You are here
Home > QB Subjectwise > 020 Geography Previous Year Questions

020 Geography Previous Year Questions

Geography Previous Year Questions

Q1. Which one of the following is the example of subsistence farming?
(a) Shifting cultivation
(b) Commercial farming
(c) Extensive and intensive farming
(d) Organic farming
Ans: (a)

Q2. At high altitudes, pressure cooker is preferable for cooking, because the boiling point of water
(a) reduces due to higher atmospheric pressure
(b) reduces due to lower atmospheric pressure
(c) increases due to reduced gravitational force
(d) reduces due to increased ozone content in the atmosphere
Ans: (b)

Q3. Match List-I with List-II and select the correct answer using the code given below the Lists : List-I List-II
(States of NE India) (Location in Map)
A. Tripura
B. Mizoram
C. Nagaland
D. Manipur
Code :
A B C D
(a) 2 1 4 3
(b) 2 4 1 3
(c) 3 1 4 2
(d) 3 4 1 2
Ans: (d)

Q4. Which of the following pairs is/are correctly matched?
List I List II
(Volcano) (Location)
A. Tambora 1. Java
B. Santa Maria 2. Guatemala
C. Wum 3. Cameroon
D. Mt. Etna 4. Italy
(a) 1 and 2 only (b) 2 and 3 only
(c) 3 and 4 only (d) 1, 2, 3 and 4
Ans: (d)

Q5. Consider the following statements about the ‘Roaring Forties’
1. They blow uninterrupted in the Northern and Southern Hemisphere.
2. They blow with great strength and constancy.
3. Their direction is generally from northwest to south-east in the southern hemisphere
4. Overcast skies, rain and raw weather are generally associated with them.
Which of the above statements are correct?
(a) 1, 2 and 3 only (b) 2, 3 and 4 only
(c) 1, 3 and 4 only (d) 1, 2 and 4 only
Ans: (b)

Q6. Which of the following states border Uttar Pradesh?
1. Punjab 2. Rajasthan
3. Chhattisgarh 4. Jharkhand
Select the correct answer using codes given below:
(a) 1, 2, 3 only (b) 2, 3 and 4 only
(c) 1 and 4 only (d) 1 and 3only
Ans: (b)

Q7. Consider the following pairs:
Power station River
1. Jawahar Sagar Indravati
2. Srisailam Krishna
3. Tungabhadra Cauvery
Which of the above pairs is/are correctly matched?
(a) 1only (b) 2 only
(c) 1, 3 (d) 1, 2 and 3
Ans: (b)

Q8. Consider the map given below indicating four places frequently figuring in the news :
Which one of them is Chechenya?
Choose the correct answer from the codes given below :

(a) 1
(b) 2
(c) 3
(d) 4
Ans: (c)

Q9. The most prominent regional division, identified in west to east direction, based on river valleys was done by
(a) Sir Henry Durand
(b) Sir Radcliffe
(c) Sir Sydney Burrard
(d) Sir Alexander
Ans: (c)

Q10. Consider the following statements and identify the right ones.
I) Lower layers of atmosphere have low pressure.
II) Higher layers of atmosphere have high pressure.
(a) I only (b) II only
(c) Both (d) None
Ans: (d)

Q11. Which of the following three rivers of the peninsula India have the Amarkantak region as their source?
(a) Narmada, Krishna Godavari
(b) Son, Mahanadi, Narmada
(c) Godavari, Krishna, Cauvery
(d) Chambal. Betwa, Luni
Ans: (b)

Q12. Wegener suggested that there was a shift in the position of the North Pole corresponding to the shift in the position of the continents. Which of the following pairs is/are correct regarding the position of the North Pole during the geological history of the earth?
Geological Period Position of the North Pole
1. Carboniferous 10ºN, 110ºW
2. Silurian 16ºN, 140ºW
3. Tertiary 51ºN, 153ºW
Code:
(a) 1 only (b) 2 only
(c) 3 only (d) 1, 2 and 3
Ans: (c)

Q13. Which one of the following is not correctly matched?
Local wind Area
(a) Maestro : Central Mediterranean region
(b) Pampero : Argentina and Uruguay
(c) Leveche : Spain
(d) Haboob : Saudi Arabia
Ans: (d)

Q14. Consider the following statements:
1. The tertiary is the most significant period in India’s geological history because the Himalayas were born in this period.
2. Pleistocene is marked by cold climate and wide spread glaciation.
Which of the above statements is/are correct?
(a) 1 only (b) 2 only
(c) Both 1 and 2 (d) Neither 1 nor 2
Ans: (c)

Q15. Which iron and steel plant in India does not depend on coal as the main source of energy?
(a) Tata Iron and Steel, Jamshedpur
(b) Indian Iron and Steel Co, Burnpur
(c) Visweswaraya Iron and Steel Co, Bhadravati
(d) Salem Steel plant
Ans: (c)

Q16. Which one of the following sets of states stands to benefit the most from the Konkan Railway?
(a) Goa, Karnataka, Maharashtra, Kerala
(b) Madhya Pradesh, Maharashtra, Tamil Nadu, Kerala
(c) Tamil Nadu, Kerala, Goa, Maharashtra
(d) Gujarat, Maharashtra, Goa, Tamil Nadu
Ans: (a)

Q17. Estuaries possess distinct blooms of excessive growth of a pigmented dinoflagellates. These blooms are called
(a) red tides
(b) sea tides
(c) black tides
(d) sea flowers
Ans: (a)

Q18. Atmosphere is broadly divided into homosphere and heterosphere. The homosphere extends upto a height of .
(a) 18 km (b) 90 km
(c) 8 km (d) 300 km
Ans: (b)

Q19. Which of the following soils retains moisture for longer period than other soils?
(a) Alluvial (b) Marshy
(c) Laterite (d) Black
Ans: (d)

Q20. Which of the following are correct?
I) In the Hot wet equatorial climate there is no winter II) The diurnal and the annual range of temperature is small
(a) I only (b) II only
(c) Both I and II (d) none
Ans: (c)

Q21. Consider the following statements:
1. The forest cover in India constitutes around 20% of its geographical area. Out of the total forest cover, dense forest constitutes around 40%.
2. The National Forestry Action Programme aims at bringing one third of the area of India under tree forest cover.
Which of the statements given above is/are correct?
(a) 1 only (b) 2 only
(c) both 1 and 2 (d) Neither 1 nor 2
Ans: (b)

Q22. Match the following
A. Tropical evergreen forests 1. 100-200 cm
B. Tropical deciduous forests 2. Above 200 cm
C. Tropical dry forests 3. Less than 50 cm
D. Arid forests 4. Above 300 cm
5. 50-100 cm List I
(Natural Vegetation of India) List II
(Annual Rainfall Received)
Codes A B C D A B C D
(a) 1 2 5 3 (b) 4 3 1 5
(c) 2 1 5 3 (d) 2 1 3 4
Ans: (c)

Q23. Consider the following statements:
1. Outwash Plains have been formed by the glaciofluvial deposits
2. Kentucky is a karst plain.
Which of the above statements is/are correct?
(a) 1 only (b) 2 only
(c) Neither 1 nor 2 (d) Both 1 and 2
Ans: (d)

Q24. Assertion (A): Areas near the equator receive rainfall throughout the year Reason (R): High temperature and high humidity cause convectional rain in most afternoons near the equator. In the context of the above statements, which one of the following is correct?
(a) Both A and R is true and R is the correct explanation of A
(b) Both A and R is true but R is not the correct explanation of A
(c) A is true but R is false
(d) A is false but R is true
Ans: (a)

Q25. Match list I with list II and select the correct answer using the codes given below List I List II
(Beach) (State)
A. Marina 1. Odisha
B. Gopalpur 2. Tamil Nadu
C. Varkala 3. Goa
D. Bogmala 4. Kerala
Code:
A B C D
(a) 1 3 2 4
(b) 2 1 4 3
(c) 4 2 1 3
(d) 3 4 2 1
Ans: (b)

Top
error: Content is protected !!