You are here
Home > QB Subjectwise > 024 English Language Previous Year Questions for CTET & TET Exams

024 English Language Previous Year Questions for CTET & TET Exams

English Language Previous Year Questions for CTET & TET Exams

Q1. The themes of Ravi Verma’s famous paintings were
(1) animals and habitats
(2) deities
(3) natural scenery
(4) female figures
Ans: (4) The last line of the passage indicates that Raja Ravi Verma’s paintings beautifully depicted female figures and sari-clad woman. Hence option (4) would be correct.

Q2. He was especially able to access historical documents in the possession of
(1) certain individuals
(2) national museums that curate them
(3) families who inherited them
(4) his family members in Kilimanoor
Ans: (3) Line 12 of the para indicates that he had access to manuscripts preserved in ancient families. Hence option (3) would be correct.
3. As he matured in his craft, Ravi Verma’s skills were influenced by
(1) Indian cinema
(2) Italian artists
(3) ancient manuscripts
(4) None of these
Ans: (2)
3. From line 10 it is clear that Ravi Verma was influenced by Italian painters. Hence option (2) would be correct.

Q4. His style is criticized for being too gaudy and sentimental means that his work was characterized by
(1) unrealistic images
(2) pale colours and sad atmosphere
(3) lacking intellectual and emotional depth
(4) strong colours and emotionally appealing
Ans: (4) ‘gaudy’ means flashy (or strong) colours and ‘sentimental’ means emotionally appealing. Hence option (4) would be correct.

Q5. In the extract, ‘artistic interpretation of the epics’ means he was interested in
(1) unique rendering of old mythologies
(2) popular writing of his time
(3) standard interpretation of the Indian epics
(4) unusual and rare myths found in legends
Ans: (1) The extract from line 12 of the second para means that he listened to unique rendering of old mythological tents. Hence option (1) would be correct.

Q6. Find a word in the passage which is the opposite of ‘minimized’
(1) criticized
(2) influenced
(3) exposed
(4) enhanced
Ans: (4) The word ‘enhanced’ in line 18 is the appropriate antonym for ‘minimized’. Hence option (4) would be correct.

Q7. The article is a/an
(1) essay
(2) fiction
(3) biography
(4) autobiography
Ans: (3) The article talks about the life of Ravi Raja Verma, so, it is a biography. Hence option (3) would be correct.

Q8. The focus is on the subject’s association with
(1) painting
(2) sculpture
(3) music
(4) dance (Kathakali) (परीक्षा तिथि : 28-07-2013)
Ans: (1) The focus of the article is on Ravi Verma’s paintings. Hence option (1) would be correct.

Q9. A synonym for “Omnipresent’ is
(1) Universal
(2) Conspicuous
(3) Partly invisible
(4) Magnificent
Ans: (1) ‘Omnipresent’ means one who is every where or universal. Hence option (1) would be correct.
Directions (Q. Nos. 10-15) Read the given passage and answer the questions that follow by selecting the most appropriate option. The scene presented by a community of bee is the more astonishing, the more we become acquainted with its details. Each hive is a commonwealth, of which the queen is nominally the head, receiving the greatest honour and care from her industrious subjects. With a greater wisdom than can be claimed by men, these creatures allow no disputes about the succession to the throne to induce them to injure each other, but they require the parties themselves individually to settle the quarrel between each other, without prolonged interference with the duties of hive. Indeed, they may be said with truth to have adopted the advice. “Let those who make the quarrels, be the only ones to fight.” Only one queen is permitted to hold office in the community at a time, but while her claims are undisputed, she is treated with singular respect and affection. Indeed, her presence, and the prospect of a future generation appear the chief motives of the insects to exert themselves.

Q10. The writer’s observation that the best “settle the quarrel between each other, without prolonged interference with the duties of the hive” suggests that he/she is
(1) observing the traits of worker bees
(2) pointing a bee character
(3) appreciating the queen bee
(4) condemning the behaviour of ill-tempered human beings
Ans: (4) The writer of the piece seems to be condemning the behaviour of ill-tempered human beings. Hence option (4) would be correct.

Q11. ‘The prospect of a future generation’ suggests that the writer is ……. in his/her outlook.
(1) nationalistic
(2) ambivalent
(3) sympathetic
(4) appreciative
Ans: (1) The phrase ‘prospectof a future generation’ in the 2nd para suggests that the writer is nationalistic in his outlook. Hence option (1) would be correct.

Q12. ‘The parties’ in this context means
(1) Political organization
(2) Participants
(3) Individuals
(4) Bees
Ans: (2) The ‘parties’ means participants. Hence option (2) would be correct.

Q13. The queen bee has a position which gives her …….from her subordinates.
(1) aggressive defensiveness
(2) disregard but affection
(3) exceptional, reverence and devotion
(4) caring support and indulgence
Ans: (3) It is clear from the 2nd para that Queen Bee’s position is exceptional, undisputed, revered and is treated with singular devotion. Hence option (3) would be correct.

Q14. ‘To exert themselves’ means the bees are
(1) quite aggressive
(2) having influence
(3) busy toiling
(4) very exhauseted
Ans: (3) ‘To exert themselves’ (last line) means busy toiling or working. Hence option (3) would be correct.

Q15. ‘Each hive is a commonwealth’ means the hive is
(1) has a queen
(2) over-crowded
(3) self-governing
(4) without a leader
Ans: (3) ‘Each hive is a commonwealth’ (line 4) means the colony of bees is self-governing. Hence option (3) would be correct.
Directions (Q. Nos. 16-30) In the following questions, four options are given. Read them and select the most appropriate option.
Q16. Compounding is
(1) removing seeming affixes from existing words, such as forming edit from editor
(2) stringing together older words like the formation of earthquake from Earth and quake
(3) joining parts of two or more older words, such as forming smog, which comes from smoke and fog
(4) forming new words from existing ones by adding affixes to them, like shame + less + ness → shamelessness
Ans: (2) Compound words are two or more words linked together like earth + quake = earthquake. Hence option (2) would be correct.

Q17. Constructivism is a theory where students
(1) form their own understanding and knowledge of the world, through experiencing things and reflecting on those experiences
(2) study a variety of dissimilar samples and draw a well founded conclusion
(3) are facilitated by the teacher and use a variety of media to research and create their own theories
(4) construct their own learning aids, thereby gaining hands-on experience
Ans: (1) Constructivism is a theory where students form their own understanding and knowledge of the world through experiencing things and reflecting on those experiences. Hence option (1) would be correct.

Q18. E-learning refers to
(1) learning English language as the first language
(2) acquisition of the mother tongue
(3) use of electronic media and information and communication technologies
(4) a language course for foreign languages
Ans: (3) E-learning means electronic learning i.e. use of electronic media and information and communication technologies (ICI) to provide instructions to learners. Hence option (3) would be correct.

Q19. Examples of irregular verbs are
(1) train-trainer
(2) break-broke
(3) walk-walked
(4) happy-happier
Ans: (2) Irregular verbs are verbs that don’t take on the regular –d, -ed, or –ied spelling patterns. So, break – broke – broken is the example of irregular verb. Hence option (2) would be correct.

Q20. A subject-centered approach is where learning experiences are organized around
(1) teacher’s subject competency
(2) student’s interests
(3) course content
(4) educational technology
Ans: (3) In subject-centered approach learning experiences are organized around course content. Hence option (3) would be correct.

Q21. Standardized assessment means …… assessment.
(1) summative
(2) formative
(3) frequent
(4) alternative
Ans: (1) Standardized assessment means summative assessment (summative means sum total). Hence option (1) would be correct.

Q22. In the word ‘flower’ the phonetic transcription is
(1) /fl a υr/
(2) /fleur/
(3) /flauer/
(4) /floυr/
Ans: (4) The phonetic transcription of ‘flower’ would be /floυr/ which matches option (4). Hence option (4) would be correct.

Q23. The gathering skill while reading is
(1) note-making
(2) note-taking
(3) puzzling out
(4) analysis
Ans: (1) Note-making is the skill to remember important points while reading. Hence option (1) would be correct.

Q24. Multiple choice items consist of a
(1) options to choose questions
(2) set of questions
(3) sequence of grammatical errors
(4) stem and a set of options
Ans: (4) Multiple choice items consist of stem (problem) and a set of options (possible answers). Hence option (4) would be correct.

Q25. Abilities for adaptive and positive behaviour that enable students to deal effectively with everyday demands and challenges are
(1) learning domains
(2) multiple intelligences
(3) life skills
(4) learning methods
Ans: (3) Life skills are the abilities for adaptive and positive behaviour enabling students to deal everyday situations. Hence option (3) would be correct.

Q26. A self-contained unit of a discourse in writing dealing with a particular point or idea is
(1) a poem
(2) an essay
(3) a paragraph
(4) a statement
Ans: (3) A paragraph deals with a particular point or idea. Hence option (3) would be correct.

Q27. The following is a conditional sentence
(1) If the sea is stormy, the waves are high
(2) I have to go to work
(3) Sht the door
(4) It’s a sunny day, isn’t it?
Ans: (1) ‘If’ indicates condition in sentence. Hence option (1) would be correct.

Q28. Communication technology that enable sharing of educational resources within an institution
(1) intranet
(2) internet
(3) telephone
(4) audio-video cassette
Ans: (1) Intranet enables sharing of resources within an institution. Hence option (1) would be correct.

Q29. Encouraging the student to love the world and to imagine a peaceful future and caring for the student and encouraging the student to care for other is ……. education.
(1) academic
(2) distance
(3) values
(4) vocational
Ans: (3) Encouraging the student to love and care and feel for others is imparting values education. Hence option (3) would be correct.

Q30. A communication technique that requires the listener to feed back what they have heard in their own words, to confirm the understanding of both parties, is ……… listening.
(1) appreciative
(2) active
(3) informative
(4) passive
Ans: (2) A communication technique requiring feed back after a listening exercise is active listening.
Directions : Read the passage given below and answer the questions that follow (Q. No. 1 to 6) by selecting the most appropriate option.
1. The No Child Left Behind Act of 2001 has served as a catalyst in many school improvement efforts. Schools in the United States are responding to meet the challenge of these improvement efforts, although in doing so, some are caught in a decisionmaking and funding quagmire. They ask, “How can we best suport teachers so that all students can succeed?” Using technology as a means of closing achievement gaps is one option schools are considering more purposefully and effectively. This includes using assistive technologies for students with special needs and creating a systemic approach to change that benefits all students, including subgroups. 2. Assistive technologies are technologies that support students with disabilities, of which a total of 6.5 million were being served through the Individual with Disabilities Education Act of 1997. This Act defines an assistive technology device as “any item, piece of equipment, or product system, whether acquired commercially off the shelf, modified, or customised, that is used to increase, maintain, or improve functional capabilities of a child with disability.” Regardless of their previous experience, many administrators and edcuators are expected to be change agents of school improvement efforts today and be well versed and knowledgeable about assistive technologies, despite the fact that the definition of assistive technology is so broad and the field is relatively new.

Top
error: Content is protected !!