You are here
Home > QB Subjectwise > 019 Geography Previous Year Questions

019 Geography Previous Year Questions

Geography Previous Year Questions

Q1. A black hole is a body in space which does not allow any radiation to come out. This property is due to its
(a) very small size (b) very large size
(c) very high density (d) very low density
Which of the above statements is correct?
Ans: (c)

Q2. Consider the following statements.
1. Exclusive economic zone extends to a distance of 200 nautical miles.
2. High seas can be used only by the concerned nation.
Which of the above statements is/are correct?
(a) 1 only (b) 2 only
(c) Both 1 and 2 (d) Neither 1 nor 2
Ans: (a)

Q3. Assertion (A): Mediterranean regions of the northern hemisphere specialize in horticulture Reason: (R): With dry summers and wet winters, the climatic conditions of the region are favourable for horticulture.
(a) Both A and R are true and R is the correct explanation of A
(b) Both A and R are true but R is not the correct explanation of A
(c) A is correct but R is wrong
(d) A is wrong and R is correct
Ans: (a)

Q4. Match the following:
List I List II
(Cropping season) (Sowing season)
A. Kharif 1. May to July
B. Rabi 2. October to December
C. Zaid Kharif 3. December to January
D. Zaid Rabi 4. April to May
Code:
A B C D
(a) 1 2 3 4
(b) 2 3 4 1
(c) 3 4 1 2
(d) 4 1 2 3
Ans: (a)

Q5. Which of the following stream systems dissects Aravalli range?
(a) Narmada, Son
(b) Banas, Luni
(c) Betwa, Koina
(d) Ganga, Saraswati
Ans: (b)

Q6. The shape of the Himalayas is like
(a) An arc
(b) A curvilinear straight line
(c) A straight line
(d) A right angle
Ans: (a)

Q7. Antarctic circle is the parallel of
(a) longitude (b) latitude
(c) both of these (d) none of these
Ans: (b)

Q8. Shimsa hydroelectric station is located in
(a) Karnataka
(b) Andhra Pradesh
(c) Tamil Nadu
(d) Kerala
Ans: (a)

Q9. The leeward side of a mountain which does not receive rain is known as the
(a) dry zone (b) desert area
(c) rain-shadow area (d) adiabatically dry area
Ans: (c)

Q10. Match the following List I River List II Tributary
A. Brahamaputra 1. Musi
B. Krishna 2. Tawa
C. Narmada 3. Bhavani
D. Cauveri 4. Dikhow
Codes :
A B C D
(a) 4 2 1 3
(b) 4 1 2 3
(c) 3 2 1 4
(d) 3 1 2 4
Ans: (b)

Q11. Which of the following statements regarding Mediterranean and Monsoon climate is / are correct?
1. Precipitation in Mediterranean climate is in winter while in monsoon climate it is mostly in summer
2. The annual range of temperature in Mediterranean climate is higher than the Monsoon climate
3. Rainy and dry seasons are found in both the climates
Select the correct answer using the code given below:
(a) 1 only (b) 2 and 3 only
(c) 1 and 3 only (d) 1, 2 and 3
Ans: (c)

Q12. Consider the following statements
1. Difference in duration of days and nights increases from equator to poles according to the season.
2. Duration of day and nights at the equator changes with the change in season.
Which of the above statements is/are correct?
(a) 1 only (b) 2 only
(c) Both 1 and 2 (d) Neither 1 nor 2
Ans: (a)

Q13. Consider the following statements regarding homosphere and select the correct answer using codes given below:
1. It extends from the earth’s surface up to an altitude of 80-90 km.
2. It has heterogeneous chemical composition.
3. Kennedy- Heaviside layer is an important part of ionosphere.
4. This part of the atmosphere is a function of revolutionary process in the atmosphere.
Code:
(a) Only 1 is correct
(b) Only 1 and 2 are correct
(c) Only 1, 2 and 3 are correct
(d) 1, 2, 3 and 4 are correct.
Ans: (a)

Q14. The continental shelf surrounding the Indian Coast is widest off the
(a) Hooghly Coast
(b) Coromandel Coast
(c) Konkan Coast
(d) South Gujarat Coast
Ans: (c)

Q15. Which of the following statements are correct?
1. In a cyclone, the area of low pressure is at the centre surrounded by the areas of high pressure
2. In a cyclone, the areas of low pressure surround the area of high pressure
3. In an anti-cyclone, the area of high pressure is surrounded by the areas of low pressure
4. In an anti-cyclone, the area of low pressure is surrounded by the areas of high pressure
Select the correct answer using the code given below:
Code:
(a) 1 and 2 (b) 1and 3
(c) 1 and 4 (d) 2 and 4
Ans: (b)

Q16. Most of the precipitation in India is _______ in nature.
(a) cyclonic (b) convectional
(c) orographic (d) frontal
Ans: (c)

Q17. Match the following List l (Place) List II (Famous for)
A. Balaghat 1. Oil field
B. Katni 2. Iron ore
C. Singrauli 3. Manganese
D. Kalol 4. Bauxite
5. Coal
Codes A B C D
(a) 1 2 4 3
(b) 3 4 5 1
(c) 3 5 4 1
(d) 1 2 5 3
Ans: (b)

Q18. Tropical evergreen rain forest biome provides optimum environmental conditions for the growth of plants and animals. Which one among the following statements regarding this is not correct?
(a) It has heavy rainfall and high temperature throughout the year.
(b) This biome is also called mega-thermal biome.
(c) The evergreen rain forest biome extends between 10° N and 10° S latitudes.
(d) The maximum development of this biome has taken place in central and southern California, and northwestern coastal lands of Africa.
Ans: (d)

Q19. Consider the following statements in connection with rocks
1. Basalt magma is very hot and highly fluid.
2. Igneous rocks are known as primary rocks.
3. Metamorphic rocks are the changed form of igneous rocks only
Which of the above statements is/are correct?
(a) 1 only (b) 1 and 2 only
(c) 2 and 3 only (d) 1, 2 and 3
Ans: (b)

Q20. Consider the following statements.
1. Isotherms almost run parallel to the latitudes.
2. In the northern hemisphere, the isotherms bend equator ward while crossing landmasses and poleward while crossing the oceans.
Which of the above statements is/are correct?
(a) 1 only (b) 2 only
(c) Both 1 and 2 (d) Neither 1 nor 2
Ans: (c)

Q21. During the flight from Delhi to Tokyo the following are the landing ports.
1. Hong Kong 2. Hanoi
3. Taipei 4. Bangkok The correct sequence of the landing at these airports during on onward journey is
(a) 1, 2, 3, 4 (b) 4, 2, 1, 3
(c) 3, 4, 1, 2 (d) 4, 1, 2, 3
Ans: (b)

Q22. Match List I and List II and select the correct answer using the code given below the lists.
List I List II
(Minerals) (Mining area)
A. Bauxite 1. Kalahandi
B. Iron ore 2. Bailadila
C. Salt 3. Didwana
D. Silver 4. Zawar
Code:
A B C D
(a) 3 4 1 2
(b) 1 2 4 3
(c) 3 1 4 2
(d) 2 3 1 4
Ans: (b)

Q23. The polar diameter of the Earth is shorter than its equatorial diameter by
(a) 25 km (b) 80 km
(c) 43 km (d) 30 km
Ans: (c)

Q24. Which of the following statement(s) is/are found to be correct?
I. Alluvial soils are intensively cultivated and are conducive for cultivation of a variety of crops, specially cereals and pulses.
II. Khadar is a newer alluvium developed behind the leaves of the numerous streams flowing in the Ganga plain which is more sandy and is
(a) All are incorrect
(b) Only I
(c) Only II
(d) Only III
Ans: (a)

Q25. The annual range of temperature in the interior of the continents is high as compared to coastal areas. What is/ are the reason/reasons?
1. Thermal difference between land and water
2. Variation in altitude between continents and oceans
3. Presence of strong winds in the interior
4. Heavy rains in the interior as compared to coasts
Select the correct answer using the codes given below.
(a) 1 only (b) 1 and 2 only
(c) 2 and 3 only (d) 1, 2, 3 and 4
Ans: (a)

Top
error: Content is protected !!