You are here
Home > QB Subjectwise > 016 English Language Previous Year Questions for CTET & TET Exams

016 English Language Previous Year Questions for CTET & TET Exams

English Language Previous Year Questions for CTET & TET Exams

Q1. ‘……..the new city which had sprawled …….’ Which part of speech is the underlined word in the above clause?
(1) Conjunction
(2) Adjective
(3) Noun
(4) Pronoun
Ans: (4) ‘Which’ is a relative pronoun that is used with non-restrictive modifiers like the noun ‘new city’. Hence option (4).

Q2. The desert enclosed us for the next ten days. Voice in the above sentence has been correctly changed.
(1) The desert was enclosed by us
(2) The desert had been enclosed
(3) We were enclosed by the desert
(4) We had been enclosed by the desert
Ans: (3) The correct voice would be – we were enclosed by the desert for the next ten days. Hence option (3).

Q3. Synonym for the word ‘clumps’ is
(1) riots
(2) bunches
(3) locks
(4) haunts
Ans: (2) Synonym for ‘clumps’ (line 3) would be – bunches. Hence option (2).

Q4. Antonym for the word ‘scowled’ is
(1) frowned
(2) located
(3) smiled
(4) observed
Ans: (3) Antonym of ‘scowled’ (line 9) would be – smiled. Hence option (3).

Q5. The desert looked like a lion because both are
(1) found among the hills
(2) ferocious
(3) of the same colour
(4) massive
Ans: (3) Desert has the same colours as a lion (line 2). Hence option (3).

Q6. The only objects that actuly broke the monotony of the vast desert were
(1) shadow and water
(2) clumps of scrub here and there
(3) lions living in it
(4) rivers of sand in it
Ans: (2) The monotony of the desert was broken by clumps of scrub (line 3). Hence option (2).

Q7. Between the fort and the desert there is/are
(1) no city
(2) three cities
(3) a hill
(4) two cities
Ans: (4) Between the fort and the desert there were two cities – old and new (line 1). Hence option (4).

Q8. ……..are compared to snakes.
(1) Long necks of camels
(2) Stunted trees
(3) Herds of camels
(4) Edges of the city
Ans: (1) The long necks of camels are twisted around stunted (short) trees like snakes. Hence option (1).

Q9. The narrator’s style of description is
(1) analytical
(2) philosophic
(3) scholarly
(4) poetic
Ans: (4) The narrator’s style is poetic. Hence option (4) is correct. (परीक्षा तिथिः 20-09-2015)
Directions (Q. Nos. 10-15) Read the passage given below and answer the questions that follow by selecting the most appropriate options. Passage
In the affluent, industrialized nations giant surpluses of wheat, maize and sorghum are commonplace; cattle, swine and poultry are fed and fattened on cereal grains; meat, milk, eggs, fruits and vegetables are within the economic reach of most of the population; well-balanced diets are more or less automatically achieved and cereal products constitute only a modest portion of the ‘daily bread’. Consequently, most of the people in such societies have difficulty in comprehending and appreciating the vital significance of providing highyielding strains of wheat, rice, maize, sorghum and millet for the people of the developing nations. Understandably, then the majority of the urbanites in the industrialized nations have forgotten the significance of the words they learned as youngsters. ‘Give us this day our daily bread.’ They know that food comes from the supermarket, but only a few see beyond the necessary investments, the toil, struggle and frustrations on the farms and ranches that provide their daily bread. Since, the urbanites have lost their contact with the soil, they take food for granted and fail to appreciate the tremendous efficiency of their farmers and ranchers, who although constituting only five percent of the labour force in a country such as the United States, produce more than enough food for their nation. Even worse, urbanites often vociferously criticize their government for attempting to bring into balance the agricultural production of its farmers with the domestic and foreign market demands for farm products and attempting thereby to provide the consumer an abundant food supply at reasonable cost and also to assure a reasonable return to the farmer and ranchers.
Q10. ……….do not play a great role in providing food to the dining tables in developed nations.
(1) Agricultural machines
(2) Farm labourers
(3) Farms
(4) Supermarkets
Ans: (4) Its not the supermarkets that produce food but in reality it’s the labour of the farmers and ranchers (line 9-12). Hence option (4).

Q11. Synonym for the word ‘vociferously’ is
(1) vividly
(2) vocational
(3) stridently
(4) vocally
Ans: (3) ‘Vociferously’ (line 14) means shrill or harsh outcry, which is a synonym of ‘stridently’. Hence option (3).

Q12. Antonym for the word ‘modest’ here is
(1) smart
(2) quick
(3) large
(4) rightful
Ans: (3) Antonym for ‘modest’ (line 4) would be ‘large’. Hence option (3).

Q13. How do the rich countries use most of their surplus wheat and maize?
(1) They burn them in the fields
(2) They give them free to the poor people
(3) They export them to help the developing countries
(4) They feed their cattle and poultry
Ans: (4) Line 2 suggests that the rich countries feed their surpluses to cattle and poultry. Hence option (4).

Q14. How they benefit from such a use?
(1) Their citizens get balanced diets
(2) The country earns goodwill
(3) The soil gets enriched
(4) The surplus does not get wasted
Ans: (1) The benefit to their citizens is that they get balanced diet. (line 3). Hence option (1).

Q15. People in the developed nations eat very little of
(1) cereals
(2) fruits and vegetables
(3) meat products
(4) milk products
Ans: (1) Line 4 suggests that use of cereals in daily consumption is modest. (least). Hence option (1).
Directions (Q. Nos. 16-30) Answer the following questions by selecting the most appropriate options.
Q16. Which one of the following is not a poetic device?
(1) Morpheme
(2) Imagery
(3) Metaphor
(4) Alliteration
Ans: (1) Morpheme is a language unit and not a poetic unit. Hence option (1).

Q17. A class VII student makes mistakes in spelling. As a teacher would you
(1) ignore the mistakes?
(2) show him his mistakes and ask him to repronounce them?
(3) allow the student to use a mobile dictionary?
(4) ask the student to repronounce the word?
Ans: (2) A teacher should show the student his mistakes and ask him to repronounce them. Hence option (2).

Q18. The idea of ‘comprehensible input’ was first used by
(1) N S Prabhu
(2) Stephen Karashen
(3) Chomsky
(4) Vygotsky
Ans: (2) The idea of ‘comprehensible input’ was first used by Stephen Karashen. Hence option (2).

Q19. If a teacher wants to develop the understanding of a text among her class students, what will be the best method?
(1) Asking students to pay attention to the classroom
(2) Making students to tick the answer in the textbook
(3) Asking questions
(4) Writing answers on the blackboard
Ans: (3) The best method for developing the understanding of a text among students be – asking questions. Hence option (3).

Q20. A teacher found an advertisement pamphlet for sale of biscuits. She uses it for reading and speaking activities in her class. What do you call the pamphlet?
(1) Newspaper clipping
(2) Extra materials
(3) Realia
(4) An authentic text
Ans: (4) The pamphlet would be called an authentic text. Hence option (4).

Q21. The Communicative Approach to teaching of language is related to
(1) honing the abilities of listening, speaking, reading, writing and meaning-making
(2) narrating the grammatical principles according to the needs of the audience
(3) teaching of grammar through principles of language and dictation
(4) teaching of language for written test
Ans: (1) The communicative approach of language teaching involves honing the abilities of listening, speaking, reading, writing and meaning-making. Hence option (1).

Q22. While reading a text, which one among the following can help students understand the relations between the parts of a sentence?
(1) Verbs
(2) Nouns
(3) Adverbs
(4) Pronouns
Ans: (1) Verbs form the predicate of a sentence and describe an action, state or occurence and help in understanding the relations between parts of a sentence. Hence option (1).

Q23. What is the status of English in India?
(1) a foreign language
(2) a regional language
(3) an associate official language
(4) the official language
Ans: (3) In India English is an associate official language. Hence option (3).

Q24. Observation on a student’s special academic ability includes
(1) gives unexpected and illogical answers
(2) accepts others’ abilities and skills
(3) pays more attention to the areas of his/her interests
(4) has a proper physical stature
Ans: (3) A student paying more attention to the areas of his/her interests shows his special academic ability. Hence option (3).

Q25. A Phoneme is
(1) a vowel sound
(2) a dipthong
(3) a single unit of sound
(4) a single unit of a word
Ans: (3) A Phoneme is a single unit of sound. Hence option (3).

Q26. Which of the following is not a prescribed level of teaching?
(1) Understanding
(2) Retention
(3) Memory
(4) Differentiation
Ans: (4) Differentiation is not a prescribed level of teaching. Hence option (4).

Q27. A task-based language learning is
(1) a physical activity
(2) a piece of work which involves engagement with language
(3) a piece of assignment
(4) an activity for reading
Ans: (2) In task-based language learning a task is a piece of work which involves engagement with language. Hence option (2).

Q28. What are the other skills of language apart from listening, speaking, reading and writing?
(1) Thinking and Reasoning
(2) Grammar and Principles
(3) Creativity and Imagination
(4) Learning and Memorization
Ans: (1) Thinking and Reasoning are the other skills of language learning apart from listening, speaking, reading and writing. Hence option (1).

Q29. Which of the following considers words and word chunks as basis for language learning?
(1) Dictionary approach
(2) Grammar translation method
(3) Word approach
(4) Lexical approach
Ans: (4) Lexical approach considers words and word chunks as basis for language learning. Hence option (4) is correct.

Q30. A non-fictional text is classified and organized through
(1) Story and Plot
(2) Central theme and Meanings
(3) Synonyms and Antonyms
(4) Simile and Rhetoric
Ans: (2) A non-fictional text is classified and organized through central theme and meanings and a fictional text through story and plot. Hence option (2).
Direction : Answer the following questions by selecting the most appropriate option.

Top
error: Content is protected !!