You are here
Home > QB Subjectwise > 027 History Previous Year Questions

027 History Previous Year Questions

History Previous Year Questions

Q1. Which of these statements is false about extremists?
(a) They acknowledged their debt to moderate leaders for producing a sharp critique of colonial economic policy.
(b) They rejected western institutions and preached a revival of indigenous ways of life.
(c) They saw colonial government as bad because it was alien rule.
(d) They led very ostentatious lives of great luxury.

Ans: (d)

Q2. Consider the following statements about Fakhr-i Mudabbir and his Adabul Harb-wa Shujaat.
I. It is a work written on the science of warfare in the early years of Iltutmish’s reign.
II. Fakhr-i Mudabbir praises highly the swords made in India.
III. Mudabbir mentions that the iron was smelted at Khetri in Rajasthan.
IV. He offers the earliest known description of the technique of producing Damascus steel.
Select the correct answer from the code given below:
(a) I and III
(b) III and IV
(c) I, II and III
(d) I, II and IV

Ans: (d)

Q3. Which of the following proposal(s) made by the Cripps’ Mission in India is/are found to be correct?
I. General elections in the provinces would be arranged as soon as the war ended.
II. A new Indian dominion, associated with the United Kingdom, would be created.
III. Those provinces not joining the dominion could form their own separate union.
(a) Only I
(b) II and III
(c) I and III
(d) I, II and III

Ans: (d)

Q4. Head of the military department under the recognised central machinery of administration during Akbar’s reign was:2. Guru Nanak was soft on the Jain monks.
3. He considered ritual reading of scriptures as waste of time.
4. During the last fifteen years of his life Guru Nanak settled at Kiratpur.
Which of the above statements are not correct?
(a) Diwan
(b) Mir Bakshi
(c) Mir Saman
(d) Bakshi

Ans: (b)

Q5. Match the columns:
A. Amir Khusro : 1. 16th century
B. Dinilllahi : 2. 12th century
C. Qutub Minar : 3. 14th century
D. Chand Bardai : 4. 13th century
Select the correct answer from the codes given below:
A B C D
(a) 4 1 2 3
(b) 4 1 3 2
(c) 3 2 4 1
(d) 2 3 4 1

Ans: (b)

Q6. Which of the following parties were established by
DR. B. R. Ambedkar?
1. The Peasants and Workers party of India
2. All India Scheduled Castes Federation
3. The Independent Labour Party
Select the correct answer using the codes given below:
(a) 1 and 2 only
(b) 2 and 3 only
(c) 1 and 3 only
(d) 1,2 and 3

Ans: (b)

Q7. Which of the following statements about Fourth Anglo-
Mysore War are correct?
1. The Madras Council suggested a policy of rigorous and intense attack on Mysore.
2. Lord Wellesley tried to revive the triple alliance.
3. Tipu sent emissaries to Arabia, Versailles, Mauritius and Kabul enlisting support against the English.
4. The war was of a very short duration though decisive.
Select the correct answer using the codes given below
(a) 2, 3 and 4 (b) 1, 3 and 4
(c) 2 and 4 (d) 1 and 3

Ans: (a)

Q8. Which of the following statements is wrong?
(a) The Chinese recognized the British right over Sikkim.
(b) By 1885, Burma became a part of the British empire.
(c) For a long time Tibet remained under the nominal suzerainty of China.
(d) Bhutan maintained an independent foreign policy.

Ans: (d)

Q9. Which of the following statements are associated with the Sangam Age in South Indian history?
1. The whole of South India was politically unified.
2. Successive assemblies of the Tamil poets were held at Madurai.
3. Several anthologies of Tamil poems were compiled.
4. Buddhism rose to the position of pre-eminence in South India.
(a) 1 and 2
(b) 2 and 3
(c) 1, 3 and 4
(d) 1, 2, 3 and 4

Ans: (b)

Q10. Which of the following personalities were associated with the Home Rule Movement?
1. Muhammad Ali Jinnah
2. Annie Besant
3. Bal Gangadhar Tilak
4. Mahatma Gandhi
(a) 1, 2 and 4
(b) 2, 3 and 4
(c) 3 and 4
(d) 1, 2 and 3.

Ans: (d)

Q11. List-I List-II
A. Baba Farid 1. Qadiriya order
B. Shaikh 2. Chishtiya order Hamiduddin Nagauri
C. Miyan Mir 3. Suhrawardiya order
D. Shah Waliullah 4. Naqshbandiya order
Codes:
A B C D
(a) 1 2 3 4
(b) 2 3 1 4
(c) 3 4 2 1
(d) 4 1 2 3

Ans: (b)

Q12. With reference to the guilds (Shreni) of ancient India that played a very important role in the country’s economy, which of the following statements is/are correct?
1. Every guild was registered with the central authority of the state and the king was the chief admin authority on them
2. The wages, rules of work, standards and prices were fixed by the guild
3. The guild had judicial powers over its own members.
Select the correct answer using the codes given below:
(a) 1 and 2 only
(b) 3 only
(c) 2 and 3 only
(d) 1, 2 and 3

Ans: (d)

Q13. Four resolutions were passed at the famous Calcutta session of Indian National Congress in 1906. The question of either retention OR of rejection of these four resolutions became the cause of a split in Congress at the next Congress session held in Surat in 1907. Which one of the following was not one of those resolutions?
(a) Annulment of partition of Bengal
(b) Boycott
(c) National education
(d) Swadeshi

Ans: (a)

Q14. Consider the following statements aboul Vijayanagara empire
1. Vijayanagara was noted for its markets dealing in spices, textiles and precious stones.
2. Krishnadeva Raya’s rule was characterised by the strain within the imperial structure,
3. The Amara-Nayakas were military commanders who were given territories to govern by the Royas.
Which ofthe statements given above is/are correct?
(a) Only 3 (b) 1 and 2
(c) 1 and 3 (d) All of these

Ans: (b)

Q15. Which of the following sentence explain the world of reform in 19th century India?
(a) Most of the reformers came from Bengal
(b) They only focused on Hindu society
(c) Reformers were not homogenous and united in their objectives
(d) They all criticized western culture

Ans: (c)

Q16. What were the different obligations of the samantas to their overlord in the post-Gupta period?
A. To render military aid.
B. To perform administrative and judicial functions in peace time.
C. To pay yearly tributes.
D. To pay homage to the emperor on person.
E. To punish their minor sons or princes.
F. To carry out certain social obligations.
Select the correct answer from the codes below:
(a) A, B, C and D
(b) B, C, E and D
(c) A, C, D, E and F
(d) All of them

Ans: (a)

Q17. Who established the Home Rule Society, popularly called the ‘India House’ to promote the cause of Indian independence, in London?
(a) Madan Lal Dhingra
(b) V. D. Sarvarkar
(c) Shyamji Krishna Varma
(d) Lala Hardayal

Ans: (c)

Q18. Consider the following statements on the reform of Ala-ud-din Khilji –
1. Confiscation of all grants of tax-free land.
2. Introduction of daag and chehra and in his military.
3. Abolition of iqtas of big nobles and military commanders.
4. Banning the sale of liquor and drugs.
Which of the above are correct?
(a) 1, 2 and 3
(b) 2, 3 and 4
(c) 1, 2 and 4
(d) 1, 3 and 4

Ans: (c)

Q19. Match List I with List II and select the correct answer by using the codes given below the lists:
List I : List II
A. Visakhadatta : 1. Medicine
B. Varahamihira : 2. Drama
C. Charaka : 3. Astronomy
D. Brahmagupta : 4. Mathematics
Codes :
A B C D
(a) 1 3 4 2
(b) 2 1 3 4
(c) 2 3 1 4
(d) 3 4 1 2

Ans: (c)

Q20. Where was the First Session of the Indian National Congress held in December 1885?
(a) Ahmadabad
(b) Bombay
(c) Calcutta
(d) Delhi

Q21. Which one of the following inscriptions mentions Pulakesin II’s military success against Harshavardhana?
(a) Allahabad Pillar inscription
(b) Aihole inscription
(c) Damodarpur Copperplate inscription
(d) Bilsad inscription

Ans: (b)

Q22. Who among the following was the founder of Phoenix Settlement?
(a) Mahatma Gandhi (b) B. R. Ambedkar
(c) Rabindranath Tagore (d) Swami Vivekananda

Ans: (a)

Q23. Examine the following statement in the context of Khayal and Kriti, the dominant genres of vocal art music in the 18th Century north and south India, respectively:
1. The composition types of both are short songs with two or three parts.
2. Khyal became the basis for modern Hindustani music, while Kriti, a form typical to Karnatik music.
3. Khayal compositions celebrate love and devotions, the Kriti religious themes.
4. Khyal chiefly deployed Brajbhasha and Kriti Telugu.
Choose the code for correct statements:
(a) 1 & 3
(b) 2 & 4
(c) 1, 2, & 3
(d) all of them

Ans: (d)

Q24. Assertion (A): Patanjali mentioned that during the Mauryan times, new cults and superstitions were introduced for the sake of money.
Reason (R): The treasury needed to be adequately filled to meet any unforeseen economic crisis in the kingdom.
(a) Both (A) and (R) are individually true and (R) is the correct explanation of A
(b) Both (A) and (R) are individually true, but (R) is not a correct explanation of A
(c) A is true, but (R) is false
(d) A is false, but (R) is true

Ans: (a)

Q25. Match List I with List II, using the given codes.
List I List II
A. Chinnava 1. Gadkari Revolt, 1844
B. Haji Shariatulla 2. Kittu Uprising, 1824
C. Alluri Sitaram Raju 3. Rampa Uprising, 1922
D. Krishna Daji Pandit 4. Faraizi Movement, 1938
Codes:
(A) (B) (C) (D)
(a) 4 2 3 1
(b) 2 4 3 1
(c) 1 4 3 2
(d) 3 2 4 1.

Ans: (b)

Top
error: Content is protected !!