You are here
Home > QB Subjectwise > 026 English Language Previous Year Questions for CTET & TET Exams

026 English Language Previous Year Questions for CTET & TET Exams

English Language Previous Year Questions for CTET & TET Exams

Q1. According to NCF 2005 [3.1.3], “At the initial stages of language learning ….. may be one of the languages for learning activities that create the child’s awareness of the world.”
(1) English
(2) Hindi
(3) Vernacular Language
(4) II Language
Ans: (1) The National Curriculum Framework (NCF) 2005 says that “English may be one of the languages for learning activities that create the child’s awareness of the world” at the initial stages. Hence option (1) would be correct.

Q2. Criteria of assessment is a/an
(1) assessment guideline
(2) general impression of a student’s ability
(3) scoring key
(4) question-wise distribution of marks
Ans: (2) Criteria of assessment is a general impression of a student’s ability. Hence option (2) would be correct.

Q3. Read the following examples of dangling modifiers used in sentences by some students. Indicate how will assess them? [Max. 1 mark] Student 1 Having arrived late for practice, a written excuse was needed. Student 2 Without knowing his name, it was difficult to introduce him. Student 3 The experiment was a failure not having studied the lab manual carefully.
(1) Student 1 -0- Student 2 -1- Student 3 -1-
(2) Student 1 -0- Student 2 -1- Student 3 -0-
(3) Student 1 -1- Student 2 -1- Student 3 -0-
(4) Student 1 -1- Student 2 -0- Student 3 -0-
Ans: (2) Student 1 and 3 have failed the objectives of assessment and hence will be awarded 0 marks. Hence option (2) would be correct.

Q4. While reading, ‘signification’ is
(1) conversion of message farm into a diagram/table
(2) comprehending a sentence by putting together the meaning of its constituent words
(3) arriving at the meaning of an unfamiliar word by reading other words in the sentence
(4) recognizing the message in a set of symbols
Ans: (3) In reading ‘signification’ is arriving at the meaning of an unfamiliar word by reading other words in the sentence. Hence option (3) would be correct.

Q5. Choose the appropriate intonation. He has passed with distinction in English, however…
(1) falling-rising
(2) rising-falling
(3) rising
(4) falling
Ans: (1) Intonation indicates variation in the attitudes or emotions of the speaker which, in this case is falling-rising. Hence option (1) would be correct.

Q6. While reading for comprehension, we understand that the following pairs are examples of homographs
(1) warm/tepid [being neither too hot nor too cold]
(2) mail [post] / male [gender]
(3) lead [metal] / lead [give direction]
(4) led [gave direction] / lead [metal]
Ans: (3) Homographs are similarly spelt words with different meanings as in option (3). Hence option (3) would be correct.

Q7. While writing a telegram, a necessary feature to be applied is
(1) neatness
(2) brevity
(3) personal touch
(4) personal abbreviation
Ans: (2) In a telegram a necessary feature is ‘brevity’ or exactness. Hence option (2) would be correct.

Q8. The ‘value’ of a word in a text means the
(1) significance of the word in a particular context
(2) dictionary meaning of a word
(3) appropriate use of the word in a particular context
(4) number of ways a word can be used
Ans: (1) The value of a word in a text means the significance of the word in a particular context. Hence option (1) would be correct.

Q9. Affective factors in motivation are linked to students
(1) ability to complete a language task
(2) understanding successes and failures
(3) survival and safety needs
(4) own perceptions of their ability
Ans: (4) A student’s affective factors of motivation are related to their own perceptions of their ability. Hence option (4) would be correct.

Q10. What is taught is not what is learnt because
(1) a teacher of learner can never fully master any discipline
(2) a teacher’s socio-economic level may differ widely from the students’
(3) students possess different abilities, personalities and come from a variety of backgrounds
(4) students pay attention during informal discussion (परीक्षा तिथि : 18-11-2012)
Ans: (3) What is taught cannot be exactly learned by all the students because they possess different abilities, personalities and come from a variety of backgrounds. Learning is dependent on these factors. Hence option (3) would be correct.

Q11. Which is not a teacher-centered instruction?
(1) Lecture
(2) Modelling
(3) Individualized instruction
(4) Demonstration
Ans: (3) Individualized instruction is student centre. Hence option (3) would be correct.

Q12. In a listening-speaking assessment activity, indi. cate how you will assess the following exchange Teacher Have you matched any English film lately? Tell your friend about it. Student 1 Of course, Especially animations. Student 2 Me too. I like them a lot.
(1) Student 1 Correct response Student 2 Correct response
(2) Student 1 Incorrect response Student 2 Incorrect response
(3) Student 1 Incorrect response Student 2 Correct response
(4) Student 1 Correct response Student 2 Incorrect response
Ans: (2) Both the students need to be more formal and comprehensive in their response. Hence option (2) would be correct.

Q13. Constructivism is a theory where students
(1) construct their own learning aids, thereby gaining hands-on experience
(2) form their own understanding and knowledge of the world, through experiencing things and reflecting on those experiences
(3) study a variety of dissimilar samples and draw a well founded conclusion
(4) are facilitated by the teacher and use a variety of media to research and create their own theories
Ans: (2) Constructivism is a theory in which students form their own understanding and knowledge of the world by reflecting on those experiences. Hence option (2) would be correct.

Q14. Iconic mode of learning is based on a system of using
(1) a variety of activities
(2) different types of graphs
(3) symbols
(4) images and diagrams
Ans: (4) Iconic mode of learning is based on images and diagrams. Hence option (4) would be correct.

Q15. Language acquisition
(1) is a technique intended to simulate the environment in which children learn their native language
(2) refers to process of learning a native or second language because of the innate capacity of the human brain
(3) requires the memorization and use necessary vocabulary
(4) involves a systematic approach to the analysis and comprehension of grammar as well as to the memorization of vocabulary
Ans: (2) Language acquisition refers to the process of acquiring or learning a native of second language. Hence option (2) would be correct.
Directions (Q. Nos. 16-21) Read the passage given below and answer the following questions by selecting the most appropriate option. Dust-caked cloud coated the bay, tanker ships signalled. Dozens of us wearily pressed on through the unseasonal winds and blanketed chill. Outdoor café chairs were abandoned, some overturned and others stacked waiting to tumble down. But not today. My bag felt heavier on my shoulder than ever before. I lifted it in my hand to relieve the pressure and dreamed of days when I, too, was lighter. My mind wandered. Another year gone. I tripped through a wall of pedestrians, than suddenly a moving bus carelessly littered me down into the curb. My tear-stained eyes searched for an angel on the concrete surface, but the illuminated white crossing hand signalled my insignificance. I pushed myself up, bruised and filthy. A horn quickly warned me of approaching death, then the yellow taxi speed through the red bulb. Sighing, I checked each direction, brushing waste from my body as I joined a new crowd and made the final push across the last road. I hoisted my bag, checked for my office keys, then entered one of the many sky-gripping fortresses of the financial district. Back to work.

Q16. ‘Unseasonal winds’ refer to the
(1) windy conditions that change the climate
(2) not the time of the year for such windy conditions
(3) strong winds blowing that day
(4) winds causing unexpected storm
Ans: (2) ‘Unseasonal winds’ (line 2) refers to the time of the year for which such windly conditions were not typical of. Hence option (2) would be correct.

Q17. Here, ‘blanketed chill’ signifies that the weather was
(1) chilly and windy
(2) dusty and cold
(3) turning cool
(4) very windy and dusty
Ans: (1) ‘Blanketed chill’ (line 2) signifies chilly and windy. Hence option (1) would be correct.

Q18. …….I, too, was lighter’ suggests the narrator
(1) was light and agile
(2) is fat and clumsy
(3) is very light for his size
(4) was fat but light-footed
Ans: (2) ‘When I, too, was lighter’ (line 5) means the narrator is now fat and clumsy but not so earlier. Hence option (2) would be correct.

Q19. ‘Carelessly littered me down’ implies that subject
(1) was thrown high and far after the vehicle hit him
(2) was treated with indifference by society
(3) felt helpless and weak
(4) was injured in the fall and needed help
Ans: (4) The Phrase ‘Carelessly’ littered me down’ implies that the narrator was injured in the fall and needed help. Because it is clear from the passage that narrator was made to fall by amoving bus and needed help. Hence option (4) would be correct.

Q20. ‘An angel on the concrete surface’ refers to
(1) his colleagues walking past who would help him
(2) seeing an angel as he was confused after being hit
(3) a fellow angel after he died in the accident
(4) a good Samaritan among the pedestrians
Ans: (4) ‘An angel on the concrete surface’ (third paragraph) means he was looking for a good man to give a hand to him and pull him up from the curb or gutter but one came to his aid. Hence option (4) would be correct.

Q21. Here, ‘sky-gripping fortresses’ are
(1) tall buildings without windows that are secure
(2) buildings that entrap the human spirit
(3) tall buildings for commercial use
(4) large buildings for residents on that street
Ans: (3) ‘sky-gripping fortresses of the financial district’ (last line) means tall buildings for commercial use. Hence option (3) would be correct.
Directions (Q. Nos. 22-30) Read the passage given below and answer the following question by selecting the most appropriate option. Some researchers suggest that emotional intelligence can be learned and strengthened, while others claim it is an inborn characteristic. The purpose for developing our emotional literacy is to precisely identify and communicate our feelings. When we do this we are helping nature fulfill its design for our feelings. We must know how we feel in order to be able to fill our emotional needs. And we must communicate our feelings in order to get the emotional support and understanding we need from others, as well as to show our emotional support and understanding to them. Also, one of the first steps to developing our emotional intelligence is to improve our emotional literacy. In other words, to improve our ability to identify our feelings by their specific names – and the more specific we can be, the better. In the English language we have thousands of words which describe and identify our emotions, we just don’t use many of them, If you are interested in working on your emotional literacy, the first step is to start using simple three word sentences such as these : I feel sad. I feel hurt. I feel offended. I feel appreciated. I feel motivated. I feel disrespected. When we talk about our feelings using three word sentences we are spending what have been called ‘I messages’. On the other hand, when we say things like “You make me so jealous” we are sending a “you messages” typically put the other person on the defensive, which hurts communication and relationships rather than helping.

Q22. The passage can be called
(1) factual
(2) discursive
(3) descriptive
(4) narrative
Ans: (3) The purpose of a descriptive essay is to give details or express characteristics of a person or idea. So, the passage can be called descriptive. Hence option (3) would be correct.

Q23. An ‘inborn characteristic’ referred to here is one’s ability to
(1) be considerate
(2) respond to a stimulus in the environment
(3) understand and evaluate emotionally, one’s surroundings
(4) give a calculated emotional response at all times
Ans: (4) An ‘inborn characteristic’ (line 2) is one’s ability to give a calculated emotional response at all times. Hence option (4) would be correct.

Q24. Here ‘emotional support’ suggests
(1) tolerance
(2) pity
(3) wise counsel
(4) sympathy
Ans: (4) ‘Emotional support’ (line 8 and 9) refers to sympathy needed from others and for others. Hence option (4) would be correct.

Q25. ‘Working on your emotional literacy’ means to
(1) work with a counselor to support your emotional behaviour
(2) adopt a friendly attitude while meeting strangers
(3) improve one’s attitude and communication skills
(4) control verbal or physical outbursts
Ans: (3) Improving one’s ‘emotional literacy’ means improving one’s attitude and communication skills. Hence option (3) would be correct.

Q26. ‘I messages’ are usually about
(1) blaming yourself
(2) blaming others
(3) others business, therefore ‘gossip’
(4) expressing your views freely
Ans: (4) ‘I messages’ (line 23) are usually about expressing your views freely. Hence option (4) would be correct.

Q27. ‘You messages’ are usually about
(1) blaming yourself
(2) looking at issues from others viewpoint
(3) blaming others
(4) sympathizing with the listener
Ans: (3) ‘You messages’ (line 25, 26) is usually about blaming others. Hence option (3) would be correct.

Q28. The antonym from the passage for the word ‘general’ is
(1) improve
(2) nature
(3) simple
(4) specific
Ans: (4) The antonym of ‘general’ is ‘specific’ (line 8). Hence option (4) would be correct.

Q29. In the context ‘defensive’ means
(1) support a point of view
(2) support what is right
(3) attack an injustice
(4) expressing anger
Ans: (4) In the context ‘defensive’ means expressing anger which hurts relationships. Hence option (4) would be correct.

Q30. A word that means ‘of a nature’ is
(1) offended
(2) literacy
(3) precisely
(4) typically
Ans: (4) The word ‘typically’ (last line) means in a particular way a person of a certain nature is expected to behave. Hence option (4) would be correct.
Directions : Answer the following questions by selecting the most appropriate option.

Top
error: Content is protected !!