You are here
Home > QB Subjectwise > 019 History Previous Year Questions

019 History Previous Year Questions

History Previous Year Questions

Q1. Which of the following texts can be numbered among the Eight Anthologies of early Tamil poetry?
Choose at least one answer.
1. Purananuru 2. Periya Puranam
3. Kuruntokai 4. Ainkurunuru
5. Shilappadikaram
Select the correct code:
(a) 1 & 3
(b) 2, 3, & 4
(c) 1, 3, & 5
(d) 3 & 4

Ans: (c)

Q2. The Government of India Act, 1935, prescribed a federation of the provinces and the princely states as its units.
The federation part of the Act never took effect, because
(a) the Congress did not accept it
(b) the Muslim League did not accept it
(c) some of the provinces did not accept it
(d) the rulers of the Indian states never gave their consent to join the federation

Ans: (d)

Q3. Consider the following:
A. Battle of Bilgram (Kanauj)
B. Battle of Sirhind
C. Battle of Dauhrua
D. Battle of Chausa Arrange the following battles in chronological order.
(a) A, B, C, D
(b) D, C, A, B
(c) C, D, A, B
(d) D, A, B, C

Ans: (c)

Q4. How the Indus valley civilization declined? Give correct reasons contributed to the decline of civilization.
1. Due to fall in foreign trade continuously
2. Due to changing monsoon, the scarcity of rains.
3. Due to ruling of weak foreign powers.
4. Due to the animals used the pasturs in excess.
Which of the above is / are correct
(a) 1 and 4
(b) 1, 2 and 4
(c) 2, 3 and 4
(d) 2 and 3

Ans: (b)

Q5. What was the occasion for the Portuguese to hand over Bombay to the British?
(a) Growth of peaceful relations between the English and the Portuguese as a result of Portugal’s independence from the control of Spain.
(b) The marriage of Charles II with the Portuguese princes Catherine of Braganza.
(c) The defeat of Spanish Armada by the British in 1588.
(d) The Treaty of Madrid concluded in 1630.

Ans: (b)

Q6. Consider the following statements:
1. ‘Bijak’ is a composition of the teachings of Saint Dadu Dayal.
2. The Philosophy of Pushti Marg was propounded by Madhvacharya.
Which of the statements given above is/are correct?
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

Ans: (d)

Q7. Match the columns :
A. Amjad Ali Khan : 1. Flute
B. Ali Hussain : 2. Sarod
C. Hari Prasad Chaurasia : 3. Tabla
D. Alia Rakha : 4. Shehnai
Select the correct answer from the codes given below :
A B C D
(a) 2 1 3 4
(b) 4 2 1 3
(c) 2 4 1 3
(d) 1 2 3 4

Ans: (c)

Q8. What was the Kutagarashala literally, a hut with a pointed roof ?
(a) A place where animals were kept
(b) A place where intellectual debates among Buddhist mendicants took place
(c) A place where weapons were stored
(d) A place to sleep

Ans: (b)

Q9. The demand for separate electorate at the Round Table Conference came from:
1. Anglo-Indians 2. Indian Christians
3. Muslims 4. Depressed classes
5. Europeans
Which of the following option is correct:
(a) 3 and 4
(c) 1, 2, 3 and 4 (b) 1, 3 and 4
(d) All the above

Ans: (d)

Q10. Given below are two statements, one labelled as Assertion (A) and the other as Reason (R):
Assertion (A) : Sultan Zainul Abidin was a great patron of learning and surrounded himself with learned men with whom he was fond of holding discussions.
Reason (R) : Scholars like Saiyid Muhammad Rumi, Qazi Saiyid Ali Shirazi, Qazi Jamal and Saiyid Muhammad Sistani left their countries and emigrated to Kashmir during his reign.
In the context of the above two statements which of the following is correct ?
(a) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).
(b) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A).
(c) (A) is true, but (R) is false.
(d) (A) is false, but (R) is true.

Ans: (a)

Q11. Which one of the following statements is not correct?
(a) The palaeolithic man in India know the use of fire
(b) Palaeolithic granes have been found in Guntur and Kurnool Districts in South India
(c) Prehistoric paintings have been found in Kaimur ranges and Mirzapur District
(d) The Copper Age and the Early Iron Age can be distinguished in North India. However, the Iron Age immediately succeeds the Stone Age in South India.

Ans: (a)

Q12. Arrange the following battles of the Mughal period in chronological order
1. Battle of Ghagara 2. Battle of Kanauj
3. Battle of Chausa 4. Battle of Khanwa
Select the answer from the codes given below:
Codes:
(a) 4, 3, 1, 2
(b) 4, 1, 2, 3
(c) 4, 1, 3, 2
(d) 4, 2, 3, 1

Ans: (c)

Q13. One consistent feature found in the history of southern India was the growth of small regional kingdoms rather than large empires because of
(a) the absence of minerals like iron
(b) too many divisions in the social structure
(c) the absence of vast areas of fertile land
(d) the scarcity of manpower

Ans: (c)

Q14. The plan of Sir Stafford Cripps envisaged that after the Second World War
(a) India should be granted complete independence
(b) India should be partitioned into two before granting independence
(c) India should be made a republic with the condition that she will join the Commonwealth
(d) India should be given Dominion status

Ans: (d)

Q15. The Viceregal Lodge at Shimla is a well-known ancient monument. Which of the following statements about the monument are correct?
1. The Lodge was built by 17th Viceroy, Earl Dufferin.
2. The present shape of the building was given by Earl of Marquis of Lansdowne.
3. It is famous for holding three meetings before Independence of India including the Cabinet Mission.
Select the correct answer using the codes given below
(a) 1, 2 and 3 (b) 2 and 3
(c) 1 and 3 (d) 1 and 2

Ans: (c)

Q16. Which of the following statements is false about these congress leaders?
(a) Badruddin Tyabji was made president of the third Congress to pacify Muslim apprehensions.
(b) Lala Lajpat Rai was deeply influenced by the Arya Samaj in his early life.
(c) Tilak defended orthodox Hindu revivalist arguments to try and stop the Age of Consent Bill from being passed.
(d) Pherozeshah Mehta was well-loved by Congressmen of all hues.

Ans: (d)

Q17. Land ownership in the south greatly rested with the king, especially over crown lands. Which one of the following is the correct reason for this?
(a) To grant revenues from crown lands to officers
(b) To have the crown lands cultivated by small scale cultivators and peasants
(c) To grant the land to Brahmins
(d) To grant the land to artists to encourage art and architecture

Ans: (b)

Q18. What is the correct chronological order of the following events?
1. Cabinet Mission Plan
2. Mumbai Plan
3. Mountbatten Plan
4. Wavell Plan
(a) 2, 1, 3, 4
(b) 2, 1, 4, 3
(c) 1, 2, 3, 4
(d) 1, 2, 4, 3

Ans: (b)

Q19. What was/ were the cause(s) of war of succession between the son of Shah Jahan?
(a) Removal of Mir Mumla, a confident of Aurangzeb, from the office of wazir
(b) Unfounded rumour of Shah Jaha’s death and succession of Dara Shikoh to the throne.
(c) Shah Jahan’s special affection for Dara Shikoh, leading to rivalry between Dara Shikoh and Aurangzeb.
(d) Both (b) and (c)

Ans: (d)

Q20. Assertion (A): The Cholas had a conquest of Southeast.
Reason (R): They had developed a very strong fleet.
(a) if A and R both are correct and R is the correct explanation of A
(b) if A and R both are correct but R is not the correct explanation of A
(c) if A is incorrect but R is correct
(d) if A is correct but R is incorrect

Ans: (b)

Q21. With reference to Ryotwari Settlement, consider the following statements :
1. The rent was paid directly by the peasants to the Government.
2. The Government gave Pattas to the Ryots.
3. The lands were surveyed and assessed before being taxed.
Which of the statements given above is/are correct?
(a) 1 only
(b) 1 and 2 only
(c) 1, 2 and 3
(d) None

Ans: (a)

Q22. In addition to Macaulay’s Minutes on Education, another landmark draft is also attributed to him. Identify the draft from the following.
(a) Draft of Indian Penal Code
(b) Draft of Indian Forest Policy
(c) Draft of the Zamindari Abolition Act
(d) Draft of the Maritime Trade Policy

Ans: (a)

Q23. The important initiatives of different Governors-Generals are mentioned here:
1. Introduction of Dual government in Bengal: Robert Clive
2. Removal of restriction on Press: William Bentinck
3. Introduction of English education: Charles Metcalf
Select the code for correct statements
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) 1 and 3
(d) 1, 2 and 3

Ans: (d)

Q24. In the Sangam age, Devavrinda, a term used to describe a group of gods comprised which of the following gods?
A. Murugan B. Iva
C. Indra D. Krishna
E. Balaram
Select the correct answer from the codes given below:
(a) A and B
(b) C and D
(c) B, C and D
(d) All of them

Ans: (b)

Q25. The Congress ministers that had been appointed in several pronvinces in 1937, resigned in November, 1939, in protest against the
(a) refusal of the British government to grant independence to India.
(b) British policy of repression.
(c) participation of India in the Second World War, without consulting the Indian National Congress.
(d) interference of the Viceroy and the Governors in the administration.

Ans: (c)

Top
error: Content is protected !!