You are here
Home > QB Subjectwise > 026 Geography Previous Year Questions

026 Geography Previous Year Questions

Geography Previous Year Questions

Q1. Humus is
(a) a semi-soluble chemical complex
(b) soluble chemical complex
(c) a semi-soluble mineralogical complex
(d) soluble mineralogical complex
Ans: (a)

Q2. North America is separated from the eastern most tip of Siberia by the
(a) Hudson strait (b) Florida Strait
(c) Belle isle strait (d) Bering
Ans: (d)

Q3. Which one of the following cities is NOT connected by NH -3 ?
(a) Agra (b) Bhopal
(c) Dhule (d) Gwalior
Ans: (a)

Q4. The riverbank is weakest where the river turns. This is because water
(a) gets concentrated on the inner bank of the turn, making it denser
(b) effectively bounces off the outer bank as it turns exerting an extra pressure on the bank
(c) flows faster as it turns
(d) reacts more effectively with the bank at a turn
Ans: (b)

Q5. Examine the following statements and select the correct answer using in codes given below
1. Cirque is an erosional feature
2. Both plucking and abrasion by the glacier are involved in are formation of Roche Moutonnes
3. Crag has gentle slope whereas tail has steep slope
4. Fiord is the typical feature of the coast of Norway
Code:
(a) 1, 2, 3 are correct (b) 2, 3, 4 are correct
(c) 1, 3, 4 are correct (d) 1, 2, 4 are correct
Ans: (d)

Q6. Match List I with List II and find out the correct answer by using the code given below List I List II
(Country) (Capital)
A. Burundi 1. Bujumbura
B. Guyana 2. Georgetown
C. Kiribati 3. Tarawa
D. Latvia 4. Riga
Code:
A B C D
(a) 3 4 1 2
(b) 2 3 4 1
(c) 1 2 3 4
(d) 4 1 2 3
Ans: (c)

Q7. Which one of the following statements is not true?
(a) Ghaggar’s water is utilised in the Indira Gandhi canal
(b) Narmada rises from Amarkantak region.
(c) Penganga is a tributary of the Godavari
(d) Brahmaputra takes a sharp turn while entering India.
Ans: (a)

Q8. Which of the following pairs is not correctly matched?
(a) Bhumihar : Odisha
(b) Vellalas : Karnataka
(c) Chitpowans : Maharashtra
(d) Namboodris : Kerala
Ans: (a)

Q9. Where were Shevaroy Hills located?
(a) Andhra Pradesh
(b) Karnataka
(c) Kerla
(d) Tamil Nadu
Ans: (d)

Q10. Which one of the following pairs is not correctly matched?
Well-known Place : Country
(a) Baikonur : Russia
(b) Kourou : French Guiana
(c) Borobudar : Indonesia
(d) Cannes : France
Ans: (a)

Q11. The collision of ocean and continental plates that causes the accretion of marine sedimentary deposits to the edge of the continent is
(a) ocean-continent convergence
(b) arc-continent convergence
(c) continent-continent convergence
(d) none of these
Ans: (a)

Q12. What can be the maximum duration of totality for a solar eclipse?
(a) 12.5 minutes
(b) 7 minutes 40 seconds
(c) 1 hour 42 minutes
(d) There is no maximum duration
Ans: (b)

Q13. List-I List-II
(Geographic feature) (Country)
(A) Great Victoria Desert (1) Australia
(B) Grand Canyon (2) Canada
(C) Lake Winnipeg (3) New Zealand
(D) Southern Alps (4) USA
(a) A – 1 ; B – 2 ; C – 4 ; D – 3
(b) A – 1 ; B – 4 ; C – 2 ; D – 3
(c) A – 3 ; B – 2 ; C – 4 ; D – 1
(d) A – 3 ; B – 4 ; C – 2 ; D – 1
Ans: (b)

Q14. Teak and Sal are products of
(a) Tropical dry deciduous Forest
(b) Tropical Evergreen Forests
(c) Tropical Thorn Forests
(d) Alpine Forests
Ans: (a)

Q15. The Karewas of Kashmir refers to which among the following types of deposits?
(a) Aeolian and glacial (b) Fluvial
(c) Lacustrine (d) Volcanic
Ans: (c)

Q16. Minimum humus is found in which of the following soils?
(a) Chernozem (b) Padzol
(c) Chestnut (d) Laterite
Ans: (d)

Q17. Which one of the following statements is not correct?
Dinar/New Dinar is the currency of
(a) Sudan (b) Yugoslavia
(c) U.A.E. (d) Tunisia
Ans: (c)

Q18. Consider the following:
1. There are no east flowing rivers in Kerala
2. There are no west flowing rivers in Madhya Pradesh.
Correct statements
(a) 1 only (b) 2 only
(c) Both 1 and 2 (d) Neither 1 nor 2
Ans: (d)

Q19. Which of the following pairs is/are correctly matched?
1. Dampa Tiger & Reserve : Mizoram
2. Gumti Wildlife Sanctuary : Sikkim
3. Saramati Peak : Nagaland
Code:
(a) 1 only (b) 2 and 3
(c) 1 and 3 (d) All of these
Ans: (c)

Q20. For which one of the following items, is Tirupur well-known as a huge exporter to many parts of the world?
(a) Gems and Jewellery
(b) Leather goods
(c) Knitted garments
(d) Handicrafts
Ans: (c)

Q21. Which one of the following can one come across if one travels through the Strait of Malacca?
(a) Bali
(b) Brunei
(c) Java
(d) Singapore
Ans: (d)

Q22. Space between Earth and Moon is known as
(a) Cislunar (b) Fulalunar
(c) Nebula (d) None of these
Ans: (a)

Q23. Which of the following industrial towns is located on the Chhotanagpur plateau.
(a) Bhilai (b) Ranchi
(c) Asansol (d) Durgapur
Ans: (b)

Q24. Arrange the following countries in the descending order of their wheat production and select the correct answer from the codes given below:
1. China 2. India
3. Russia 4. U.S.A.
(a) 1, 2, 3, 4, (b) 1, 2, 4, 3
(c) 2, 3, 4, 1 (d) 4, 1, 2, 3
Ans: (b)

Q25. Consider the following oceans of the world
1. Pacific Ocean
2. North Atlantic Ocean
3. South Atlantic Ocean
4. Indian Ocean
5. Southern Ocean
6. Arctic Ocean Which is the correct sequence of these oceans according to descending order of their average depths?
(a) 1, 2, 3, 4, 5, 6 (b) 2, 4, 5, 1, 3, 6
(c) 4, 3, 1, 2, 6, 5 (d) 3, 4, 2, 1, 5, 6
Ans: (a)

Top
error: Content is protected !!