You are here
Home > QB Subjectwise > 020 History Previous Year Questions

020 History Previous Year Questions

History Previous Year Questions

Q1. List-I List-II (Traveller) (Country)
A. Barbosa 1. Persian
B. Nicolo Conti 2. Italian
C. Abdur Razzaq 3. Russian
D. Nikitin 4. Portuguese
Codes:
A B C D
(a) 2 1 3 4
(b) 4 3 2 1
(c) 4 2 1 3
(d) 3 4 1 2

Ans: (c)

Q2. With reference to the history of ancient India, which of the following was/were common to both Buddhism and Jainism?
1. Avoidance of extremities of penance and enjoyment
2. Indifference to the authority of the Vedas
3. Denial of efficacy of rituals
Select the correct answers using the codes given below:
(a) 1 only
(b) 2 and 3 only
(c) 1 and 3 only
(d) 1, 2 and 3

Ans: (b)

Q3. Who among the following Governor Generals created the Covenanted Civil Service of India which later came to be known as the Indian Civil Service?
(a) Warren Hastings
(b) Wellesley
(c) Cornwallis
(d) William Bentinck

Ans: (c)

Q4. Prior to 1813, which among the following measures, was not adopted by the British to exploit the Indians economically ?
(a) Monopolising the trade of raw goods wherever possible and selling them at high rates
(b) Forcing Indiancraftsman to produce quality products in fixed quantity and at fixed price
(c) Free Trade Policy
(d) Elimination of Indian traders from competition by every means

Ans: (c)

Q5. Peasant revolts took place in different parts of India, in the colonial period. Examine the following statements:
1. Kuki revolt in Tripura
2. Kuka revolt in Punjab;
3. Pabna uprising in Bengal;
4. Birsa Munda’s revolt in Bihar
Select the code for correct statements:
(a) 1 only
(b) 1 and 2
(c) 2 and 3
(d) 1, 2, 3 & 4

Ans: (c)

Q6. The Gupta coins give us information about the
A. chronology and territory of the Guptas
B. personal lives, tastes and hobbies of the Guptas
C. script and science of metallurgy of the Guptas
D. economic conditions of the Gupta period..
Choose the answer from the codes below:
(a) A, B and C
(b) B, C and D
(c) A, C and D
(d) All of them

Ans: (c)

Q7. The Lucknow Congress of 1916 was important because
(a) It opposed the political militancy of Bal Gangadhar Tilak.
(b) A pact was signed between the Congress and the Muslim League.
(c) It opposed the Indian participation in the First World War.
(d) It repudiated the system of separate electorates.

Ans: (b)

Q8. With reference to the travellers, consider the following statements –
1. Ibn Battuta gave valuable information regarding Mohammad-bin-Tughlaq’s reign.
2. Marco Polo and Athanasius Nikitin visited India during the regin of Rajputs.
Which of the above is/are correct?
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

Ans: (a)

Q9. Which one of the following statements regarding Asokan stone pillars is incorrect?
(a) These are highly polished
(b) These are monolithic
(c) The shaft of pillars is tapering in shape
(d) These are parts of architectural structures

Ans: (d)

Q10. Which one of the following was a journal brought out by Abul Kalam Azad?
(a) Al-Hilal
(b) Comrade
(c) The Indian Sociologist
(d) Zamindar

Ans: (a)

Q11. Which among the following was not one of the provisions of the ‘Communal Award’?
(a) Member of the depressed classes were assigned reserved seats and separate electorates
(b) Separate electorates for the Muslims
(c) Separate electorates for the Europeans and the Sikhs
(d) The separate electorates were to lapse at the end of 10 years

Ans: (d)

Q12. Who was/were the 10th century composer(s) of the Nalayira Divya Prabandham?
(a) Alvars (b) Nayanars
(c) Appar (d) Sambandar

Ans: (a)

Q13. The Indian states of 18th Century fought wars of expansion against each other. Sometimes they formed temporary alliances against common enemies.
Examine the following statements and choose the correct one:
(a) Nizam and the Marathas competed with each other for control over the Deccan but often stood together against Mysore
(b) Nawab of Awadh and Rohilkhand tied up with the Afghans against the Marathas.
(c) The Maratha Sardars combined under Nana Phadnavis against Raghunath Rao, a Marathas Chief.
(d) All the above

Ans: (d)

Q14. Assertion (A): The Mauryan kings did not make grants of villages on religious grounds.
Reason (R): Cultivators revolted against land grants.
(a) Both (A) and (R) are individually true and (R) is the correct explanation of A
(b) Both (A) and (R) are individually true, but (R) is not a correct explanation of A
(c) A is true, but (R) is false
(d) A is false, but (R) is true

Ans: (c)

Q15. Match List I with List II, using the given codes.
List I List II
A. Bhagat Jawahar Mal 1. Mopla Revolt
B. Vilayat Ali 2. Kuka Movement
C. Sayyid Fadl 3. Wahabi Movement
D. Khoodi Mallah 4. Pabna Riots
Codes:
(A) (B) (C) (D)
(a) 2 1 4 3
(b) 1 2 3 4
(c) 3 2 1 4
(d) 1 2 4 3.

Ans: (a)

Q16. Which of the following statements about the Chalukyas is incorrect?
(a) The Chalukyas were brahmanical hindus.
(b) The army of the Chalukyas consisted of a small standing army, but helped by feudal lords.
(c) The Chalukyas developed the Deccan or Vesara style in the building of structural temples
(d) The Buddhists and Jains were not allowed to build temples.

Ans: (d)

Q17. Which of the following is the most important cause for the decline of Buddhism after Ashoka?
(a) Non-patronage by the kings
(b) Condemnation of animal sacrifices
(c) Growth of licentious practices in Buddhist centres
(d) Allegiance to the middle path

Ans: (a)

Q18. Consider the following statements :
1. In the First Round Table Conference Dr. Ambedkar demanded electorates for the depressed classes.
2. In the Poona Pact, special provisions for representation of the depressed people in the local bodies and civil services were made.
3. The Indian National Congress did not take part in the Third Round Table Conference.
Which of the statements given above is/are correct?
(a) 1 and 2
(b) 2 and 3
(c) 1 and 3
(d) 1, 2 and 3

Ans: (c)

Q19. Under which one of the following systems of assessment, the British Government collected revenue directly from the farmers?
(a) Zamindari (b) Ryotwari
(c) Annawari (d) Desaiwari

Ans: (b)

Q20. Statement I : The early Aryans, who were essentially pastoral, did not develop any political structure which could measure up to a State in either ancient or modern sense.
Statement II :
Kingship was the same as tribal chiefship; the term Rajan being used for tribal chief who was primarily a military leader and who ruled over his people and not over any specified area.
(a) Both the statements are individually true and Statement II is the correct explanation of Statement I
(b) Both the statements are individually true but Statement II is not the correct explanation of Statement I
(c) Statement 1 is true but Statement II is false
(d) Statement 1 is false but Statement II is true

Ans: (a)

Q21. In the context of emergence of Sufism within Islam, examine the following statements:
1. There was an emphasis on love (ishq) of God as the only valid reason for obeying him
2. There was an implicit rejection of Paradise as the goal of ethical behavior
3. There was an aspiration to annihilate self (fana) through the attainment of absolute union with God
4. The public recitation of love-poetry addressed to god or sama in Sufi assemblies caused disputation with orthodox Islam
Select the code for correct statements
(a) 1
(b) 1 & 4
(c) 1, 3, & 4
(d) All the above

Ans: (d)

Q22. Match List I (Council) with List II (Place) using the given codes.
List I List II
A. First Buddhist Council 1. Vaisali
B. Second Buddhist Council 2. Kashmir
C. Third Buddhist Council 3. Pataliputra
D. Fourth Buddhist Council 4. Rajagriha
Codes:
A B C D
(a) 4 1 3 2
(b) 3 1 4 2
(c) 1 4 3 2
(d) 2 1 3 4

Ans: (a)

Q23. Match List I (Events) with List II, (Year), using the given codes.
List I List II
A. Lahore session of the Indian National Congress 1. 1928
B. Formation of Naujawan Bharat Sabha 2. 1927
C. Karachi session of the Indian National Congress 3. 1931
D. Brussels Conference 4. 1929
Codes:
(A) (B) (C) (D)
(a) 1 2 3 4
(b) 4 1 2 3
(c) 4 1 3 2
(d) 3 2 4 1.

Ans: (c)

Q24. The eulogies or “prashasti” among the following inscriptions : I. Aihole Inscription of Pulakesin II. II.
Allahabad Pillar Inscription of Samudra Gupta. III.
Junagarh Inscription of Rudradaman. IV. Hathigumpha Inscription of Kharavela.
(a) I, II and III are correct.
(b) I and II are only correct.
(c) II and III are only correct.
(d) I, III and IV are correct.

Ans: (b)

Q25. Match the following List I List II (Session of Indian (Venue) National Congress)
A. 1st session 1. Allahabad
B. 2nd session 2. Madras
C. 3rd session 3. Calcutta
D. 4th session 4. Bombay
Codes :
A B C D A B C D
(a) 4 3 2 1
(b) 1 3 2 4
(c) 4 2 3 1
(d) 1 2 3 4

Ans: (a)

Top
error: Content is protected !!