You are here
Home > QB Subjectwise > 021 English Language Previous Year Questions for CTET & TET Exams

021 English Language Previous Year Questions for CTET & TET Exams

English Language Previous Year Questions for CTET & TET Exams

Q1. One student the reader understands did not really want to meet Partha, that is
(1) Syed
(2) Shanta
(3) Rahul
(4) the Afghan boy
Ans: (2) It is clear from para 1 line 3-4 that Shanta’s mother made her visit him athough she wasn’t really interested in visiting partha. Hence option (2).
2. Partha felt lonely because_____visited him when he was at the hospital.
(1) only Syed and Rahul from his class
(2) his class teacher
(3) he had no friends at school, so no one
(4) Shanta
Ans: (3)
2. It is clear from line 14 that partha was lonely because he had messed up and nobody liked him at school so no one visited him when he was at the hospital. Hence option (3).

Q3. A synonym for the word ‘startled’ in the passage is
(1) stunned
(2) surprised
(3) avoided
(4) composed
Ans: (1) Synonym for ‘startled’ is stunned as used in the passage line 26.

Q4. An antonym for the word ‘shakily’ in the passage is
(1) unsteadily
(2) unsure
(3) firmly
(4) rickety
Ans: (3) antonym for ‘shakily’ in the passage is ‘firmly’ as used in line 18. Hence option (3).

Q5. Partha’s feeling of loneliness soon turned to
(1) sympathy
(2) irritation
(3) self-pity
(4) anger
Ans: (3) From lines 14 -16 it is clear that Partha’s feeling of loneliness soon turned to self-pity which he confesses in the lines. Hence option (3).

Q6. Partha would not go back to school to meet his schoolmates and teachers because
(1) he did not have long to live
(2) his parents wanted to change his school
(3) he hated his school as he had no friends
(4) his doctors did not let him
Ans: (1) Partha did not have long to live which he knew would not let him go back to school to meet his schoolmates and teachers. (line 7). Hence option (1)

Q7. The message in the passage is
(1) about faith in God
(2) loneliness is inevitable
(3) all actions have consequences
(4) friendship is rare (परीक्षा तिथि : 16-02-2014)
Ans: (3) The message in the passage is that all actions have consequences whether it is Partha bullying other children or requesting a friend in his loneliness. Hence option (3).

Q8. The change in Partha’s attitude is evident when he
(1) refrained from poking fun at the Afghan boy and shared the fruits
(2) accepted the fruits from a stranger, although he disliked oranges
(3) was unmoved even when his aunt was crying
(4) sent a letter to God written on a balloon
Ans: (1) Partha’s changed attitude is evident in the last para when he refrained from poking fun at the Afghan boy and shared the fruits. Hence option (1)

Q9. A phrase that can replace the words ganged up is
(1) formed a group
(2) joined in opposition
(3) supported together
(4) became friends
Ans: (2) The word ‘ganged up’ can best be replaced by – joined in opposition. Hence option (2).
Directions : Answer the following questions (Q. Nos. 10 to 24) by selecting the most appropriate option.
Q10. While evaluating students responses for a reading comprehension, marks may be deducted for errors.
(1) syntactical
(2) grammatical
(3) content
(4) spelling
Ans: (3) Response assessment for a reading comprehension is categorized under content. Hence option (3).

Q11. A text that requires students to scan in order to understand and analyze the writer’s message and purpose could be
(1) a newspaper headline
(2) an encyclopedic extract
(3) a set of instructions to assemble a device
(4) a poem
Ans: (4) The text for students to understand & analyze the writer’s message & purpose is a poem. Hence option (4).

Q12. While drafting a notice, students may be instructed to use_____language.
(1) intrigue
(2) direct
(3) descriptive
(4) elaborate
Ans: (2) In drafting a notice the students are instructed to use direct language. Hence option (2)

Q13. For evaluating a poster designed as a part of a competition, which of the following criteria would be the most appropriate for the judges?
(1) Use of quotations, style and visual appeal
(2) Relevant content, style and word limit
(3) Creativity, relevant content and visual appeal
(4) Creativity, fonts and visual appeal
Ans: (3) For evaluating a poster in a competition the criteria for judges would be Creativity, relevant content and visual appeal. Hence option (3).

Q14. Learners lack confidence to speak in the target language in class where the main language of conversation is the local vernacular. This challenge can be met by
(1) allowing students to watch English films as motivation, practice a drill consisting of useful sentences and vocabulary with regular correction of grammatical errors
(2) allowing students to speak about whatever they can, irrespective of the grammatical errors, enhance their vocabulary and gradually make corrections
(3) Insisting on students using only the target language irrespective of the grammatical errors, enhance their vocabulary, with regular feedback on their performance
(4) instructing them to speak slowly and selfcorrect grammatical errors, enhance their vocabulary with a list of useful words.
Ans: (2) The challenge to develop confidence in students to speak in the target language is met by – allowing students to speak about whatever they can, irrespective of the grammatical errors, enhance their vocabulary and gradually make corrections. Hence option (2).

Q15. In order to drive home the point that listening skills matter, students should be
(1) taken to the language lab once a week for practice and feedback
(2) exposed to popular English films and reviewing them
(3) allowed to listen to CD,s of poetry read aloud by well-known voice-artistes
(4) reminded that listening-skill practice relate to real life
Ans: (4) The students should be reminded that listening-skill practice relate to real life to drive home the point that listening skills matter. Hence option (4)

Q16. Learning a new language after puberty leads to_____of a foreign language.
(1) normal acquisition
(2) difficulty in acquisition
(3) greater mastery
(4) loss of mastery
Ans: (2) Learning a new language after puberty leads to difficulty in acquisition of a foreign language. Hence option (2).

Q17. An activity that requires a class to design and present a Power Point on the importance of water conservation in a target language is a____ activity.
(1) science project
(2) multidisciplinary
(3) group
(4) language practice
Ans: (2) An activity that requires a power point presentation in a target language is a multidisciplinary activity. Hence option (2).

Q18. To enable students to distinguish between academic and spoken forms of a target language in a bilingual class, they should be encouraged to
(1) read more books written in the target language
(2) speak in the target language
(3) write more in the target language
(4) watch more related bilingual films
Ans: (1) to distinguish between academic and spoken forms of a target language in a bilingual class students should be encouraged to read more books in the target language. Hence option (4).

Q19. Providing learning support to pupils who lag far behind their counterparts in school performance inludes
(1) providing extra notes and coaching
(2) giving more activities for language practice
(3) allowing them to complete assignments without time limits
(4) initially adapting school curricula and teaching strategies
Ans: (4) The school curricula and teaching strategies should be adopted initially to provide learning support to students who lag behind in performance. Hence option (4).

Q20. Enriching the curriculum for learners who are gifted and talented
(1) increase complexity of curriculum for them to experience a wider variety of language and opportunities for creativity
(2) give them leadership roles in class activities
(3) promote them to a higher class so that they are exposed to a more difficult syllabus
(4) introduce a foreign language
Ans: (1) For Enriching the curriculum for gifted learners the complexity of curriculum could be increased for them to experience a wider variety of language opportunities for creativity. Hence option (1).

Q21. Identify the false assumption. Language course-books prescribed for students should provide
(1) suggested sequence of teaching procedures
(2) detailed lesson-plans for teachers
(3) balanced presentation of information
(4) organized units of learning experiences
Ans: (2) Language course-books should provide detailed lesson-plans for teachers. Hence option (2).

Q22. Students who do not have the opportunities to use the target language outside the classroom, demonstrate much lower levels of language competency. This can be overcome by
(1) giving them a set of commonly used sentences and vocabulary which they are expected to use
(2) conducting tests periodically to motivate them to learn
(3) setting separate tasks which are easier, with more time to complete them
(4) engaging them in specific language-focused tasks which are indirectly monitored by their group leaders
Ans: (4) Language competency of students who do not have enough opportunities to use the target language outside the class can be overcome by engaging them in specific language-focused tasks which are indirectly monitored by their group leaders. Hence option (4).

Q23. A foreign/non-mother tongue language teacher often faces the problem of a class full of reluctant, unmotivated learners. This can be helped by
(1) taking the help of an academic counselor who will address the class
(2) using methods and strategies to motivate and make learning more challenging in the class
(3) identifying the students who are unmotivated and taking a special class for them
(4) encouraging learners to take their own time to complete assignments
Ans: (2) A non-mother tongue language teacher can motivate the class by using methods and strategies to motivate and make learning more challenging in the class. Hence option (2).

Q24. Language learners learn to do by doing. Which activity supports this observation?
(1) Encourage the use of their mother tongue to promote better understanding of the meaning of a prescribed text
(2) Opportunities to practice as it helps habit formation
(3) Go from concrete to abstract texts
(4) The teacher models the writing and speaking styles which learners copy
Ans: (2) Language learners learn to do by doing gives them opportunities to practice as it helps habit formation. Hence option (2).
Direction : Read the given passage and answer the questions (Q.Nos. 25 to 30) that follow by selecting the most appropriate option. Our consumption of palm oil is rocketing Commitments from various governments to increase the amount of biofuels being sold are pushing this rise in demand, because they’re seen as an attractive quick fix to reduce greenhouse gas emissions. India wanted 20 percent of its diesel to be bio-diesel by 2012. The irony is that these attempt to reduce the impact of climate change could actually make things worse-clearing forests and draining and burning ‘peatlands’ to grow palm oil which releases more carbon emissions than burning fossil fuels. But this phenmomenal growth of the palm oil industry spells disaster for local communities, biodiversity and climate change as palm plantations encroach further and further into forested areas where the emission of greenhouse gases is largely due to deforestation. For example, much of the current and predicted oil palm expansion is taking place on forested ‘peatlands’. Peat locks up huge amounts of carbon, so clearing ‘peatlands’ by draining and burning release huge greenhouse gases. The Roundtable on Sustainable P Palm Oil (RSPO) had established clear ethical and ecological standards for producing palm oil. But since then, forest destruction has continued unabated.

Q25. The passage is about the impact of _____on the environment.
(1) palm oil industries
(2) destruction of peatlands
(3) drilling for diesel fuel
(4) loss of communities
Ans: (1) The passage is about the impact of palm oil industries (line 9 – 13) on the environment. Hence option (1).

Q26. Peatlands are natural
(1) causes of destruction environmental
(2) means to suppress carbon emissions
(3) sources of biofuels when burnt
(4) sources of diesel
Ans: (2) It is clear from line 10 that Peatlands are natural means to suppress carbon emissions. Hence option (2).

Q27. The phrase in the passage which means ‘speedy remedy’ is
(1) quick fix
(2) phenomenal growth
(3) current and prerdicted
(4) draining and burning
Ans: (1) The phrase ‘quick fix’ (line 4) means speedy remedy. Hence option (1).

Q28. The synonym of the word ‘irony’ is
(1) reality
(2) respect
(3) praise
(4) paradox
Ans: (4) synonym of ‘irony’ is paradox. Hence option (4).

Q29. The RSPO was convened to
(1) control the burning of peatlands
(2) control destructive practices in palm oil production
(3) rehabilitate local communities
(4) force the closure of palm oil industries
Ans: (2) RSPO was convened to control destructive practices in palm oil production. Hence option (2)

Q30. The passage suggests that RSPO’s efforts to carry out its responsibility has been
(1) mostly a failure
(2) mostly successful
(3) No information in the passage
(4) partly successful
Ans: (1) According to the passage (line 23) RSPO’s efforts have mostly failed and deforestation had continued unabated. Hence option (1).
Directions (Q. Nos. 1-6) Read the given passage and answer the questions that follow by selecting the most appropriate option. Passage
The President of Earth glowered at the auto-cue and the television camera in the small presidential studio which was where he should have been right now instead of reading ridiculous public service emergency announcements. It was his day off and he reckoned that the world and its wretched public service announcements should wait until tomorrow. Unfortunately, the world didn’t want to wait and the World Parliament had prepared this announcement for him to read, so he was glowering at everyone. The auto-cue exuding bonhomie to the billions who were watching as he read from the auto-cue. Scientists are today investigating objects that are appearing across the world and which seem to present a degree of danger to anybody touching them. World scientists are advising that, under no circumstances should these objects be touched. A heavy metal object that is floating on a pond would be such an example. A tree growing out of concrete would be another. However there is no guarantee that object will always have this incongruity and scientists are advising the general public to proceed with great caution, especially when at home where unfamiliar objects may be more easily identified. After reading the announcement, the President of Earth leaned back in his presidential chair and gave his most reassuring smile. Well that’s it folks. Take care while we get to the bottom of this. You can be sure we are working on it hard. So, bye for now, from your President, goodbye

Top
error: Content is protected !!