You are here
Home > QB Subjectwise > 023 History Previous Year Questions

023 History Previous Year Questions

History Previous Year Questions

Q1. Which among the following materials were used for minting coins during the rule of the Mauryas?
(a) Gold and Silver (b) Silver and Copper
(c) Copper and Bronze (d) Gold and Copper

Ans: (b)

Q2. The early 20th century saw frantic activity among the dalits. They set up several political organisations:
1. All India Depressed Classes Conference by Maharaja of Kolhapur in 1920
2. All India Depressed Classes Association by MC Rajahin 1929
3. All India Depressed Classes Congress by BR Ambedkar in 1930
4. All India Depressed Classes League by Jagjivan Ram in 1935
Select the code for correct statements:
(a) Only 1
(b) 2 and 3
(c) Only 4
(d) 1, 2, 3 and 4

Ans: (b)

Q3. What is the correct chronological order of the following conquests by Allauddin Khilji?
1. Ranthambhor 2. Chittor
3. Malwa 4. Gujarat The correct sequence of these conquests by Alauddin Khalji is
(a) 2, 3, 4, 1
(b) 4, 1, 2, 3
(c) 2, 1, 4, 3
(d) 4, 3, 2, 1

Ans: (b)

Q4. Consider the following statements relating to Jain literature :
1. The sacred books of the Jainas are known as Siddhanta or Agama.
2. The language of the earliest Jain texts is eastern dialect of Pali known as Ardha Magadhi.
Which of the statements given above is/are correct?
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

Ans: (a)

Q5. Consider the following statements about the Treaty of Chittor
1. Mewar, including Chittor were restored to the Rana.
2. Rana had to be personally present at the Mughal Court.
3. Rana could not repair or re-fortify chittor.
Which of the above statements is/are correct?
(a) 1 only
(b) 1 and 2 only
(c) 1 and 3 only
(d) 1, 2 and 3

Ans: (c)

Q6. Consider the following statements: Ahadis were those troopers who
1. offered their services singly.
2. did not attach themselves to any chief.
3. had the emperor as their immediate colonel.
4. attached themselves to Mirzas.
Of these statements:
(a) 1, 3 and 4 are correct
(b) 1, 2 and 3 are correct
(c) 2 and 3 are correct
(d) 1 and 4 are correct

Ans: (b)

Q7. What was the main reason for the split in the Indian National Congress at Surat in 1907?
(a) Introduction of communalism into Indian politics by Lord Minto.
(b) Extremists’ lack of faith in the capacity of the moderates to negotiate with the British Government
(c) Foundation of Muslim League
(d) Aurobindo Ghosh’s inability to be elected as the President of the Indian national Congress

Ans: (b)

Q8. Which of the following statements about Permanent Settlement are correct?
1. It conferred proprietary rights to peasants.
2. The Zamindars were recognised as the proprietors of land.
3. The government permanently fixed the land revenue demand.
4. The Zamindars acted as the middlemen between the peasants and the government.
Select the correct answer using the codes given below
(a) 2, 3 and 4 (b) 3 and 4
(c) 1 and 4 (d) 1 and 3

Ans: (a)

Q9. Which of these statements is false about the reasons for the split in the congress?
(a) There were personal rivalries between moderate and extremist leaders.
(b) extremists wanted to bypass democratic procedures within the congress.
(c) Moderates were opposed to the boycott of British goods and institutions.
(d) Extremists were impatient with the moderate politics of ‘Mendicancy’.

Ans: (b)

Q10. Which of the following statements about Amir Khusrau and his music are correct?
I. Amir Khusrau studied the Daccani music of the Karnataka School.
II. The great exponent of Deccani/ Karnataka music Naik Gopal was the contemporary of Amir Khusrau.
III. Amir Khusrau applaud’s his invention of sitar in his work Ghurrat al-Kamal.
IV. Later works credit Amir Khusrau inventing about nineteen melodic forms, particularly khyal, tarana and qawl.
Select the correct answer from the code given below:
(a) I and III
(b) II and III
(c) I, III and IV
(d) I, II and IV

Ans: (d)

Q11. Which of the following statement(s) regarding the proposals of the Cabinet Mission Plan is/are found to be incorrect?
I. There would be a union of India comprising both British India and the Indian States that would deal with foreign affairs, defence and communications.
II. All provinces would be divided into three sections namely: (i) North-West Frontier Provinces, Baluchistan and Punjab (ii) Bengal and Assam and (iii) the other states.
III. There would also be an interim government having the support of the major political parties.
(a) I, II and III
(b) I and II
(c) I and III
(d) II and III

Ans: (a)

Q12. Sher Shah is considered to be the fore-runner of Akbar in administration because
(a) his administrative policies were adopted by Akbar
(b) he ruled before Akbar
(c) he trained Akbar in administration
(d) he supervised Akbar’s administration

Ans: (a)

Q13. Assertion (A) : Hiuen Tsang came to India during Harsha’s rule.
Reason (R): His main objective was to visit the Buddhist shrines.
(a) if A and R both are correct and R is the correct explanation of A
(b) if A and R both are correct but R is not the correct explanation of A
(c) if A is incorrect but R is correct
(d) if A is correct but R is incorrect

Ans: (a)

Q14. Mahatma Gandhi undertook fast unto death in 1932 mainly because
(a) Round Table Conference failed to satisfy Indian political aspirations
(b) Congress and Muslim League had differences of opinion
(c) Ramsay Macdonald announced the Communal Award
(d) None of the statements a, b and c given above is correct in this context

Ans: (c)

Q15. Which of the following statements regarding the American Revolution is/are correct?
1. The American Revolution was a conflict between British settlers and native Americans.
2. The Americans refused to pay taxes imposed by the British Parliament in which the Americans had no representation.
Select the correct answer using the codes given below
(a) Only 1 (b) Only 2
(c) 1 and 2 (d) Neither 1 nor 2

Ans: (c)

Q16. Some of the important Commissions set up by the British in India to took into the different matters of the state were as follows:
1. Peel commission: federal Structure.
2. Butler Commission: Indian States;
3. Fraser Commission: police;
4. Linlithgow commission: Indian agriculture
Select the code for correct statements:
(a) 1 and 2
(b) 3 and 4
(c) 1 and 4
(d) 1, 2, 3 and 4

Ans: (d)

Q17. Which of the following statements about the Cholas are correct?
A. They had a system of local self government.
B. They were the followers of Buddha.
C. They maintained a strong navy.
D. They built great temples.
(a) A, B and C
(b) B, C and D
(c) A, B and D
(d) A, C and D

Ans: (d)

Q18. What was the immediate reason that forced the launch of the Non- Cooperation Movement?
(a) Reaction over the Government of India Act, 1919
(b) Injustice done to the Khalifa.
(c) The massacre of Jallianwalla Bagh
(d) Rowlatt Act.

Ans: (b)

Q19. List-I List-II
A. Adil Shahi 1. Ahmednagar
B. Nizam Shahi 2. Bijapur
C. Immad Shahi 3. Golkonda
D. Qutub Shahi 4. Berar A B C D
(a) 4 1 2 3
(b) 1 4 3 2
(c) 3 2 4 1
(d) 2 1 4 3

Ans: (d)

Q20. With reference to the scientific progress of ancient India which of the statements given below are correct?
1. Different kinds of specialized surgical instruments were in common use by 1stcentury AD.
2. Transplant of internal organs in the human body had begun by the beginning of 3rdcentury AD.
3. The concept of sine of an angle was known in 5thcentury AD.
4. The concept of cyclic quadrilateral was known in 7thcentury AD.
Select the correct answer using the codes given below
(a) 1 and 2 only
(b) 3 and 4 only
(c) 1, 3 and 4 only
(d) 1, 2,3 and 4

Ans: (c)

Q21. After Quit India Movement, C. Rajagopalachari issued a pamphlet entitled ‘The Way Out”. Which one of the following was a proposal in this pamphlet?
(a) The establishment of a “War Advisory Council” composed of representatives of British India and the Indian States
(b) Reconstitution of the Central Executive Council in such a way that all its members, except the Governor General and the Commander-in-Chief should be Indian leaders
(c) Fresh elections to the Central and Provincial Legislatures to be held at the end of 1945 and the Constitution making body to be convened as soon as possible
(d) A solution for the constitutional deadlock

Ans: (d)

Q22. Which one of the following statements regarding the Revolt of 1857 is not correct?
(a) The revolt was supported whole heartedly by the educated, elite Indian everywhere
(b) The diverse elements which took part in the revolt were united by their hatred of British rule
(c) The role of Hindu-Muslim unity in the revolt was acknowledged by many, including British officials
(d) The revolt did not spread to South India

Ans: (a)

Q23. What were the dominant features of Moplahs uprisings?
1. Peaceful agitation
2. Attack on Janmi
3. Use of Islam for ideological mobilization
4. Fleeing from Malabar
Select the code for correct statements
(a) 1 and 4
(b) 2 only
(c) 2 and 3
(d) 3 only

Ans: (c)

Q24. Match List I with List II and select the answer from the codes given below:
List I List II
I. Kumaragupta I A. Vyaghrabalaparakrama
II. Chandragupta II B. Narendra-Chandra
III. Kachagupta C. Sarvarajochchhetta
IV. Samudragupta D. Parakramanka
Codes:
I II III IV
(a) D C B A
(b) C D A B
(c) B A D C
(d) A B C D

Ans: (d)

Q25. Consider the following statements:
1. In the First Round Table conference that met in November 1930, the Congress had no representative.
2. Mahatma Gandhi was chosen as the sole representative of the Congress at the Second Round Table Conference held in September–December, 1931.
Which of the statements given above is/are correct?
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

Ans: (c)

Top
error: Content is protected !!