You are here
Home > QB Subjectwise > 017 Geography Previous Year Questions

017 Geography Previous Year Questions

Geography Previous Year Questions

Q1. Which of the following is a tidal port?
(a) Kolkata (b) Marmagoa
(c) Kochi (d) Ennore
Ans: (a)

Q2. Assertion (A): India does not export natural rubber.
Reason (R): About 97% of India’s demand for natural rubber is met from domestic production.

Ans: (c)

Q3. Consider the following statements :
1. In Macedonia, ethnic Albanians are a minority.
2. In Kosovo, Serbians area majority.
Which of these statements is/are correct?
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
Ans: (a)

Q4. Which one of the following is the main chemical composition of coral reefs?
(a) MgCO3 (Magnesium Carbonate)
(b) KCO3 (Potassium Carbonate)
(c) NaCl (Sodium Chloride)
(d) CaCO3 (Calcium Carbonate)
Ans: (d)

Q5. Consider the following measures:
1. creation of mass awareness on the need for conservation of petroleum
2. promotion of measures to curb wasteful practices
3. reducing the number of vehicles and engines using petrol
4. improving the oil use efficiency of equipments, devices and vehicles
5. research and development for improving oil use efficiency The measures adopted by the Petroleum Conservation Research Association of India to conserve petroleum include
(a) 1, 2, and 3
(b) 2, 3, 4, and 5
(c) 1, 3, 4, and 5
(d) 1, 2, 4, and 5
Ans: (d)

Q6. Bermuda Triangle extends up to which of the following places?
1. Southern Florida
2. Puerto Rico
3. Hawaii Islands
Select the correct answer using the codes given below:
(a) 1, 2 and 3 (b) 1 and 2
(c) 2 and 3 (d) 1 and 3
Ans: (b)

Q7. Which one of the following is a ‘foot loose’ industry?
(a) Paper (b) Cement
(c) Electronics (d) Iron & Steel
Ans: (c)

Q8. In absorption of insolation, the most significant part is played by
(a) carbon dioxide (b) ozone
(c) oxygen (d) haze
Ans: (a)

Q9. Consider the following statements:
1. A cirque filled with water farming a lake is known as a tarn.
2. The Matterhorn peak in the Rocky Mountains is the best example of tarn in the world.
Which of the above statements is/are correct?
(a) 1 only (b) 2 only
(c) Both 1 and 2 (d) Neither 1 nor 2
Ans: (a)

Q10. Which of the following islands are located on or near 180º longitude and cause deviation in the international dateline?
(a) Hawaiian Islands (b) Aleutian Islands
(c) Tubuai Islands (d) Marquesas Islands
Ans: (b)

Q11. Consider the following rivers:
1. Kishanganga 2. Ganga
3. Wainganga 4. Penganga The correct sequence of these rivers when arranged in north-south direction is:
(a) 1, 2, 3, 4 (b) 2, 1, 3, 4
(c) 2, 1, 4, 3 (d) 1, 2, 4, 3
Ans: (a)

Q12. Which of the following is not correctly matched?
(a) Pasis : Uttar Pradesh
(b) Shopen : Great Nicobar
(c) Miri : Assam
(d) Santhal : Madhya Pradesh
Ans: (d)

Q13. Out of the four southern States: Andhra Pradesh, Karnataka, Kerala and Tamil Nadu, which shares boundaries with the maximum number of Indian States?
(a) Andhra Pradesh Only
(b) Karnataka Only
(c) Each of Andhra Pradesh and Karnataka
(d) Each of Tamil Nadu and Kerala
Ans: (c)

Q14. In which one of the following oceans is Diamantine Trench situated?
(a) Pacific Ocean
(b) Atlantic Ocean
(c) Indian Ocean
(d) Arctic Ocean
Ans: (c)

Q15. The collision in which one of the plates is subducted under the other, creating a deep oceanic trench is called
(a) oceanic-oceanic collision
(b) oceanic-continental collision
(c) continental-continental collision
(d) none of these
Ans: (a)

Q16. Match List-I with List-II and select the correct answer from the codes given below.
List-I List-II
(Mountains peak) (Country)
A. Mt. Everest 1. India
B. K2 2. Nepal
C. Mt. McKinley 3. North America
(USA)
D. Mt. Aconcagua 4. South America
Codes:
A B C D
(a) 2 1 3 4
(b) 1 2 3 4
(c) 4 3 2 1
(d) 3 4 1 2
Ans: (a)

Q17. Match the following List I List II
(Soil Horizon) (Characteristics)
A. Horizon 1. We a t h e r e d r o c k material (sand, silt, clay)
B. Horizon 2. Upper soil layer
C. Horizon 3. Parent bed rock
D. Horizon 4. Substratum
Code:
A B C D
(a) 1 2 3 4
(b) 2 1 4 3
(c) 3 4 2 1
(d) 4 3 1 2
Ans: (b)

Q18. Consider the following pairs Tributary River Main River
1. Chambal : Narmada
2. Son : Yamuna 3 Manas : Brahmaputra
Which of the pairs given above is/are correctly matched?
(a) 1, 2 and 3 (b) 2 and 3only
(c) 1 and 2 only (d) 3 only
Ans: (d)

Q19. Which one of the following is not correctly matched?
City River
(a) Berlin : Rhine
(b) London : Thames
(c) New York : Hudson
(d) Vienna : Danube
Ans: (a)

Q20. Kuppen’s Anw type of climate prevails over
(a) The interior peninsula of India
(b) The Coromandal coast of India
(c) Western coast of India, south of Goa
(d) Eastern coast of India, south of Calcutta
Ans: (c)

Q21. Rivers that pass through Himachal Pradesh are:
(a) Beas and Chenab only
(b) Beas and Ravi only
(c) Chenab, Ravi and Sutlej only
(d) Beas, Chenab, Ravi, Satlej and Yamuna
Ans: (d)

Q22. Consider the following statements:
1. Natural gas occurs in the Gondwana beds.
2. Mica occurs in abundance in Kodarma.
3. Dharwars are famous for petroleum.
Which of the statements given above is/are correct?
(a) 1 and 2 (b) 2 only
(c) 2 and 3 (d) None
Ans: (a)

Q23. In soil, water that, is readily available to plant roots is
(a) gravitational water (b) capillary water
(c) hygroscopic water (d) bound water
Ans: (b)

Q24. Which of the following combination is wrong?
Plateau
(a) Telegraph Plateau : Indian Ocean
(b) Cocoa ridge : Pacific Ocean
(c) Wolvis ridge : Atlantic Ocean
(d) Agulhas basin : Indian Ocean
Ans: (a)

Q25. Other than India and China which of the following groups of countries border Myanmar?
(a) Bangladesh, Thailand and Vietnam
(b) Cambodia, Laos and Malaysia
(c) Thailand, Vietnam and Malaysia
(d) Thailand, Laos and Bangladesh
Ans: (d)

Top
error: Content is protected !!