You are here
Home > QB Subjectwise > 027 Geography Previous Year Questions

027 Geography Previous Year Questions

Geography Previous Year Questions

Q1. Assertion (A): The eastern coast of India is affected by tropical cyclones more than the western coast.
Reason (R): Tropical cyclones originate only in the Bay of Bengal.
(a) Both A and R is true and (R) is the correct explanation of A
(b) Both A and (R) are true but (R) is not the correct explanation of A
(c) A is true but (R) is false
(d) A is false but R is true
Ans: (c)

Q2. The winter rain in Madras is caused by
(a) South-West Monsoons
(b) North-East Monsoons
(c) Intense land and sea breezes
(d) Cyclonic winds in the Bay of Bengal
Ans: (b)

Q3. Consider the following statements:
1. Natural gas occurs in the Gondwana beds.
2. Mica occurs in abundance in Kodarma.
3. Dharwars are famous for petroleum.
Which of the statements given above is/are correct?
(a) 1 and 2
(b) 2 only
(c) 2 and 3
(d) None
Ans: (c)

Q4. Which of the following phenomena might have influenced the evolution of organisms?
1. Continental drift 2. Glacial cycles
Select the correct answer using the code given below:
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
Ans: (c)

Q5. The major forest product in India is
(a) Timber
(b) Fuel wood
(c) Cane products
(d) Resin
Ans: (a)

Q6. Consider the following pairs:
1. Electromagnetic radiation
2. Geothermal energy 3. Gravitational force
4. Plate movements 5. Rotation of the earth
6. Revolution of the earth
Which of the above are responsible for bringing dynamic changes on the surface of the earth?
(a) 1, 2, 3 and 4 only (b) 1, 3, 5 and 6 only
(c) 2, 4, 5 and 6 only (d) 1, 2, 3, 4, 5 and 6
Ans: (d)

Q7. Where does the Jhelum River join the Chenab?
(a) Chashma (b) Islam
(c) Jinnah (d) Trimmu
Ans: (d)

Q8. Match List-I with List-II and select the correct answer using the codes given below the lists.
List-I List-II
(Industrial (Explanations) activities)
(A) Processing (1) Inputs are processed activities goods
(B) Fabricating (2) Major inputs activities are raw material
(C) Integrative (3) Involve neither activities inputs nor outputs
(D) Administrative (4) Inputs are processed activities goods undergoing little change A B C D
(a) 1 2 3 4
(b) 2 1 4 3
(c) 1 4 3 2
(d) 3 2 4 1
Ans: (b)

Q9. What would be the influence on the weather conditions when in mid-winter a feeble high pressure develops over the North-Western part of India?
1. High and dry winds would blow outward from this high pressure area.
2. The Northern plain would become cold.
3. Scorching winds (locally called loo) would blow during the day time.
4. There would be torrential rains brought by thunderstorms.
Select the correct answer using the codes given below
(a) 1 and 2 (b) 2 and 3
(c) 3 and 4 (d) All of these
Ans: (a)

Q10. Consider the following water bodies
1. Lake Van 2. Dead Sea
3. Red Sea 4. Gulf of Bothnia Find out the correct sequence of the above water bodies in descending order of salinity by using the following codes.
Code:
(a) 1, 2, 3 and 4 (b) 2, 3, 4 and 1
(c) 3, 4, 2 and 1 (d) 4, 3, 2 and 1
Ans: (a)

Q11. “They are people of yellow complexion, oblique eyes, high cheek bones, sparse hair and medium height” The reference here is to.
(a) Nordic Aryans (b) Austries
(c) Negroids (d) Mongoloids
Ans: (d)

Q12. Identify the correct order of the process of soil erosion from the following.
(a) Splash erosion, Sheet erosion, Rill erosion, Gully erosion
(b) Sheet erosion, Splash erosion, Gully erosion, Rill erosion
(c) Rill erosion, Gully erosion, Sheet erosion, Splash erosion
(d) Gully erosion, Rill erosion, Sheet erosion, Splash erosion
Ans: (a)

Q13. Lucerne is a
(a) Foliage crop
(b) Cereal crop
(c) Fruit crop
(d) Fibre crop
Ans: (a)

Q14. International date line
(a) Roughly corresponds to 180th meridian, the regions to the east of which are counted as being one day earlier in their calendar dates than regions to the West
(b) Roughly corresponds to 180th meridian, the region to the west of which are counted as being one day earlier in their calendar dates than regions to the east
(c) Roughly corresponds to 90th meridian which falls on the opposite side of the Greenwich meridian
(d) Roughly corresponds to 135th meridian which falls on the opposite side of the Greenwich meridian
Ans: (a)

Q15. Day and night are the result of the
(a) Earth’s rotation around its axis
(b) Earth’s revolution
(c) Earth’s rotation accompanied with its revolution
(d) none of these
Ans: (a)

Q16. Which of the following geographical features have played a great unifying role in strengthening the forces of homogeneity of the Indian people?
I. The expanses of water surrounding the peninsula
II. The Himalayan Mountains
III. The vastness of the country
IV. The presence of the Indian Ocean
Choose your answer from the following codes:
(a) I
(b) II
(c) I and II
(d) All four
Ans: (d)

Q17. Where is the Nanda Devi peak located ?
(a) Himachal Pradesh (b) Uttarakhand
(c) Sikkim (d) Nepal
Ans: (c)

Q18. At which one of the following places, East-West corridor connecting Silchar and Porbandar and North-South corridor connecting Sri Nagar and Kanyakumari intersect each other?
(a) Jhansi (b) Agra
(c) Jabalpur (d) Nagpur
Ans: (a)

Q19. The duirnal tides occur in
1. Gulf of Tonkins and Thailand
2. Java Sea
3. Bismark and Solomon Sea N and E island of New Guinea
4. Along much of the Pacific coast
Code:
(a) Only 1 is incorrect
(b) 1 and 2 are incorrect
(c) 3 and 4 are incorrect
(d) Only 4 is incorrect
Ans: (d)

Q20. Assertion (A): In Australia, cattle rearing is done more for meat than for milk.
Reason (R): Australians are traditionally nonvegetarians
(a) Both A and R are true and R is the correct explanation of A.
(b) Both A and R is true but R is not the correct explanation of A.
(c) A is true but R is false.
(d) A is false but R is true.
Ans: (b)

Q21. Match list I with list II and select the correct answer by using the code given below.
List I List II
(Tiger Reserve) (State)
A. Simlipal 1. Karnataka
B. Indravati 2. Madhya Pradesh
C. Kanha 3. Chhattisgarh
D. Bandipur 4. Odisha
Code:
A B C D
(a) 2 4 1 3
(b) 1 3 2 4
(c) 3 2 4 1
(d) 4 3 2 1
Ans: (d)

Q22. Which of the following crops is a tropical monsoon crop?
(a) Rice
(b) Wheat
(c) Ragi
(d) Jowar
Ans: (a)

Q23. The tropical deciduous trees shed their leaves in summer
(a) Leaves get dried up due to the excessive heat
(b) To prevent excessive loss of water through transpiration
(c) Because rainfall is inadequate
(d) Days are longer
Ans: (b)

Q24. Which of the following pairs is not correctly matched?
(a) Laterite—Uttar Pradesh
(b) Sandy Soil— South Punjab
(c) Red Soil— Tamil Nadu
(d) Black Soil—Madhya Pradesh
Ans: (a)

Q25. Which of the following is wrongly matched?
(a) Rainfall caused by mountain standing in the way of moisture-laden winds-relief rainfall.
(b) Rain caused by vertical circulation of air currentsorographic rainfall.
(c) Rain caused by a warm moist air mass moving upward over cold air mass- cyclonic rain-fall.
(d) An area sheltered from rain bearing winds by a hillrain shadow area.
Ans: (b)

Top
error: Content is protected !!