You are here
Home > QB Subjectwise > 016 Geography Previous Year Questions

016 Geography Previous Year Questions

Geography Previous Year Questions

Q1. Which of the following ranges of Himalayas is known as the source of the rivers Ganges and Yamuna?
(a) Inner Himalayas
(b) Middle Himalayas
(c) Lower Himalayas
(d) Shivaliks
Ans: (a)

Q2. Which one of the following cities in USA is a steel manufacturing centre?
(a) New York (b) Rochester
(c) Chicago (d) Dallon
Ans: (c)

Q3. With reference to soil conservation, consider the following practices:
1. Crop rotation 2. Sand fences
3. Terracing 4. Wind breaks
Which of the above are considered appropriate methods for soil conservation in India?
(a) 1, 2 and 3 (b) 2 and 4
(c) 1, 3 and 4 (d) 1, 2, 3 and 4
Ans: (c)

Q4. Consider the following statements
1. The Earth does not move along its orbit at a constant rate.
2. The Earth moves fastest at perihelion and slowest at aphelion.
The above statements are true of which one of the following laws?
(a) Kepler’s second law
(b) Newton’s second law of motion
(c) Ohm’s law
(d) Newton’s law of gravitation
Ans: (a)

Q5. Examine the following statements with reference to continental drift
1. Wegener postulated that the equator-ward drift of the continents was due to tidal forces and westward drift was due to differential gravitational force.
2. The force based on the precession of the earth’s axis suggested by Schweydar has been found to be inadequate
Which of the above statements is/are correct?
(a) 1 only (b) 2 only
(c) Both 1 and 2 (d) Neither 1 nor 2
Ans: (b)

Q6. Which one of the following pairs is not correctly matched?
Local wind Area
(a) Bora : Adriatic coast
(b) Mistral : Southern France
(c) Nevados : Spain
(d) Khamsin : Egypt
Ans: (c)

Q7. Which one of the following in the oldest rock system of India?
(a) The Archaean (b) The Dharwar
(c) The Cuddapah (d) The Vindhyan
Ans: (a)

Q8. Asthenosphere is
(a) solid
(b) liquid
(c) molten
(d) partially molten
Ans: (d)

Q9. The soil colour ranges from Red to Brown, and its texture is generally sandy and alkaline and the salt content is so high that common salt can be obtained by simply evaporating the saline water. Name the soil.
(a) Forest soil (b) Arid soil
(c) Red soil (d) Laterite soil
Ans: (b)

Q10. Which one of the following pairs is correctly matched?
Geographical Feature Region
(a) Abyssinian Plateau : Arabia
(b) Atlas Mountains : North-Western Africa
(c) Guiana Highlands : South-Western Africa
(d) Okavango Basin : Patagonia
Ans: (b)

Q11. Which among the following monoculture crops provide(s) immediate cash to the farmers?
1. Tea in Asom 2. Rubber in Africa
3. Sugarcane in Malaysia 4. Coffee in Brazil
(a) Only 1 (b) 2 and 3
(c) 3 and 4 (d) 1 and 4
Ans: (c)

Q12. Which of the following pairs is correctly matched?
Geographical Feature Region
(a) Abyssinian Plateau : Arabia
(b) Atlas Mountains : North-west Africa
(c) Guiana Highlands : South-West Africa
(d) Okavango Basin : Patagonia
Ans: (b)

Q13. Cloudy nights are warmer compared to clear cloudless nights because clouds:
(a) Prevent cold waves from the sky from descending on earth.
(b) Reflect back the heat given off by earth
(c) Produce heat and radiate it towards earth
(d) Absorb heat from the atmosphere and send it towards earth.
Ans: (b)

Q14. Match list I with list II and select the correct answer using the codes given below List I List II
(Mountain Pass) (State)
A. Baralacha La 1. Himachal Pradesh
B. Tunga Pass 2. Arunachal Pradesh
C. Aghil Pass 3. Jammu and Kashmir
D. Mana Pass 4. Uttarakhand
Code:
A B C D
(a) 2 4 1 3
(b) 1 2 3 4
(c) 4 3 2 1
(d) 3 1 4 2
Ans: (b)

Q15. Which of the following pairs are correctly matched?
Cement manufacturing centre State
1. Dalmianagar : Bihar
2. Dalmiapuram : Uttar Pradesh
3. Dalmia Dadri : Haryana
Code:
(a) 1 and 2 (b) 1 and 3
(c) 2 and 3 (d) None above
Ans: (b)

Q16. Assertion (A): Ganga Plain is the most denselypopulated part of India.
Reason (R): Ganga is the most harnessed river of India.
(a) Both A and R are true, and R is the correct explanation of A
(b) Both A and R are true, but R is not a correct explanation of A
(c) A is true, but R is false
(d) A is false, but R is true
Ans: (b)

Q17. The temperature and rainfall of a meteorological station are given below :
Temperature (°C) Rainfall (cm) J 9.4 12.2 F 10.6 9.1 M 11.7 7.9 A 12.2 2.5 M 13.3 1.8 J 13.9 0.3 J 13.9 — A 14.4 — S 15.6 0.8 O 15.0 1.5 N 13.3 6.1 D 10.6 11.7 Average Temperature: 12.8 °C Average Rainfall: 54.9 cm per annum Identify the region having the above climatic pattern from amongst the following :
(a) Mediterranean region
(b) Monsoon region
(c) Steppe region
(d) N.W. European region
Ans: (d)

Q18. Littoral drift is
(a) movement of sediment via longshore drift
(b) movement of sediment via beach drift
(c) the combined effect of (a) and (b)
(d) none of these
Ans: (c)

Q19. Direction: Given below are two statements, one labelled as Assertion (A) and other labelled as Reason (R). In the context of these two statements which of the following is correct?
Codes:
(a) Both A and R are true and R is the correct explanation of A.
(b) Both A and R are true and R is not a correct explanation of A.
(c) A is true R is false.
(d) R is true but A is false.
Assertion (A): The development of Plantation Agriculture has taken place in the inland areas of tropical regions.
Reason (R): Availability of cheap labour is a favourable factor in these regions.
Ans: (d)

Q20. Baku is famous as
(a) Railway junction (b) Industrial city
(c) Fish port (d) Petroleum extracting centre
Ans: (d)

Q21. Match List-I with List-II and select the correct answer:
List-I List-II
(Crops) (Geographical conditions)
A. Barley 1. Hot and dry climate with poor soil
B. Rice 2. Cool climate with poorer soil
C. Millets 3. Warm and moist climate with high attitude
D. Tea 4. Hot and moist climate with rich soil
Codes:
(a) A – 2; B – 4; C – 1; D – 3
(b) A – 3; B – 4; C – 1; D – 2
(c) A – 2; B – 1; C – 4; D – 3
(d) A – 3; B – 2; C – 4; D –1
Ans: (a)

Q22. Renewable energy can be obtained from
(a) Fossils (b) Radioactive elements
(c) Biomass (d) Natural gas
Ans: (c)

Q23. Consider the following statements:
1. Base level of a river is the level below which the river cannot do any erosional work.
2. The erosional power of the river is proportional to the velocity of the stream.
Which of the above statements is/are correct?
(a) 1 only (b) 2 only
(c) Both 1 and 2 (d) Neither 1 nor 2
Ans: (a)

Q24. Which of the following are rightly matched?
List I List II
A. Hurricanes 1. Coast of Florida
B. Typhoons 2. Australia
C. Willy-willies 3. China
D. Tornadoes 4. U.S.A.
Code:
(a) 1 and 2 only (b) 2 and 3 only
(c) 3 and 4 only (d) 1 and 4 only
Ans: (d)

Q25. Which one of the following pairs of islands is separated from each other by the ‘Ten Degree Channel?’
(a) Andaman and Nicobar
(b) Nicobar and Sumatra
(c) Maldives and Lakshadweep
(d) Sumatra and Java
Ans: (a)

Top
error: Content is protected !!