You are here
Home > QB Subjectwise > 022 History Previous Year Questions

022 History Previous Year Questions

History Previous Year Questions

Q1. Match List I with List II and select the correct answer using the codes given below the Lists :
List-I
A. Pandit Vishnu Digambar Paluskar
B. Venkatamahi
C. Shyama Shastri
D. Amir Khusru List-II 1. Introduced the scheme of Raga classification in Indian Music 2. Proponent of the Carnatic music 3. Proponent of the Khayal form of Hindustani music 4. Wrote the music for the song ‘Vande Mataram’
Codes :
A B C D
(a) 4 1 3 2
(b) 4 1 2 3
(c) 1 4 3 2
(d) 1 4 2 3

Ans: (b)

Q2. The ruins of the Vijayanagara at Hampi were brought to light in 1800 by
(a) Colonel Colin Mackenzie
(b) Sir John Shore
(c) Andrew Fraser
(d) John Marshall

Ans: (a)

Q3. Sufi orders and their strongholds are paired below:
1. Chisthi: Delhi and Doab
2. Suhrawardi: Sind
3. Auliya: Madhya Pradesh
4. Firdausi: Bihar
Select the wrongly paired:
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Only 3
(d) Only 4

Ans: (d)

Q4. Assertion (A): Ancient India’s second urbanization took place in the Gangetic plains in the later half of the first millennium BC.
Reason (R): Favourable climatic conditions facilitated this development.
(a) Both (A) and (R) are individually true and (R) is the correct explanation of A
(b) Both (A) and (R) are individually true, but (R) is not a correct explanation of A
(c) A is true, but (R) is false
(d) A is false, but (R) is true

Ans: (b)

Q5. Assertion (A): Shivaji mostly followed the patterns of land revenue system introduced by Malik Ambar.
Reason (R): He preferred to do away with revenue collection through hereditary officers of sub-districts.
(a) Both (A) and (R) are individually true and (R) is the correct explanation of A
(b) Both (A) and (R) are individually true, but (R) is not a correct explanation of A
(c) A is true, but (R) is false
(d) A is false, but (R) is true

Ans: (c)

Q6. With reference to the ancient India, which of the following was / were common to both Buddhism and Jainism?
1. Avoidance to extremities of penance and enjoyment
2. Indifference to the authority of the Vedas
3. Denial of efficacy of rituals
Select the correct answers :
(a) 1 only
(b) 2 and 3
(c) Both 1 and 2
(d) 1, 2 and 3

Ans: (b)

Q7. What was/were the object/objects of Queen Victoria’s Proclamation (1858)?
1. To disclaim any intention to annex Indian States
2. To place the Indian administration under the British Crown
3. To regulate East India Company’s trade with India
Select the correct answer using the code given below.
(a) 1 and 2 only
(b) 2 only
(c) 1 and 3 only
(d) 1, 2 and 3

Ans: (a)

Q8. Match the columns :
List-1 Authors : List-2 (Books)
A. Mahatma Gandhi : 1. India Divided
B. Ram Manohar Lohia : 2. India Wins Freedom
C. Dr. Rajendra Prasad : 3. Hind Swaraj
D. Maulana Azad : 4. The Wheel of History
Select the correct answer from the codes given below:
A B C D
(a) 3 4 1 2
(b) 1 3 4 2
(c) 4 3 2 1
(d) 2 3 4 1

Ans: (a)

Q9. The caves and rock-cut temples at Ellora are
(a) Buddhist
(b) Buddhist and Jain
(c) Hindu and Jain
(d) Hindu, Buddhist and Jain

Ans: (d)

Q10. Which one among the following statements about Civil Disobedience Movement is correct?
(a) It started with Gandhiji’s march to Champaran
(b) Under Gandhi–lrwin agreement Congress agreed to give up Civil Disobedience Movement
(c) The British Government was quite soft towards the movement from the beginning
(d) There was no violence during the movement

Ans: (b)

Q11. Mongols of central Asia were a menace that threatened the Delhi Sultanate time and again. Arrange the following events chronologically
1. Jalaluddin Mangbani’s return
2. Halagu’s envoy to India
3. Mongols domestic troubles in Transoxiana
4. Chengiz Khan’s death
Choose the correct code:
(a) 1, 2, 4, 3
(b) 1, 4, 2, 4
(c) 4, 2, 3, 1
(d) 3, 4, 1, 2

Ans: (b)

Q12. Carefully examine the statements telling us about the nationalists’ different contribution to the national cause.
1. The chief architect of the organisation of States on linguistic basis in India was Pattabhi Sitaramaiah.
2. Jamnalal Bajaj was the treasurer of the Indian National Congress.
3. M R Jayakar was a member of the Drafting Committee of Indian Constitution.
4. Rajendra Prasad became the president of the Indian National Congress after S C Bose resigned.
Choose the correct code for correct statements.
(a) 1, 2 and 3
(b) 1, 3 and 4
(c) 2 and 4
(d) 1, 2, 3 and 4

Ans: (d)

Q13. Tick the incorrect statement(s) out of the following:
I. Zahir-ud-din Muhammad Babur founded the Mughal Empire in India after defeating Ibrahim Lodhi in the Battle of Panipat in 1526.
II. In 1527, Babur routed the joint forces of the Afghans and the sultan of Bengal in the Battle of Khanwa.
III. In 1529, Babur defeated Rana Sanga in the Battle of Ghagra and thus became the ‘master of India’.
(a) Only I
(b) Only II
(c) I and II
(d) II and III

Ans: (d)

Q14. The “Dharma” and “Rita” depict a central idea of ancient Vedic civilization of India. In this context, consider the following statements :
1. Dharma was a conception of obligations and of the discharge of one’s duties to oneself and to others.
2. Rita was the fundamental moral law governing the functioning of the universe and all it contained.
Which of the statements given above is/are correct?
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

Ans: (c)

Q15. The following are connected with the First Anglo- Maratha War 1779-82:
1. Convention of Wadgaon
2. Treaty of Purandar
3. Treaty of Surat
4. Treaty of Salbai Their arrangement in the correct chronological order is
(a) 3-2-1-4
(b) 2-1-3-4
(c) 4-2-1-3
(d) 1-4-3-2

Ans: (a)

Q16. Which of the following statements about Mahatma Gandhi is correct in connection with India’s independence?
(a) He was the happiest man
(b) He was a very disillusioned man
(c) He had full satisfaction about his achievements
(d) He was happy with the formation of Pakistan

Ans: (b)

Q17. Which one of the following is correctly matched?
(a) Thyagaraja — Tamil
(b) Purandara Das — Kannada
(c) Jnaneshwar — Bengali
(d) Sankaradeva — Gujarati

Ans: (a)

Q18. Several socio-political organisations were formed in the 19th and 20th centuries in India, Anjuman-e-Khawatin-e-Islam founded in the year 1914 was
(a) All India Muslim Ladies Conference
(b) A radical wing of the All India Muslim League
(c) All India Muslim Student’s Conference
(d) All India Islamic Conference

Ans: (a)

Q19. Examine the following statements:
1. The Chinese pilgrims who came to India were keen to collect Buddhist manuscripts.
2. Buddhism and Jainism were in conflict with the bhakti tradition.
3. The Buddhist theory of anattavada denies the presence of an abiding self.
4. The ideas on which niyati-vada and syad-vada are based are approximately the same.
Choose the code for correct statements:
(a) 1, 2 & 3
(b) 2 only
(c) 2 & 4
(d) All are correct

Ans: (d)

Q20. Once the Khilafat and Non-Cooperation struggle was called off in February 1922, diverse struggle that had given significance to it took separate courses away from the Congress. Examine the following statements:
1. The popularity of Congress reached a record low with its membership in 16 out of 20 provinces declining.
2. The notion of Hindu Muslim unity was violently shaken as several riots took place in Uttar Pradesh.
3. The Hindu Mahasabha emerged as a strong critic of the congress in the 1920s.
4. The Akalis in Punjab moved away from the congress in order to retain their separate religious identity.
Select the code for correct statements.
(a) 2 only
(b) 1 and 2
(c) 3 and 4
(d) 1, 2, 3 and 4

Ans: (d)

Q21. Consider the following statements:
1. Mansab fixed the status of a mansabdar in official hierarchy but not his salary.
2. Mansab did not fix the number of armed retainers the mansabdar was supposed to maintain.
3. Mansabdari was a single service combining both civil and military responsibilities.
4. All holders of mansab were called amir-i azam.
Which of the statements given above is/ are correct?
(a) 2 and 3 only
(b) 3 only
(c) 1, 2 and 4
(d) 4 only

Ans: (a)

Q22. With reference to Great Bath of Mohenjodaro, consider the following statements –
1. It was built by baked bricks.
2. The length of the Bath is 12 metres, breadth 7 mtrs and depth is around 2.5 metres.
3. The outer walls of the Bath are plastered by on inch thick plaster of paris.
4. By the side of the Bath there were residence of priests who use to come down for bath on special occasions.
Which of the above is/are correct ?
(a) 1 and 4
(b) 1, 2 and 4
(c) 2 and 3
(d) 1 and 2

Ans: (b)

Q23. Consider the following statements :
(1) The Ain-i Akbari is the third book in the Akbarnama written during the reign of the Mughal Emperor, Akbar.
(2) Abul Fazl was was the author of the first two books of the Akbarnama while Akbar was the author of the third.
(3) The best known accounts of illustrated Mughal offical reports are the Akbarnama and the Babarnama.
Which of the statements given above is/are correct ?
(a) 1 only
(b) 1 and 3 only
(c) 3 only
(d) 1, 2 and 3

Ans: (d)

Q24. Consider the following Bhakti Saints :
1. Dadu Dayal
2. Guru Nanak
3. Tyagaraja Who among the above was/were preaching when the Lodi dynasty fell and Babur took over?
(a) 1 and 3
(b) 2 only
(c) 2 and 3
(d) 1 and 2

Ans: (b)

Q25. Which of the following pairs are correct?
1. M.S. Subbulakshmi – Carnatic vocalist
2. Ravi Shankar – Sitar
3. Birju Maharaj – Bharatnatyam
4. Alla Rakha – Tabla instrumentalist
Select the correct answer from the codes given below :
(a) 1, 2 and 3
(b) 2, 3 and 4
(c) 1, 2 and 4
(d) None of these

Ans: (c)

Top
error: Content is protected !!