from the first paragraph that means the same as ‘results’.
(1) outcomes
(2) forces
(3) benefits
(4) inferences
Ans: (1) The word ‘outcomes’ (line 10) is a synonym of ‘results’. Hence option (1) is correct.
Directions (1-6) : Read the passage given below and answer the questions that follow by selecting the most appropriate option.
This was one of the Old Man’s pet schemes; and one about which he would brook no interference. Each child would review the events of his school week in his own words, in his own way; he was free to comment, to criticize, to agree or disagree, with any person, subject or method, as long as it was in-some way associated with the school. No one and nothing was sacred, from the headmaster down. and the child, moreover, was safe from any form of reprisal. “Look at it this way,” Mr. Florian had said. “It is of advantage to both pupil and teacher. If a child wants to write about something which matters to him, he will take some pains to set it down as carefully and with as much detail as possible, that must in some way improve his written English in terms of spelling, construction and style. Week by week we are able, through his reviews, to follow and observe his progress in such things. As for the teachers, we soon get a pretty good idea what the children think of us and whether or not we are getting close to them. It may sometimes be rather deflating to discover that a well-prepared lesson did not really excite Johnny Smith’s interest, but, after all, the lesson was intended to benefit Johnny Smith, not his teacher.

Top
error: Content is protected !!