You are here
Home > QB Subjectwise > 018 English Language Previous Year Questions for CTET & TET Exams

018 English Language Previous Year Questions for CTET & TET Exams

English Language Previous Year Questions for CTET & TET Exams

Q1. The twilight years are when one is
(1) a young man
(2) middle-aged
(3) old
(4) a child
Ans: (3) The word ‘elderly’ in line 1 indicates old age for twilight years. Hence option (3) would be correct.

Q2. The elderly do not feel
(1) ignored
(2) respected
(3) discriminated against
(4) lonely
Ans: (2) Line 3 suggests the elderly do not feel respected by their near and dear ones. Hence option (2) would be correct.
3. What the elderly do not lack
(1) are medicines and healthcare
(2) is security of life and property
(3) is loneliness in their lives
(4) are love and affection
Ans: (3)
3. What the elderly do not lack is loneliness in their lives (line 2). All other things are effects or causes of this loneliness. Hence option (3) would be correct.

Q4. Only …….. can keep the old united with the family.
(1) government rules
(2) courts
(3) social compulsions
(4) joint-family system
Ans: (4) Last line of the second Para suggests that only joint family system can keep the old united with the family. Hence option (4) would be correct.

Q5. Which of the following is false?
(1) Most old people are financially secure
(2) The old love to live in extended families
(3) The old are not very mobile
(4) One’s needs change when one gets old
Ans: (1) It is clear from the passage that the elderly are dependent on their children and relatives and most old people are not financially secure. Hence option (1) would be correct.

Q6. Which word in the passage means the same as ‘saddened’?
(1) ignored
(2) isolated
(3) restricted
(4) grieved
Ans: (4) The word ‘grieved’ in the opening line means saddened. Hence option (4) would be correct. Passage II The nation is proud of its scientists and scholar, though, of course, many of them would reply that they doubt whether the nation cares for them at all. When asked why many of our best and brightest have gone abroad to make a living, they opine that this is because as a nation we have not cared for the talented and meritorious. There is some truth in what they say. However by and large, compared to the situation before independence, government assistance has provided a tremendous opportunity for higher education. If today Indian scientists, technologists and scholars in different (परीक्षा तिथिः 22-02-2015) fields are respected worldwide, it is because of the education system we have built up. Our excellence is evident within the confines of the limited opportunities which are available for research and development in the universities and the national R and D laboratories. We believe and appeal that scientists, researchers and scholars should shed their pessimism. There are many reasons for it. We know the problems they face, especially the younger ones and also those who are not in positions of power in these institutions, the so-called middle levels and the lower levels. We appeal to these people to think big, because they are the only ones who understand the forces of technological modernization and the new energies that can be unleashed through technologies. They also have the capability to absorb the knowledge base which is growing at an explosive rate.

Q7. What is ironic about our pride in our scientists?
(1) They are talented and meritorious
(2) They go abroad to make a living.
(3) They are held in high esteem
(4) The nation cares for them
Ans: (2) It is clear from line 3 that our talented and meritorious scientist and scholars have to go abroad to make a living. Hence option (2) would be correct.

Q8. What happens to our best scientists?
(1) They don’t get respectable jobs here
(2) They get government grants
(3) They start teaching in colleges
(4) They start doing research
Ans: (1) It is clear from line 2 that our best and brightest have to move abroad to get respectable jobs and opportunities which are negligent in our nation Hence option (1) would be correct.

Q9. After independence how has the situation changed in India?
(1) Our system of higher education has improved a lot
(2) The government is sending scientists abroad
(3) Foreign scholars are teaching in our universities
(4) The scientists are given Padma awards
Ans: (1) It is clear from the startile line of the second Para that the situation of higher education in India has improved tremendously. Hence option (1) would be correct.

Q10. Our scientists have proved to be excellent even if
(1) we offer them excellent opportunities
(2) we have excellent research centres
(3) we pay them well
(4) we offer them limited opportunities
Ans: (4) It is clear from line 9 that our scientists have proved excellent even in limited opportunities. Hence option (4) would be correct.

Q11. The writer wants our scientists to.
(1) be pessimistic in their approach
(2) go abroad to make a living
(3) be optimistic in their attitude
(4) become part of the scientific community
Ans: (3) In the las line of the third para, phrase ‘shed their pessimism’ makes it clear that the writer wants our scientist to be optimistic in their attitude. Hence option (3) would be correct.

Q12. Which one of the following is true?
(1) Our scientists are not talented
(2) Our scientists are respected all over the world
(3) We have the best research facilities in India
(4) We care for our scientists
Ans: (2) From line 7 it is clear that our scientists are respected all over the world. Hence option (2) would be correct.

Q13. The writer makes an appeal to
(1) the lower level scientists only
(2) neither the middle not lower level scientists
(3) the middle and lower level scientists
(4) the middle level scientists only
Ans: (3) The author makes an appeal to the middle and lower level scientists to think big. Hence option (3) would be correct.

Q14. The phrase, ‘at an explosive rate’ means
(1) with the help of an explosion
(2) at an abnormal speed
(3) at normal speed
(4) at a great speed
Ans: (4) The phrase ‘at an explosive rate’ (last line) menas at a great speed. Hence option (4) would be correct.

Q15. The word opposite in meaning to ‘unleashed’ is
(1) uncontrolled
(2) controlled
(3) unfastened
(4) inexpensive
Ans: (2) ‘unleashed’ menas to let loose, so, its opposite from the given options would be ‘controlled’. Hence option (2) would be correct.
Directions (Q.Nos. 16-30) Answer the following questions by selecting the most appropriate option.
Q16. Scanning is a reading activity which helps the learners to……from/of the text.
(1) enrich the vocabulary
(2) draw our information
(3) develop competence in the linguistic items
(4) know the meanings of the words
Ans: (2) Scanning is a reading activity which helps the learners to draw our information from the text. Hence option (2) would be correct.

Q17. Constructivist approach to language learning promotes
(1) classroom noise
(2) a child-centred approach
(3) a teacher-centred approach
(4) culture of silence
Ans: (2) Constructivist approach to language learning promotes a child-centred approach. Hence option (2) would be correct.

Q18. A phoneme is a
(1) single sound unit
(2) technique to improve pronunciation
(3) sound pattern
(4) lexical item
Ans: (1) A phoneme is a single sound unit. Hence option (1) would be correct.

Q19. For process writing, which one of the following points should be followed?
(1) Organization of points
(2) Use of personal pronouns
(3) Word limit
(4) Logical sequence
Ans: (4) Logical sequence should be used for process writing. Hence option (4) would be correct.

Q20. ……is a pre-requisite to learning a language.
(1) Reading stories
(2) Motivation
(3) Knowing words and their meanings
(4) Knowledge of grammar
Ans: (2) Motivation is a pre-requisite to learning a language. Hence option (2) would be correct.

Q21. According to which one of the following linguists, language cannot be sub-standard; it may be non-standard?
(1) Basil Bernstein
(2) William Labov
(3) Stephen Krashen
(4) Chomsky
Ans: (2) According to William Labov language cannot be sub-standard but may be non-standard. Hence option (2) would be correct.

Q22. Which one of the following is not a language component?
(1) Sound
(2) Structure
(3) Script
(4) Vocabulary
Ans: (3) Script is not a language component as it is hand written symbol representing a sound but is itself not a sound. Hence option (3) would be correct.

Q23. In order to improve the learners’ pronunciation, a teacher first needs to
(1) do pronunciation drills
(2) use recorded model of sounds
(3) show the documentary/films of the target language
(4) ask them to read more
Ans: (2) A teacher can improve the learner’s pronunciation by using a recorded model of sounds. Hence option (2) would be correct.

Q24. Problems of spelling errors of the students can be easily solved through
(1) textbooks
(2) dictionary
(3) dictation
(4) teaching aids
Ans: (3) Problems of spelling errors of the students can be rectified through dictation. Hence option (3) would be correct.

Q25. Cognitive code approach focuses more on
(1) pronunciation
(2) vocabulary
(3) spelling
(4) grammar rules
Ans: (4) Cognitive code approach focused more on grammer rules. Hence option (4) would be correct.

Q26. A good listener can
(1) recognize how intonation is used
(2) correctly respond to every question asked
(3) pronounce each and every word correctly
(4) understand how to spell a word
Ans: (2) A good listener can correctly respond to every question asked. Hence option (2) would be correct.

Q27. …..is the father of modern linguistics.
(1) Ferdinand de Saussure
(2) Bloomsfield
(3) Chomsky
(4) Chaucer
Ans: (1) Ferdinand de Saussure is the father of modern linguistics. Hence option (1) would be correct.

Q28. In order to have language proficiency, which one is not essentially required?
(1) Fluency
(2) Efficiency
(3) Appropriacy
(4) Accuracy
Ans: (2) Fluency, Accuracy and Appropriacy are required but Efficiency is absurd. Hence option (2) would be correct.

Q29. Intensive reading stands for…..
(1) reading for pleasure
(2) reading for enrichment of vocabulary
(3) reading for developing literary sensitivity
(4) reading the text in parts for details
Ans: (4) Intensive reading stands for reading the text in parts for details. Hence option (4) would be correct.

Q30. Decoding stands for……
(1) passing on a message to others
(2) deciphering the sounds in words and sentences
(3) only recognizing the difference between sounds
(4) failure to understand the given text
Ans: (2) Decoding stands for deciphering the sounds in words and sentences. Hence option (2) would be correct.
Directions : Answer the following questions by selecting the most appropriate option.

Top
error: Content is protected !!