You are here
Home > QB Subjectwise > 019 English Language Previous Year Questions for CTET & TET Exams

019 English Language Previous Year Questions for CTET & TET Exams

English Language Previous Year Questions for CTET & TET Exams

Q1. “Some research has shown that developing students’ native language skills leads to higher scores academically over the long term in English.” A bilingual class would be characterized by
(1) more guided translation activities, individual/ collaborative
(2) revision workdone in the native language
(3) the re-formulation of concepts, structure-use in the native language
(4) the use of students’ native language in the second language class
Ans: (3) A bilingual class aimed at developing native language skills of student’s to get higher marks in English characterises the re-formulation of concepts, structure – use in the native languages. Hence option (3).

Q2. Second language acquisition is more effective when it
(1) involves mostly self-study by students, using certain guidelines
(2) involves periodic revision work by the teacher and students
(3) is practiced in situations familiar to students
(4) is used as the basis for discussing grammatical concepts
Ans: (3) Second language acquisition is more effective when it is practiced in situations familiar to students. Hence option (3)

Q3. Students of Class IV can recognize flawed usage or sentence constrction when the teacher
(1) lets them find the corrections
(2) gives alternatives as possible corrections
(3) focuses on certain surface errors
(4) tells them something is wrong
Ans: (2) Students of Class IV can recognize flawed usage when given alternatives as possible corrections by the teacher. Hence option (2)

Q4. In the case of vocabulary use, grammar provides a pathway to learners to
(1) combine lexical items into meaningful and communicative expression
(2) re-tell listening inputs into oral output
(3) draft formal pieces of writing in higher classes
(4) speak in formal situations with greater accuracy and confidence
Ans: (1) In vocabulary use, grammar provides a pathway to learners to combine lexical items into meaningful and communicative expression. Hence option (1)

Q5. One of the sub-skills that is assessed for speaking would be
(1) spelling common, frequently used words correctly
(2) using appropriate volume, clarity and gestures in individual group situations
(3) listening actively and responding to others in small and large group situations
(4) understanding, and responding in a paragraph, to literary works.
Ans: (2) One of the sub-skills used to assessed for speaking is using appropriate volume, clarity and gestures in individual group situations. Hence option (2)

Q6. For English as a second language, ‘acquisitionpoor environment’ is one where
(1) English is not spoken at home at all
(2) English language is used only in the classroom
(3) access to any learning material is unavailable to students
(4) Hindi/Mother tongue is the lingua franca
Ans: (3)For English as a second language, ‘acquisition-poor environment’ is one where access to any learning material is unavailable to students. Hence option (3)

Q7. Slow learners fail to grasp effectively and mix up words and structures easily. Teachers can remediate by beginning with
(1) identifying the areas of difficulty
(2) pairing them with ‘clever’ students
(3) preparing-a summary of the content
(4) setting drills for practice
Ans: (1) To hold slow learners teachers can begin with identifying the areas of difficulty. Hence option (1)

Q8. Among the four language skills, which pair constitutes the reinforcement skills?
(1) Reading and listening
(2) Speaking and listening
(3) Speaking and writing
(4) Reading and speaking
Ans: (3) Speaking and writing among the four language skills, (other two listening & reading) constitutes the reinforcement skills. Hence option (3)

Q9. Motivation is an important factor in language learning. For example, in Class VI, may be done.
(1) use of visual devices and game-like exercises
(2) systematic analysis and use of structures
(3) use of the mother tongue as the ‘medium’
(4) memorization and use of necessary vocabulary
Ans: (1) use of visual devices and game-like exercises may be done in Class VI to motivate students in language learning. Hence option (1).

Q10. Grammar gains its prominence in language teaching particularly in English as a foreign language. Accuracy in language use can be achieved through (परीक्षा तिथि : 21-09-2014)
(1) reading more books written in the target language
(2) grammar is taught as the basis for all four language skills
(3) integrating knowledge of structures with use and meaning
(4) intensive practice with sentence patterns
Ans: (3) Accuracy in language use can be achieved through integrating knowledge of structures with use and meaning. Hence option (3)

Q11. At Class II, sharing stories, familiar experiences, and interests, employing gestures where appropriate, is a sub-skill of function.
(1) speaking
(2) listening
(3) writing
(4) reading
Ans: (1) Sharing notes, experiences, gestures etc are sub-skill of speaking function. Hence option (1)

Q12. Selection of language items while determining the second language syllabus should take into account
(1) how easy it is to teach the concept
(2) how easy it is to learn/use the item
(3) the frequency and range of use of the items
(4) the minimal disruption of school schedule
Ans: (3) Selection of language items while determining the second language syllabus take into account the frequency and range of use of the items. Hence option (3).

Q13. The teacher and student/s discuss a topic and the former starts the conversation by asking a question, then the student’s respond by giving examples and explanations. The speaking assessment here is to grade how well students
(1) express themselves
(2) process information and respond appropriately
(3) respond in an appropriate tone and express themselves fluently and accurately
(4) speak fluently and creatively
Ans: (2) The speaking assessment of students by discussing conversing and responding is done to grade how well the students are able to process information and respond appropriately through examples & explanations. Hence option (2).

Q14. The teacher’s role is shifting from “sage on the stage” to “guide on the side”. Technology integration helps this process when
(1) easy retrieval of large quantities of stored data is used to facilitate preparation of notes
(2) students actively search for and explore answers instead of receiving standard inputs
(3) assessment of students’ online inputs is done quickly without supervision, at any time
(4) systems store more data and administer tests individually to students
Ans: (2) Technology integration helps when students actively search for and explore answers instead of receiving standard inputs from teachers, whose role thus shifts from that of a sage to a guide. Hence option (2).

Q15. According to language acquisition theory, when there is a lack of sufficient information in the language input, there is a universal grammar that applies to all
(1) classical languages
(2) modern languages
(3) human languages
(4) colloquial languages
Ans: (3) According to language acquisition theory a universal grammar applies to all human languages when there is a lack of sufficient information in the language input. Hence option (3).
Directions: Read the passage given below and answer the questions that follow (Q. No. 16 to 21) by selecting the most appropriate option. Meditating can have an almost instant effect on reducing stress, researchers have found. They say three consecutive days of 25-minute sessions can have a dramatic effect. Researchers studied ‘mindful meditation’- the guiding principle is to live more ‘in the moment,’ spending less time going over past stesses and worrying about future problems. Techniques include moving the focus of attention around the body and observing sensations that arise-the so-called ‘body scan’. A secular practice, it is said to help people recognise and overcome negative thoughts. For the study, the research team had 66 healthy individuals aged 18-30 years old participate in a three-day experiment. Some participants went through a brief mindfulness meditation training program; for 25 minutes for three consecutive days, the individuals were given breathing exercises to help them monitor-their breath and pay attention to their present moment experiences. A second group of participants completed a matched three-day cognitive training program in which they were asked to critically analyze poetry in an effort to enhance problem-solving skills. Following the final training activity, all participants were asked to complete stressful speech and mathematical tasks in front of sternfaced evaluators. Each individual reported their stress levels in response to stressful speech and mathematical performance stress tasks, and provided saliva samples for measurement of cortisol, commonly referred to as the stress hormone. The participants who received the brief mindfulness meditation training reported reduced stress perceptions to the speech and mathematical tasks, indicating that the mindfulness meditation fostered psychological stress resilience.

Q16. The text is a______ piece of writing.
(1) biographical
(2) descriptive
(3) reflective
(4) factual
Ans: (2) The text is a descriptive piece of writing. Hence option (2).

Q17. The writer’s attitude to meditation is
(1) suspicious sometimes
(2) different
(3) supportive
(4) indifferent
Ans: (3) The writer’s attitude to meditation is supportive. Hence option (3).

Q18. The writer, by referring to the experiment, suggests that, it is
(1) Mathematics is a stressful subject
(2) possible for us to control stress
(3) Poetry analysis is easier than solving
(4) stress that cannot be controlled
Ans: (2) By referring to the experiment the writer suggests that is possible for us to control stress. possible for us to control stress. (Given in line 10 of para 1) Hence option (2).

Q19. The ‘body scan’ is a reference to
(1) a research experiment
(2) a form of meditation
(3) a problem-solving activity
(4) an experiment in a lab
Ans: (2) The ‘body scan’ is a reference to a form of meditation as given in line 8 & 9. Hence option (2)

Q20. An antonym for the word ‘stressful’ would be
(1) challenging
(2) calming
(3) erasing
(4) annoying
Ans: (2) antonym for stressful would be calming. Hence option (2).

Q21. The word that can replace ‘perception’ in the text is
(1) conceptualization
(2) attention
(3) trust
(4) belief
Ans: (1) Perception (line 30) can be replaced by conceptualization. Hence option (1).
Directions: Read the passage given below and answer the questions that follow (Q. No. 142 to 150) by selecting the most appropriate option. World Animal Day had been observed on 4th October since 1931, as a way of highlighting the plight of endangered species. Since then, it has become a day for remembering and paying tribute to all animals and the people who love and respect them. It’s celebrated in different ways in every country, with no regard to nationality, religion, faith or political ideology. Since the official World Animal Day website was launched by Naturewatch Foundation, the number of events taking place throughout the world has increased and the trend continues. And, that is the aim of the World Animal Day initiative: to encourage everybody to use this special day to highlight their importance in the world; celebrate animal life in all its forms; celebrate humankind’s relationship with the animal kingdom; acknowledge the diverse roles that animals play in our lives-from being our companions supporting and helping us, to bringing a sense of wonder into our lives; and acknowledge and be thankful for the way in which animals enrich our lives. Increased awareness will lead the way to improved standards of animal welfare throughout the world. Building the initiative is a way to unite the animal welfare movement with something that everyone can join in, whether they are part of an organization, group, or as an individual. Through education, we can help create a new culture of respect and sensitivity, to make this world a fairer place for all living creatures. On the website people will find everything they need to make World Animal Day a reality in their area. If we care about animals, we shouldn’t miss this special day to help make animal welfare issues front page news around the globe-a vital catalyst for change.

Q22. In reading this passage, we learn that the World Animal Day is an/a……….celebration.
(1) annual
(2) year long
(3) commemoration held in 1931,
(4) monthly, on the 4th
Ans: (1) The world Animal Day is an annual celebration. Hence option (1).

Q23. The writer points out the animals are important because they
(1) can be put to work in many ways
(2) will outlive human beings in the years to come
(3) make us appreciate the diversity of life
(4) can replace people by being more resourceful
Ans: (3) The writer points out (in line 7 of para 2) that the animals are important because they make us appreciate the diversity of life. Hence option (3).

Q24. The launch of the website is to
(1) give information about endangered animal species
(2) provide guidelines to celebrate Animal Day
(3) serve as a source of reference about animals
(4) promote social networking by animal lovers
Ans: (2) The website was launched to provide guidelines to celebrate Animal Day (2nd para). Hence option (2).

Q25. The writer implies that animals are
(1) ignored altogether
(2) usually given due protection
(3) often subject to mistreatment
(4) treated cruelly by human beings
Ans: (3) The writer implies that animals are often subject to mistreatment which needs to be changed. Hence option (3).

Q26. Identify the wrong statement
(1) Animal Day reminds us to care for other species.
(2) People tend to forget to celebrate Animal Day.
(3) The new website was started by the writer.
(4) Animals often pose a danger to people.
Ans: (1) Option (2), (3) and (4) are wrong and thus option (1) is desired option. Hence option (1)

Q27. The expression: ‘a sense of wonder’ means
(1) an emotional response
(2) a sympathetic attitude
(3) a deep understanding
(4) a critical reaction
Ans: (1) The expression: ‘a sense of wonder’ (line 11 in para 2) means an emotional response. Hence option (1).

Q28. A closest synonym for the word ‘sensitivity’ as used here is
(1) awareness
(2) affection
(3) tolerance
(4) passivity
Ans: (1) Synonym for ‘sensitivity’ here would be awareness towards existence of all living creatures. Hence option (1)

Q29. The antonym of the word ‘initiative’ is
(1) indifference
(2) idleness
(3) advance
(4) enterprise
Ans: (1) Antonym for initiative (line 15 in para 2) is indifference. Hence option (1)

Q30. A word in the essay that means ‘impetus’ is
(1) reality
(2) catalyst
(3) welfare
(4) trend
Ans: (2) The word ‘catalyst’ used in the last line of the passage best describes the word ‘impetus’. Hence option (2).
Directions (Q. Nos. 1-15) : Read the passage given below and answer the questions that follow by selecting the most appropriate option. Passage I
Archaeology is the scientific study of the human past. It is means whereby we are able to extend our knowledge of human history beyond the limits of written records. In India, written history goes back many millennia and throughout the world, inscriptions on stone and clay tablets are only a few millennia old. Such records encompass only a small fraction of the human story. Archaeology gives us access to the entire spectrum of human experience, spanning several million years in Africa. This enormous time depth offers the potential to study long-term cultural processes and the opportunity to learn the lessons of countless cultures. Recovering this knowledge may prove vital to our own survival. Even if the lessons learned do not turn out to have such an immediate and practical value, filling in the blank pages of India’s and the world’s history is an intrinsically worthwhile endeavour. Moreover, historical archaeology can supplement or clarify the knowledge gleaned from more traditional histories. Finally, by increasing our understanding and appreciation of the achievements of ancient cultures, archaeology can provide a significant boost to heritage tourism. Although I argue that archaeology could save the world – or atleast our civilization’s precarious hold on it, I freely confess that I did not become an archaeologist to save the world, not to make money. In face, I chose to become an archaeologist because I was fascinated by the wonders of the past and the prospect of making new discoveries that would shed light on how we came to be what we are seemed to me to be a noble thing, to which I could dedicate my life’s work.

Top
error: Content is protected !!