You are here
Home > QB Subjectwise > 025 Geography Previous Year Questions

025 Geography Previous Year Questions

Geography Previous Year Questions

Q1. Consider the following statements
1. The present day world distribution of coal justifies Wegener’s views regarding the origin of continents
2. The jigsaw fit of the Atlantic coast as propagated by Wegner is not perfect and some flaws have been pointed out.
Which of the above statements is/are correct?
(a) 1 only (b) 2 only
(c) Both 1 and 2 only (d) Neither 1 nor 2
Ans: (c)

Q2. Match list I with list II and select the correct answer using the code given below:
List I List II
(Local wind) (Region)
A. Fohn 1. Argentina
B. Sarmun 2. Kurdistan
C. Santa Ana 3. California
D. Zonda 4. Alps
Code:
A B C D
(a) 2 4 1 3
(b) 4 2 3 1
(c) 2 4 3 1
(d) 4 2 1 3
Ans: (b)

Q3. The Purana Group consist of:
(a) Gondwana and Dharwar
(b) Cuddapah and Vindhyan
(c) Cuddapah and Dharwar
(d) Dharwar and Vindhyan
Ans: (b)

Q4. Which of the following pair is/are correctly matched?
Steel Plant Collaborating country
1. Durgapur : U.K.
2. Bokaro : U.S.A
3. Rourkela : Germany
4. Bhilai : Soviet Union
Code:
(a) 1 and 2 (b) 2 and 3
(c) 3 and 4 (d) 1, 3, 4
Ans: (d)

Q5. Which one of the following is the correct sequence of the states (labelled 1, 2, 3 and 4) of India shown on the map in descending order in terms of their available ground water resources for irrigation?
Description: D:MCQS TableimagesIAS Prelim General Studies 1979 - Think Tank of Kiran Prakashan_Page_274_Image_0002.jpg
(a) 3, 4, 1, 2
(b) 3, 4, 2, 1
(c) 4, 3, 1, 2
(d) 4, 3, 2, 1
Ans: (c)

Q6. When there is noon at G. M .T. meridian people on another place of the Earth are taking their 6 o’clock morning tea. The longitude of the place is
(a) 17° 30′ E
(b) 7° 30′ W
(c) 172° 30′ E
(d) 90° W
Ans: (b)

Q7. Atmosphere is
(a) a gaseous envelope that surrounds a celestial body
(b) air content of environment
(c) air, gases, suspended particles, and water vapours
(d) none of these
Ans: (a)

Q8. ________ is a concept of developing partnerships between fringe forest user groups and the forest department based on mutual trust and jointly defined roles and responsibilities with regard to forest protection and development.
(a) Joint forest Management
(b) Local forest Community
(c) Forest resource groups
(d) Both (a) and (b)
Ans: (a)

Q9. Which of the following seas/gulfs are connected by the Suez Canal?
(a) The Mediterranean Sea and the Red Sea
(b) Gulf of Oman and the Red Sea
(c) The Mediterranean Sea and the Gulf of Oman
(d) Persian Gulf and the Arabian Sea
Ans: (a)

Q10. Consider the following statements:
1. The boundaries of a National Park are defined by legislation.
2. A Biosphere Reserve is declared to conserve a few specific species of flora and fauna.
3. In a Wildlife Sanctuary, limited biotic interference is permitted.
Which of the statements given above is/are correct?
(a) 1 only (b) 2 and 3 only
(c) 1 and 3 only (d) 1, 2 and 3
Ans: (c)

Q11. Which of the following pairs is not correctly matched?
Types of Plains Example
(a) Structural Plains : Malabar coastal plain
(b) Alluvial Plains : Lombardy
(c) Lava Plains : Plain of South France
(d) Loess Plains : Yugoslavia
Ans: (d)

Q12. Consider the following statements:
1. In the middle latitudes, east coast regions receive more rainfall than their western counterparts.
2. Windward slopes of the hills receive abundant rainfall but leeward slopes are almost dry.
3. In the tropics, west coasts are wetter than east coasts.
4. Precipitation is abundant in middle latitudes.
Which of the above statements is/are correct?
(a) 1 only (b) 2 only
(c) 1 and 2 only (d) 3 and 4 only
Ans: (b)

Q13. Which one of the following mountain ranges is spread over only one state of India?
(a) Aravalli (b) Satpura
(c) Ajanta (d) Sahyadri
Ans: (c)

Q14. Which of the following pairs is not correctly matched?
Smelting industry Centre
(a) Copper Khetri
(b) Aluminium Renukut
(c) Lead Tundoo
(d) Zinc Korba
Ans: (d)

Q15.
The above map is the Union Territory of

(a) Chandigarh
(b) Daman and Diu
(c) Dadra and Nagar Haveli
(d) Pondicherry
Ans: (c)

Q16. Assertion (A): Anti-cyclonic conditions are formed in winter season when atmospheric pressure is high and air temperatures are low.
Reason (R): Winter rainfall in Northern India causes development of anticyclonic conditions with low temperatures.
(a) Both A and R are individually true, and R is the correct explanation of A
(b) Both A and R are individually true, but R is NOT a correct explanation of A
(c) A is true, but R is false
(d) A is false, but R is true
Ans: (a)

Q17. Direction: Given below are two statements, one labelled as Assertion(A) and other labelled as Reason (R). In the context of these two statements which of the following is correct?
Codes:
(a) Both A and R are true and R is the correct explanation of A.
(b) Both A and R are true and R is not a correct explanation of A.
(c) A is true R is false.
(d) R is true but A is false.
Assertion (A): Herodotus is known as the father of ethnography.
Reason (R): He provided a vivid portrayal of the cultural traits of people Strange to Greeks.
Ans: (a)

Q18. The best inland waterways system is developed in
(a) Guinea coast (b) Central Europe
(c) Amazon basin (d) North America
Ans: (b)

Q19. Statement I Anticyclone, which is a high pressure wind system, does not bring about significant change in weather condition.
Statement II The outward movement of wind from the high pressure centre keeps limited scope for weather disturbance.
(a) Both the statements are individually true and Statement II is the correct explanation of Statement I
(b) Both the statements are individually true, but Statement II is not the correct explanation of Statement I
(c) Statement I is true, but Statement II is false
(d) Statement I is false, but Statement II is true
Ans: (a)

Q20. River meandering is the result of
(a) Erosional work of the river
(b) Depositional work of the river
(c) Both erosional and depositional work of the river
(d) Neither erosional nor depositional work of the river
Ans: (c)

Q21. Consider the following statements:
1. Tropical cyclones which hit the Florida coast are known as hurricanes.
2. Hurricanes cause large scale destruction in the area influenced by them.
3. Hurricanes contribute to the precipitation of the respective area.
4. Hurricanes flush out the pollutants from the water bodies.
Which of the above statements are correct?
(a) 1, 2 and 3 only (b) 2, 3 and 4 only
(c) 1, 2, 3 and 4 (d) 1, 3 and 4 only
Ans: (c)

Q22. Which is the correct sequence of doabs moving from east to west in the Punjab plains?
(a) Bist, Bari, Rechna, Chaj
(b) Bari, Bist, Chaj, Rechna
(c) Chaj, Rechan, Bist, Bari
(d) Rechna, Bist, Chaj, Bari
Ans: (a)

Q23. Which port is often hit by cyclones in October and November and shipping becomes difficult in this season?
(a) Kandla (b) Marmagoa
(c) Kochi (d) Chennai
Ans: (d)

Q24. Amongst the following Indian States which one has the minimum total forest cover?
(a) Sikkim
(b) Goa
(c) Haryana
(d) Kerala
Ans: (c)

Q25. Watershed is
(a) topographic barriers which divide drainage basins from each other
(b) represents all of the stream tributaries that flow to some location along the stream channel
(c) both are correct
(d) none of these
Ans: (c)

Top
error: Content is protected !!