You are here
Home > QB Subjectwise > 021 History Previous Year Questions

021 History Previous Year Questions

History Previous Year Questions

Q1. The Montagu-Chelmsford Report formed the basis of :
(a) the Indian Councils Act, 1909
(b) the Government of India Act, 1919
(c) the Government of India Act, 1935
(d) the Indian Independence Act, 1947

Ans: (b)

Q2. After 1857, which of the following announced, at a Darbar at Allahabad, the assumption of the Government of India by the Sovereign of Great Britain?
(a) Lord Canning (b) Sir John Lawrence
(c) Lord Mayc (d) Lord Northbrok

Ans: (a)

Q3. The term Upari refers to which one of the following?
(a) A category of proprietary tenure under the Mughal rule
(b) A category of tenancy tenure under the Maratha rule
(c) A soldier in the Maratha army
(d) A village headman in the Mughal period

Ans: (b)

Q4. In the battle of Hydaspes the reference is to which river?
(a) Beas
(b) Indus
(c) Jhelum
(d) Ravi

Ans: (a)

Q5. Which of the following statements about Buddha and Mahavira is not correct?
(a) Both had the same attitude towards the concept of Varnas.
(b) They were born in the same century.
(c) Both advocated a simple, puritan and austere life.
(d) They were Kshatriyas by birth.

Ans: (d)

Q6. Arrange the following in the correct chronological order:
A. Whitley Commission
B. Fiscal Commission
C. Ottawa Agreements
D. Tariff Board
(a) A, B, C, D
(b) B, D, A, C
(c) B, A, D, C
(d) B, D, C, A.

Ans: (b)

Q7. The basis, on which the chronology or period of the Sangam literature is fixed between the first to third century A.D., is:
(a) King Gajabahu I of Sri Lanka was contemporary of the Chera monarch Senaguttuvan
(b) Strking similarity between the Sangam poems and the Greco-Roman accounts on trade
(c) Both (a) and (b)
(d) Reference to the Chola-Chera-Pandya’ kingdoms in Ashokan edicts

Ans: (c)

Q8. List-I List-II
A. Prafulla Chaki 1. Lahore Conspiracy case
B. Sukhdev 2. Kakori case
C. Ashfaqullah Khan 3. Chittagong armoury raid case
D. Ganesh Ghosh 4. Bomb assault in Muzaffarpur, 1908
Codes:
A B C D
(a) 1 4 3 2
(b) 4 1 3 2
(c) 4 1 2 3
(d) 1 4 2 3

Ans: (b)

Q9. Consider the following statements:
1. Arya Samaj was founded in 1835.
2. Lala Lajpat Rai opposed the appeal of Arya Samaj to the authority of Vedas in support of its social reform programmes.
3. Under Keshab Chandra Sen, the Brahmo Samaj campaigned for women’s education.
4. Vinoba Bhave founded the Sarvodaya Samaj to work among rufugees.
Which of these statements are correct?
(a) 1and 2
(b) 2 and 3
(c) 2 and 4
(d) 3 and 4

Ans: (d)

Q10. With reference to India’s culture and tradition, what is ‘Kalaripayattu’?
(a) It is an ancient Bhakti cult of Shaivism still prevalent in South India.
(b) It is an ancient style bronze and brasswork still found in southern part of Coromandel area
(c) It is an ancient form of dance-drama and a living tradition in the northern part of Malabar
(d) It is an ancient martial art and a living tradition in some parts of South India

Ans: (d)

Q11. Consider the following statements
1. Abhinavagupta wrote a comprehensive treatise called the Tantraloka which systematically presents the teachings of the kula and Trika systems
2. The Samartehchakaha by Haribhadra Suri written in Gujarat around the eighth century is technically not a tantric work but is saturated with tantric ideas and practices
Which of the statements given above is / are correct?
(a) 1 only (b) 2 only
(c) Both 1 and 2 (d) Neither 1 nor 2

Ans: (c)

Q12. The following statements provide interesting information on the rulers/dynasty of the ancient period:
1. Surya Varman II built the temple of Angkor Vat
2. Aphsad inscription throws light on later Guptas
3. Hathigumpha inscription provides information on Kharavela
Choose the code for correct statements:
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Only 3
(d) 1, 2 and 3

Ans: (d)

Q13. Which of the following statement(s) is/are found to be correct?
I. The word ‘Aryans’ comes from ‘ar’, which in the Vedic times meant ‘foreigners’ or ‘strangers’.
II. The Aryans entered India, probably through the Khyber Pass, in search of new pastures.
III. The holy book of Iran, Zend Avesta, indicates the possibility of entry of some Aryans to India via Iran.
(a) I, II and III
(b) Only I
(c) I and II
(d) II and III

Ans: (a)

Q14. Match List I with List II using the given codes.
List I List II
(A) Lord Ripon (i) Educational Reforms
(B) Lord Elphenston (ii) Widow Remarriage Act
(C) Lord Curzon (iii) Local Self-Government
(D) Lord Dalhousie (iv) Governor
Codes:
(A) (B) (C) (D)
(a) (ii) (i) (iii) (iv)
(b) (iii) (ii) (iv) (i)
(c) (iv) (iii) (ii) (i)
(d) (i) (ii) (iii) (iv)

Ans: (d)

Q15. What is the most significant difference in the message of the pillar Edicts as compared to the Rock Edicts?
(a) The main stress in the Pillar Edicts is on social welfare measure
(b) There is a hint of fanaticism about dhamma and of megalomania in the Pillar Edicts
(c) The Pillar Edicts are mainly devoted to the moral aspects of dhamma and Ashoka’s attachment to Buddhism
(d) Rock Edicts are addressed to common people and Pillar Edicts to the Buddhist order

Ans: (b)

Q16. With reference to the Second Round Table Conference, consider the following statements.
1. Viceroy Irwin agreed to release all prisoners who were imprisoned without any guilty.
2. The provision was given for provincial autonomy.
Which of these statements is/are correct?
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

Ans: (a)

Q17. Assertion (A): The Congress rejected the Cripps proposals.
Reason (R): The Cripps Mission consisted solely of whites.
(a) Both A and R are true, and R is the correct explanation of A
(b) Both A and R are true, but R is NOT a correct explanation of A
(c) A is true, but R is false
(d) A is false, but R is true

Ans: (b)

Q18. Between which of the following was the ancient town of Takshasila located?
(a) Indus and Jhelum
(b) Jhelum and Chenab
(c) Chenab and Ravi
(d) Ravi and Beas

Ans: (a)

Q19. The Tungbhadra river provided sustenance of which empire?
(a) Chola (b) Vijayanagara
(c) Vakataka (d) Pandya

Ans: (b)

Q20. Brahmanas are amongst the earliest works in prose in Sanskrit and are primarily in the nature of explanation or discussions on the rituals and mantras contained in the Vedas and are attached to them
1. Rig Veda Brahmana–Aitareya
2. Yajur Veda Brahmana–Shatapatha
3. Sama Veda Brahmana–Jaiminiya
4. Atharva Veda Brahmana–Gopatha
Select the code for correct pairs:
(a) 1 and 2
(b) 2 and 3
(c) Only 2
(d) 1, 2, 3 and 4

Ans: (d)

Q21. Tick the correct statement(s) out of the following:
I. Amri is located in Sind (Pakistan) on the western bank of the River Indus.
II. The site of Kot Diji is located at the fort of a range of limestone hills in northern Sindh on the eastern bank of the River Indus.
III. Kot Diji was excavated in 1955 by F.A. Khan.
(a) I and II
(b) II and III
(c) I, II and III
(d) Only II

Ans: (c)

Q22. Assertion (A): Clive secured the monopoly of the saltpetre trade in Bengal from Mir Zafar.
Reason (R): It was in great demand in Europe for the manufacture of gunpowder.
(a) Both (A) and (R) are individually true and (R) is the correct explanation of A
(b) Both (A) and (R) are individually true, but (R) is not a correct explanation of A
(c) A is true, but (R) is false
(d) A is false, but (R) is true

Ans: (b)

Q23. List-I List-II
A. Ajit Kesh Kamblin 1. Fatalism
B. Sanjay Vethalipulta 2. Atomist
C. Pakudh Kachayan 3. Materialism
D. Puran Kashyap 4. Materialism- Synicism
Codes:
A B C D
(a) 3 4 1 2
(b) 1 2 3 4
(c) 2 1 3 4
(d) 1 2 3 4

Ans: (a)

Q24. Consider the following paragraph He was seriously injured in police lathi charge in Lahore during demonstrations against Simon Commission, for which he subsequently died in November, 1928. Later on, the British officer who was responsible for the lathi charge on him, was shot dead by Bhagat Singh and Rajguru.
The revolutionary referred to in the above paragraph is
(a) Pandit Govind Ballabh Pant
(b) Lala Lajpat Rai
(c) Mangal Singh
(d) Motilal Nehru

Ans: (d)

Q25. The significance of the Bengal Regulation of 1793 lies in the fact that
(a) it provided for the establishment of the Supreme Court
(b) it restricted the application of English law to Englishmen only
(c) it accommodated the personal laws of Hindus and Muslims
(d) it provided for the appointment of the Indian Law Commission

Ans: (c)

Top
error: Content is protected !!