You are here
Home > QB Subjectwise > 016 Indian Polity & Constitution Previous Year Questions

016 Indian Polity & Constitution Previous Year Questions

Indian Polity & Constitution Previous Year Questions

Q1. The responsibility of preparation of electoral rolls rests with:
(a) The Parliament
(
b) The Local Administration
(
c) The Election Commission
(
d) The State Government
Ans: (c)

Q2. Who among the following are members of a committee that recommends the appointment of the Chief Information Commissioner?
1. Prime Minister
2. Leader of opposition in the Lok Sabha
3. Leader of opposition in the Rajya Sabha
4. Union Cabinet Minister nominated by the Prime Minister
5. Speaker of the Lok Sabha
Select the correct answer using the codes given below:
(a) 1, 2 and 4
(
b) 1, 2, 3 and 5
(
c) 1, 2, 3 and 4
(
d) 1, 2 and 5
Ans: (a)

Q3. In which of the following years, was the Indo-China Treaty on Tibet signed?
(a) 1950
(
b) 1954
(
c) 1957
(
d) 1962
Ans: (b)

Q4. Consider the following statements:
1. Ministry of Parliamentary Affairs constitutes Consultative Committees of Members of both the Houses of Parliament.
2. The main purpose of these Committees is to provide a forum for formal discussions between the Government and Members of Parliament on policies and programmes of the Government.
Which of the statements given above is/are correct?
(a) Only 1
(
b) Only 2
(
c) Both 1 and 2
(
d) Neither 1 nor 2
Ans: (a)

Q5. In the post-independence period the Government appointed several committees and commissions to improve the urban local bodies. Some of them are:
1. Rural-Urban Relationship Committee
2. Taxation Enquiry Commission
3. National Commission on Urbanization
4. Local Finance Enquiry Committee Which one of the following is the correct chronological sequence in which the above committees and commissions were set up?
(a) 1–2–4–3
(
b) 4–3–1–2
(
c) 1–3–4–2
(
d) 4–2–1–3
Ans: (d)

Q6. Partially responsible governments in the provinces were established under which one of the following Acts?
(a) The Government of India Act, 1919
(
b) The Government of India Act, 1935
(
c) Indian Councils Act, 1909
(
d) Indian Councils Act, 1892
Ans: (a)

Q7. Which one of the following is the correct statement ?
The writ of Mandamus can be issued :
(a) Against the legislature for making law
(
b) For performance of a public duty
(
c) For exercise of discretionary powers
(
d) For deciding legality of an arrest
Ans: (b)

Q8. Match List I with List II and select the correct answer using the codes given below:
List-I List-II
(Source) (Tax)
A. Tax levied by the Union of India and assigned to the Centre – 1. Income Tax
B. Tax levied by the Union of India but assigned to the States – 2. Land Revenue
C. Tax levied by the State and assigned to the State – 3. Taxes on goods of inter-state trade
D. Tax levied by the Union of India and distributed between the Union and the States – 4. Surcharge
Codes:

A B C D
(a) 4 1 2 3
(
b) 2 3 4 1
(
c) 2 1 4 3
(
d) 4 3 2 1
Ans: (d)

Q9. Consider the following statements relating to the procedure of the election of the Speaker and the Deputy Speaker of the Lok Sabha:
1. The election of a Speaker shall be held on such date as the Prime Minister may fix and the Secretary General shall send to every member notice of this date.
2. The election of a Deputy Speaker shall be held on such date as the Speaker may fix and the Secretary General shall send to every member notice of this date.
Which of the statement (s) given above is/are correct?
(a) Only 1
(
b) Only 2
(
c) Both 1 and 2
(
d) Neither 1 nor 2
Ans: (b)

Q10. Which one of the following statements is not correct?
(a) A retired judge of Supreme Court is prohibited from appearing and pleading in any court within the territory of India.
(
b) Supreme Court may issue writs for the enforcement of any legal right within the territory of India.
(
c) Supreme Court has the power to punish any person for its contempt.
(
d) Salary of Judges of the Supreme Court is not subject to vote of the legislature.
Ans: (b)

Q11. Consider the following statements with respect to the 73rd Constitutional Amendment:
1. It envisages the Gram Sabha as the foundation of the Panchayati Raj System.
2. It provides that Panchayat bodies will have a duration of five years.
3. It stipulates that the Chairperson of a Panchayat shall be elected by and from amongst the elected members thereof.
4. It has reserved 33 per cent of the seats to Other Backward Classes in Panchayati Raj Institutions.
Which of the statements given above are correct?
(a) 1, 2, 3 and 4
(
b) 1, 2 and 3
(
c) 2, 3 and 4
(
d) 1 and 2
Ans: (d)

Q12. Consider the following statements:
A member of the State Public Service Commission can be removed only by the:
1. Governor on the ground of his misbehaviour
2. President on the ground of his infirmity of body or mind
3. Governor when such member becomes insolvent
4. President on the ground of misbehaviour after receiving report of the Supreme Court after due enquiry Which of the above statement (s) is/are correct?
(a) 1, 2 and 3
(
b) 2 and 4
(
c) 1 and 3
(
d) 2 alone
Ans: (b)

Q13. In which of the following years, the Central Vigilance Commission was set up?
(a) 1962
(
b) 1966
(
c) 1967
(
d) 1964
Ans: (d)

Q14. Which one of the following is not a part of the State List in the Seventh Schedule of the Constitution of India?
(a) Relief of the disabled and unemployable
(
b) Taxes on lands and buildings
(
c) Prisons
(
d) Stock exchanges
Ans: (d)

Q15. Who of the following is not a part of the Committee that recommends the appointment of the Chief Information Commissioner to the President?
(a) The Prime Minister
(
b) The leader of the opposition in the Lok Sabha
(
c) The Chief Justice of the Supreme Court
(
d) A Union Cabinet Minister, nominated by the Prime Minister
Ans: (c)

Q16. Assertion (A) :An Election Commissioner in the Election Commission of India cannot be removed from office except on the recommendation of the Chief Election Commissioner.
Reason (R) :An Election Commissioner is appointed on the recommendation of the Chief Election Commissioner.
Codes:
(a) Both A and R are individually true and R is the correct explanation of A
(
b) Both A and R are individually true but R is not the correct explanation of A
(
c) A is true but R is false
(
d) A is false but R is true
Ans: (c)

Q17. Assertion (A) :The Constituent Assembly of 1946 was not elected on the basis of universal adult franchise.
Reason (R) :The Constituent Assembly was constituted under the scheme formulated by the Cabinet Mission Plan.
Codes:
(a) Both A and R are individually true and R is the correct explanation of A
(
b) Both A and R are individually true but R is not the correct explanation of A
(
c) A is true but R is false
(
d) A is false but R is true
Ans: (a)

Q18. The term ‘equal pay for equal work’ is a:
(a) Directive Principle of State Policy
(
b) Fundamental Right
(
c) Fundamental Duty
(
d) Constitutional Right
Ans: (a)

Q19. Consider the following statements:
The Supreme Court judgement in S.R. Bommai vs. Union of India has been interpreted to mean that the Governor can dismiss a Council of Ministers or the Chief Minister:
1. At his pleasure on his subjective estimate of the strength of the Chief Minister in the Assembly.
2. When the Legislative Assembly has expressed its want of confidence in the Council of Ministers.
3. When a measure of the Council of Ministers has been defeated on the floor of the Assembly.
4. When a censure motion against the Council of Ministers has been rejected in the Legislative Assembly.
Which of the statements given above are correct?
(a) 1 and 2
(
b) 2 and 3
(
c) 1 and 3
(
d) 3 and 4
Ans: (b)

Q20. Under Article 312 of the Constitution of India, the Rajya Sabha has exclusive power to recommend the Constitution of which one of the following?
(a) River-valley Development Authorities
(
b) Zonal Councils
(
c) Administrative Tribunals
(
d) New All-India Services
Ans: (d)

Q21. Which of the following are functions to which the scope of the discretionary powers of the Governor is limited?
1. The appointment of the Chief Minister
2. The dismissal of the Ministry
3. The dissolution of the Legislative Assembly
4. Assent to Bills Choose the correct answer from the codes given below:
(a) 1, 2 and 3
(
b) 1, 2, 3 and 4
(
c) 1, 3 and 4
(
d) 2, 3 and 4
Ans: (a)

Q22. Which one of the following committees had recommended people’s participation in community development programmes?
(a) Ashok Mehta Committee
(
b) Balwant Rai Mehta Committee
(
c) Rural-urban Relationship Committee
(
d) L.M. Singhvi Committee
Ans: (b)

Q23. The qualifications for the members of Finance Commission:
(a) Are laid down in the Constitution of India
(
b) Can be prescribed by the Parliament of India
(
c) Can be prescribed by the President of India
(
d) Can be prescribed by the Union Finance Minister
Ans: (b)

Q24. Consider the following statements:
1. Parliament of India may make any one or more of the languages in use in a State or Hindi as the official language of that State.
2. The Official Language Act lays down that English should be used for purposes of communication between the Union and non-Hindi States.
Which of the statements given above is / are correct?
(a) Only 1
(
b) Only 2
(
c) Both 1 and 2
(
d) Neither 1 nor 2
Ans: (b)

Q25. Which of the following Articles of the Constitution of India contains the definitions of various terms used in different provisions of the Constitution?
(a) Article 363
(
b) Article 369
(
c) Article 366
(
d) Article 362
Ans: (c)

Top
error: Content is protected !!