You are here
Home > QB Subjectwise > 018 History Previous Year Questions

018 History Previous Year Questions

History Previous Year Questions

Q1. The interest of the British Government of India in Afghanistan in the nineteenth century came about in order to
(a) make use of the natural resources of Afghanistan.
(b) ensure that the Russian empire did not have an influence over Afghanistan.
(c) increase the reach of the British Empire.
(d) establish a monopoly over the markets of Afghanistan.

Ans: (b)

Q2. During the Vedic age some of the common cereals of today were known by different names:
1. Wheat as Godhuma 2. Rice as Vrihi
3. Urad as Masa 4. Barley as Yova
Select the code for correct statements:
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) 3 and 4
(d) 1, 2, 3 and 4

Ans: (d)

Q3. Which of the following items is/are incorrectly matched?
List I List II
A. Zahir-ud-din Humayun
B. Nasir-ud-din Babar
C. Jalal-ud-din Akbar
D. Khurram Shah Jahan
(a) B and D
(b) A and D
(c) B and A
(d) B and C

Ans: (d)

Q4. Which of the following statement(s) is/ are found to be correct?
I. Robert Clive provoked Mir Jafar, Rai Durlab and Jagat Seth to conspire against Nawab Siraj-ud-Daulah to take revenge for the blackhole tragedy.
II. Battle of Buxar was fought between Mir Qasim (Nawab of Bengal), Nawab Shiya-ud-Daula of Awadh and Shah Alam II (Mughal) on one side and the English forces led by Clive on the other side on 23 October 1765.
III. After the Battle of Buxar, the British got the diwani rights of Bengal, Bihar and Orissa from Mughal Empire.
(a) All are correct
(b) I and III
(c) I and II
(d) II and III

Ans: (d)

Q5. List-I List-II (Tirthankara) (Birth place)
A. Rishabhanatha 1. Kashi
B. Sambhavanatha 2. Kausambi
C. Padmanabha 3. Saravasti
D. Parashvanath 4. Ayodhya
Codes:
A B C D
(a) 1 2 3 4
(b) 2 3 4 1
(c) 3 4 1 2
(d) 4 3 2 1

Ans: (d)

Q6. Which among the following are the five principles of peaceful co-existence of Panchsheel as outlined by Jawaharlal Nehru?
(a) Mutual respect, military collaboration, economic collaboration, de-colonisation and territorial integrity
(b) Mutual respect for each other territorial integrity and sovereignty, non-aggression, non-interference, equality and mutual benefit and peaceful co-existence
(c) Peaceful co-existence, economic collaboration cultural interaction, territorial integrity and decolonisation
(d) Disarmament, peaceful co-existence, economic collaboration, cultural interaction and territorial integrity

Ans: (b)

Q7. What is common among Madam Bhikaji Cama, M.
Barkatulla, V.V.S. Iyer and M.N. Roy?
(a) All of them were leading members of the International Communist Movement
(b) M. Barkatulla was the Prime Minister and the rest were Ministers in the Provisional Government of Free India established by a group of revolutionaries at Kabul
(c) All of them were among the prominent revolutionaries outside India operating in different countries during the Freedom Movement
(d) All of them were accused in the case relating to the throwing of a bomb on Lord Hardinge

Ans: (c)

Q8. The Raga which is sung early in the morning is
(a) Todi
(b) Darbari
(c) Bhopali
(d) Bhimpalasi

Ans: (a)

Q9. The Ghadar party, formed in the USA, was determined to start a revolt in India. Which among the following provinces did the party choose to begin its armed revolt ?
(a) Punjab (b) Bengal
(c) United Provinces (d) Bihar

Ans: (a)

Q10. Some of the important battles that the Mughals fought were:
1. Battle of Chausa led by Humayun
2. Battle of Khanwa led by Babar
3. Second battle of Panipat by Akbar
4. Against Amar Singh of Mewar led by Jehangir
Which of the above are correct statements:
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Only 3
(d) 1, 2, 3 and 4

Ans: (d)

Q11. Given below are two statements, one labelled as Assertion (A) and the other as Reason (R):
Assertion (A): Harrapan civilization was in close trade relations with South Turkmenistan.
Reason (R): Harappan objects or those produced under Harappan influence have been found at Kish, Ur, Nippur, etc.
In the context of the above two statements which of the following is correct?
(a) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A)
(b) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A)
(c) (A) is true, but (R) is false
(d) (A) is false, but (R) is true

Ans: (b)

Q12. Assertion (A): Marathas emerged as the strongest native power in India after the decline of the Mughal Empire.
Reason (R): Marathas were the first to have clear concept of a United Indian nation.
(a) Both (A) and (R) are individually true and (R) is the correct explanation of A
(b) Both (A) and (R) are individually true, but (R) is not a correct explanation of A
(c) A is true, but (R) is false
(d) A is false, but (R) is true

Ans: (c)

Q13. Which of the following were common to both Buddhism and Jainism?
1. Avoidance of extremities of penance and enjoyment.
2. Indifference to the authority of the vedas.
3. Denial of efficiency of rituals
4. Non – injury to animal life.
Which of the above is / are correct ?
(a) 1, 2, 3 and 4
(b) 2, 3 and 4
(c) 1, 3 and 4
(d) 1 and 2

Ans: (b)

Q14. With reference to the ‘revolt of the year’ who of the following was betrayed by ‘friend’ captured and put to death by the British?
(a) Nana Sahib
(b) Kunwar Singh
(c) Khan Bahadur Khan
(d) Tantya Tope

Ans: (d)

Q15. The British rulers introduced a new system of education in India chiefly because they wanted to
(a) Provide a class of office workers for the company
(b) Promote the work of Christian missionaries
(c) Create an awareness of scientific and technical developments
(d) Generate the capacity for self-government

Ans: (a)

Q16. The Nagara, the Dravida and the Vesara are
(a) the three main racial groups of the Indian subcontinent
(b) the three main linguistic divisions into which the languages of India can be classified
(c) the three main styles of Indian temple architecture
(d) the three main musical gharanas prevalent in India

Ans: (c)

Q17. Which one among the following events was associated with American War of Independence?
(a) Tennis Court Oath (b) Boston Tea Party
(c) Fall of Bastille (d) Reign of Terror

Ans: (b)

Q18. Successive Sultans attempted to control their nobility in different ways, though not with much success. Examine the following statements:
1. Balban created nobility based on racial antecedents
2. Ala-ud-din Khilji built nobility based on personal loyalty checked by spies
3. Mohammed bin Tughlaq dispersed the nobility for better control
4. Firoz Shah Tughlaq built a small nobility on the principle of heredity
Select the code for correct statements:
(a) Only 1, 3
(b) Only 2
(c) Only 3 and 4
(d) 1, 2, 3 and 4

Ans: (d)

Q19. Initially an associate of Gandhi, he left the Congress, broke off with Gandhi and launched a radical social movement called the ‘Self-Respect Movement’. The reference here is to
(a) Chhatrapati Maharaj
(b) E V R Naicker
(c) P Tyagaraya Chetti
(d) Jyotirao Govindrao Phule

Ans: (b)

Q20. Tick the incorrect statement(s) out of the following:
I. Nasir-ud-din Humanyun, the son of Babur, ascended the throne in 1530 but his succession was challenged by his brothers Kamran, Hindal and Askari.
II. Humanyun fought the Battle of Chausa and the Battle of Kanauj against Sher Shah and was completely defeated by his enemies.
III. Humanyun spent nearly 10 years as an embarrassed guest at the Safavid at Persia.
(a) All are correct
(b) All are incorrect
(c) II and III
(d) I and II

Ans: (a)

Q21. List-I List-II (Rivers) (Vedic Names)
A. Satluj 1. Vipasha
B. Vyas 2. Sutudari
C. Ravi 3. Asikini
D. Chenab 4. Parushni

Ans: (a)

Q22. Which one among the following was the result of the First Anglo-Maratha War of 1775–1982?
(a) The British won the war
(b) The Marathas won the war
(c) There was no victory for either side
(d) It helped Haider Ali to gather strength because the British and Marathas were engaged in a mutual war

Ans: (c)

Q23. Write the correct chronological order of the following annexations by the Britishers:
1. Oudh 2. Punjab
3. Upper Burma
Select the correct answer from the codes given below :
(a) 3 2 1
(b) 1 2 3
(c) 1 3 2
(d) 2 1 3

Ans: (d)

Q24. In his works, Kalidasa exhibits a particular leaning towards the worship of
(a) Vishnu
(b) Shiva
(c) Durga
(d) Ganesha

Ans: (b)

Q25. British colonialism in India saw the emergence of new cities.
Calcutta, now Kolkata, was one of the first cities.
Which of the following villages were, amalgamated to form the city of Calcutta?
(a) Midnapur, Chittagong, Burdwan
(b) 24-Parganas, Kalikata, Thakurgaon
(c) Sutanuti, Kalikata, Gobindapur
(d) Midnapur, Thakurgaon, Gobindapur

Ans: (c)

Top
error: Content is protected !!