You are here
Home > QB Subjectwise > 025 History Previous Year Questions

025 History Previous Year Questions

History Previous Year Questions

Q1. List-I (Events) List-II (Year)
A. Lahore session of the Indian National 1. 1928 Congress adopting Purna Swaraj
B. Formation of Naujawan Eharat Sabha 2. 1931
C. Karachi session of the Indian National 3. 1927 Congress adopting Fundamental Rights
D. Brussels conference against 4. 1929 Colonialism and Imperialism
Codes:
A B C D
(a) 1 2 3 4
(b) 4 1 2 3
(c) 4 3 2 1
(d) 3 2 4 1

Ans: (c)

Q2. Under the Permanent Settlement, 1793, the zamindars were required to issue pattas to the farmers which were not issued by many of the zamindars. The reason was
(a) the zamindars were trusted by the farmers
(b) there was no official check upon the zamindars
(c) it was the responsibility of the British Government
(d) the farmers were not interested in getting pattas

Ans: (b)

Q3. With reference to the Indian history of art and culture, consider the following pairs:
Famous work of sculpture Site
1. A grand image of Buddha’s Mahaparinirvana with numerous celestial musicians above and the sorrowful figures of his followers below Ajanta
2. A huge image of Varaha Avatar (boar incarnation) of Vishnu, as he rescues Goddess Earth from the deep and chaotic waters, sculpted on rock Mount Abu
3. “Arjuna’s Penance” /”Descent of Ganga” sculpted on the surface of huge boulders Mamallapuram
Which of the pairs given above is/ are correctly matched?
(a) 1 and 2 only
(b) 3 only,
(c) 1 and 3 only
(d) 1, 2 and 3

Ans: (c)

Q4. Consider the following statements:
1. The inscriptions on the pillar at Rummindei give vivid details or Ashok’s Dhamma
2. the Nigalisagar inscription records the fact of Ashoka having visited the Konagamana stupa
Which of the statements given above is / are correct?
(a) 1 only (b) 2 only
(c) Both 1 and 2 (d) Neither 1 nor 2

Ans: (b)

Q5. Some of the taxes levied in ancient India are cited below.
See if they have been assigned the correct meaning.
1. Bidakabhagam–Irrigation tax
2. Uparnika–Frontier tax
3. Hiranya–Payment in cash
4. Udranga–Land tax levied on permanent tenants
Select the code for correct statements:
(a) 1 and 2
(b) Only 3
(c) 2 and 4
(d) 1, 2, 3 and 4

Ans: (d)

Q6. Assertion (A): Upanishads were compiled towards the end of the Vedic period.
Reason (R): The Upanishadic thought centres around the idea of soul (Atma) not sacrifice.
(a) Both (A) and (R) are individually true and (R) is the correct explanation of A
(b) Both (A) and (R) are individually true, but (R) is not a correct explanation of A
(c) A is true, but (R) is false
(d) A is false, but (R) is true

Ans: (c)

Q7. What is the correct chronological order of the following events?
1. Pitt’s India Act
2. North’s Regulating Act
3. Cornwallis Code The correct chronological sequence of these events is
(a) 3, 2, 1
(b) 2, 3, 1
(c) 1, 2, 3
(d) 2, 1, 3

Ans: (d)

Q8. Which of the following administrative measures was not undertaken by Ashoka?
(a) The monarch started the practice of royal tours and instituted quinquennial circuits of officers
(b) He issued a code of conduct to his officials
(c) He tried to save people from miscarriage of justice
(d) Release of the convicts on the mercy petition moved by his ministers

Ans: (d)

Q9. The Sard Act, 1930 provided –
1. Civil marriages
2. Penalisation for bigamy
3. Penalisation of parties to a marriage in which the girl was below 14 years and the boy was below 18 years of age.
4. Legalisation of inter-caste marriage.
(a) 1 and 2
(b) 2 and 3
(c) 1, 3 and 4
(d) 3 only

Ans: (d)

Q10. Assertion (A): The first ever Bill to make primary education compulsory in India was rejected in 1911.
Reason (R): Discontent would have increased if every cultivator could read.
(a) Both A and R are true, and R is the correct explanation of A
(b) Both A and R are true, but R is NOT a correct explanation of A
(c) A is true, but R is false
(d) A is false, but R is true

Ans: (a)

Q11. The initial design and construction of which massive temple took place during the reign of Suryavarman II?
(a) Sri Mariamman Temple
(b) Angkor Vat
(c) Batu Caves Temple
(d) Kamakhya Temple

Ans: (b)

Q12. Which empire did Niccolo de Conti, Abdur Razzaq, Afanasy Nikitin and Fernao Nuniz visit ?
(a) The empire of Kannauj (b) Vijayanagara empire
(c) Hoysala empire (d) Rashtrakuta empire

Ans: (b)

Q13. Some important concepts related to creation and human existence have been explained here:
1. Rta comprises the entire natural and physical order
2. Purushasukta suggest a possible solution to the fundamental cosmogenic riddle of creation
3. Chandogya Upanishada carries philosophical speculation on the fundamental problems of human existence.
Select the code for correct ones:
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Only 3
(d) 1, 2, 3

Ans: (d)

Q14. Tick the incorrect statement(s) out of the following:
I. Defensively, Mohenjodaro was a well fortified city.
II. Writers like Mortimer Wheeler believed that the Indus Valley Civilization was destroyed by the Aryan invaders.
III. Copper and iron implements included farming implements and tools, weapons, ornaments and vessels.
(a) Only I
(b) Only III
(c) Only II
(d) II and III

Ans: (b)

Q15. Assertion (A): The British introduced in India the modern concept of the rule of law.
Reason (R): The British did not recognize the existing personal civil law in India.
(a) Both (A) and (R) are individually true and (R) is the correct explanation of A
(b) Both (A) and (R) are individually true, but (R) is not a correct explanation of A
(c) A is true, but (R) is false
(d) A is false, but (R) is true

Ans: (c)

Q16. List-I List-II
A. Birth 1. Stupa
B. First Sermon 2. Lotus and bull
C. Nirvana 3. Dharmachakra
D. Parinirvana 4. Bodhi tree
Codes:
A B C D
(a) 1 2 3 4
(b) 2 3 4 1
(c) 4 1 2 3
(d) 1 2 4 3

Ans: (b)

Q17. October 26, 1947 is an important date in the Indian history, because of
(a) Maharaja Hari Singh’s signing on Instrument of Accession
(b) ceasefire with Pakistan
(c) merger of Sind
(d) declaration of war over India by Pakistan

Ans: (a)

Q18. Which one of the following statements is not correct?
(a) ‘Neel Darpan’ was a play based on the exploitation of the indigo farmers
(b) The author of the play ‘Ghashiram Kotwal’ is Vijay Tendulkar
(c) The play ‘Navanna’ by Nabin Chandra Das was based on the famine of Bengal
(d) Urdu theatre used to depend heavily on Parsi theatre

Ans: (c)

Q19. Consider the following statements about colonial economy of Vietnam (Indo-China) :
1. The colonial economy in Vietnam was primarily based on rice cultivation and rubber plantations.
2. All the rubber plantations in Vietnam were owned and controlled by a small Vietnamese elite.
3. Indentured Vietnamese labour was widely used in the rubber plantations.
4. Indentured labourers worked on the basis of contracts that did not specify any rights of labourers but gave immense power to the employers.
Which of the statements given above is/are correct?
(a) 1, 3 and 4 (b) 1 and 4 only
(c) 2 and 3 (d) 1 only

Ans: (a)

Q20. Mughal rulers expanded their empire gradually:
1. Aurangzeb annexed Berar
2. Shahjahan annexed Bijapur and Golconda
3. Akbar annexed Ahmednagar
4. Jehangir annexed Kangra
Select the code for correct statements:
(a) 1 and 2
(b) Only 2
(c) 3 and 4
(d) Only 4

Ans: (d)

Q21. Assertion (A): Ancient India’s first urbanization declined by the end of the third millennium bc.
Reason (R): The period witnessed drastic changes in climatic conditions.
(a) Both (A) and (R) are individually true and (R) is the correct explanation of A
(b) Both (A) and (R) are individually true, but (R) is not a correct explanation of A
(c) A is true, but (R) is false
(d) A is false, but (R) is true

Ans: (b)

Q22. Assertion (A): The reign of Krishnadeva Raya was the period of Vijyanagar’s greatest success when its army was always victorious.
Reason (R): Krishnadeva Raya’s army and navy were trained by Portuguese generals appointed by him.
(a) Both (A) and (R) are individually true and (R) is the correct explanation of A
(b) Both (A) and (R) are individually true, but (R) is not a correct explanation of A
(c) A is true, but (R) is false
(d) A is false, but (R) is true

Ans: (c)

Q23. Consider the statements :
1. Vinaya texts deal with the monastic discipline.
2. The Visuddhimagga is a part of colonial text.
3. Mahayana texts deal with prajna or wisdom.
4. Sutras in transmigration advocate the doctrine of twelve links of pratiya – samutpada.
Which of the above is / are correct ?
(a) 1, 3 and 4
(b) 1 and 2
(c) 1 and 3
(d) 1, 2 and 4

Ans: (a)

Q24. The Ilbert Bill controversy was related to the
(a) imposition of certain restrictions to carry arms by the Indians
(b) imposition of restrictions on newspapers and magazines published in Indian languages
(c) removal of disqualifications imposed on the Indian magistrates with regard to the trial of the Europeans
(d) removal of a duty on imported cotton cloth

Ans: (c)

Q25. Which of the following is/are correctly matched?
Persons Events
1. Keshab Chandra Sen : Prarthana Samaj
2. Mahadev Govind : Brahmo Samaj Ranade
3. Swami Vivekanand : Ramakrishna Mission
Select the correct answer from the codes given below:
(a) 1, 2 and 3
(b) 1 and 3 only
(c) 1 only
(d) 3 only

Ans: (b)

Top
error: Content is protected !!