You are here
Home > QB Subjectwise > 017 English Language Previous Year Questions for CTET & TET Exams

017 English Language Previous Year Questions for CTET & TET Exams

English Language Previous Year Questions for CTET & TET Exams

Q1. Skilled reading is
(1) Deliberate
(2) Progressive
(3) Constructive
(4) Imaginative
Ans: (3) Skilled reading is constructive (तर्कसाध्य). Hence option (3)

Q2. Of the following, which one is most important prerequisite for language learning whether first or second?
(1) Skills-based instruction
(2) A structural-situational approach
(3) A multilingual approach
(4) An input-rich communicational environment
Ans: (4) The most important prerequisite for language learning is an input-rich communication environment. Hence option (4)

Q3. A Hindi speaking teacher gets posted in a primary school which is situated in a remote area of Rajasthan. Since she doesn’t know the local language, she faces lots of problems. She should
(1) focus on the textbook as a source of standard Hindi.
(2) try to get a posting to a Hindi-Speaking area.
(3) use the child’s language as resource while teaching.
(4) encourage the community to learn standard Hindi.
Ans: (3) The teacher should face the language problem and use the child’s language as resource (संसाधन) while teaching. Hence option (3)

Q4. While teaching children to read, at which point should the teacher focus on comprehension?
(1) After children have learned how to decode
(2) When children reach class II
(3) Right from the beginning
(4) Once children have mastered phonics
Ans: (3) The teacher should focus on comprehension right from the beginning. Hence option (3)

Q5. Here is a list of tasks commonly included in a language classroom. Which of these sees children as active learners?
(1) Children carefully memorise correct answers to questions on a poem.
(2) Children work in groups to generate interpretations of a poem.
(3) Children write answer to questions given at the end of a poem.
(4) Children carefully note down answer from the blackboard.
Ans: (2) Children become active learners in a language class when they work in groups to generate various interpretations of a poem. Hence option (2)

Q6. The assessment of students writing should most importantly focus on
(1) using idioms and metaphors.
(2) keeping to the word limit
(3) correct spelling and grammar
(4) expressions and ideas.
Ans: (4) Assessment of student’s writing should focus on expressions and ideas of students. Hence option (4)

Q7. Children’s oral language development forms an important foundation for learning literacy. Which of the following classroom practices enables oral language development?
(1) Chorus reading of a story in the textbook along with the teacher
(2) Memorising and reciting poems individually or in a chorus
(3) Practising the correct pronunciation of words in a chorus
(4) Participating in role-plays on favourite stories
Ans: (4) Participating in role-plays is the best method for oral language development in a classroom activity. Hence option (4)

Q8. A teacher of class III realizes that vocabulary development is an important factor in enabling students to become better readers. Of the following, which might be a good strategy for vocabulary development?
(1) Students learn to use the context to guess the meaning of new words.
(2) Students underline difficult words from a text and make sentences with them.
(3) Students memorise extensive word-lists of synonyms and antonyms.
(4) Students consult a dictionary whenever they come across a new word.
Ans: (1) A good strategy for students to develop vocabulary is to use the context to guess the meaning of new words. Hence option (1)

Q9. Mrs. Sinha asks prediction questions as she reads aloud a story to her class III students. She does this to
(1) make the story interesting.
(2) improve students vocabulary.
(3) focus on comprehension.
(4) help students remember important details in the story.
Ans: (3) Prediction questions are asked to increase focus on comprehension. Hence option (3) (परीक्षा तिथिः 22-02-2015)

Q10. Before students start reading a story titled, ‘Brave Bitto’, the teacher initiates a discussion with them on ‘Bravery’. What is the teacher trying to achieve through this activity?
(1) Activate the intellectual stance of students.
(2) Activate the previous knowledge of students.
(3) Activate enthusiasm in students.
(4) Activate the efferent stance in students.
Ans: (2) By Engaging the students in a discussion before starting the lesson, the teacher activates the previous knowledge of students. Hence option (2)

Q11. Which one of the following would be the best evidence to demonstrate to parents and administrators what students can do with language?
(1) Lists of course goals and objectives
(2) National curriculum and syllabi
(3) Marks in a test.
(4) Poems or paragraphs written by students
Ans: (4) The best evidence to show to parents and administrators about student’s ability in language is the Poems of paragraphs written by students. Hence option (4)

Q12. If a student is making pronunciation errors, the best way to help him/her is to
(1) call his/her parents and complain
(2) Provide him/her with correct pronunciation without any humiliation.
(3) scold him/her in class for incorrect pronunciation.
(4) mock at him/her in class for incorrect pronunciation.
Ans: (2) The best way to help an erring student is to provide him/her with correct pronunciation without any humiliation. Hence option (2)

Q13. Scribbling is a stage of
(1) Listening
(2) Speaking
(3) Writing
(4) Reading
Ans: (3) Scribbling is a stage of writing. Hence option (3)

Q14. A primary teacher should introduce reading through
(1) picture books
(2) stories
(3) alphabet books only
(4) phonic teaching
Ans: (1) Reading at primary level is introduced through picture books. Hence option (1)

Q15. Choose the correct spelling.
(1) Dosent
(2) Doesnt
(3) Doesn’t
(4) Does’nt
Ans: (3) Doesn’t is the correct spelling for does not. Hence option (3) Directiions: Read the passage given below and answer the questions that follow (Q. No. 136 to 141) by selecting the most appropriate option. As District Employment Officer, my Father was given a jeep by the government. There was no garage in the office, so the jeep was parked in our house. My father refused to use it to commute to the office. He told us that the jeep is an expensive resource given by the government he reiterated to us that it was not his jeep but the governments jeep. Insisting that he would use it only to tour the interiors, he would walk to his office on normal days. He also made sure that we never sat in the government jeep-we could sit in it only when it was stationary. That was our early childhood lesson governance-a lesson that corporate managers learn the hard wasy, some never do. The driver of the jeep ws treated with respect due to any other member of my Father’s office. As small children, we were taught not to call him by his name. We had to use the suffix ‘dada’ whenever we were to refer to him in public or private. When I grew up to own a car and a driver by the name of Raju was appointed, I repeated the lesson to my two small daughters. They have, as a result, grown up calling him ‘Raju Uncle’ very different from many of their friends who refer to their family drivers as ‘my driver’. When I hear that term from a college going person, I cringe. To me, the lesson was significant you treat small people with more respect than you treat big people. It is more important to respect your subordinates than your superiors.

Q16. The author’s father would not allow to use the jeep because
(1) the roads were full of potholes
(2) it was not their private vehicle
(3) he was afraid of accidents
(4) the jeep was in a bad condition
Ans: (2) The jeep, it is clear from line 7, was not their private vehicle and hence their father did not allow them to use it. Hence option (2)

Q17. The author taught his children to
(1) treat small people with respects
(2) be firm with servants
(3) maintain a discreet distance from servants
(4) be kind to small people
Ans: (1) In line 3 of para 2 it is clear that the author taught his children to treat small people with respect. Hence option (1)

Q18. The author was critical of his children’s friends because their attitude to servants smacked of
(1) coarseness
(2) weakness
(3) arrogance.
(4) loftiness
Ans: (3) Attitude of the friends of Author’s children smacked of arrogance when they called their family drivers as ‘my driver’ (line 11 in para 2). Hence option (3)

Q19. The author’s attitude towards servant can be described as
(1) indifferent
(2) respectful
(3) rational
(4) affectionate
Ans: (2) Author’s attitude towards servants is respectful. Hence option (2)

Q20. The opposite of the word refused is
(1) received
(2) accepted
(3) justified
(4) dmired
Ans: (2) Opposite of refused is accepted. Hence option (2)

Q21. The word that can replace reiterated is
(1) repeatedque
(2) revised
(3) recalled
(4) reconsidered
Ans: (1) ‘Reiterated’ (दोहराना) can be replaced by repeated. Hence option (1)
Directions : Read the passage given below and answer the questions that follows (Q. No. 142 to 150) by selecting the most appropriate option. Srinivasa Ramanujan (1887-1920) Ramanujan was born on December 2, 1887, in Erode (South India) as the eldest son in a family of six chidren. In November 1892, he entered, the Town High School at Kumbakonam as a half-fee scholarship holder and passed the Matriculation Examination in 1904. In the school, he became a minor celebrity, walking off with merit certificates and prizes for academic brilliance. This school nourished him for six years, bringing him as close as he would ever come to a satisfying academic experience. When he was in the seventh standard he gave clear evidence of his mathematical gifts, he could reel off the square root of a natural number to the specified number of places; he could point to the indeterminate nature of zero divided by zero. Ramanujan’s mother-the family being close to penury-took in college students as boarders who noticing Ramanujan’s interest in mathematics, brought him textbooks from the college library. Loney’s ‘Trigonometry’ was one such treasure which he mastered. During 1906-1912, Ramanujan was constantly in search of an employer to earn his livelihood. With his “Note-books” as his only recommendation, he sought the patronage of V. Ramaswamy lyer, the founder of Indian Mathematical Society who was at Tirukovillur and asked for a clerical job in his office. The former had no mind to smother Ramanujan’s genius and sent him back to Madras with a letter of introduction to P.V. Seshu Aiyar, then at the Presidency College, Madras. He gave in turn, Ramanujan a letter of recommendation to that true lover of mathematics, R. Ramachandra Rao, the District Collector, Nellore. This was the turning point in his life. On the advice of P.V. Seshu Aiyar, Ramanujan communicated his theorems on divergent series in a historic letter dated January 16, 1913 to G.H. Hardy, who was ten years senior to Ramanujan. With the personal interest of Gilbert Walker and support given by Indian stalwarts, the University of Madras awarded its first scholarship to Ramanujan to study in Cambridge. Over the next three months, Ramanujan received four long letters from Hardy, who had already sprung into action, advising the India Office, of his wish to bring him to Cambridge.

Q22. Merit certificate and prizes awarded to Ramanujan at school are a proof of his
(1) intellectual brilliance
(2) commitmemt
(3) sincerity
(4) dedication
Ans: (1) Awards & prizes awarded to Ramanujan at school are proof of his intellectual brilliance as is given in lines 7 & 8. Hence option (1)

Q23. Ramanujan’s mother took in college students as boarder because
(1) she wanted to give her son all the comforts of life.
(2) the family was on the verge of poverty.
(3) she wanted to give her son all the comforts of life.
(4) she had to pay up huge debts.
Ans: (2) The word penury (गरीबी) in line 15 of para 1 indicates their poor condition. Hence option (2)

Q24. The turning point in Ramanujan’s life came when
(1) he got a job in Indian Mathematical Society.
(2) he was given a scholarship.
(3) his name was recommended to the District Collector, Nellore.
(4) he was awarded a big cash award.
Ans: (3) Turning point in his life was when his name was recommended to the District Collector, of Nellore R. R. Rao by P. V. S. Aiyar as is given in line 12 of para 2. Hence option (3)

Q25. The support Ramanujan received from his school suggests that
(1) a talented person needs nourishment to flourish.
(2) fortune favours those who dare.
(3) luck is more important than patronage.
(4) support or no support, men with talent forge ahead.
Ans: (1) The support he received from his school suggests that a talented person needs nourishment to flourish. Hence option (1)

Q26. Identify the correct statement.
(1) Ramanujan did not gert much support from his school.
(2) Ramanujan was offered a job at Cambridge.
(3) Ramanujan’s mother did not want him to go abroad.
(4) Seshu Aiyar was Ramanujan’s patron.
Ans: (4) The correct statement from the alternatives is that Seshu Aiyar was Ramanujan’s patron which is clear from para 2. Hence option (4)

Q27. The phrasal verb, ‘reel off’ means to
(1) fishing
(2) say quickly
(3) rehearse easily
(4) articulate fast
Ans: (2) ‘reek off’ means to say quickly in the context. Hence option (2)

Q28. The closet synonym for the word smother is
(1) stifle
(2) deaden
(3) discourage
(4) ruin
Ans: (1) Synonym for ‘smother’ (बुझाना) is – stifle which means suppress or asphyxiate. Hence option (1)

Q29. The antonym for the word recommendation is
(1) condemnation
(2) disapproval
(3) criticism
(4) revulsion
Ans: (2) Antonym for recommendation is disapproval. Hence option (2)

Q30. The word that can best replace ‘nourished’ is
(1) sent
(2) gifted
(3) supported
(4) served
Ans: (3) ‘Nourished’ (पोषित) can be best replaced by ‘supported.’ Hence option (3)
Directions (Q. Nos. 1-15) Read the passage given below and answer the questions that follow by selecting the most appropriate option. Passage I
My heart grieved when I read the other day a news item that more than two-thirds of the elderly are being ignored in their twilight years. They are isolated by their own children and are experiencing loneliness in their present lives. Most of them say they are not being respected or given good treatment by their family or society and they are being discriminated against in their old age. Majority of the elderly attributed their loneliness to no or little interaction with family members. With fast changing socio-economic scenarios, growing nuclear families and changing value systems, the needs of the elderly have also changed. The most common problems that the elderly face are marginalization, lack of love and affection from their loved ones, little or no access to medicines and healthcare, finding it difficult to secure their life and property. They have no work opportunities as a result of which they face financial problems. They suffer from restricted mobility and have psychological problems on account of loneliness. To improve the situation for the elderly, the Government of India may consider enacting a law like many other countries have, to make it compulsory for children to maintain and look after their parents and also establish the National Commission for Elderly Persons. At the same time, the fact remains that the real compulsion has to come out of the bonds of affection between parents and children. We would not be wrong in saying that in India the joint-family system has made a powerful contribution in cementing the bonds of affection between the old and the young.

Top
error: Content is protected !!