You are here
Home > QB Subjectwise > 027 English Language Previous Year Questions for CTET & TET Exams

027 English Language Previous Year Questions for CTET & TET Exams

English Language Previous Year Questions for CTET & TET Exams

Q1. The main responsibility of a language teacher as a facilitator is–
(1) to strictly control the class and cover the syllabus in quick time
(2) to provide a lot of information and make the learners listen to it
(3) to read the lessons aloud and provide explanation for each line
(4) to create a number of opportunities for the learners to use the language meaningfully
Ans: (4) The main responsibility of a language teacher is to create opportunities for the learners to use the language meaning fully and appropriately. Hence option (4) is correct.

Q2. Which of the following will help learners take greater responsibility for their own learning?
(1) peer Assessment
(2) Controlled writing tasks
(3) Summative Assessment
(4) Supervised reading sessions
Ans: (3) Summative Assessment (Ùeesieelcekeâ Deebkeâueve) helps learners take greater responsibility for their own learning. Hence option (3)

Q3. The main purpose of assessment is
(1) to improve the teaching-learning process
(2) to give practice in writing
(3) to decide pass and fail
(4) to measure achievement of learners
Ans: (1) Main purpose of assessment (cetuÙeebkeâve) is improve the teaching – learning process. Hence option (1) is correct.

Q4. When young learners are taught to improve their spelling and punctuation, they will
(1) sharpen their listening skills
(2) nurture their creativity
(3) improve their accuracy
(4) enhance their fluency
Ans: (3) Improvement in spelling and punctuation will improve improve their accuracy. Hence option (3)

Q5. Instead of asking questions and getting answers from her learners, a teacher gives some short texts and asks her learners to frame questions. Her primary objective is to
(1) enhance the learners’ analytical and crictical thinking
(2) make the learners realize the difficulties faced by teachers in preparing question papers
(3) train the learners as good question paper setters
(4) take their help during examinations
Ans: (1) Her objective in making her learners ask questions from the given text is to enhance their analytical and critical thinking. Hence option (1)

Q6. Reading between the lines as a sub-skill of reading mainly involves
(1) inferring the unstated using the contextual and verbal clues
(2) giving sufficient space between lines
(3) indentifying the grammatical item
(4) understanding the stated facts
Ans: (1) The sub-skill of reading between the lines involves inferring the unstated using the contextual and verbal clues. Hence option (1)

Q7. Correct speech habits can be developed most effectively through
(1) Quizzes
(2) Vocabulary practice
(3) Dictations
(4) Pronunciation practice
Ans: (4) Pronunciation practice helps develop correct speech habits. Hence option (4)

Q8. After reading a poem, a teacher involves the learners in group work. One group writes the summary of the poem, another draws a picture to depict the main theme and yet another sets the poem to music. This activity
(1) is aimed at preparing the learners for assessment
(2) caters to diverse abilities and interests
(3) will distract the learners from the lesson
(4) is a sheer waste of time (परीक्षा तिथि : 29-01-2012)
Ans: (2) Various activities in group work caters to diverse abilities and interests. Hence option (2)

Q9. Young learners will enjoy a play included in the text-book when they
(1) get detailed explanations about the play from the teacher
(2) enact the play
(3) read the play silently
(4) listen to the teacher reading the play
Ans: (2) Young learners will enjoy a play only if they enact the play. It creates multiple opportunity for learning. Hence option (2)

Q10. Under Constructivist Approach to language learning, learners are encouraged to
(1) practise language drills mechanically
(2) avoid errors completely
(3) learn the grammar rules by rote
(4) discover the rules of grammar from examples
Ans: (4) Under Constructivist (jÛeveeiele) Approach (Gheeiece Ùee heæefle) to languages learning the learners are encouraged to discover the rules of grammar from examples. Hence option (4)

Q11. After a story-telling session, the learners are asked to change the ending of the story. This will help the learners
(1) evaluate the teacher’s originality
(2) develop library reference skills
(3) become imaginative and creative
(4) understand grammar better
Ans: (3) Changing the ending of the story will help learners become imaginative and creative. Hence option (3)

Q12. When young learners are asked to read a text silently, they should be instructed
(1) to pay special attention to grammar items used in the passage
(2) to infer the meaning of new words from the context and read with comprehension
(3) to read fast even if they don’t comprehend the meaning
(4) to stop reading whenever they encounter a difficult word or phrase
Ans: (2) Write reading silently young learners should be instructed to infer (Devegceeve) the meaning of new words from the context and read with comprehension. Hence option (2)

Q13. The primary objective of using role play is
(1) to improve the communicative competence
(2) to promote the reading habit
(3) to develop acting talent
(4) to evaluate dialogue writing skills
Ans: (1) Primary objective of using role play is improving the communicative competence. Hence option (1)

Q14. Language skills are best learnt
(1) with the help of challenging and mechanical
(2) if they are taught in an integrated manner
(3) when they are introduced in isolation, one skill at time
(4) only through written tests and assignments
Ans: (2) Language skills are best learnt when they are taught in an integrated (mebkeâefuele) manner. Hence option (2) is correct.

Q15. Substitution table drill helps teachers in
(1) evaluating the listening skills
(2) improving the fluency of learners
(3) giving controlled language practice
(4) developing free writing skills
Ans: (3) Substitution table drill helps teachers in giving controlled language practice. Hence option (3)
Directions: Read the passage given below and answer the questions that follow (Q.No. 136 to 144) by selecting the most appropriate option. Anaesthesia in any part of the body means a loss of sensation, either permanent or temporary. The term is usually used to describe the artificially produced loss of 5. sensation which makes a surgical operation painless. There are four main types of anaesthesia: general, spinal, regional, and local. Anaesthetics may be given as gases, by 10. inhalation; or as drugs injected into a vein. A patient given general anaesthesia loses consciousness. Anaesthesia of a fairly large are of the body results from injecting the anaesthetic drug into the spinal canal: all 15. that portion of the body below the level at which the drug is injcted is anaesthetizd. Regional anaesthesia is the injecting of the nerves as they emerge from the spinal column : the anaesthesia induced by this 20. method affects only that area of the body supplied by those nerves. In local anaesthesia, the drug in injected directly at the site of the operative incision and sometimes also into the nearby surrounding tissues. 25. Formerly the most commonly used local anaesthetic was cocaine, a drug extracted from the leaves of the coca bush and introduced in 1879. But it has some disadvantages and, sometimes, undesirable 30. side-effects. For spinal, regional and local anaesthesia, procaine, or one of the several modifications of procaine, is now widely used instead of cocaine. For very limited and short operations, such as opening a small abscess, 35. local anaesthesia may be induced by spraying (rather than injecting) a chemical, ethyl chloride, on a small area of the skin; in changing from the liquid to the gaseous state, this drug freezes the area sprayed, and 40. permits painless incision.

Q16. When a part of the body is anaesthetised,
(1) the part gets excited
(2) the body loses its consciousness
(3) that part loses the ability fo feel any pain
(4) the nearby organ loses its function permanently
Ans: (3) When a part of the body is anaesthetised that part loses the ability to feel any pain or sensation. Hence option (3)

Q17. The real purpose of using anasthetics is
(1) to artificially produce loss of sensation
(2) to perform operation without causing pain
(3) to cure patients of diseases
(4) to make patients unconscious
Ans: (2) The real purpose is to perform operation without causing pain which is clear from line 5. Hence option (2)

Q18. An anaesthetic is inhaled when it is administered
(1) as a spray
(2) as a gas
(3) as a drug
(4) by injection
Ans: (2) An anasthetics is inhaled as a gas which is clear from line 9. Hence option (2)

Q19. When a gas is used as an anaesthetic, the anaestheisa is
(1) regional
(2) local
(3) general
(4) spinal
Ans: (3) When a gas is used as an anaesthetic the anaesthesia is general as given in lines 10 & 11. Hence option (3)

Q20. Spinal anaesthesia is resorted to when
(1) a drug has to be injected into the vein
(2) the operation involves a big area of the body
(3) a patient has to be made unconscious
(4) a small area has to be anaesthetised
Ans: (2) Spinal anaesthesia is resorted to when the operation involves a big area of the body as given in lines 12 & 13. Hence option (2)

Q21. The expression ‘the site of the operative incision’ (lines 22-23) means
(1) the area of the body supplied by specific nerves
(2) the spot at which the anaesthetic has to be injected
(3) all the surrounding tissues
(4) the place at which a cut is to be made
Ans: (4) The site of the operative incision (Ûeerje) means the place at which a cut is to be made. Hence option (4)

Q22. An ‘abscess’ (line 34) is
(1) an open wound requiring surgery
(2) a collection of poisonous matter in a hole in the body
(3) a deep hole
(4) an operative incision
Ans: (2) Abscess (heâesÌ[e) is a collection of poisonous matter in a hole in the body. Hence option (2)

Q23. The word opposite in meaning to the word ‘formerly’ (line 25) is
(1) significant
(2) later
(3) industrially
(4) fortunately
Ans: (2) The appropriate opposite for ‘formerly’ is later. Hence option (2)

Q24. ‘Anaesthetic’ (line 25) is
(1) a noun
(2) an adverb
(3) a verb
(4) an adjective
Ans: (1) Anaesthetic in line 25 is used as a noun. Hence option (1)
Directions: Read the passage given below and answer the questions that follow (Q.No. 145 to 150) by selecting the most appropriate option. The farmer is up before dawn on shearing-day, driving his flock into pens. By eight o’clock the shearers arrive and, after a hearty breakfast, they take their places on 5. long benches that the farmer has improvised in the pens. Shears are taken from leather cases and sharpened with whetstones: a fire is lighted to heat pitch for the marking: and the work begins. 10. Soon the shearers fall into their routine. A lad seizes a sheep from the pen and ties its feet – not with a cord, because that might injure it, but with a strip of sacking. The sheep is carried to the benches, and the 15. shearer begins to slice off the wool. First he shears the coarse wool from the sheep’s belly, they lays the animal on its side on the bench between his legs while he snips at the curly wool round the neck. He works to and 20. for along the ribs, peeling the wool back until it hangs like a cloak doubled back over the animal. Then he turns the sheep over and begins on the unclipped side. In a few moments the whole fleece falls away in one 25. piece, looking like a dirty gray rug. A few more snips from the shears and the wool is cut from either side of the sheep’s tail, leaving the animal white and naked. The shearer pushes the sheep to the ground and 30. immediately calls for another animal. Meanwhile the lad daubs the farmer’s mark in pitch on the newly shorn sheep, unties her legs, and drives her out of the shearing pens. 35. A second lad – the farmer’s son-seizes the fleece as it is tossed aside, rolls it up, tucking the tail-wool in first, and secures the bundle by knotting the neck. Any loose dippings are gathered separately. 40. The work continues till one o’clock, when the farmer’s wife summons the men to dinner. Each man finishes the sheep that is beside him, then the whole party goes back to the farm house. The men troop into the 45. farm kitchen, leaving their dogs to scuffle in the yard. After the shortest of dinner-breaks – for there is much to be done – the shearing continues and the pile of fleeces mounts.

Q25. What expression in the first paragraph suggests that shearing does not take place very often?
(1) shearing-day
(2) whetstones
(3) improvised
(4) flock
Ans: (1) The word shearing-day in the first line suggests they must have a fixed day for shearing in a season. Hence option (1)

Q26. The shearer first cuts the wool from the ………. Of the sheep.
(1) legs
(2) tail
(3) underside
(4) ribs
Ans: (3) Underside means the belly given in line 16. Hence option (3)

Q27. Why are loose clippings of wool gathered separately?
(1) Because they weigh less than a whole fleece
(2) Because they are needed to fill up the top of the bags
(3) So that they do not get spoiled
(4) Because they are not so valuable as whole fleeces
Ans: (4)(4)

Q28. Wool which has been sheared from a sheep is
(1) bagged on shearing-day
(2) tied with sacking
(3) cut into two pieces by the shearer with a few snips
(4) rolled and bundled
Ans: (4) Shared wool is rolled and bundled as given in line 36. Hence option (4)

Q29. What word from the passage best tells us that shears are like a very large pair of scissors?
(1) sharpened
(2) slice
(3) snips
(4) cut
Ans: (1) In line 7 we can see the shears sharpened with whetstones. Hence option (1)

Q30. ‘The sheep is carried to the benches.’ It is an example of
(1) degree of comparison
(2) passive voice
(3) an interrogative sentence
(4) a negative sentence
Ans: (2) The sentence is an example of passive voice. Hence option (2)
Directions (Q. Nos. 1-15) Answer the following questions by selecting the most appropriate option.

Top
error: Content is protected !!