You are here
Home > QB Subjectwise > 023 Geography Previous Year Questions

023 Geography Previous Year Questions

Geography Previous Year Questions

Q1. Which one of the following pairs is not correctly matched?
(a) Indus : Shyok
(b) Ganga : Gandak
(c) Godavari : Musi
(d) Krishna : Tungabhadra
Ans: (c)

Q2. Match List I with List II and select the correct answer using the code given below the Lists : List I
(Ocean current)
A. Guinea current
B. Oyashio current
C. Canaries current
D. Kuroshio current List II
(Location in Map)
Code :
(a) A-4; B-3; C-1; D-2 (b) A-2; B-3; C-1; D-4
(c) A-2; B-1; C-3; D-4 (d) A-4; B-1; C-3; D-2
Ans: (b)

Q3. Consider the following statements
1. Spring tides occur at the time of full moon.
2. Neap tides occur at the time of new moon.
(a) Only 1 is correct
(b) Only 2 is correct
(c) Both 1 and 2 are correct
(d) Neither 1 nor 2 is correct
Ans: (a)

Q4. Match list I to list II and find out the correct answer by using the code given below List I List II
(Grasslands) (Region)
A. Pampas 1. South Africa
B. Prairies 2. Argentina
C. Veldt 3. Canada
D. Llanos 4. Venezuela
Code:
A B C D
(a) 2 4 1 3
(b) 2 3 1 4
(c) 3 1 4 2
(d) 1 3 2 4
Ans: (b)

Q5. Which one of the following forest products is obtained from insects living in the forests?
(a) Tans (b) Lac
(c) Gums (d) Resins
Ans: (b)

Q6. The southernmost part of India lies in
(a) Tamil Nadu
(b) Kerala
(c) Lakshadweep
(d) Andaman and Nicobar island
Ans: (d)

Q7. Which of the following is not favourable for the formation of deltas?
(a) Calm winds
(b) Currents and tides
(c) Sheltered coast
(d) No large lakes in the river course
Ans: (b)

Q8. The length of the day is determined in
(a) astronomical units
(b) solar terms
(c) length of the hours
(d) none of these
Ans: (a)

Q9. Which one of the following factors is responsible for excessive soil erosion in Chhotanagpur Plateau?
(a) heavy rain throughout the year
(b) loose sandy soil
(c) deep ploughing by tractors
(d) large scale felling of trees
Ans: (d)

Q10. Perpendicular rays are usually more heating than oblique rays. Therefore, south-facing slopes are warmer than north-facing slopes in the summer
(a) in the northern hemisphere
(b) in the southern hemisphere
(c) everywhere
(d) nowhere
Ans: (a)

Q11. Consider the following statements:
1. The Brahmaputra plain extends in Assam for about 640 Kms from Dhubri to Sadiya.
2. The Peninsular plateau is made up of highly denuded rocks.
Which of the above statements is/are not correct?
(a) 1 only (b) 2 only
(c) Both 1 and 2 (d) Neither 1 nor 2
Ans: (d)

Q12. Match the following List I List II
(Place) (Industry)
A. Muzaffarnagar 1. Cotton textiles
B. Adoni 2. Sugar
C. Ranchi 3. Sports goods
D. Jalandhar 4. Engineering goods
Codes A B C D
(a) 2 1 4 3
(b) 1 3 4 2
(c) 2 3 4 1
(d) 1 4 3 2
Ans: (a)

Q13. If a ship has to go from Chennai to Kochi, it has to go around Sri Lanka rather than crossing through the Palk Strait. Why ?
(a) The Palk Strait has disputed islands and the Sri Lankan Navy does not allow the ships to cross through
(b) It is too shallow for ships to cross
(c) Shipping is prohibited through the Strait due to its religious significance connected with the epic Ramayana
(d) The around Sri Lanka route is actually shorter than crossing through the Palk Strait
Ans: (b)

Q14. Match the following:
A. Laplace 1. Tidal Hypothesis
B. Hubble 2. Nebular Hypothesis
C. Jeans and Jeffrey 3. Gaseous Hypothesis
D. Kant 4. Big Bang Theory
Code:
A B C D
(a) 2 4 1 3
(b) 1 4 2 3
(c) 2 3 1 4
(d) 4 3 2 1
Ans: (a)

Q15. Consider the following countries
1. Denmark
2. Japan
3. Russian Federation
4. United Kingdom
5. United States of America
Which of the above are the members of the ‘Arctic Council’?
(a) 1, 2 and 3 (b) 2, 3 and 4
(c) 1, 4 and 5 (d) 1, 3 and 5
Ans: (d)

Q16. Intensive subsistence agriculture is practiced in
(a) Developing countries with sparse population.
(b) Developing countries with dense population.
(c) Developed countries with sparse population.
(d) Developed countries with dense population.
Ans: (b)

Q17. Consider the following crops
1. Cotton 2. Groundnut
3. Rice 4. Wheat
Which of these are kharif crops?
(a) 1 and 4 only (b) 2 and 3 only
(c) 1, 2 and 3 only (d) 3 and 4 only
Ans: (c)

Q18. Shifting cultivators normally grow
(a) A single crop which is mainly consumed
(b) The major crop along with cereals
(c) Cash crops along with fodder
(d) Grains, vegetables and tubers in rotation
Ans: (a)

Q19. Match the columns :
A. Groundnut : 1. Leguminosae
B. Cotton : 2. Graminae
C. Sugarcane : 3. Malvaceae
Select the correct answer using the codes given below:
A B C
(a) 1 2 3
(b) 1 3 2
(c) 2 1 3
(d) 3 1 2
Ans: (a)

Q20. Consider the following statements regarding the International Date Line and select the correct ones.
(1) It is along the longitude of 180°
(2) It is the Greenwich Meridian, helping in fixing date and time
(3) It solves the problem of time and date amongst the world’s nations
(4) It is determined by 180° longitude, but not a straight line
(a) 1 and 2 (b) 2 and 3
(c) 3 and 4 (d) All of these
Ans: (c)

Q21. Dew is caused when
(a) humid air condenses on cool surface
(b) the air is colder than the earth’s surface
(c) the sky is overcast at night
(d) the wind is too dry to cause rainfall
Ans: (a)

Q22. Match the following List I
(Pass) List II
(State)
A. Zoji La Pass 1. Sikkim
B. Bara Lacha Pass 2. Uttarakhand
C. Jelep La Pass 3. Himachal Preadesh
D. Niti Pass 4. Jammu and Kashmir
Codes :
A B C D
(a) 4 1 3 2
(b) 2 3 1 4
(c) 4 3 1 2
(d) 2 1 3 4
Ans: (c)

Q23. In which one of the following places is the Forest Survey of India (FSI), a national organisation engaged in forest cover mapping, forest inventory and training in the field of remote sensing and GIS, located?
(a) Dehradun (b) Itanagar
(c) Ahmedabad (d) Aizawl
Ans: (a)

Q24. Consider the following statements regarding laterite soils of India :
1. Laterite soils are generally red in colour
2. Laterite soils are rich in nitrogen ans potash
3. Laterite soils are well developed in Rajasthan and up
4. Tapioca and cashew nuts grow well in this soil
Which of the statement given above is are correct?
(a) 1 only (b) 2, 3 and 4
(c) 1 and 4 only (d) 1, 2 and 4
Ans: (c)

Q25. Find out the correct statements about coal
1. It has been the main source of energy since Industrial Revolution.
2. It is found in seams.
3. Igneous rocks contain maximum coal in the world.
Code:
(a) 1 only (b) 1 and 2 only
(c) 1, 2 and 3 (d) 2 and 3 only
Ans: (b)

Top
error: Content is protected !!