You are here
Home > QB Subjectwise > 024 History Previous Year Questions

024 History Previous Year Questions

History Previous Year Questions

Q1. Which of the following are true about Sikandar Lodi?
1. He tightened the espionage system.
2. He took a keen interest in the development of agriculture and regularly examined the price schedules for the markets.
3. He made his younger brother Jalal the independent ruler of the Jaunpur region, formerly ruled by the Sharqis.
4. His descendants preferred to call themselves the chaghatayids originating from Chengiz khan’s second son, Chaghatay, who ruled Transoxiana.
Which of the above is/are correct?
(a) 1, 2, 3 and 4
(b) 1 and 2
(c) 1 and 3
(d) 2, 3 and 4

Ans: (b)

Q2. Match List I with List II and select the correct answer by using the codes given below the lists :
List I : List II
A. Gupta : 1. Badami
B. Chandella : 2. Panamalai
C. Chalukya : 3. Khajuraho
D. Pallava : 4. Deogarh
Codes :
A B C D
(a) 4 3 1 2
(b) 4 2 3 1
(c) 2 3 4 1
(d) 3 4 1 2

Ans: (a)

Q3. Assertion (A): The Congress in all the provinces resigned in the year 1939.
Reason (R) : The Congress did not accept the decision of the Viceroy to declare war against Germany in the context of the Second World War.
(a) Both (A) and (R) are individually true and (R) is the correct explanation of A
(b) Both (A) and (R) are individually true, but (R) is not a correct explanation of A
(c) A is true, but (R) is false
(d) A is false, but (R) is true

Ans: (a)

Q4. Which of the following statements about Annie Besant are correct?
1. She founded the Central Hindu College at Benaras.
2. She organised the Home Rule League.
3. She introduced the Theosophical Movement in India.
Select the correct answer using the codes given below
(a) 1, 2 and 3 (b) 1 and 2
(c) 2 and 3 (d) 1 and 3

Ans: (a)

Q5. Consider the following statement : “A sound body means one which bends itself to the spirit and is always a ready instrument at its service”.
The above statement is attributed to
(a) Sardar Patel (b) Winston Churchill
(c) Mahatma Gandhi (d) Baden-Powell

Ans: (c)

Q6. With regard to the Muslim religious life in the 18th Century, various developments gestured to a heightened sense of religious identification, such as
1. A new and more rigorous conception of fidelity to Hadith.
2. Resonating of the Shah Waliullah, the Naqshbandi Sufi teaching in Delhi, Punjab and Rohilkhand.
3. Resurgence of elegies and marsia traditions in Shia led states like Bengal and Awadh.
Choose the code for correct statements:
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) 2 & 3
(d) All the above

Ans: (d)

Q7. Assertion (A): Chandragupta instigated revolt against the Greek Satraps.
Reason (R): Chandragupta had visited the camp of Alexander.
(a) Both (A) and (R) are individually true and (R) is the correct explanation of A
(b) Both (A) and (R) are individually true, but (R) is not a correct explanation of A
(c) A is true, but (R) is false
(d) A is false, but (R) is true

Ans: (c)

Q8. Match List I with List II, using the given codes.
List I List II
A. Prafulla Chaki 1. Bomb assault in Muzaffarpur, 1908
B. Sukhdev 2. Kakori case
C. Ashfaqullah Khan 3. Chittagong armoury raid case
D. Ganesh Ghosh 4. Lahore conspiracy case
Codes:
(A) (B) (C) (D)
(a) 1 4 3 2
(b) 4 1 3 2
(c) 4 1 2 3
(d) 1 4 2 3.

Ans: (d)

Q9. List-I List-II Clans’ Name Clans
A. Parihara 1. Kathiwara
B. Chauhans 2. Indore
C. Solankis 3. Southern Rajasthan
D. Pawaras 4. Eastern Rajasthan
Codes:
A B C D
(a) 3 4 1 2
(b) 3 4 2 1
(c) 4 3 1 2
(d) 4 2 1 3

Ans: (a)

Q10. Match the following List 1 List II
A. lyothere Thass 1. Satyashodhak Samaj
B. Jyotiba Phule 2. Dravida Kazhagam
C. John Rathinam 3. Self Respect Movement
D. E V Ramaswami 4. Dravida Mahajana Sabha Naickar
Codes :
A B C D
(a) 4 2 1 3
(b) 3 1 2 4
(c) 4 1 2 3
(d) 3 2 1 4

Ans: (c)

Q11. What was Komagata Maru?
(a) A political party based in Taiwan
(b) Peasant communist leader of China
(c) A naval ship on voyage to Canada
(d) A Chinese village where Mao Tse Tung began his Long march

Ans: (c)

Q12. What is the correct sequence of the following events?
1. Rowlatt Act
2. Gandhi-lrwin Pact
3. Morley-Minto Reforms
4. Illbert Bill
Select the correct answer using the codes given below
(a) 1, 2, 4, 3 (b) 3, 4, 1, 2
(c) 4, 1, 3, 2 (d) 4, 3, 1, 2

Ans: (d)

Q13. Which one of the following peasant struggles was an outcome of British opium policy?
(a) Phulaguri Dhawa (1861)
(b) Birsaite Ulgulan (1899-1900)
(c) Pabna Revolt (1873)
(d) Maratha Peasant Uprising (1875)

Ans: (a)

Q14. In the context of emergence of Sufism within Islam, examine the following statements:
1. There was an emphasis on love (ishq) of God as the only valid reason for obeying him
2. There was an implicit rejection of Paradise as the goal of ethical behavior
3. There was an aspiration to annihilate self (fana) through the attainment of absolute union with God
4. The public recitation of love-poetry addressed to god or sama in Sufi assemblies caused disputation with orthodox Islam
Select the code for correct statements
(a) 1
(b) 1& 4
(c) 1,3, & 4
(d) All the above

Ans: (d)

Q15. Give the correct chronological order of the given Buddhist sites as per their coming into prominence.
(a) Sanchi, Nagarjunakonda, Amaravi, Nalanda
(b) Nagarjunkonda, Sanchi, Amaravati, Nalanda
(c) Nalanda, Nagarjunakonda, Amaravati, Sanchi
(d) Sanchi, Amaravati, Nagarjunakonda, Nalanda

Ans: (d)

Q16. Match List I (Congress sessions) with List II (Resolutions), using the given codes.
List I List II
A. Lucknow 1. Full Democracy
B. Lahore 2. Purna Swaraj Resolution
C. Karachi 3. Congress-League Pact
D. Faizpur 4. Adoption of Fundamental Rights
Codes:
(A) (B) (C) (D)
(a) 3 2 4 1
(b) 2 3 4 1
(c) 2 4 1 3
(d) 4 3 2 1.

Ans: (a)

Q17. Which two of the following plays did Kalidasa wrote before writing Abhigyanashakuntalam?
1. Vikramorvashiyam
2. Malavikagnimitram
3. Swapnavasavadattam
4. Kadambari
Select the correct answer using the codes given below
(a) 1 and 2
(b) 1 and 3
(c) 1 and 4
(d) 3 and 4

Ans: (a)

Q18. Arrange the following in chronological order
1. Partition of Bengal
2. Chauri-Chaura Incident
3. First Round Table Conference
Codes :
(a) 1, 2, 3
(b) 3, 2, 1
(c) 1, 3, 2
(d) 2, 1, 3

Ans: (a)

Q19. During the Indian Freedom Struggle, who among the following proposed that Swaraj should be defined as complete independence free from all foreign control?
(a) Mazharul Haque
(b) Maulana Hasrat Mohani
(c) Hakim Ajmal Khan
(d) Abul Kalam Azad

Ans: (b)

Q20. Arrange the following in correct chronological order
1. Third Carnatic War
2. First Burmese War
3. First Mysore War
4. Second Afghan War
Codes :
(a) 1, 4, 3, 2 (b) 1, 3, 2, 4
(c) 2, 4, 1, 3 (d) 3, 1, 2, 4

Ans: (b)

Q21. The ‘water frame’ of Richard Arkwright was a device for
(a) producing a new type of painting
(b) irrigating fields for rice cultivation
(c) producing strong threads of yarn
(d) the faster movement of steamships

Ans: (c)

Q22. Some of the commonly used terms in ancient India and their meanings have been given here:
1. Amatyas were the Primary tax-payers in the monarchical kingdoms
2. Gahapati were the Renouncer of the household
Select the code for correct statements:
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

Ans: (d)

Q23. Which of the following statements about Buddhism is incorrect?
(a) During the Sunga-Kanva period Buddhism lost royal patronage.
(b) Of all the religious remains of 200 bc to ad 200, so far discovered in India, those of Buddhism outnumber those of Brahmanism and Jainism put together.
(c) All classes of community like kings, princes, merchants and craftsmen made donations to Buddhists.
(d) Buddhism witnessed its first schism in the first council.

Ans: (b)

Q24. Identify the European who worked ardently for the Indian National Movement and bitterly criticised the British rule by saying ‘The British Empire is rotten to the core, corrupt in every direction, and tyrannical and mean’.
(a) A. O. Hume
(b) William Wedderburn MUltiPle-CHOiCe QUestiOns
(c) Sister Nivedita (Margaret Noble)
(d) Annie Besant

Ans: (c)

Q25. The word ‘Sangam’ is associated in Tamil history with:
(a) The literature produced during the reign of the great Pallava dynasty of Kanchi
(b) The poems written in praise of the Pandyan kings of the early Christaian era
(c) The court poetry of Chola kings who were famous for patronizing artists
(d) A college or assembly (literary academy) of Tamil scholars held under the royal patronage of Pandyan kings at Madurai.

Ans: (d)

Top
error: Content is protected !!