You are here
Home > QB Subjectwise > 022 Geography Previous Year Questions

022 Geography Previous Year Questions

Geography Previous Year Questions

Q1. Which one among the following is not an igneous rock?
(a) Granite (b) Basalt
(c) Gabbro (d) Gneiss
Ans: (d)

Q2. Consider the following statements:
1. Laterite soils are found in hot and humid region.
2. Red soils have lots of humus
Code:
(a) Only 1 is true
(b) Only 2 is true
(c) Both 1 and 2 are true
(d) Neither 1 nor 2 is true
Ans: (a)

Q3. Match List I with List II and select the correct answer using code given below the lists List I List II
(Currencies) (Countries)
A. Ringget 1. Indonesia
B. Baht 2. South Korea
C. Rupiah 3. Thailand
D. Won 4. Malaysia
Code:
A B C D
(a) 1 3 4 2
(b) 4 3 1 2
(c) 1 2 4 3
(d) 4 2 1 3
Ans: (b)

Q4. At which one of the following places do two important rivers of India orginate; while one of them flows towards north and merges with another important river flowing towards the Bay of Bengal, the other flows towards the Arabian Sea?
(a) Amarkantak (b) Mahabaleshwar
(c) Badrinath (d) Nashik
Ans: (a)

Q5. Match List I with List II and select the correct answer using the code given below the lists :
List I List II
(Geographic feature) (Country)
A. Great Victoria Desert : 1. Australia
B. Grand Canyon : 2. Canada
C. Lake Winnipeg : 3. New Zealand
D. Southern Alps : 4. U.S.A
Code :
A B C D
(a) 1 2 4 3
(b) 1 4 2 3
(c) 3 2 4 1
(d) 3 4 2 1
Ans: (b)

Q6. The Assam and Kashmir Himalayas are both part of the northern mountain complex, but they differ in
(a) Their respective features
(b) The distribution of moisture
(c) The character of natural vegetation and animal life
(d) All of the above
Ans: (a)

Q7. The Blue Moon phenomenon occurs
(a) when two full moons occur in the same month.
(b) when two full moons appear in the same month thrice in a calendar year.
(c) when four full moons appear in two consecutive months of the same calendar year.
(d) None of the above
Ans: (a)

Q8. Which one of the following is not a lagoon?
(a) Ashtamudi lake (b) Chilka lake
(c) Periyar lake (d) Pulicat lake
Ans: (a)

Q9. Consider the following towns of India:
1. Bhadrachalam 2. Chanderi
3. Kancheepuram 4. Karnal
Which of the above are famous for the production of traditional sarees/ fabric?
(a) 1 and 2 only (b) 2 and 3 only
(c) 1, 2 and 3 (d) 1,3 and 4.
Ans: (b)

Q10. 318 Statement I Southern part of France is famous for wine making industry.
Statement II Southern part of France produces a variety of fruits due to Mediterranean climate.
(a) Both the statements are individually true and Statement II is the correct explanation of Statement I
(b) Both the statements are individually true, but Statement II is not the correct explanation of Statement I
(c) Statement I is true, but Statement II is false
(d) Statement I is false, but Statement II is true
Ans: (a)

Q11. Match list I with list II and select the correct answer using the codes given below.
List I List II
A. Welvis Ridge 1. North Atlantic Ocean
B. Wyville Thomsan Ridge 2. South Atlantic Ocean
C. Clarion Fracture zone 3. Indian Ocean
D. Cocos-Keeling Basin 4. North Pacific Ocean
Code:
A B C D
(a) 2 1 3 4
(b) 1 2 4 3
(c) 3 4 1 2
(d) 4 3 2 1
Ans: (a)

Q12. Which of the following pairs (current name and old name) is not correctly matched?
(a) Harare – Salisbury
(b) Ethiopia – Abyssinia
(c) Ghana – Dutch Guiana
(d) Kinshasa – Leopoldville
Ans: (c)

Q13. Assertion (A): India has a tropical monsoon climate.
Reason (R): India is located within the tropical latitudes
(a) Both A and R are true and R is the correct explanation of A
(b) Both A and R are true but R is not the correct explanation of A
(c) A is true but R is false
(d) A is false but R is true
Ans: (c)

Q14. Which of the following crops helps in nitrogen fixation?
(a) Rice
(b) Wheat
(c) Maize
(d) Beans
Ans: (d)

Q15. Which of the following statements regarding laterite soils of India are correct?
1. They are generally red in colour.
2. They are rich in nitrogen and potash.
3. They are well-developed in Rajasthan and UP.
4. Tapioca and cashew nuts grow well on these soils.
Select the correct answer using the codes given below.
(a) 1, 2 and 3
(b) 2, 3 and 4
(c) 1 and 4
(d) 2 and 3 only
Ans: (c)

Q16. Which of the following statements is/ are correct?
1. The major constituent mineral of granite rock is quartz.
2. The major constituent mineral of sandstone rock is feldspar.
3. The major constituent mineral of limestone rock is dolomite.
Select the correct answer using the code given below:
(a) 1, 2 and 3 (b) 3 only
(c) 1 and 2 (d) 2 and 3
Ans: (c)

Q17. Which waterway separates India from Sri Lanka?
(a) 8° Channel
(b) Palk Strait
(c) 10° Channel
(d) Andaman Sea
Ans: (b)

Q18. Match List-I with List-II and select the correct answer using the codes given below the lists.
List-I List-II
(Industrial production) (Place of production)
(A) Brassware (1) Kanchipuram
(B) Silk Sarees (2) Lucknow
(C) Chikkan (3) Moradabad Embroidery
(D) Sports Goods (4) Jalandhar A B C D
(a) 3 1 2 4
(b) 3 2 1 4
(c) 4 2 1 3
(d) 4 1 2 3
Ans: (a)

Q19. ‘Population dividend’ refers to
(a) total number of population
(b) youthful age structure of a population
(c) relatively high proportion of experienced aged people
(d) migration from richer region to poorer region
Ans: (b)

Q20. Examine the following statements and select the correct answer using the codes given below
1. The average salinity of the oceans is 35%
2. Salinity of the Mediterranean Sea decreases from east to west.
3. Salinity of the Red Sea increases from south to north.
4. Salinity of the Persian Gulf increases from its head to the interior.
Code:
(a) 1 and 2 only (b) 2 and 3 only
(c) 1, 2 and 3 only (d) 1, 2, 3 and 4
Ans: (d)

Q21. High density of population in Nile Valley and Island of Java is primarily due to
(a) Intensive agriculture
(b) Industrialization
(c) Urbanization
(d) Topographic constraints
Ans: (a)

Q22. Match list I with list II and select the correct answer using the codes given below:
List I List II
(Soils) (Chief characterizes)
A. Peaty soils 1. Found in humid regions due to accumulation of organic matter
B. Red soils 2. F o r m e d d u e t o weathering of ancient rocks
C. Alluvial soils 3. I t i s f o rme d b y deposition of sediment.
D. Laterite soils 4. Poor for agriculture but provide good building material
Code:
A B C D
(a) 4 2 1 3
(b) 3 1 4 2
(c) 1 2 3 4
(d) 2 3 1 4
Ans: (c)

Q23. In which part of India do tea and coffee plantations overlap?
(a) South India
(b) East India
(c) South East India
(d) South West India
Ans: (d)

Q24. Country known as the Sugar Bowl of the World is
(a) Cuba
(b) India
(c) Burma
(d) Norway
Ans: (a)

Q25. Day and night are equal at the
(a) equator
(b) poles
(c) prime meridian
(d) Antarctic
Ans: (a)

Top
error: Content is protected !!