You are here
Home > QB Subjectwise > 021 Geography Previous Year Questions

021 Geography Previous Year Questions

Geography Previous Year Questions

Q1. Select the correct sequence of the following iron and steel plants from east to west.
1. Durgapur 2. Bokaro
3. Rourkela 4. Bhilai
Code:
(a) 1, 2, 3 and 4 (b) 2, 3, 1 and 4
(c) 1, 2, 4 and 3 (d) 1, 3, 4 and 2
Ans: (a)

Q2. Identify the correct order of the processes of soilerosion from the following:
(a) Splash erosion, Sheet erosion, Rill erosion, Gully erosion
(b) Sheet erosion, Splash erosion, Gully erosion, Rill erosion
(c) Rill erosion, Gully erosion, Sheet erosion, Splash erosion
(d) Gully erosion, Rill erosion, Sheet erosion, Splash erosion
Ans: (a)

Q3. Match List I with List II and select the correct answer using the codes given below the Lists :
List I List II
(Local Wind) (Region)
I. Fohn A. Argentina
II. Samun B. Kurdistan
III. Santa Ana C. California
IV. Zonda D. Alps
Codes :
(a) I-B, II-D, III-A, IV-C
(b) I-D, II-B, III-C, IV-A
(c) I-B, II-D, III-C, IV-A
(d) I-D, II-B, III-A, IV-C
Ans: (b)

Q4. The net direction of sediment transport and areas of deposition along coasts is determined by
(a) longshore drift
(b) longshore currents
(c) tidal currents
(d) all are correct
Ans: (d)

Q5. Direction: Given below are two statements, one labelled as Assertion (A)and other labelled as Reason (R). In the context of these two statements which of the following is correct?
Codes:
(a) Both A and R are true and R is the correct explanation of A.
(b) Both A and R are true and R is not a correct explanation of A.
(c) A is true R is false.
(d) R is true but A is false.
Assertion (A): The matter in the universe is in a state of rapid expansion.
Reason (R): The light coming from the galaxies shifts to the red end of the spectrum.
Ans: (a)

Q6. Ural industrial region is dominated by
(a) Textiles (b) Metal fabricating
(c) Electronics (d) Automobiles
Ans: (b)

Q7. What are the benefits of micro irrigation?
I. Most efficient method of irrigation
II. Increases crop productivity with less water usage
III. Saves electricity
IV. Enhances fertilizer use efficiency
V. Reduces the problems of water logging
(a) I and II only
(b) II and III only
(c) I,II,III,IV only
(d) All
Ans: (d)

Q8. Youthful topography is characterized by:
1. High relief
2. Low relief
3. Sharp conical peaks with steep slope
4. Rounded hill tops
Code:
(a) 1 and 2 only (b) 2 and 3 only
(c) 3 and 4 only (d) 1 and 3 only
Ans: (d)

Q9. Willy Willy is a:
(a) Type of tree grown in temperate regions.
(b) Wind that blows in a desert.
(c) Tropical cyclone of north-west Australia.
(d) Kind of common fish found near Lakshadweep islands.
Ans: (c)

Q10. Consider the following statements:
1. Chos comprise a special feature of the Punjab Plain.
2. Almost plain areas between the Lesser Himalayas and the Shiwalik Hills are known as ‘duar’ in the west and ‘duns’ in the east.
Code:
(a) Only 1 is correct
(b) Only 2 is correct
(c) Both 1 and 2 are correct
(d) Neither 1 nor 2 is correct
Ans: (a)

Q11. Which port is used to export iron ore from Bailadila?
(a) Kolkata (b) Haldia
(c) Vishakhapatnam (d) Paradip
Ans: (c)

Q12. Match List-I (Beaches in India) with List-II (States) and select the correct answer using the codes given below the Lists :
List-I List-II
(Beaches in India) (States)
A. Gopnath Beach 1. Andhra Pradesh
B. Lawsons Bay Beach 2. Kerala
C. Devbagh Beach 3. Gujarat
D. Sinquerim Beach 4. Goa
5. Karnataka
Codes :
A B C D
(a) 5 4 2 1
(b) 3 1 5 4
(c) 5 1 2 4
(d) 3 4 5 1
Ans: (b)

Q13. The term “Swash” refers to
(a) Backward movement of sea water at the beach after the breaking of a wave.
(b) Oblique movement of sea water at the beach after the breaking of a wave.
(c) Forward movement of sea water up the beach after the breaking of a wave.
(d) Sideward movement of sea water up the beach after the breaking of a wave.
Ans: (a)

Q14. Corundum, cuprite and hematite are
(a) oxide minerals
(b) halide minerals
(c) carbonate minerals
(d) sulphide minerals
Ans: (a)

Q15. Consider the following countries:
1. Australia 2. Namibia
3. Brazil 4. Chile Through which of the above does the Tropic of Capricorn pass?
(a) 1 only (b) 2, 3 and 4
(c) 1, 2 and 3 (d) 1, 2, 3 and 4
Ans: (d)

Q16. Which one of the following pairs is not correctly matched?
Important Location State
(Industry/Mining)
(a) Himgiri — Uttar Pradesh
(b) Koraput — Orissa
(c) Palana — Rajasthan
(d) Nellore — Andhra Pradesh
Ans: (a)

Q17. Which of the following features are formed by the erosional work of a glacier?
(a) Till and Moraines
(b) Drumlins and Eskers
(c) Col and U-shaped valley
(d) Kames and Outwash plane
Ans: (c)

Q18. Arrange the following countries in a descending order according to area and select the correct answer using the code given below
1. Afghanistan 2. Kazakhstan
3. Uzbekistan 4. Turkmenistan
Code:
A B C D
(a) 1 2 3 4
(b) 2 1 3 4
(c) 4 3 2 1
(d) 3 4 1 2
Ans: (b)

Q19. Consider the following tributaries of the Ganges joining the master river from the north.
1. Gomati 2. Ghagra
3. Gandak 4. Kosi The correct sequence of these rivers when arranged from east to west is
(a) 1, 2, 3 and 4 (b) 2, 3, 1, 4
(c) 4, 1, 2, 3 (d) 4, 3, 2, 1
Ans: (d)

Q20. Match List I and List II and select the correct answer using the codes given below List I List II
(Scheduled Castes) (State)
A. Bahais 1. Gujarat
B. Meghs 2. Maharashtra
C. Mahars 3. Andhra Pradesh
D. Malls 4. West Bengal
Code:
A B C D
(a) 1 2 3 4
(b) 4 1 2 3
(c) 2 3 4 1
(d) 3 4 1 2
Ans: (b)

Q21. In which State is the Guru Shikhar Peak located?
(a) Rajasthan
(b) Gujarat
(c) Madhya Pradesh
(d) Maharashtra
Ans: (a)

Q22. Other than India and China, which of the following groups of countries border Myanmar?
(a) Bangladesh, Thailand and Vietnam
(b) Cambodia, Laos and Malaysia
(c) Thailand, Vietnam and Malaysia
(d) Thailand, Laos and Bangladesh
Ans: (d)

Q23. The collision in which the oceanic plate subducts under the lighter continental plate is called
(a) oceanic-continental collision
(b) oceanic-oceanic collision
(c) continental-continental collision
(d) none of these
Ans: (a)

Q24. Match List-I with List-II and select the correct answer from the codes given below:
List-I List-II
(Countries new name) (Countries old name)
A. Thailand 1. Nippon
B. Ghana 2. Gold Coast
C. Zambia 3. Siam
D. Japan 4. Northern Rhodesia A B C D
(a) 3 2 4 1
(b) 1 2 3 4
(c) 2 3 1 4
(d) 4 3 2 1
Ans: (a)

Q25. Plantation agriculture is practical mainly in the
(a) Arid region
(b) Mediterranean region
(c) Temperate region
(d) Tropical region
Ans: (d)

Top
error: Content is protected !!