You are here
Home > QB Subjectwise > 015 History Previous Year Questions

015 History Previous Year Questions

History Previous Year Questions

Q1. An expatriate, a gifted linguist, an assistant of the Oxford Sanskritist, Sir Monier Monier-Williams, later a full time worker for the Indian national cause in England, who came under the spell of Herbert Spencer, refers to:
(a) Chhaganlal Gandhi
(b) Shyamji Krishna Varma
(c) V Chattopadhyaya
(d) Pranjivan Mehta

Ans: (b)

Q2. Tick the incorrect statement(s) out of the following:
I. The second battle of Panipat ended the Mughal-Afghan contest for the throne of Delhi in favour of the Mughals and enabled Akbar to reoccupy Delhi and Agra.
II. Akbar ended the regency of Bairam Khan in 1560 and at the age of 18, assumed the reins of the kingdom.
III. The Battle of Haldighati was fought in 1578 between Rana Partap of Mewar and the Mughal army led by Jai Singh of Amber.
(a) I and II
(b) II and III
(c) Only II
(d) Only III

Ans: (d)

Q3. The kingdom which was most powerful among the Shodasa Mahajanapadas ?
1. Arrange the following Mahajanpadas moving from west to east in the correct order:
1. Avanti 2. Magadha
3. Matsya 4. Kosala
Codes:
(a) Anga
(b) Magadha
(c) Kosala
(d) Vajji

Ans: (b)

Q4. Which one among the following was the immediate cause of attack by Nawab Siraj-ud-Daula on Calcutta in 1756?
(a) Refusal of the English Company to pay the overdue trade tax
(b) The English conspired against the Nawab with a view to depose him from the Throne
(c) Siraj-ud-Daula wanted to drive out the English from Bengal
(d) Refusal of the English to demolish the fortification of Calcutta

Ans: (d)

Q5. What is most significant regarding partition of Bengal in 1905?
(a) The English undertook partition without consulting the local population
(b) The English established that they were strong people
(c) Muslims were separated from other people
(d) This paved the way for involvement of people in national movement

Ans: (d)

Q6. Of the following centres which is the one where the original monasteries established by Adi Shankaracharya is not found?
(a) Puri
(b) Kari
(c) Shringeri
(d) Dwarka

Ans: (c)

Q7. Consider the following ‘India would be far more reliable as a base for operations.
Moreover, the prospect of a settlement will be greatly enhanced by the disappearance of Gandhi, who had for years torpedoed every attempt at a settlement.’ The above statement was made by the British in the context of
(a) Kheda Satyagraha
(b) Civil Disobedience Movement
(c) Quit India Movement
(d) Non-Cooperation Movement

Ans: (c)

Q8. Consider the following statements:
1. The Cholas defeated Pandya and Chera rulers and established their domination over peninsular India in the early medieval times.
2. The Cholas sent an expedition against Sailendra Empire of South East Asia and conquered some of the areas.
Which of these statements is/are correct?
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

Ans: (c)

Q9. The Cabinet Mission was sent to India
1. to establish a national government
2. to work out a constitutional arrangement for the transfer of power
3. to accede to Jinnah’s demand for Pakistan and work out its details
4. none of the above
Select the code for correct statements.
(a) 2
(b) 1 and 2
(c) 3
(d) 4

Ans: (b)

Q10. Consider the following:
A. Assassination of Khusrau
B. Mahabat Khan’s coup
C. Jahangir’s death
D. Khurram’s rebellion Arrange in chronological order.
(a) A, B, C, D
(b) A, C, D, B
(c) A, C, B, D
(d) A, D, B, C

Ans: (d)

Q11. Which of the following were common features of both Harappan and Mohenjodaro ?
1. Citadel mounds with a retaining wall
2. Public Baths
3. Rows of granaries
4. Rows of circular blocks for pounding grains.
Choose the correct answer from the codes given below :
(a) 1, 2 and 4
(b) 1, 2, 3 and 4
(c) 1 and 2
(d) 2 and 3

Ans: (a)

Q12. Awadh was annexed by Lord Dalhousie in 1856. Which one of the following statements about Nawab Wajid Ali Shah, the last Nawab of Awadh, is not correct?
(a) He was a great patron of Indian music and dance
(b) He had good command over Persian and Urdu languages and wrote several books
(c) He is regarded as the father of modern Urdu stage
(d) The prolonged period of peace and prosperity during his rule resulted in the growth of a distinct Lucknow culture around the Oudh court

Ans: (d)

Q13. With reference to Indian history, which of the following is/are the essential elementary elements of the feudal system?
1. A very strong centralized political authority and a very weak provincial or local political authority
2. Emergence of administrative structure based on control and possession of land
3. Creation of lord-vassal relationship between the feudal lord and his overlord
Select the correct answer using the code given below.
(a) 1 and 2 only
(b) 2 and 3 only
(c) 3 only
(d) 1, 2 and 3

Ans: (b)

Q14. The Nagara style of temple architecture is associated with
(a) North India
(b) South India
(c) East India
(d) None of the above

Ans: (a)

Q15. Which among the following statements regarding the Gupta Dynasty is/are correct?
1. The Kumaramatyas were the most important of the and they were appointed directly by the king in the home provinces.
2. The village headmen lost importance and of the transactions began to be effected without their consent.
Select the correct answer using the codes given below
(a) Only 1 (b) Only 2
(c) Both 1 and 2 (d) Neither 1 nor

Ans: (a)

Q16. The decision to boycott Simon Commission appointed by the British to look into the working of the reforms that had been introduced by the Government of India Act of 1919, was because
(a) it intended to provide communal representation to the untouchables
(b) it denied the Congress the right to nominate a Muslim as a representative on the Commission
(c) it did not include any Indian as its member
(d) it accorded greater representation to the Muslims than their numerical strength warranted in Muslim minority areas

Ans: (c)

Q17. Which of the following statement is not correct?
(a) Persian was not only the language of higher administration in the Delhi Sultanate and the Mughal empire, but had also spread to the courts of the Rajput states.
(b) Sirajuddin Ali Arzu propounded the view that Persian and Hindi had fundamental affinities.
(c) Tek Chand Bahar quotes poets and prose-works in his Bahar-i Ajam which was written in 1639-40.
(d) A new language Urdu, sprang from the interaction of Persian with Hindi dialects.

Ans: (c)

Q18. Which of the following statements is/are correct about the Neolithic culture?
(a) The Neolithic age marks the concluding phase of the stone tools culture
(b) The evidence of productive economy or food producing culture is an essential prerequisite for the attestation of this age
(c) The presence of pottery is taken to be more conclusive diagnostic speciality of this age
(d) All of the above

Ans: (d)

Q19. Consider the following statements
1. Shah Jahan discontinued Jharokha darshan and Tula Dana.
2. Shah Jahan refused to grant land to Shanti Das, the leading Jain Jeweller and banker of Ahmedabad to build a resting place for Jain saints.
3. Shah Jahan banned mixed marriages between Hindus and Muslims in Kashmir.
4. Shah Jahan exempted the theologians from offering Sijda.
Which of the above statements are not correct?
Codes:
(a) 1 and 2
(b) 2 and 3
(c) 2 and 4
(d) 1 and 4

Ans: (a)

Q20. Assertion (A): During the time of Akbar, for every ten cavalrymen, the mansabdars had to maintain twenty horses.
Reason (R): Horses had to be rested while on march and replacements were necessary in times of war.
(a) Both A and R are true, and R is the correct explanation of A
(b) Both A and R are true, but R is not a correct explanation of A
(c) A is true, but R is false
(d) A is false, but R is true

Ans: (d)

Q21. With reference to Indian freedom struggle, consider the following events:
1. Mutiny in Royal Indian Navy
2. Quit India Movement launched
3. Second Round Table Conference What is the correct chronological sequence of the above events?
(a) 1-2-3
(b) 2-1-3
(c) 3-2-1
(d) 3-1-2

Ans: (c)

Q22. Identify the correct sequence of the following events of Indian history (starting with the earliest)
1. The Doctrine of Lapse 2. The Subsidiary Alliance
3. The Treaty of Lahore 4. T Pitt’s India Act
Select the correct answer using the codes given below
(a) 4, 2, 3, 1 (b) 1, 2, 3, 4
(c) 2, 1, 4, 3 (d) 3, 2, 1, 4

Ans: (a)

Q23. Which of the following statements is false about the partition of Bengal?
(a) It was aimed at weakening the nationalist movement in Bengal.
(b) It was undertaken to divide the province along religious lines.
(c) It was undertaken to divide the province on linguistic lines.
(d) It was undertaken for greater administrative convenience.

Ans: (c)

Q24. Match the following:
List I ListII
A. Decorative enamelled files 1. Lodhi dynasty
B. Appearance of dynasty 2. Tughlaq true arch
C. Solemn and severe character 3. Khilji dynasty
D. Decorative devices 4. Slave dynasty
Codes:
(a) A-1, B-2, C-3, D-4
(b) A-1, B-4, C-2, D-3
(c) A-1, B-4, C-3, D-2
(d) A-3, B-4, C-4, D-1

Ans: (b)

Q25. Match List I (Acts) with List II, (Year), using the given codes.
List I List II
A. Mumbai Trade Disputes Conciliation Act 1. 1934
B. The Payment of Wages Act 2. 1936
C. Mumbai Industrial Disputes Act 3. 1938
D. Mumbai Industrial Relations act 4. 1946
Codes:
(A) (B) (C) (D)
(a) 2 1 4 3
(b) 1 2 3 4
(c) 1 2 4 3
(d) 2 1 3 4.

Ans: (a)

Top
error: Content is protected !!