You are here
Home > QB Subjectwise > 020 English Language Previous Year Questions for CTET & TET Exams

020 English Language Previous Year Questions for CTET & TET Exams

English Language Previous Year Questions for CTET & TET Exams

Q1. The primary purpose of the passage is to
(1) list archaeological sites
(2) present new excavations
(3) present the state of archaeology
(4) present archaeology as a career option
Ans: (4) It is clear from the last para’s third line justify (I chose to become an archaeologist because…) that the primary purpose of the passage is to present archaeology as a career option. Hence option (4) is correct.

Q2. According to information in the text, “spectrum of human experience” refers to
(1) evidence of human settlement
(2) lost communities
(3) historical events
(4) geographical feature
Ans: (3) From line 9 it is clear that the ‘spectrum of human experience’ refers to historical events of India and the world. Hence option (3) is correct.

Q3. Pick out the correct statement based on your understanding.
(1) Archaeology has no value at all
(2) Society should learn from its past
(3) All locations are found in remote areas
(4) The job of an archaeologist is an uninteresting job for anyone
Ans: (2) Society should learn from the wounders of its past. (Line 15) Hence option (2) is correct.

Q4. According to the text, which of the following statements is true? Archaeology
(1) is a subject which is easy to study
(2) offers insight to prevent destruction of human heritage
(3) is very difficult to practice, professionally
(4) gives few clues about cultural development
Ans: (2)Line 13 suggests that Archaeology offers insight to prevent destruction of human heritage. Hence option (2) is correct.

Q5. Based on information, it can be assumed that
(1) archaeology contributes to a better understanding of society
(2) only the rich can afford to travel to archaeological sites
(3) universities do not support the Archaeology Department
(4) archaeology is a profitable business for archaeologists
Ans: (1) Lines 5-10 make it clear that archaeology contributes to a better understanding society. Hence option (1) is correct.

Q6. It can be inferred that archaeology offers
(1) greater career prospects
(2) an alternative profession
(3) no evidence about human evolution
(4) deeper historical insights
Ans: (4) Line 5 indicates the depth of historical insights offered by archaeology. Hence option (4) is correct.

Q7. In the essay, the writer
(1) choose his profession to understand human behaviour
(2) refutes historical evidence, as they often contradict finds
(3) claims archaeology is a very accurate science
(4) discourages potential archaeologists from going too far
Ans: (1) Line 15 suggests that the writer chose his profession to understand human existence. Hence option (1) is correct.

Q8. The word/phrase, “the blank pages” of India’s and the world’s history means
(1) non-literary works
(2) oral traditions
(3) unrecorded facts
(4) empty pages
Ans: (3) The phrase ‘blank pages’ (line 8) means unrecorded facts. Hence option (3) is correct. (परीक्षा तिथिः 21-09-2014)

Q9. Archaeology is “an intrinsically worthwhile endeavour”. Here ‘intrinsically’ means
(1) uniquely
(2) specially
(3) basically
(4) usually
Ans: (3) The word “intrinsically’ in the given sentence means ‘basically’. Hence option (3) is correct. Passage II Our ship was about 120 tons burden, carried fourteen men, besides the master, his boy and myself; we had on board no large cargo of goods. The same day I went on board we set sail, standing away to the Northward upon our own coast, with design to stretch over for the African coast when we came about ten or twelve degrees of Northern latitude, which, it seems was the manner of their course in those days. We had very good weather, all the way upon our own coast, till we came to the height of Cape St. Augustino; from whence, keeping further off at sea, we lost sight of land. In this course we passed about twelve days time, when a violent tornado or hurricane, took us quite out of our knowledge, It blew in such a terrible manner, that for twelve days together we could do nothing but drive; nor did any in the ship expect to save their lives. In this distress we had, besides the terror of the storm, one of our men died of the calenture and a man and a boy washed overboard. About the twelfth day, the weather started abating a little, the master made an observation as well as he could and found that he was in about eleven degree of North latitude but that he was twenty-two degrees of longitude difference West from Cape St. Augustine; so that he found he was gotten upon the North part of Brazil. Now he began to consult with me what course he should take; for the ship was leaky and very much disabled and he was for going directly back to the coast of Brazil.

Q10. The main theme of the extract is about a
(1) voyage by ship
(2) storm at sea
(3) ship caught in a storm
(4) fishing expedition
Ans: (3) The main theme of the extract is about a ship caught in a hurricane or tornado (line 7). Hence option (3) is correct.

Q11. As used in the extract, which is the best definition of ‘design’?
(1) Wish
(2) Disfigure
(3) Purpose
(4) Scheme
Ans: (3) The word ‘design’ (line 3) as used in the passage means purpose. Hence option (3) is correct.

Q12. Based on information in the passage, it can be inferred that
(1) they were sailing westwards during the storm
(2) there were two sailors and a master
(3) they were going to trade in Brazil
(4) they were on an adventure trip
Ans: (1) Line 12 makes it clear that during the storm ehey lost course and travelled West to North Brazil. Hence option (1) is correct.

Q13. They decided to opt for the change of destination because
(1) they had lost their way
(2) it was still stormy at sea
(3) the ship was not sea-worthy
(4) the new course was smooth sailing
Ans: (3) Line 14 says that the ship was leaky. Hence option (3) is correct.

Q14. Who was drowned in the storm?
(1) An older passenger
(2) A young sailor
(3) The ship’s captain
(4) The writer himself
Ans: (4) Line 10 says that a man and a boy were washed overboard. The man is not mentioned, so, a young sailor would be correct. Hence option (4).

Q15. The shipmen had travelled a total of …….. days before touching shore again.
(1) 24
(2) 12
(3) 14
(4) 21
Ans: (1) The shipmen travelled a total of 24 days including the days in the storm. Hence option (1) is correct.
Directions (Q. Nos. 16-30) Answer the following questions by selecting the most appropriate option.
Q16. The process of second language acquisition is influenced by languages that the learner already knows. The influence is ……
(1) systemic errors
(2) inter-language
(3) language transfer
(4) phonology
Ans: (3) The process of second language acquisition is brought about by language transfer. Hence option (3) is correct.

Q17. The second language course is organized on elements of human society and the natural world, without relying on printed text. This is called the ……method.
(1) natural
(2) situational
(3) grammar translation
(4) language immersion
Ans: (1) In the Natural method, the second language course is organized on elements of human society and the natural world, without relying on printed text. Hence option (1) is correct.

Q18. Emphasis on interaction as both the means and the ultimate goal of learning a language underlies the …..approach.
(1) silent way
(2) comprehension
(3) immersion
(4) communicative
Ans: (4) The communicative approach emphasizes on interaction as both means and the ultimate goal of learning a language. Hence option (4) is correct.

Q19. A short text is read aloud and then students visualize what the passage describes. Then they tell the teacher about their visualization, or draw a picture. The activity assesses students’
(1) listening comprehension
(2) speaking with clarity
(3) ability to draw well
(4) accuracy in interpretation
Ans: (1) The activity described above assesses students’ listening comprehension. Hence option (1) is correct.

Q20. Task A role-play of approximately 2 minutes with the teacher in which the candidate exchanges information making four or five statements and asking three or four questions, including greeting and leave-taking would assess …….skills.
(1) speaking
(2) acting
(3) listening
(4) vocabulary
Ans: (1) The above task would assess the speaking skills of the student. Hence option (1) is correct.

Q21. The ………..favours the exposure of students to a structure in different contexts that could allow them to apply the rules by themselves.
(1) inductive method
(2) direct method
(3) deductive method
(4) communicative approach
Ans: (1) The inductive method favours the exposure of students to a structure in different contexts that could allows them to apply the rules by themselves. Hence option (1) is correct.

Q22. Integrating semantic function as a part of grammar instruction requires students to focus on
(1) building fluency use rather than grammatical correctness
(2) drills for the practice of grammatical structures
(3) accuracy of grammer use in syntax formation
(4) communication of meaning and accuracy of language
Ans: (4) Integrating semantic function as a part of grammar instruction requires students to focus on communication of meaning and accuracy of language. Hence option (4) is correct.

Q23. Students-generated corrections are important in language learning because
(1) they indicate active engagement in the learning process
(2) students revise and edit the errors in their own writing or speech
(3) more time can be given to grammar drills before production
(4) teachers can conduct more remedial classes
Ans: (1) Students-generated corrections are important in language learning because they indicate active engagement in the learning process. Hence option (1) is correct.

Q24. Smaller class size for slow learners facilitates greater personalized instruction in the new language because of
(1) disciplined approach, less interaction and formal assessment
(2) incidental learning, informal assessment and more interaction
(3) more interaction, flexible schedule and authentic assessment
(4) language focused, formal assessment and flexible schedule
Ans: (3) Smaller class size for slow learners facilitates greater personalized instruction in the new language because of more interaction, flexible schedule and authentic assessment. Hence option (3) is correct.

Q25. Considering learning styles broadens the approaches taken in the management of language-related problems. Some students prefer to get new information in written directions or verbal information. Their learning style is
(1) visual
(2) auditory
(3) kinesthetic
(4) manipulative
Ans: (1) Getting new information in written directions or verbal information is visual learning style. Hence option (1) is correct.

Q26. The progress of teaching-learning of reading skills of a language over a certain period of time may be evaluated
(1) assessing students interpretation of the text
(2) by asking students to read aloud a set text
(3) setting a reading task with a variety of test items
(4) through students appreciation of stylistic devices
Ans: (3) The progress of teaching-learning skills of a language over a certain period of time may be setting a reading task with a variety of test items. Hence option (3) is correct.

Q27. Formative Assessment of students’ writing skills could be based on
(1) model-making individually
(2) group dancing
(3) scripting a skit in pairs
(4) a formal written test
Ans: (3) Formative Assessment of students’ writing skills could be made by scripting a skit in pairs. Hence option (3) is correct.

Q28. New technology is becoming an integral part of our social fabric. This is reflected in the classroom when students are
(1) using a whiteboard during a presentation
(2) actively searching for answers using computers
(3) on frequent field trips for first hand experience
(4) narrating during Power Point presentation
Ans: (2) New technology is becoming an integral part of our social fabric which is reflected in students actively searching for answers using computers. Hence option (2) is correct.

Q29. The ‘sandwich-technique’ is a bilingual method which has a three-phase structure of
(1) drills with levels of difficulty
(2) listening-writing-repetition
(3) presentation-practice-production
(4) error correction-re-production (as drill)
Ans: (3) The sandwich-technique has a three phrase structure of presentation-practice-producton. Hence option (3) is correct.

Q30. How can you get shy students to speak when they do not want go?
(1) Change the topic to suit the students ability
(2) Don’t put pressure on them to come up with a response quickly
(3) Give a list of words with meanings to learn and use
(4) Conduct special classes to practice speaking
Ans: (2) To get the shy students to speak a teacher should not put pressure on them to come up with a response quickly. Hence option (2) is correct.
Direction : Read the given passage and answer the questions (Q. Nos. 1 to 9) that follow by selecting the most appropriate option. “
Get well soon
” Shanta said, handing Partha a yellow balloon. She was his third visitor. That’s because she was his class teacher’s daughter, and her mother made her visit him. The other two, Rahul and Syed, weren’t really his friend, although they often ganged up with him against other kids to take away their lunch pocket money. Partha knew he wouldn’t have long to live. He could feel it, deep inside. Seeing his aunty crying after talking with the doctor confirmed it. His time had come. He didn’t tell his visitors, though. They would either pity him, or be happy to get rid of him. Once shanta left, he ripped a page off from his notebook and wrote- “Dear God, I know I messed up and nobody likes me. Please give me a second chance. I can show you what a good friend I can be.” He drew a map showing tile way from the school to the hospital, walked shakily to the window, and let the balloon fly away, carrying his message towards God. The balloon was heading straight to a telephone pole, but a gentle breeze blew it away just in time. It crossed the park and disappeared out of view. The next day, a body he had never met before came to visit him. “ I find balloon,” he said. “ You are lonely?” He just nodded, too startled to talk. “I lonely too. My family come from Afghanistan and I no speak English good.” He smiled. “ I bring gift to you.” He handed him a small bag of fruits. “ I pray for friend, and God give me friend.” Normally, he would have made fun of his broken English and his long, baggy brown kurta, but he knew better. He smiled and offered him the first orange.

Top
error: Content is protected !!