You are here
Home > QB Subjectwise > 018 Geography Previous Year Questions

018 Geography Previous Year Questions

Geography Previous Year Questions

Q1. “Laterite Soil” is found in India in
(a) Western Ghats
(b) Eastern Ghats
(c) Deccan Plateau
(d) Satpura region in Madhya Pradesh
Ans: (a)

Q2. Which of the following is / are the characteristic/ characteristics of Indian coal?
1. High ash content
2. Low sulphur content
3. Low ash fusion temperature
Select the correct answer using the codes given below.
(a) 1 and 2 only
(b) 2 only
(c) 1 and 3 only
(d) 1, 2 and 3
Ans: (a)

Q3. The seasonal reversal of winds is the typical characteristic of
(a) Equatorial climate
(b) Mediterranean climate
(c) Monsoon climate
(d) All of the above climates
Ans: (c)

Q4. The Himalayas consist of main parallel ranges from north to south.
(a) Two (b) Three
(c) Four (d) Five
Ans: (b)

Q5. Which of the following statements regarding the Deccan Traps is/are correct?
1. Intense volcanic activity in the form of fissure eruption took place towards the end of Cretaceous period.
2. The volcanic lava spread out in horizontal sheets.
3. The regur soil found here is rich in nitrogen.
Select the correct answer using the codes given below
(a) 1 and 2 (b) 1, 2 and 3
(c) 3 only (d) 1 only
Ans: (b)

Q6. In the Cauvery River water dispute, which one of the following groups of states are concerned?
(a) Kerala and Karnataka only
(b) Karnataka, Andhra Pradesh and Maharashtra
(c) Kerala, Karnataka, Tamil Nadu and Union Terrtory of Puducherry
(d) Kerala, Goa, Karnataka and Tamil Nadu
Ans: (c)

Q7. Match the following List I
(Hydroelectric power station) List II
(Location in the map)
A. Srisailam
B. Sabarigin
C. Hirakud
D. Sileru 1.
2.
3.
4.
Codes A B C D
(a) 3 1 4 2
(b) 3 4 1 2
(c) 2 4 1 3
(d) 2 1 4 3
Ans: (b)

Q8. About 50% of the world population is concentrated between the latitudes
(a) 5º N and 20º N (b) 20º N and 40º N
(c) 40º N and 60º N (d) 20º S and 40º S
Ans: (b)

Q9. Match list I to list II and select the correct answer using the codes given is below:
List I List II
(Soils) (Region/Slate)
A. Tarai soils 1. Maharashtra
B. Red soils 2. Uttar Pradesh
C. Black soils 3. Odisha
D. Laterite soils 4. Western Ghats
Code:
A B C D
(a) 1 3 2 4
(b) 2 3 1 4
(c) 4 2 3 1
(d) 3 4 2 1
Ans: (b)

Q10. Match the following:
A. Gonds : 1. Central India
B. Eskimos : 2. Canada
C. Lapps : 3. Norway
D. Moplas : 4. Kerala The correct answer is A B C D
(a) 4 3 1 2
(b) 2 3 1 4
(c) 2 4 2 3
(d) 3 2 1 4
Ans: (*)

Q11. What is a continental shelf ?
(a) It is a part of the ocean which is really an extension of the land mass, but submerged
(b) It is that part where the ocean commences
(c) It is a land mass which is surrounded by water on all sides
(d) It is a part of the continent that is submerged in relatively shallow sea
Ans: (d)

Q12. There is heavy rainfall on the western coast of India but very little in the Deccan because
(a) The Deccan Plateau is situated in the rain shadow of the Western Ghats
(b) The region is bypassed by the south-west monsoons
(c) The lack of high mountains in the Deccan
(d) Of some unknown reason
Ans: (a)

Q13. Where is the ocean current called the ‘Gulf Stream’ found?
(a) Atlantic Ocean (b) Indian Ocean
(c) North Pacific Ocean (d) South Pacific Ocean
Ans: (a)

Q14. In which one of the following states is Zojila pass located?
(a) Arunachal Pradesh (b) Jammu and Kashmir
(c) Himachal Pradesh (d) Sikkim
Ans: (b)

Q15. Which one of the following groups of animals are primates?
(a) Giraffes and zebras (b) Kangaroos and koalas
(c) Lemurs and lorises (d) Rabbits and hares
Ans: (c)

Q16. Arrange the following layers of atmosphere vertically from the surface of the Earth :
1. Mesosphere 2. Troposphere
3. Stratosphere 4. Thermosphere
Select the correct answer using the code given below :
(a) 1-2-3-4 (b) 2-1-3-4
(c) 2-3-1-4 (d) 3-4-2-1
Ans: (c)

Q17. Consider the following statements
1. Saragossa Sea is a ‘gyre’ of calm and motionless sea.
2. Saragossa Sea is surrounded by warm currents on all sides.
3. Saragossa Sea has higher salinity than the neighboring sea.
4. Saragossa Sea is not fit for navigation.
Which of the above statements are correct?
(a) 1, 2 and 3 only (b) 2, 3, and 4 only
(c) 1, 2 and 4 only (d) 1, 3 and 4 only
Ans: (d)

Q18. Which of the following is known as poor man’s timber?
(a) Jamun (b) Mahua
(c) Bamboo (d) Semul
Ans: (c)

Q19. “Mulching” the soil is a process whereby
(a) Big pieces of soil are broken down into smaller pieces
(b) The field is irrigated at regular intervals
(c) Transplanting of seedlings take place
(d) Loose material, dung, etc. are laid on the ground to prevent excessive evaporation or erosion of the soil
Ans: (d)

Q20. Modern Homo sapiens evolved during from protohuman hominid ancestors.
(a) the Quarternary Period
(b) the Cenozoic Era
(c) the Pliocene Period
(d) the Tertiary Period
Ans: (a)

Q21. The term ‘regur’ refers to
(a) deltaic alluvial soils
(b) lateric soils
(c) black cotton soils
(d) red and yellow soils
Ans: (c)

Q22. Which of the following statements is not true of Trade Winds?
(a) They blow from the Horse latitudes to the Doldrums.
(b) They are deflected to the right to become South-East Trades in the southern hemisphere.
(c) They are constant in strength and direction.
(d) The sometimes contain intense depression.
Ans: (b)

Q23. If there were no Himalayan ranges, what would have been the most likely geographical impact on India?
1. Much of the country would experience the cold waves from Siberia.
2. Indo-gangetic plain would be devoid of such extensive alluvial soils.
3. The pattern of monsoon would be different from what it is at present.
Which of the statements given above is/are correct?
(a) 1 only (b) 1 and 3
(c) 2 and 3 (d) 1, 2 and 3
Ans: (d)

Q24. Which of the following tributaries of the Ganga System flows Northwards?
(a) Kosi (b) Ghaghara
(c) Gandak (d) Sone
Ans: (d)

Q25. Which of the following State capitals of North-East India is/are connected by Indian Railways?
1. Imphal 2. Agartala
3. Kohima 4. Aizawl
Select the correct answer using the code given below.
(a) 1, 2 and 3 (b) 2 and 4
(c) 1, 3 and 4 (d) 2 only
Ans: (d)

Top
error: Content is protected !!