You are here
Home > QB Subjectwise > 017 Indian Polity & Constitution Previous Year Questions

017 Indian Polity & Constitution Previous Year Questions

Indian Polity & Constitution Previous Year Questions

Q1. Match List I with List II and select the correct answer using the codes given below:
List-I List-II
(Provision) (Contained In)
A. Provisions concerning administration of Tribal Areas – 1. Part V of the Constitution of India
B. Language of the Union – 2. Part XIII of the Constitution of India
C. Trade and Commerce within India – 3. Part XVII of the Constitution of India
D. The Executive of the Union – 4. Sixth Schedule of the Constitution of India
Codes:

A B C D
(a) 2 1 4 3
(
b) 4 3 2 1
(
c) 2 3 4 1
(
d) 4 1 2 3
Ans: (b)

Q2. The words “Socialist” and “Secular” were inserted in the Preamble by the:
(a) Fifteenth Amendment
(
b) Thirty-ninth Amendment
(
c) Forty-second Amendment
(
d) Forty-fourth Amendment
Ans: (c)

Q3. Fundamental duties have been added in the Constitution by 42nd Amendment Act, 1976, in accordance with the recommendations of:
(a) Santhannam Committee
(
b) Sarkaria Committee
(
c) Swaran Singh Committee
(
d) Indira Gandhi-Nehru Committee
Ans: (c)

Q4. Assertion (A) :President of India is the Chief Executive of Government of India.
Reason (R) :President of India is elected by the elected members of Parliament and elected members of state legislative assemblies.
Codes:
(a) Both A and R are individually true and R is the correct explanation of A
(
b) Both A and R are individually true but R is not the correct explanation of A
(
c) A is true but R is false
(
d) A is false but R is true
Ans: (b)

Q5. Under Article 368 of the Constitution of India, a Constitutional Amendment Bill is passed by the Parliament by:
(a) Simple majority of members present and voting
(
b) Two-thirds majority of members present and voting
(
c) Three-fourths majority of members present and voting
(
d) Majority of total membership and majority of not less than two-thirds of the members present and voting
Ans: (d)

Q6. Which one of the following statements is correct?
(a) The same person can be appointed as Governor of three states.
(
b) A Governor can be appointed only in consultation with the Chief Minister of the State concerned.
(
c) A Governor has no power to entrust any of the functions of the state to Government of India even with the latter’s consent.
(
d) Only a person who has completed 30 years of age can be appointed as Governor of a state.
Ans: (a)

Q7. Which one of the following functions is not the concern of the Local Government in India?
(a) Public health
(
b) Sanitation
(
c) Public utility services
(
d) Maintenance of public order
Ans: (d)

Q8. The office of the Special Officer for Linguistic Minorities was created in:
(a) 1957
(
b) 1956
(
c) 1964
(
d) 1969
Ans: (a)

Q9. Part XIV-A of the Constitution of India deals with which of the following:
1. Administrative tribunals
2. Adjudication or trial by tribunals in respect of enforcement of any tax
3. Adjudication or trial by tribunals in respect of ceiling on urban property
4. Adjudication or trial by tribunals in respect of industrial and labour disputes
Select the correct answer using the codes given below:
(a) 1, 2, 3 and 4
(
b) 1, 2 and 3
(
c) 3 and 4
(
d) 1 and 4
Ans: (a)

Q10. Consider the following statements with respect to the Model Code of Conduct Relating to Elections:
1. The Ministers shall not combine their official visit with electioneering work.
2. The Ministers shall not make use of official machinery or personnel during the electioneering work.
Which of the statements given above is/are correct?
(a) Only 1
(
b) Only 2
(
c) Both 1 and 2
(
d) Neither 1 nor 2
Ans: (c)

Q11. Which one of the following pairs is not correctly matched?
Committee Subject
(a) L.M. Singhvi Committee, 1986 : Constitutional Status for Panchayati Raj
(
b) Santhanam Committee, 1964 : Prevention of Corruption
(
c) Satish Chandra Committee, 1988 : Civil Services Examination, Union Public Service Commission
(
d) Verma Committee, 1999 : Parliamentary control over public expenditure
Ans: (d)

Q12. Consider the following statements:
In view of Article 20 of the Constitution of India, no person accused of an offence can be compelled to:
1. Give his signature or thumb impression for identification.
2. Give oral testimony either in or out of the court.
Which of the statements given above is/are correct?
(a) Only 1
(
b) Only 2
(
c) Both 1 and 2
(
d) Neither 1 nor 2
Ans: (b)

Q13. Statement I:The power of Amendment under Article 368 does not include the power to alter the basic structure of the Constitution.
Statement II:The Right to Equality does not form a part of the basic structure of the Constitution.
Codes:
(a) Both the statements are individually true and Statement II is the correct explanation of Statement I.
(
b) Both the statements are individually true but Statement II is not the correct explanation of Statement I.
(
c) Statement I is true but Statement II is false.
(
d) Statement I is false but Statement II is true.
Ans: (c)

Q14. Consider the following statements relating to the President of India:
1. He may resign by writing to the Vice-President.
2. He shall continue, not withstanding the expiration of his term, to hold office until his successor enters upon his office.
3. He is not entitled to hold the office for more than two terms.
Which of the statements given above are correct?
(a) 1 and 3 only
(
b) 1 and 2 only
(
c) 1, 2 and 3
(
d) 2 and 3 only
Ans: (b)

Q15. Consider the following statements:
1. The nature of a Bill which is certified by the Speaker as a Money Bill shall not be open to question in the either House of Parliament but can be taken up only in a court of law.
2. After the grants included in the Annual Financial Statement are voted by the House of the People, the grants so made by the House of the People, as well as the expenditure charged on the Consolidated Fund of India and the taxing proposals of the budget are incorporated in the Appropriation Bill.
Which of the statements given above is/are correct?
(a) Only 1
(
b) Only 2
(
c) Both 1 and 2
(
d) Neither 1 nor 2
Ans: (d)

Q16. Which of the following are not mentioned in the Constitution of India?
1. Council of Ministers headed by a Chief Minister
2. Collective Responsibility of the State Council of Ministers
3. Resignation of State Ministers
4. Office of the Deputy Chief Minister Select the correct answer from the codes given below:
(a) 1 and 2
(
b) 2 and 3
(
c) 3 and 4
(
d) 1 and 3
Ans: (c)

Q17. Consider the following statements:
1. The Constitution (Seventy-third Amendment) Act, 1992 has added 16 Articles and a new Schedule in the Constitution of India.
2. The Constitution (Seventy-fourth Amendment) Act, 1992 has added 18 Articles but no new Schedule in the Constitution of India.
Which of the statements given above is/are correct?
(a) Only 1
(
b) Only 2
(
c) Both 1 and 2
(
d) Neither 1 nor 2
Ans: (a)

Q18. Who is the first Law Officer of the Government of India?
(a) Chief Justice of India
(
b) Union Law Minister
(
c) Attorney General of India
(
d) Law Secretary
Ans: (c)

Q19. Which of the following constitutional amendment acts provide for making of any provision in favour of the SCs and STs for relaxation in qualifying marks in any examination or lowering the standards of evaluation, for reservation in matters of promotion to the public services of the Centre and the States?
(a) 74th Amendment
(
b) 82nd Amendment
(
c) 86th Amendment
(
d) 94th Amendment
Ans: (b)

Q20. Consider the following statements:
1. The First Finance Commission was constituted in 1950.
2. The Finance Commission recommends the principles which should govern the grants-in-aid of the revenues of the States out of the Consolidated Fund of India.
3. The Finance Commission recommends the distribution between the Union and the States of the net proceeds of taxes which are to be divided between them.
Which of the statements given above are correct?
(a) 1, 2 and 3
(
b) 1 and 2, only
(
c) 2 and 3, only
(
d) 1 and 3, only
Ans: (c)

Q21. If the Union Parliament is to assume legislative power over any subject included in the State List, the resolution to that effect has to be passed by which of the following?
(a) Lok Sabha
(
b) Rajya Sabha
(
c) Both Lok Sabha and Rajya Sabha
(
d) Lok Sabha, Rajya Sabha and the legislatures of the concerned States
Ans: (b)

Q22. Assertion (A) : An accused person cannot be compelled to give his thumb impression.
Reason (R) : An accused person cannot be compelled to be a witness against himself.
Codes:
(a) Both A and R are individually true and R is the correct explanation of A
(
b) Both A and R are individually true but R is not the correct explanation of A
(
c) A is true but R is false
(
d) A is false but R is true
Ans: (d)

Q23. The quotation, “The Indian Constitution establishes, indeed, a system of government which is at the most quasi-federal, a unitary State with subsidiary federal features rather than the federal State with unitary features” is attributed to:
(a) I. Jennings
(
b) G. Austin
(
c) K.C. Wheare
(
d) H.J. Laski
Ans: (c)

Q24. Which of the following statements is/are correct with regard to the Vice-President of India?
1. He must be a Member of Parliament.
2. He is elected by proportional representation.
3. He should not hold any other office of profit.
Select the correct answer using the codes given below:
(a) Only 1
(
b) 1 and 3
(
c) 2 and 3
(
d) 1 and 2
Ans: (c)

Q25. Which one of the following is the correct chronological order of the evolution of the given Committees?
(a) Committee on Public Undertakings — Estimates Committee — Public Accounts Committee
(
b) Estimates Committee — Public Accounts Committee — Committee on Public Undertakings
(
c) Committee on Public Undertakings — Public Accounts Committee — Estimates Committee
(
d) Public Accounts Committee — Estimates Committee — Committee on Public Undertakings
Ans: (d)

Top
error: Content is protected !!