You are here
Home > QB Subjectwise > 019 Indian Polity & Constitution Previous Year Questions

019 Indian Polity & Constitution Previous Year Questions

Indian Polity & Constitution Previous Year Questions

Q1. Assertion (A) :A State law on any matter of Concurrent List prevails notwithstanding any repugnancy with an earlier law made by the Parliament.
Reason (R) :On any matter in the Concurrent List, the Parliament can make a law that prevails over any repugnant State law.
Codes:
(a) Both A and R are individually true and R is the correct explanation of A.
(
b) Both A and R are individually true but R is not the correct explanation of A.
(
c) A is true but R is false.
(
d) A is false but R is true.
Ans: (d)

Q2. If the Prime Minister is a member of the Rajya Sabha:
(a) He has to get elected to the Lok Sabha within six months
(
b) He can declare the government’s policies only in the Rajya Sabha
(
c) He cannot take part in the voting when a vote of no-confidence is under consideration
(
d) He cannot take part in the budget deliberations in the Lok Sabha
Ans: (c)

Q3. Who among the following moved the “Objectives Resolution” in the Constituent Assembly?
(a) B.N. Rao
(
b) B.R. Ambedkar
(
c) Jawaharlal Nehru
(
d) Rajendra Prasad
Ans: (c)

Q4. Assertion (A) :Secularism is a basic feature of the Constitution of India in the sense that the State should be neutral to the different religions.
Reason (R) :One of the Directive Principles of State Policy states that it will be a part of the duty of the state to improve the breeds of cattle and stop the slaughter of cows and calves.
Codes:
(a) Both A and R are individually true and R is the correct explanation of A
(
b) Both A and R are individually true but R is not the correct explanation of A
(
c) A is true but R is false
(
d) A is false but R is true
Ans: (b)

Q5. Assertion (A) :An imminent danger of war or external aggression is not enough for the proclamation of emergency.
Reason (R) :The Proclamation of Emergency shall cease to operate at the expiration of one month unless approved by both the Houses of Parliament.
Codes:
(a) Both A and R are individually true and R is the correct explanation of A
(
b) Both A and R are individually true but R is not the correct explanation of A
(
c) A is true but R is false
(
d) A is false but R is true
Ans: (d)

Q6. Payments from the Consolidated Fund of India are authorised by the
(a) Money Bill
(
b) Appropriation Act
(
c) Finance Act
(
d) Consolidated Fund Act
Ans: (b)

Q7. Assertion (A) :According to the Constitution of India, the same person cannot function as the Governor of two or more States at the same time.
Reason (R) :Article 153 of the Constitution states that there shall be a Governor for each State.
Codes:
(a) Both A and R are individually true and R is the correct explanation of A
(
b) Both A and R are individually true but R is not the correct explanation of A
(
c) A is true but R is false
(
d) A is false but R is true
Ans: (d)

Q8. Statement I:The 73rd Constitutional Amendment Act is the culmination of the process of democratic decentralisation.
Statement II:The state should take steps to organize village panchayats and endow them with such powers and authority as may be necessary to enable them to function as units of self-government.
Codes:
(a) Both the statements are individually true and Statement II is the correct explanation of Statement I.
(
b) Both the statements are individually true but Statement II is not the correct explanation of Statement I.
(
c) Statement I is true but Statement II is false.
(
d) Statement I is false but Statement II is true.
Ans: (b)

Q9. Consider the following statements about the Finance Commission:
1. The duty of the Finance Commission is to make recommendations as to the distribution of revenue resources between the Union and the States.
2. It is appointed every fifth year by the President of India.
3. It raises revenue for central financial transfers to the States.
4. It borrows money from the market for central grants to the States.
Which of the statements given above is/are correct?
(a) 1 and 2
(
b) 1, 2 and 3
(
c) 1 only
(
d) 2 and 4
Ans: (a)

Q10. Which of the following sets of Articles of the Constitution of India contain provisions pertaining to the official language?
(a) Articles 347 to 353
(
b) Articles 346 to 354
(
c) Articles 342 to 352
(
d) Articles 343 to 351
Ans: (d)

Q11. In the context of the definitions under the Constitution, the ‘Federal Court’ means the Federal Court constituted under the:
(a) Government of India Act, 1919
(
b) Government of India Act, 1935
(
c) Indian Independence Act, 1947
(
d) Constitution of India, 1950
Ans: (b)

Q12. Which one of the following is not the role of Pressure Groups?
(a) To contest elections to promote their interest
(
b) To help candidates favourable to them to get elected
(
c) To patronise legislators to secure their help in furthering their cause
(
d) To try to influence public opinion and enlist its support
Ans: (a)

Q13. The sequence in which the given terms are mentioned in the Preamble to the Constitution of India is:
(a) Sovereign, Socialist, Secular, Democratic, Republic
(
b) Socialist, Secular, Sovereign, Democratic, Republic
(
c) Secular, Sovereign, Democratic, Socialist, Republic
(
d) Sovereign, Democratic, Secular, Socialist, Republic
Ans: (a)

Q14. Which one of the following has not been enumerated in the Constitution of India as being amongst the fundamental duties of the citizens?
(a) To value and preserve the rich heritage of our composite culture
(
b) To safeguard public property and to abjure violence
(
c) To develop the scientific temper, humanism and the spirit of inquiry and reform
(
d) To secure a social order for the promotion of welfare of the people
Ans: (d)

Q15. In which one of the following cases, is the President of India not bound by the aid and advice of the Union Council of Ministers?
(a) In deciding the question of removal of a Governor
(
b) In deciding the question whether a member of Lok Sabha has become disqualified to continue as a member
(
c) While exercising power to grant pardon
(
d) In dismissing a civil servant without any enquiry and hearing on the ground of security of state
Ans: (b)

Q16. Which one of the following statements is not correct?
(a) The Railway budget and the demand for grants relating to Railways are presented to the Parliament separately.
(
b) Generally one demand for grant is presented in respect of each Ministry or Department.
(
c) The demand for grants for the Department of Telecommunications is presented to the Parliament separately.
(
d) The demands for grants of various Ministries include both plan and non-plan estimates of expenditure under each head.
Ans: (c)

Q17. Consider the following statements with regard to the Chief Minister of a State:
1. He is appointed by the Governor of the State.
2. He and his Council of Ministers are collectively responsible to the Governor.
3. He must communicate to the Governor all the decisions of Council of Ministers relating to the administration of the State and proposals for legislation.
4. If the Governor of the State so requires, the Chief Minister shall submit for the consideration of the Council of Ministers any matter on which a decision has been taken by a minister but which has not been considered by the Council of Ministers.
Which of these is / are correct?
(a) 1, 2, 3 and 4
(
b) Only 4
(
c) 1, 3 and 4
(
d) 1 and 3
Ans: (c)

Q18. Which one of the following Constitution (Amendment) Acts provided for the formation of the Metropolitan Planning Committee?
(a) 42nd Constitution (Amendment) Act
(
b) 44th Constitution (Amendment) Act
(
c) 73rd Constitution (Amendment) Act
(
d) 74th Constitution (Amendment) Act
Ans: (d)

Q19. Who / which of the following appoints the Special Officer for Linguistic Minorities?
(a) Cabinet Committee on Appointments
(
b) President of India
(
c) Speaker of the Lok Sabha
(
d) Chairman of the National Minorities Commission
Ans: (b)

Q20. The Central Administrative Tribunal adjudicates disputes and complaints with respect to the service of persons who are:
(a) Appointed to public services and posts in connection with the affairs of the Union except members of the Defence services
(
b) Officials and servants of the Supreme Court or High Courts
(
c) Members of the Secretarial staff of the Parliament or State Legislatures
(
d) Members of the Defence Services
Ans: (a)

Q21. Consider the following statements:
1. The Flag Code of India, 2002, took effect from January 26, 2002 and superseded the “Flag Code-India” as it existed earlier.
2. For the sake of convenience, the Flag Code of India, 2002, has been divided into four parts.
Which of the statements given above is/are correct?
(a) Only 1
(
b) Only 2
(
c) Both 1 and 2
(
d) Neither 1 nor 2
Ans: (a)

Q22. Which one of the following is not expressly covered as a Fundamental Right under the Constitution of India?
(a) Right to form association
(
b) Right to equality before law
(
c) Right to freedom of press
(
d) Right to assemble peaceably and without arms
Ans: (c)

Q23. Consider the following statements:
1. The writ of mandamus is available not only against judicial authorities but also against administrative authorities.
2. The writ of prohibition is issued only against judicial or quasi-judicial authorities.
Which of the statements given above is/are correct?
(a) Only 1
(
b) Only 2
(
c) Both 1 and 2
(
d) Neither 1 nor 2
Ans: (c)

Q24. Which one of the following is the correct statement ?
The power of Parliament to amend the Constitution of India as a constitutional power was laid down under Article 368 by:
(a) The Constitution (First Amendment) Act, 1951
(
b) The Constitution (Twenty-fourth Amendment) Act, 1971
(
c) The Constitution (Twenty-sixth Amendment) Act, 1971
(
d) The Constitution (Forty-second Amendment) Act, 1976
Ans: (b)

Q25. Assertion (A) :The President of India occupies almost the same position as the King or Queen of England.
Reason (R) :The President is ultimately bound to act in accordance with the advice given by the Council of Ministers.
Codes:
(a) Both A and R are individually true and R is the correct explanation of A
(
b) Both A and R are individually true but R is not the correct explanation of A
(
c) A is true but R is false
(
d) A is false but R is true
Ans: (a)

Top
error: Content is protected !!