You are here
Home > QB Subjectwise > 025 English Language Previous Year Questions for CTET & TET Exams

025 English Language Previous Year Questions for CTET & TET Exams

English Language Previous Year Questions for CTET & TET Exams

Q1. “Schools found themselves in a funding quagmire.” Here, ‘quagmire’ means
(1) indebtedness
(2) isolation
(3) quicksand
(4) boggy area
Ans: (1) Some schools in US are responding to the challenge but some are caught in decision-making and funding (efveefOe) indebtedness ($e+Ce «emlelee) which slows down the efforts to improve. as is seen into lines 3 – 60 in para 01. Hence option (1) is correct.

Q2. According to this report, ‘achievement gaps’ can be closed by
(1) getting more financial support from the government
(2) conducting after school special classes for weak students
(3) recruiting and training moral personnel to help the special needs children
(4) investing on more reference books in the library.
Ans: (3) Achievement gaps (GheueefyOe Deblej) can be closed by supporting and recruiting trained teachers and using technology to assist all students, which is seen in lines 7 – 9 in para 1. Hence option (3) is correct.

Q3. Functional capabilities constitute
(1) the determination to succeed
(2) the skills to cope with everyday challenges
(3) exceptional talent in academic or literary activities
(4) ability to go for higher studies
Ans: (2)Functional capabilities (ef›eâÙeeMeerue meeceLÙe&) constitute the skills mentioned in lines 6 – 9 in para 2 to cope with everyday challenges of special children. Hence option (2) is correct.

Q4. A ‘product system’ here means
(1) special training equipment designed for disabled children
(2) important resources not available to the disabled persons
(3) products that are freely accessible to schools only
(4) services or financial investments that are not commercially value-adding.
Ans: (1) Product system (Glheeo ØeCeeueer) means special training equipment (GhekeâjCe) to assist children with disability as in line 6 of para (1). Hence option (1) is correct.

Q5. Find a word in the report that means ‘widely circulated’
(1) product
(2) achievement
(3) change
(4) systemic
Ans: (1) Widely circulated here means the product (Glheeo) or equipment that serves 6.5 million disabled students (given in line 3 of para 2). Hence option (1) is correct. (परीक्षा तिथिः 18-11-2012)

Q6. The antonym for the word ‘hindering’ would be
(1) assistive
(2) disability
(3) customised
(4) challenge
Ans: (1) Hindering (efvejesOekeâ) means to cause hindrance (ØeeflejesOe) or disturbance in a work. So its antonym would be assistive (meneÙekeâ) that means helping. Hence option (1) is correct.
Directions: Read the passage given below and answer the questions that follow (Q.No. 7 to 15) by selecting the most appropriate option. 1. Nammescong Creek flowed into the backs of my thighs as I fished, pausing between casts to secure my balance in the current and admire a new hatch of pale yellow mayflies lift from the stream. Over my shoulder, the sun dropped into a farmer’s cornfield, the final patch of orange light on the water enough for me to spot the small, vaguely metallic object at my feet. Retrieving it, I ran my thumb over its raised lettering, rubbing away the mud and a string of algae. A name appeared, along with an expiration date. June 1984, I had discovered arrowheads here in the past, so it didn’t seem misplaced to find a tool used by modern man to obtain a meal. 2. I took a moment to consider how the card had come to rest in the bed of the Nammy. I thought may be there was a story in it. I was curious to know if the owner had lost his wallet while fishing, the whole trip ruined the second he’d inventoried his cash or dug out his license for a game warden. Over time the leather would’ve rotted into fish food, with a scoured plastic remaining. I wondered how many miles the card might have ridden on spring floods over the past quarter of a century. For all I knew he could’ve been robbed, the thieves stripping out the money and tossing the billfold away later as they crossed a bridge. 3. Looking him up and phoning, I recited the card number and issuing bank. He laughed, recalling, it as the first credit account he’d ever taken out, a line of imaginary cash in those years when he had no real money. But that finally changed, he explained, after an industrial accident cost him his left eye, the payoff from the plant enabling him to retire eight years earlier than expected and move to a small hobby farm in southern Virginia. He told me a glass eye wasn’t his style, so he had taken to wearing an eyepatch, which his wife still hates and his grandchildren- ages three, five and seven- have always loved, as it makes Grandpop look like a pirate. He called them his Miracle Grandbabies, born to a daughter who struggled with alcohol and drug addiction for years- her rock bottom in 1984, a year before she cleaned up for good. 4. But in the end the man couldn’t remember ever losing his wallet, either by accident or theft. He said he’d never fished the Nammy, that, in fact, he’d always thought the sport a little boring and so I came to realise there was no story here.

Q7. “Flowed into the backs of my thighs” informs the reader that the narrator was fishing while
(1) standing in the river
(2) his legs were hanging in the river
(3) walking across the river
(4) sitting on the river bank
Ans: (1) From lines 2 & 3 in para 1 it is clear that the narrator was fishing while standing in the river. Hence option (1) is correct.

Q8. ‘Scoured’ means
(1) bent shapeless
(2) cleaned
(3) discoloured
(4) drenched
Ans: (2) Scoured (jieÌ[ keâj meeheâ keâjvee) here means cleaned which is clear from line 8 in para 2. Hence option (2) is correct.

Q9. “…….a tool used by modern man to obtain a meal” in this context is a/some
(1) coins
(2) money
(3) credit card
(4) fishing rod
Ans: (3) ‘a tool used by modern man’ here is a credit card (GOeej he$ekeâ) found by the narrator in the river bank in the first para and ‘card’ is mentioned in the 1st line of the second para. Hence option (3) is correct.

Q10. ‘The whole trip ruined’ was because of the
(1) orange sunlight falling on the water thereby disturbing the fish
(2) loss of the wallet, for its ‘owner’ who had given up his/her holiday
(3) narrator’s attention being diverted by his find
(4) sudden appearance of mayflies
Ans: (2) From lines 4 – 5 in para 2 is clear that the whole trip was ruined (Ûeewheš) for the owner (mJeeceer) of the credit card because he lost (Keesvee) his wallet. (yešgDee) Hence option (2) is correct.

Q11. By ‘looking him up’, the narrator
(1) called him up through an operator
(2) attempted to meet the owner’ personally
(3) found out about him through various sources
(4) referred to a telephone directory
Ans: (3) From the 1st line in para 3 it is clear that the narrator first found out about him then called him up from a phone. Hence option (3) is correct.

Q12. ‘A small hobby farm’ would be
(1) a commercially successful farm
(2) a small zoo in the backyard
(3) a farm run without any profit
(4) an open space where rare animals are cared for
Ans: (3) ‘A small hobby (®efÛe) farm (Kesle) is a farm for personal use run without any profit. Hence option (3) is correct.

Q13. The ‘owner’s’ daughter had cleaned up by
(1) giving up a destructive lifestyles
(2) having two children
(3) choosing to stay with her parents
(4) getting married
Ans: (1) From the last line in para 3 it is clear that the owners daughter gave up her destructive (neefvekeâj) lifestyle (peerJeve Mewueer) of drug addiction (uele). Hence option (1) is correct.

Q14. There was no story because
(1) the ‘owner’ did not share his interest in fishing
(2) he was disappointed that the ‘owner’ was well to do
(3) the reality did not live up to his imagination
(4) what he found out showed that the ‘owner’s’ life lacked adventure
Ans: (3) It is clear from para 4 that the story did not line up to the narrators expectations of a thrilling adventure. Hence option (3) is correct.

Q15. A word in the story that means ‘soar’ is
(1) plant
(2) lift
(3) rub
(4) born
Ans: (2) In the line 4 of para 1 the words ‘lift from the stream’ means ‘soar’ (G”vee) . Hence option (2) is correct.
Directions : Answer the following questions by selecting the most appropriate option.
Q16. Language acquisition
(1) refers to the process of learning a native or a second language because of the innate capacity of the human brain
(2) involves a systematic approach to the analysis and comprehension of grammar as well as to the memorization of vocabulary
(3) is a technique intended to simulate the environment in which children learn their native language
(4) requires the memorisation and use of necessary vocabulary
Ans: (3) Language acquisition (Yee17. ‘While listening’ means a stage
(1) where the students attempt a listening task
(2) when students are listening to a recording of a natural conversation
(3) when a listening activity is introduced
(4) when students are listening for pleasure
Ans: (2) Option (2) is the most appropriate answer. when students are listening to a recording of a natural conversation

Q18. Criteria of assessment is a/are
(1) general impression of a student’s ability
(2) question-wise distribution of marks
(3) scoring key
(4) guidelines with marking scheme
Ans: (1) Criteria (ceeveoC[) of assessment (cetuÙeebkeâve) is a general impression of a student’s ability. Hence option (1) is correct.

Q19. Notes can be made using a flowchart or a webdiagram. The study skill involved is
(1) retrieving
(2) summarising
(3) gathering
(4) storing
Ans: (1) Flowchart and web-diagrams are used to summarise notes. Hence option (2) is correct.

Q20. What is taught is not what is learnt because
(1) a teacher’s socio-economic level may differ widely from the students
(2) students pay attention during informal discussion
(3) student possess different abilities, personalities and come from a variety of backgrounds
(4) a teacher or learner can never fully master any discipline
Ans: (3) What is taught is not what the students learn completely or entirely because they possess different abilities, personalities and come from a variety of backgrounds which affects their learning. Hence option (3) is correct.

Q21. Constructivism is a theory where students
(1) are facilitated by the teacher and use a variety of media to research and create their own theories
(2) form their own understanding and knowledge of the world, through experiencing things and reflecting on those experiences
(3) construct their own learning aids, thereby gaining hands-on experience
(4) study a variety of dissimilar samples and draw a well founded conclusion
Ans: (2) Constructivism (jÛeveeJeeo) is a theory where students form their own understanding and knowledge of the world through experiencing things and reflecting on those experiences. Hence option (2) is correct.

Q22. ‘I loved Ophelia: forty thousand brothers Could not, with all ltheir quantity of love Make up my sum’. The phrase ‘…..forty thousand brothers’ illustrates a figure of speech called
(1) hyperbole
(2) personification
(3) allegory
(4) imagery
Ans: (1) The figure of speech used in the phrase forty thousand brother’s is hyperbole which means exaggeration (DeefleMeÙeesefòeâ). Hence option (1) is correct.

Q23. A rhetorical question is asked
(1) for the sake of effect with answer needed
(2) to clarify a concept
(3) to get a feedback about what others think about your speech/ writing
(4) to gather personal information
Ans: (1) A rhetorical (Deeuebkeâeefjkeâ) question is asked for the sake of effect with no answer required. Hence option (1) is correct.

Q24. The students make mistakes while playing a grammer game. The teacher should
(1) quietly note down the mistakes and hold a remedial class for the ‘erring ‘ students
(2) call aside the student incharge in the group and instruct him/her to guide the student
(3) quietly note down the mistakes and discuss them with the class after the activity
(4) call aside the erring student and offer some guidance
Ans: (1) On mistakes being made by the students in the grammar gave, the teacher should quietly note down the mistakes and hold a remedial class for the ‘erring’ students. Hence option (1) is correct.

Q25. Learners are familiar with the concept ‘cyberspace’ due to their cognitive overload. Therefore, learners.
(1) usually omit studying prescribed but important topics
(2) may explore their own interests according to their own experience, background and perspective while spending considerable time navigating for content
(3) may be exposed to a sequential and cohesive expository presentation
(4) may end up studying more meaningful topics in class
Ans: (2) The learners may explore their own interests according to their own experience, background and perspective while spending considerable time navigating for content in cyberspace. Hence option (2) is correct.

Q26. According to NCF 2005. learning of English aims
(1) to introduce standard sign language in English for children with language-related impairments
(2) to subsume the languages that a child acquires naturally from her/his home and social environment
(3) to provide adequate facilities at the State level for instruction in English at the primary stage of education
(4) to enable knowledge acquisitioin through literacy and its development into an instrument of abstract thought
Ans: (2) According to NCF 2005, learning of English aims to subsume the languages that a child acquires naturally from her/his home and social environment. Hence option (2) is correct.

Q27. Student A and Student B ask and answer questions to complete a worksheet. This is
(1) an information gap activity
(2) a role play
(3) a controlled interview
(4) an information transfer activity
Ans: (4) Student A & student B complete a worksheet by asking & answering questions which is an information transfer activity. Hence option (4) is correct.

Q28. In the word ‘scarce’, the phonetic transcription for ‘a’ is
(1) /ie/
(2) /ea/
(3) /ae/
(4) /e/
Ans: (3) In the word ‘scarce’ the phonetic transcription for ‘a’ is /ae/. Hence option (3) is correct.

Q29. An example of linking adverbials is
(1) so
(2) these
(3) your
(4) the
Ans: (1) So is used to link adverbs. Hence option (1) is correct.

Q30. The homonym of ‘bier’ is
(1) bare
(2) beer
(3) bar
(4) bear
Ans: (1) Homonym (similar sounding but different meaning) of ‘bier’ is – ‘beer’. Hence option (1) is correct.
Directions (Q. Nos. 1-15) : Answer the following questions by selecting the most appropriate option.

Top
error: Content is protected !!