You are here
Home > QB Subjectwise > 016 History Previous Year Questions

016 History Previous Year Questions

History Previous Year Questions

Q1. Which one of the following indicates the correct chronological order in which the four give important forts were captured by Emperor Akbar?
(a) Asirgarh-Ranthambhor-Kalinjar-Merta
(b) Merta-Kalinjar-Ranthambhor-Asirgarh
(c) Asirgarh-Kalinjar-Ranthambhor-Merta
(d) Merta-Ranthambhor-Kalinjar-Asirgarh

Ans: (d)

Q2. Assertion (A): Akbar introduced Din-i-Illahi which became more popular.
Reason (R): Din-i-Illahi was a religious order, suitable for the people of all religions.
(a) if A and R both are correct and R is the correct explanation of A
(b) if A and R both are correct but R is not the correct explanation of A
(c) if A is incorrect but R is correct
(d) if A is correct but R is incorrect

Ans: (c)

Q3. With reference to Indian History, the Members of the Constituent Assembly from the Provinces were
(a) directly elected by the people of those Provinces
(b) nominated by the Indian National Congress and the Muslim League
(c) elected by the Provincial Legislative Assemblies
(d) selected by the Government for their expertise in constitutional matters

Ans: (c)

Q4. Which one among the following was not true about the Kerala king, Marthanda Verma?
(a) He ruled over Travancore
(b) He subdued the feudatories
(c) He gave heavy bribes to the European officers to maintain peace
(d) He organised a strong modern army

Ans: (c)

Q5. With reference to Pondicherry (now Puducherry), consider the following statements:
1. The first European power to occupy Pondicherry were the Portuguese.
2. The second European power to occupy Pondicherry were the French.
3. The English never occupied Pondicherry.
Which of the statements given above is/are correct?
(a) 1 only
(b) 2 and 3 only
(c) 3 only
(d) 1, 2 and 3

Ans: (a)

Q6. Match List I with List II and select the correct answer using the codes given below:
List I List II
I. Saliyur A. Cholas
II. Puhar B. Cheras
III. Bandar C. Pandyas
Codes:
I II III
(a) C A B
(b) B A C
(c) B C A
(d) A B C

Ans: (d)

Q7. Which one of the following was a reason for the failure of talks held at the Simla Conference in 1945?
(a) The Congress boycotted it.
(b) The Viceroy was indifferent to the demands of the Congress.
(c) The dominion status suggested by the Viceroy was not acceptable to both Congress and Muslim League.
(d) Jinnah insisted that all Muslim members of the Executive Council must be nominated by the Muslim League.

Ans: (c)

Q8. List-I List-II (Traveller) (Ruler)
A. Abdur Razzak 1. Achyutadeva Raya
B. Duarte Barbosa 2. Devaraya I
C. Nicolo Conti 3. Devaraya II
D. Nuniz 4. Krishnadeva Raya
Codes:
A B C D
(a) 4 3 2 1
(b) 3 4 2 1
(c) 3 4 1 2
(d) 2 1 4 3

Ans: (b)

Q9. Which of the following characterizes/ characterize the people of Indus Civilization?
1. They possessed great palaces and temples.
2. They worshipped both male and female deities.
3. They employed horse-drawn chariots in warfare.
Select the correct statement/ statements using the codes given below.
(a) 1 and 2 only
(b) 2 only
(c) 1, 2 and 3
(d) None of the statements given above is correct

Ans: (b)

Q10. What was the immediate cause for the launch of the Swadeshi movement?
(a) The partition of Bengal done by Lord Curzon
(b) A sentence of 18 months rigorous imprisonment imposed on LokmanyaTilak
(c) The arrest and deportation of LalaLajpatRai and Ajit Singh; and passing of the Punjab Colonization Bill
(d) Death sentence pronounced on the Chapekar brothers

Ans: (a)

Q11. Consider the following statements about Dr Ram Manohar Lohia
1. He believed the Satyagraha without constructive work is like a sentence without a verb.
2. He wrote his PhD thesis paper on the topic of Salt Satyagraha, focusing on Mahatma Gandhi’s socioeconomic theory.
3. He recognised that caste, more than class, was the huge stumbling block to India’s progress.
Which of the statements give above is/are correct?
(a) Only 1 (b) 2 and 3
(c) 1 and 3 (d) All of these

Ans: (d)

Q12. Several peasant agitations led by different organizations in different parts of India took place between 1945 and 1947. Examine the following statements:
1. The Warli tribal peasant agitation, led by Maharashtra Kisan Sabha
2. Bakasht peasant agitation, led by the Bihar Kisan Sabha
3. Travancore agitation, led by the communists
4. Tebhaga movement, led by the Bengal Provincial Kisan Sabha
Select the code for correct statements:
(a) 1 and 2
(b) Only 3
(c) 3 and 4
(d) 1, 2, 3 and 4

Ans: (d)

Q13. Which of the following statements about the Gupta inscriptions are true?
A. They are divided into 23 private records and 19 official documents on the basis of their purpose.
B. Twenty seven of the Guptan inscriptions are written on stone, while 14 of them are recorded on copper plates and only one is on an iron column.
C. Out of all the Guptan inscriptions, five are in the nature of prasastis.
D. Ten of them record the sale of land by the state itself, for the purpose of endowment to Brahmins and temples.
E. Four of them record royal grants of land to religious persons and institutions.
Select the answer from the codes given below:
(a) A, C and C
(b) B, C and D
(c) A, B and D
(d) All of them

Ans: (c)

Q14. Which of the following pairs are correct?
A. Indian Councils Act, 1919—Provincial Autonomy
B. Government of India Act, 1919—Introduction of Dyarchy
C. Government of India Act, 1935— Proposal for a Federation of India
D. India Independence Act, 1947— Provincial Legislature
(a) A and D
(b) B and C
(c) A and C
(d) B and D

Ans: (b)

Q15. Which of the Sultans measured the land for fixing land revenue?
1. Alauddin Khilji
2. Ghiyasuddin Tughlaq
3. Muhammad Bin Tughlaq
4. Sikandar Lodi
Select the correct answer from using the codes given below:
(a) 1 and 2 only
(b) 1 and 3 only
(c) 1, 2 and 3 only
(d) 1, 2, 3 and 4

Ans: (c)

Q16. Match List I with List II and select the correct answer using the codes given below the lists:
List I : List II
A. Varahamihira : 1. Prabandha Chintamani
B. Visakhadatta : 2. Mrchchhakatikam
C. Sudraka : 3. Brhat-Samhita
D. Bilhana : 4. Devi Chandraguptam : 5. Vikramankadevacharita
Codes:
A B C D
(a) 3 4 5 2
(b) 3 4 2 5
(c) 5 3 4 1
(d) 1 3 5 2

Ans: (b)

Q17. Who among the following Gandhian followers was a teacher by Profession ?
(a) A.N. Sinha
(b) Braj Kishore Prasad
(c) J.B. Kriplani
(d) Rajendra Prasad

Ans: (c)

Q18. Who drafted the Constitution of Muslim League, ‘The Green Book’?
(a) Rahamat Ali
(b) Muhammad Iqbal
(c) Muhammad Ali Jinnah
(d) Maulana Muhammad Ali Jauhar

Ans: (c)

Q19. What is the name of the literary genre developed by the Khojas who are a branch of the Ismaili sect?
(a) Ginan (b) Ziyarat
(c) Raag (d) Shahada

Ans: (a)

Q20. Examine the following statements concerning the black hole tragedy of Calcutta, which became very important in subsequent British Narratives:-
(a) It took place when the Nawab of Bengal, Siraj-uddaula laid siege to Calcutta.
(b) John Zephaniah Holwell was the chief survivor of the black hole tragedy.
(c) It entered the folklore of British colonialism as a legend and was used to justify the events which followed.
(d) All the above

Ans: (d)

Q21. Assertion (A): The Kushanas were of Central Asian origin.
Reason (R): They were a derivative of the Yue-chi-tribe.
(a) Both (A) and (R) are individually true and (R) is the correct explanation of A
(b) Both (A) and (R) are individually true, but (R) is not a correct explanation of A
(c) A is true, but (R) is false
(d) A is false, but (R) is true

Ans: (b)

Q22. Match List I (Personalities) with List II (Title) using the given codes.
List I List II
A. Shyamji Krishnavarma
i. Mother of the Indian Revolution
B. Bhikaji Rustam ii. Ghadar Party
C. Tarak-Nath Das iii. Free Hindustan
D. Lala Hardyal iv. Indian Home Rule Society
(A) (B) (C) (D)
(a) ii iv i iii
(b) i iii ii iv
(c) iv i iii ii
(d) iii ii iv i

Ans: (c)

Q23. Which of the following characterised by the Rajputs?
(a) They formed the intellectual elite of the Hindus.
(b) Their institutions resembled the feudal system of medieval Europe and had all its defects.
(c) They were divided into several classes, each under a hereditary chief, but had no hostility among themselves.
(d) All the above

Ans: (b)

Q24. Which of the following statements is not correct about Nalanda University?
(a) It was an ancient Buddhist learning centre
(b) A Chinese Hiuen Tsang studied here
(c) We came to know about it only through the writings of Chinese pilgrims
(d) It was mainly responsible for spreading Buddhism to China, Japan and South East Asia

Ans: (c)

Q25. Consider the following statements:
1. Ishwar Chandra Vidyasagar founded the Bethune School at Calcutta with the main aim of encouraging education for women.
2. Bankim Chandra Chattopadhyay was the first graduate of the Calcutta University.
3. Keshav Chandra Sen’s campaign against Sati led to the enactment of a law to ban Sati by the then Governor General.
Which of the statements given above is/are correct?
(a) 1 only
(b) 1 and 2
(c) 2 and 3
(d) 1, 2 and 3

Ans: (b)

Top
error: Content is protected !!