You are here
Home > QB Subjectwise > 024 Geography Previous Year Questions

024 Geography Previous Year Questions

Geography Previous Year Questions

Q1. Consider the following states.
1. U.P. 2. Maharashtra
3. Tamil Nadu 4. Bihar
Select the correct sequence of these states in descending order of sugarcane production
(a) 1, 2, 3 and 4 (b) 1, 2, 4 and 3
(c) 1, 3, 2 and 4 (d) 1, 4, 2 and 3
Ans: (a)

Q2. Which of the following rivers is the source of water for the Rajasthan canal?
(a) Yamuna
(b) Chambal
(c) Sutlej
(d) Ghaggar
Ans: (c)

Q3. Caldera is a feature associated with
(a) Volcanoes
(b) Earthquakes
(c) Folding of rocks
(d) Faulting of mountains
Ans: (a)

Q4. The prefix minus (−) before the zones to the east of International Date Line indicates
(a) the number of hours to be subtracted to obtain the Greenwich time
(b) the number of hours to be added to obtain the Greenwich time
(c) a convention
(d) none of these
Ans: (a)

Q5. Jet streams are usually found in the
(a) ozonosphere (b) mesosphere
(c) tropopause (d) ionosphere
Ans: (c)

Q6. Which soil requires the least tilling ?
(a) Red (b) Black
(c) Laterite (d) Alluvial
Ans: (b)

Q7. Leaching is the maximum in the soil type of
(a) Laterite (b) Red
(c) Regur (d) Desert
Ans: (a)

Q8. Which one of the following groups represents the intrusive igneous rocks?
(a) Granite, diorite, peridotite and gabro
(b) Granite, diorite, gabro and shale
(c) Gab r o , d i o r i t e , s a n d s t o n e an d peridotite
(d) Peridotite, granite, gabro and rock salt
Ans: (a)

Q9. Atmospheric pressure depends on
1. Temperature of the air.
2. Altitude above sea level
3. Moisture in the air
4. Rotation of the earth
Code:
(a) 1 and 2 (b) 1, 2 and 3
(c) 1, 2, 3 and 4 (d) 2, 3 and 4
Ans: (c)

Q10. Which one of the following countries is planning to construct a rival to the Panama Canal, to link the Pacific and the Atlantic Oceans?
(a) Colombia (b) Costa Rica
(c) Guatemala (d) Nicaragua
Ans: (b)

Q11. Match List I (Minerals) with List II (Location) and select the correct answer using the code given below List I List II
A. Coal 1. Giridih
B. Copper 2. Jayamkonda cholapuram
C. Manganese 3. Alwar
D. Lignite 4. Dharwar
Code:
A B C D
(a) 1 4 3 2
(b) 2 3 4 1
(c) 1 3 4 2
(d) 2 4 3 1
Ans: (c)

Q12. Consider the map given below :
0° 180° ANTARCTICA South Pole In which one of the following areas is the Indian Ocean located on the map?

(a) 90° E – 180°
(b) 0 – 90° W
(c) 0 – 90° E
(d) 90° W – 180°
Ans: (a)

Q13. The term that best describes the shape of the Earth is
(a) geoid (b) globe
(c) sphere (d) ellipse
Ans: (a)

Q14. Which of the following statement(s) regarding geographical conditions of the crops is/are found to be correct?
Sr. No Name Rainfall Temp. Areas of Production
I. Wheat 50–75 cm 20°C – 25°C Punjab, Haryana, Uttar Pradesh
II. Rice 100–150 cm 30°C – 35°C West Bengal, Bihar
III. Cotton 50–100 cm 21°C – 24°C Maharashtra, Gujarat
(a) I and II (b) I, II and III (c) II and III (d) All are incorrect
Ans: (b)

Q15. Which among the following statements characterized EI Nino?
I. It occurs at irregular intervals
II. It carriers warmer water
III. It carries less saline water
IV. Its atmospheric equivalent is southern oscillation.
Select the correct, answer using the code given below
(a) I and II only (b) II and III only
(c) III and IV only (d) I, II, III and IV
Ans: (d)

Q16. In India, in which one of the following areas are the tropical evergreen forests found ?
(a) The Western Ghats (b) The Eastern Ghats
(c) The Western Himalaya (d) The Central Himalaya
Ans: (a)

Q17. The concept of sustainable development relates to
(a) consumption levels (b) exhaustible resources
(c) social equity (d) intergenerational equity
Ans: (d)

Q18. Which one of the following represent the most active volcanoes?
(a) Etna and Stromboli
(b) Etna and Visuvius
(c) Visuvius and Kilimanjaro
(d) Stromboli and Popa
Ans: (a)

Q19. Westerlies in southern hemisphere are stronger and persistent than in northern hemisphere. Why?
1. Southern hemisphere has less landmass as compared to northern hemisphere.
2. Coriolis force is higher in southern hemisphere as compared to northern hemisphere.
Which of the statements given above is/are correct?
(a) 1 only (b) 2 only
(c) Both 1 and 2 (d) Neither 1 nor 2
Ans: (a)

Q20. Which state of India is not almost bisected by the Tropic of Cancer?
(a) Gujarat (b) Madhya Pradesh
(c) Chhattisgarh (d) Jharkhand
Ans: (c)

Q21. Which of the following pair is/are correctly matched?
Hydroelectric plant State
1. Dul Hasti Punjab
2. Tehri Uttarakhand
3. Shivasamudram Karnataka
4. Pykara Kerala
Code:
(a) 1 and 2 (b) 2 and 3
(c) 3 and 4 (d) 4 and 1
Ans: (b)

Q22. The graph given below shows the mean average monthly temperatures (in °(c) and mean monthly rainfall (in cms) of a place This graph is indicative of which one of the climatic zones of the world?

(a) Wet and dry tropical
(b) Rainy tropical
(c) Semi-arid tropical
(d) Temperate marine
Ans: (a)

Q23. causes the high temperatures of the stratopause.
(a) Ultraviolet absorption by the ozone layer
(b) Its altitude
(c) both of these
(d) none of these
Ans: (a)

Q24. Which one of the following is the characteristic climate of the Tropical Savannah Region?
(a) Rainfall throughout the year
(b) Rainfall in winter only
(c) An extremely short dry season
(d) A definite dry and wet season
Ans: (d)

Q25. What are the ways for the restoration of the soil?
I. Dilution
II. Vapour extraction
III. Bioremediation
IV. Phytoremediation
Which of the following statement is correct
(a) I and II only (b) II, III and IV only
(c) I, II and III only (d) All
Ans: (d)

Top
error: Content is protected !!