You are here
Home > QB Subjectwise > 017 History Previous Year Questions

017 History Previous Year Questions

History Previous Year Questions

Q1. The head of a district (Ahara), the principal coordinator of the revenue and the officer incharge of general and military functions in his jurisdiction during Mauryan empire was known as
(a) Krori (b) Rajuka
(c) Foujdar (d) Chirastadar

Ans: (b)

Q2. Statement I : The Communists left the All India Trade Union Congress in 1931.
Statement II :
By 1928, the Communists were no longer working with the mainstream national movement.
(a) Both the statements are individually true and Statement II is the correct explanation of Statement I
(b) Both the statements are individually true but Statement II is not the correct explanation of Statement I
(c) Statement 1 is true but Statement II is false
(d) Statement 1 is false but Statement II is true

Ans: (c)

Q3. Which of the following lists the monuments in chronological sequence?
(a) Qutab Minar, Agra Fort, Fatehpur Sikri, Taj Mahal
(b) Qutab Minar, Taj Mahal, Fatehpur Sikri, Agra Fort
(c) Agra Fort, Fatehpur Sikri, Qutab Minar, Taj Mahal
(d) Agra Fort, Qutab Minar, Fatehpur Sikri, Taj Mahal

Ans: (a)

Q4. Match List I with List II, using the given codes.
List I List II
A. Acharanga sutra 1. Jaina
B. Anguttara nikaya 2. Bhagavata
C. Pancharatra samihta 3. Vedic
D. Vajasaneyi samhita 4. Bhuddist
Codes:
A B C D
(a) 3 1 2 4
(b) 1 3 2 4
(c) 2 3 1 4
(d) 2 1 4 3

Ans: (a)

Q5. Match List I (Resolutions) with List II (Sessions and Dates of adoption), using the given codes.
List I
A. Achievement of Swaraj through peaceful agitation.
B. Promotion by constitutional means for the well being of the Indian people.
C. Achievement of Dominion Status
D. Absolute national independence.
List II 1. Adopted by the All-Parties Convention, 1928.
2. Adopted at the Chennai Session, 1927.
3. Adopted at the special session in Kolkata, September, 1920.
4. Adopted at the Lucknow Session in 1899.
Codes:
(A) (B) (C) (D)
(a) 4 3 2 1
(b) 3 4 1 2
(c) 1 2 3 4
(d) 2 1 4 3.

Ans: (a)

Q6. Which of the following statements are true with regard to Rajendra Chola I ?
1. He assured the title of Gangaikondachola after his victory over the Gangetic valley.
2. He conquered the islands of Andaman and Nicobar.
3. He commemorated his victories by constructing temples.
4. He is regarded as the real founder of the Chola empire.
Which of the above statements are correct?
(a) 1 and 2
(b) 3 and 4
(c) 1, 2 and 4
(d) 1, 2 and 3

Ans: (d)

Q7. What is the correct sequence of the following events?
1. Bardoli Satyagraha
2. Rajkot Satyagraha
3. Champaran Satyagraha
4. Nagpur Satyagraha
Codes :
(a) 1, 2, 4, 3
(b) 4, 3, 1, 2
(c) 3, 1, 4, 2
(d) 3, 4, 1, 2

Ans: (d)

Q8. Consider the following Princely States of the British rule in India:
1. Jhansi
2. Sambalpur
3. Satara The correct chronological order in which they were annexed by the British is:
(a) 1-2-3
(b) 1-3-2
(c) 3-2-1
(d) 3-1-2

Ans: (c)

Q9. The ‘Arthasastra’ is a treatise on which one of the following?
(a) Economics
(b) Environment
(c) Political Philosophy
(d) Religion in Administration

Ans: (c)

Q10. Why are the Gypsies regarded as of Indian origin?
1. They follow Indian religious practices.
2. Their language, called Romani, is an Indo-Aryan language.
3. They believe that they came from India.
4. Epigraphic evidence locates their original home in Uttar Pradesh.
Select the correct answer using the code given below.
(a) 1 and 4 only (b) 2 only
(c) 1, 2 and 4 (d) 2 and 3

Ans: (b)

Q11. Arrange various authors of Sanskrit drama in an ascending chronological order:
1. Bhasa 2. Asvaghosha
3. Bhavabhuti 4. Kalidasa
(a) 1, 4, 2, 3
(b) 2, 1, 4, 3
(c) 3, 1, 4, 2
(d) 2, 3, 1, 4

Ans: (b)

Q12. Match the following:
List I List II
A. Asanga 1. Jaina teacher
B. Bhardrabahu 2. Jurist
C. Vijananesvara 3. Etymologist
D. Yaska 4. Buddhist philosopher 5. Nepal
Codes:
A B C D
(a) 4 1 2 3
(b) 4 5 1 3
(c) 2 1 3 4
(d) 3 4 1 1

Ans: (a)

Q13. One of the main causes for the rise and growth of the Indian National Movements was the grievances of several sections of the Indian society, except a few, against the British. Which of the following sections were the exception?
A. Peasants and artisans
B. Native rulers and landlords
C. Middle classes and modern intelligentsia
D. Workers and industrialists
E. Moneylenders and traditional intellectuals
Choose the answer from the codes given below:
(a) B and D only
(b) C and E only
(c) D and E only
(d) B and E only.

Ans: (b)

Q14. Which of the following statements about the manaram, the Sabha of this period, is not correct?
(a) It was the common meeting place in the village
(b) It was the highest court of justice
(c) It also served the purpose of a political gathering
(d) It was a general assembly dealing with all affairs

Ans: (c)

Q15. List-I List-II
A. Tattvabodhini Sabha 1. Devendranath Tagore
B. Darul—Ulum Deoband 2. Ganesh Vasudev Joshi
C. Delhi Urdu Renaissance 3. Rashid Ahmed Ganguli
D. Sarvajanik Sabha 4. .Zaka Ullah
Codes:
A B C D
(a) 2 4 3 1
(b) 1 3 4 2
(c) 2 1 4 3
(d) 1 2 3 4

Ans: (a)

Q16. Which one of the following submitted in 1875 a petition to the House of Commons demanding India’s direct representation in the British Parliament?
(a) The Deccan Association
(b) The Indian Association
(c) The Madras Mahajan Sabha
(d) The Poona Sarvajanik Sabha

Ans: (d)

Q17. Consider the following pairs :
1. Garba : Gujarat
2. Mohiniattam : Odisha
3. Yakshagana : Karnataka
Which of the pairs given above is/are correctly matched?
(a) 1 only
(b) 2 and 3 only
(c) 1 and 3 only
(d) 1, 2 and 3

Ans: (c)

Q18. Which of the following is / are not depicted in the Rajput paintings?
1. The stories of Krishna 2. Ragas and Raginis
3. The deeds of Hamza 4. The deeds of Babur
Select the correct answer using the code given below:
(a) 1, 2 and 3 (b) 2, 3 and 4
(c) 3 and 4 only (d) 4 only

Ans: (c)

Q19. An Inscription tells us about the Gupta ruler who was besieged by the Saka King and compelled to surrender his queen Dhruva Devi. The reference is to
(a) Krishnagupta
(b) Kumaragupta
(c) Ramagupta
(d) Damodargupta

Ans: (c)

Q20. Which of the following statement(s) regarding Vedic Philosophy is/are found to be incorrect?
I. Moksha means continuation of mankind through regeneration by family system.
II. Atma, an atom of life, which is a part of the Supreme Soul, is invisible and is liberated from the body after death.
III. Karma means earning for food, clothes, shelter according to Dharma.
(a) I and II
(b) II and III
(c) I and III
(d) I, II and III

Ans: (c)

Q21. Arrange the following in chronological order.
A. Formation of the interim government
B. Recall of Lord Linlithgow
C. Cabinet Mission
D. Cripps Mission
E. Lord Wavell’s proposals
F. Mountbatten Plan
(a) B, C, A, D, F, E
(b) B, D, E, C, A, F
(c) D, B, F, A, E, C
(d) A, B, D, C, F, E

Ans: (b)

Q22. Which one among the following statements about Ashokan edicts is correct?
(a) The Pillar edicts were located in all parts of the empire
(b) The edicts give details of his personal concerns but are silent on events of the empire
(c) The subject of inscribed matter on Rock edicts differs completely with that of the Pillar edicts
(d) The Greek or Aramaic edicts are versions or translations of the texts used in other edicts

Ans: (b)

Q23. Consider the following statements –
1. Balwantrai Mehta was one of the persons chiefly responsible for the initiative to convene the All India. States People’s conference in 1927.
2. C. Rajagopalachari was chiefly responsible in persuading Mahatma Gandhi to decide to initiate the ‘Individual Satyagrah’.
Which of the above is/are correct?
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

Ans: (c)

Q24. Assertion (A): Gandhi stopped the Non-Co-operation Movement in 1922.
Reason (R): Violence at Chauri-Chaura led him to stop the movement.
(a) Both A and R are true, and R is the correct explanation of A
(b) Both A and R are true, but R is NOT a correct explanation of A
(c) A is true, but R is false
(d) A is false, but R is true

Ans: (a)

Q25. Which one of the following revolts was made famous by Bankim Chandra Chatterjee in his novel Anand Math ?
(a) Bhil uprising
(b) Rangpur and Dinapur uprising
(c) Bishnupur and Birbhum rebellion
(d) Sanyasi rebellion

Ans: (d)

Top
error: Content is protected !!