You are here
Home > QB Subjectwise > 023 Indian Polity & Constitution Previous Year Questions

023 Indian Polity & Constitution Previous Year Questions

Indian Polity & Constitution Previous Year Questions

Q1. Money can be advanced out of the Contingency Fund of India to meet unforeseen expenditure by the
(a) Parliament
(
b) President
(
c) Finance Minister
(
d) Prime Minister
Ans: (b)

Q2. Which of the following is not correct with regard to the Speaker of the Lok Sabha?
(a) The Speaker certifies whether a particular bill is money bill or not.
(
b) Discussion on a motion for the removal of the Speaker is presided over by the Vice-President.
(
c) The Speaker has power to curtail or cancel the zero hour.
(
d) The Speaker nominates chairpersons of various committees.
Ans: (b)

Q3. Consider the following powers / functions:
1. Appointing ministers and allocating portfolios to them
2. Presiding over the meetings of the Cabinet
3. Resolving conflicts between ministers
4. Communicating with the Governor The powers / functions of the Chief Minister of a State include:
(a) 2, 3 and 4
(
b) 1 and 4
(
c) 1, 2 and 3
(
d) 1, 2, 3 and 4
Ans: (a)

Q4. Which of the following statements is not correct?
(a) A Metropolitan area is specified by the Governor through a public notification.
(
b) Metropolitan area means an area having a population of 8 lakhs or more.
(
c) Metropolitan area may be comprised in more than one district.
(
d) Metropolitan area may consist of more than two Municipalities or Panchayats or other contiguous areas.
Ans: (b)

Q5. The headquarters of the Commissioner for Linguistic Minorities is located at:
(a) Kolkata
(
b) New Delhi
(
c) Allahabad
(
d) Lucknow
Ans: (c)

Q6. Which one of the following is a Quasi-judicial authority?
(a) Central Vigilance Commission
(
b) National Commission for Women
(
c) Comptroller and Auditor-General of India
(
d) Administrative Tribunal
Ans: (d)

Q7. Who of the following dignitaries may fly the national flag on their cars, whenever they consider it necessary or advisable?
1. Deputy Minister of a State
2. Chairman of a State Legislative Council
3. Union Cabinet Minister
4. Head of Indian Mission
Select the correct answer using the codes given below:
(a) 2 and 3
(
b) 1 and 4
(
c) 1, 2 and 3
(
d) 2, 3 and 4
Ans: (c)

Q8. Consider the following statements:
The Committee on Public Enterprises:
1. Is a creation of Parliament
2. Is a constitutional body
3. Was created by the Cabinet
4. Has 22 members Which of these statements are correct?
(a) 1 and 2
(
b) 2 and 3
(
c) 3 and 4
(
d) 1 and 4
Ans: (d)

Q9. Consider the following statements:
1. There is no provision in the Constitution of India for reservation in the matters of promotion in the services under the state in favour of the scheduled castes and the scheduled tribes.
2. As per provisions of the Constitution of India, for getting reservation for the appointments and posts under the state, a class must be backward and should not be adequately represented in the services under the state.
Which of the statements given above is/are correct?
(a) Only 1
(
b) Only 2
(
c) Both 1 and 2
(
d) Neither 1 nor 2
Ans: (b)

Q10. In which case did the Supreme Court pronounce the judgement for the first time that the ‘basic structure’ of the Constitution cannot be amended by Parliament ?
(a) Shankari Prasad case
(
b) Golaknath case
(
c) Kesavananda Bharati case
(
d) Minerva Mills case
Ans: (c)

Q11. The President of India is not the authority for the appointment of:
(a) Judges of the High Courts
(
b) State Governors
(
c) Union Ministers
(
d) Chairman of a State Public Service Commission
Ans: (d)

Q12. When an Ordinary Bill is referred to a joint sitting of both the Houses of Parliament, it has to be passed by a:
(a) Simple majority of the total number of members of both the Houses present and voting
(
b) Two-thirds majority of the total number of members of both the Houses
(
c) Simple majority of the total number of members of both the Houses
(
d) Two-thirds majority of the total number of members of both the Houses present and voting
Ans: (a)

Q13. The accountability or responsibility of the Chief Minister and Cabinet to the State Legislative Assembly is
(a) Intermittent
(
b) Indirect
(
c) At the time of elections
(
d) Direct, continuous and collective
Ans: (d)

Q14. The following are associated with well known local government policies:
1. Balwant Rai Mehta
2. Lord Mayo
3. Lord Ripon
4. Ashok Mehta Which is the correct chronological sequence of the above?
Choose the correct answer from the codes given below:
(a) 1, 2, 3 and 4
(
b) 2, 3, 1 and 4
(
c) 3, 2, 4 and 1
(
d) 4, 1, 3 and 2
Ans: (b)

Q15. Who among the following can attend the meetings of both Houses of Parliament while being not a member of either of the Houses?
(a) Solicitor-General of India
(
b) Vice-President of India
(
c) Comptroller and Auditor-General of India
(
d) Attorney General of India
Ans: (d)

Q16. Which one of the following scholars described the party system prevailing in India in the early years of independence as one-party-dominant system?
(a) Bhikhu Parekh
(
b) Paul Brass
(
c) Granville Austin
(
d) Rajni Kothari
Ans: (d)

Q17. Consider the following statements:
1. The Chief Information Commissioner is appointed by the President on the recommendation of a committee of which the Leader of Opposition in the Lok Sabha is one of the members.
2. The Headquarters of the Central Information Commission is at Bengaluru.
Which of the statements given above is/are correct?
(a) Only 1
(
b) Only 2
(
c) Both 1 and 2
(
d) Neither 1 nor 2
Ans: (a)

Q18. Which one of the following is not a function of the Election Commission?
(a) To superintend, direct and control elections to the office of the President
(
b) To select candidates for election
(
c) To recognize and derecognize political parties
(
d) To prepare electoral rolls
Ans: (b)

Q19. The State shall not make any law which takes away or abridges the fundamental rights. Which one of the following shall not be construed as law for this purpose?
(a) Ordinance
(
b) Bye-law
(
c) Rule
(
d) Constitutional amendment
Ans: (d)

Q20. Assertion (A) :India is a Union of States and not a Federal State.
Reason (R) :In the Indian Constitution, the Centre is given emergency powers which can convert the Federal State into a Unitary State.
Codes:
(a) Both A and R are individually true and R is the correct explanation of A
(
b) Both A and R are individually true but R is not the correct explanation of A
(
c) A is true but R is false
(
d) A is false but R is true
Ans: (a)

Q21. The Vice-President of India may be removed from his office by
(a) Impeachment
(
b) A resolution passed by Lok Sabha and Rajya Sabha with a two-thirds majority
(
c) A resolution passed with a two-thirds majority in a joint session of Parliament
(
d) A resolution passed by Rajya Sabha with simple majority and agreed to by a majority members of Lok Sabha
Ans: (d)

Q22. Consider the following statements regarding Public Accounts Committee:
1. It examines the Audit Report of the CAG
2. The suggestions made by the Committee are necessarily accepted by the Government
3. It ensures the observance of the canons of financial propriety in all transactions
4. The Committee functions in a non-partisan manner Which of these statements are correct?
(a) 1, 3 and 4
(
b) 2, 3 and 4
(
c) 1 and 2
(
d) 1, 2, 3 and 4
Ans: (a)

Q23. Which one of the following statements is not correct?
(a) The Supreme Court can over-rule itself.
(
b) A High Court can over-rule itself.
(
c) Judgements of the Supreme Court bind the lower courts.
(
d) Judgements of a High Court do not bind the lower courts of the State.
Ans: (d)

Q24. Which one of the following union territories has a high court of its own?
(a) Puducherry
(
b) Chandigarh
(
c) Delhi
(
d) Lakshadweep
Ans: (c)

Q25. Assertion (A) :The National Development Council was constituted to secure the cooperation of States in the execution of the plan.
Reason (R) :The Planning Commission is primarily an expert body without representatives from State Governments.
Codes:
(a) Both A and R are individually true and R is the correct explanation of A
(
b) Both A and R are individually true but R is not the correct explanation of A
(
c) A is true but R is false
(
d) A is false but R is true
Ans: (a)

Top
error: Content is protected !!