You are here
Home > QB Subjectwise > 022 English Language Previous Year Questions for CTET & TET Exams

022 English Language Previous Year Questions for CTET & TET Exams

English Language Previous Year Questions for CTET & TET Exams

Q1. The contradiction is conveyed in the phrase ridiculous public service emergency announcements by the word
(1) service
(2) Emergency
(3) Public
(4) ridiculous
Ans: (4) It is clear from line 2 that contradiction in the above phrase is shown through the word ‘ridiculous’ which means absurd. Hence option (4) is correct.
2. The expression exuding bonhomie means
(1) lacking patience
(2) appearing tired
(3) appearing friendly
(4) showing pride
Ans: (3)
2. The expression ‘exuding bonhomie’ means apparent friendliness as used in line 10. Hence option (3) is correct.

Q3. The President was glowering at everyone because he was
(1) forgetful
(2) frightened
(3) tired
(4) angry
Ans: (4) It is clear from lines 4 and 8 that he was angry for being called to read the auto-cue on his dayoff. Hence option (4) is correct.

Q4. The incongruity lies in
(1) familiar objects seen in unexpected places
(2) unfamiliar objects that cannot be touched
(3) strange objects seen everywhere and frequently
(4) new objects appearing where none existed before
Ans: (1) The examples given in lines 20-21 provide a hint as to what is meant by incongruity. The tree and the heavy metal object are familiar objects seen in unexpected places. Hence option (1) is correct.

Q5. A word that can replace the phrase get to the bottom of is
(1) explore
(2) estimate
(3) clarify
(4) misunderstand
Ans: (3) The above phrase in the last line is similar to the word clarify. Hence option (3) is correct.

Q6. The writer’s attitude is one of ……towards leaders.
(1) deference
(2) distrust
(3) admiration
(4) indifference
Ans: (2) In the passage there is disparity between the scientist’s observation of the problem and the President’s message as if the problem is too easy to handle. So it arouses a feeling of distrust towards leaders. Hence option (2) is correct. (परीक्षा तिथिः 16-02-2014)
Directions (Q. Nos. 7-21) Answer the following questions by selecting the most appropriate option.

Q7. Two competency areas, which give a language learner in progress the ability to communicate competently are
(1) grammar and phonetic
(2) audio and expressive
(3) linguistic and socio-cultural
(4) discourse and accent
Ans: (3) Two competency areas which aid a language learner in progress are linguistic and socio-cultural areas. Hence option (3) is correct.

Q8. Communicative competence is a subset of functional grammar and its approach in teaching will allow students to
(1) enable teachers expose, students to grammar in the lower classes
(2) learn grammar through meaningful communication
(3) learn structures and, use them accurately
(4) use structures in a range of output texts
Ans: (2) In functional grammar the approach of communicative competence allows the students to learn grammar through meaningful communication. Hence option (2) is correct.

Q9. When students work in pairs or groups, they just end up chatting in their own language. This can be over come/monitored by
(1) instructions for the task and objectives to be made clear first
(2) increasing the difficulty level of task
(3) giving an easy task, so that they may chat less
(4) writing notes on the board, so that they will not use L 1
Ans: (1) When students work in pairs or groups, practical difficulties like chatting can be monitored by clarifying the objectives of the task first along with proper instructions for the task. Hence option (1) is correct.

Q10. To assess listening skills, the teacher has framed an activity. What can the assessment be based on?
(1) Reading a text aloud
(2) Completing a tabulation based on an audio recording
(3) Students’ interpretation of a visual
(4) Watching a short film and reviewing
Ans: (2) The teacher can assess the student’s listening skills by completing a tabulation based on an audio recording. Hence option (2) is correct.

Q11. To develop language functions, teaching of speaking skills for younger children would include
(1) short project presentations
(2) debates and declamations
(3) greeting, informal requests, asking for personal information
(4) telephonic chat
Ans: (3) For younger children language functions can be developed by greetings informal requests and asking for personal information. Hence option (3) is correct.

Q12. Learners who develop an increased awareness of ‘their own style’ of learning and teacher’s awareness of students individual style enhance ….. learning.
(1) individualistic
(2) cooperative
(3) group
(4) blased
Ans: (2) When the teacher takes interest in the development of student’s style of learning and the students themselves are aware of their own style enhances cooperative learning. Hence option (2) is correct.

Q13. An early emphasis on linguistic accuracy along with prompt error correction in L2 class at Class V level results in students
(1) not learning at all
(2) learning only the minimum or less
(3) mastering the language more quickly
(4) failure to achieve requisite proficiency required of that level
Ans: (2) An early emphasis on linguistic accuracy at Class V level results in students learning very less or minimum. Hence option (2) is correct.

Q14. Poverty of stimulus with respect to language acquisition among young children implies that they would
(1) need more stimulus at home for learning language
(2) not recognize human language
(3) express themselves ungrammatically
(4) read later
Ans: (1) In language acquisition among young children they need more stimulus at home for learning language. Hence option (1) is correct.

Q15. Considering student’s learning styles broadens the approaches taken to help language-related problems. An example of a learning style is
(1) focused
(2) print-orientated
(3) loud
(4) quiet
Ans: (2) Pring-orientation is an example of a learning style approach to help the students having languagerelated problems. Hence option (2) is correct.

Q16. Learning a language involves the processes of listening, speaking, reading and writing. These processes involve
(1) psychological aspect
(2) linguistic aspect
(3) Either (2) or (1)
(4) Both (2) and (1)
Ans: (4) Learning a language involves both linguistic and psychological aspects. Hence option (4) is correct.

Q17. A reading activity where students focus on phonemic sounds, pronunciation and intonation can be used to assess
(1) literary appreciation
(2) analysis
(3) reading accuracy
(4) inference
Ans: (3) Reading accuracy can be assessed through focus on phonemic sounds, pronunciation and intonation in a activity. Hence option (3) is correct.

Q18. A factual description of a laboratory equipment, for a school science journal, requires the student to present the following
(1) comparisons, function, users
(2) function, appearance, location
(3) appearance, users, location
(4) function, appearance, use
Ans: (4) A student can present the factual description of a laboratory equipment through its function, appearance and use. Hence option (4) is correct.

Q19. …….facilitate communication between schools as well as between students/teachers and programmes or between students/teachers and data.
(1) Computers
(2) Voice recorders
(3) Reference books
(4) Whiteboards
Ans: (1) Computers facilitate communication of all kinds of data. Hence option (1) is correct.

Q20. ……education is to use the student’s native language to teach some academic content while simultaneously providing an additional L2 instruction.
(1) Humanistic
(2) Basic
(3) Multilingual
(4) Bilingual
Ans: (4) Bilingual education method can be used to provide academic as well as L2 (2nd language) instruction to the student in his native language. Hence option (4) is correct.

Q21. While writing a student finds difficulty in expressing his/her views clearly due to lack of vocabulary. A possible solution would be the following
(1) conduct special classes to practice writing with periodic word dictations and drills
(2) give a list of words with meanings to learn and use
(3) motivate the student to read more story books and the teacher should take informal feedback about new words encountered
(4) change the topic to suit the student’s ability
Ans: (3) If a student finds difficulty in expressing his views due to lack of vocabulary, the teacher should motivate the student to read more story books and take informal feedback about new words encountered. Hence option (3) is correct.
Directions (Q. Nos. 22-30) Read the given passage and answer the questions that follow by selecting the most appropriate option. Anthropology is the holistic study of humankind. It studies all aspects of human life in all geographic regions of all time periods, from its evolution as Homo Sapiens to its diverse manifestations within cultures and societies, both past and present. Since, recorded history, people have sought answers to such probing questions as Who are we? How have we come to be as we are? How can diverse peoples peaceably coexist? and What might the past and present tell us about our future? Anthropology employs both qualitative and quantitative research methods within its numerous sub-disciplines. Common to all anthropologists is the method of fieldwork. A physical anthropologist may observe wild or captive primates or dig prehistoric sites to discover clues about humankind’s origins and early migration patterns, while an applied anthropologist plays games with disadvantaged school children to advise to school administrators on how to create conflict reducing afterschool programmes. A socio-cultural anthropologist may live in a hut among tribal communities to learn the meanings of their unique rituals and political economy, while a linguistic anthropologist interacts with native language speakers at a family function to discover clues to their cultural retention amidst a globalizing society. Within each of these and myriad other ways and places in which anthropologists conduct day-to-day research, they seek answers to benefit humankind. Anthropology has been described as “the reformer’s science” and “the most humanistic of the sciences and the most scientific of the humanities.”

Q22. The prime function of an anthropologist is to ……human history and behaviour.
(1) analyze
(2) predict
(3) watch
(4) record
Ans: (1) It is clear from the passage that the prime function of anthropologists is to analyze human history and behaviour. Hence option (1) is correct.

Q23. Quality in the given context implies
(1) use of test methods of research
(2) community benefits shared by anthropologist
(3) the tools of research used during visits
(4) positive impact on the community being studied
Ans: (4) Anthropologist conduct qualitative researches to observe the positive impact on the community being studied. Hence option (4) is correct.

Q24. ……..anthropologist describes and analyzes the diverse peoples of the World, extending to all forms of human association, from village communities to corporate cultures to urban gangs.
(1) Physical
(2) Socio-cultural
(3) Linguistic
(3) Applied
Ans: (2) Socio-cultural anthropologist analyzes the diverse cultures in various tribes and communities by living with them. (line 19). Hence option (2) is correct.

Q25. The writer suggests that Anthropology is a discipline that leads to
(1) deeper understanding of human diversity which leads to harmony
(2) promotion of diversity and individuality in human society
(3) removal of diversity of human cultures
(4) greater globalization
Ans: (1) According to the passage, Anthropology is a discipline that leads to a deeper understanding of human diversity which leads to harmony or benefit of humankind (line 28). Hence option (1) is correct.

Q26. A word that can best replace the word holistic in line 01 of the passage is
(1) healthy
(2) mystical
(3) spiritual
(4) comprehensive
Ans: (4) ‘Holistic’ means comprehensive. Hence option (4) is correct.

Q27. A/An ……anthropologist studies human and non-human primate evolution, human variation and its significance and the biological bases of human behaviour.
(1) applied
(2) socio-cultural
(3) physical
(4) linguistic
Ans: (3) It is clear from line 13 that the above description is about the physical anthropologist. Hence option (3) is correct.

Q28. The discipline is referred to as the reformer’s science because
(1) of its potential to improve human lives in general
(2) of being a favoured field of study for scientists
(3) necessary changes can easily be introduced
(4) laws can be applied with little resistance
Ans: (1) The discipline is referred to as the reformer’s science because of its potential to improve human lives in general. Hence option (1) is correct.

Q29. An antonym for the word ‘countable’ from the passage is
(1) myriad
(2) disadvantaged
(3) captive
(4) diverse
Ans: (1) Antonym for ‘countable’ will be ‘myriad’ which means innumerable. Hence option (1) is correct.

Q30. The phrase the most scientific of the humanities means conclusions can be drawn
(1) through personal interactions with study subjects
(2) based on factual records of observations
(3) based on the researchers instincts
(4) on humanistic grounds
Ans: (2) Science is based on facts and Anthropology seeks facts of human past and present, therefore it draws conclusion based on factual records and observations from various qualitative and quantitative research methods. Hence option (2) is correct.
Direction : Read the given passage and answer the question that follow (Q. Nos. 1 to 9) by selecting the most appropriate option.
1. The fossil remains of the first flying vertebrates, the pterosaurs, have intrigued paleontologists for more than two centuries. How such large creatures, which had wingspans from 8 to 12 metres, solved the problems of powered flight, and exactly what these creatures were-reptlies or birds are among the questions scientists have puzzled over. 2. Perhaps the least controversial assertion about the pterosaurs is that they were reptiles. Their skills, pelvises and hind feet are reptilian. The anatomy of their wings suggests that they did not evolve into the class of birds. In pterosaurs, greatly elongated fourth finger of each forelimb supported a wing like membrane. In birds the second finger is the principle strut of the wing. If the peterosaur walked or remained stationary, the fourth finger and with it the wing, could only turn upward in an extended inverted V-shape alongside of the animal’s body. Both the ptrosaurs and the birds have hollow bones, a feature that represents a saving in weight. In the birds, however, these bones are reinforced more massively by internal struts. 3. Although scales typically cover reptiles, the pterosaurs probably had hairy coats. The recent discovery of a pterosaur specimen covered in long, dense and relatively thick hair-like fossil material, was the first clear evidence that this reasoning was correct. Efforts to explain how the pterosaurs became air borne have led to suggestion that they launced themselves by jumping from cliffts, by dropping from trees, or even by rising into light winds from the crests of waves.

Top
error: Content is protected !!