You are here
Home > QB Subjectwise > 015 Geography Previous Year Questions

015 Geography Previous Year Questions

Geography Previous Year Questions

Q1. Match the following List I List II
A. Slate 1. Igneous rock
B. Lignite 2. Metamorpric rock
C. Bauxite 3. Non-ferrous mineral
D. Granite 4. Sedimentary rock
Codes A B C D
(a) 1 3 3 2
(b) 2 4 3 1
(c) 2 3 4 1
(d) 1 4 3 2
Ans: (b)

Q2. Which one of the following gases is released mostly from landfills in urban areas?
(a) Nitrogen (b) Hydrogen
(c) Methane (d) Oxygen
Ans: (c)

Q3. On a world map
1. Prime Meridian is a straight line passing through Greenwich.
2. International dateline coincides with 180º longitude but deviates to make allowance for contiguous lands.
Which of the above statements is/are correct?
(a) 1 only (b) 2 only
(c) Both 1 and 2 (d) Neither 1 nor 2
Ans: (c)

Q4. Which one of the following is cultivated by transplanting seedlings?
(a) Maize (b) Sorghum
(c) Onion (d) Soya bean
Ans: (c)

Q5. Match items in List I with List II and select the correct answer using the codes given below the Lists :
List I : List II
(Metal Extracted) : (Location of Site)
A. Copper : 1. Jaduguda
B. Uranium : 2. Jawar
C. Nickel : 3. Malanjkhand
D. Lead : 4. Sukhinda
Select the correct answer from the codes given below:
A B C D
(a) 2 4 1 3
(b) 4 3 1 2
(c) 3 1 2 4
(d) 3 1 4 2
Ans: (d)

Q6. The maturity of a river course is recognised by the presence of
(a) V-shaped valley
(b) Meanders
(c) Gorges
(d) High denudational power
Ans: (b)

Q7. Which of the following factors is more important for the location of the steel mills at Bokaro?
(a) Nearness to iron ore deposits
(b) nearness to coal deposits
(c) nearness to both coal and iron ore deposits
(d) nearness to the port city of Kolkata
Ans: (c)

Q8. Doldrums are characterized by
(a) uniform low pressure
(b) uniform high pressure
(c) high wind velocity
(d) low humidity
Ans: (a)

Q9. How do the ‘western disturbances’ affect the crops in north India?
(a) They cause heavy damage to the standing crops
(b) They bring in locusts which destroy the crops
(c) They are beneficial to the crops by causing winter rain
(d) They help in keeping the plants warm to some extent in winter
Ans: (c)

Q10. Sal trees are the typical species of
(a) Tropical rain forest (b) Tropical monsoon forest
(c) Taiga forest (d) Tundra forest
Ans: (b)

Q11. Examine the following statements and select the correct answer using the codes given below:
1. Interior parts of the continents experience higher annual range of temperature as compared to the coastal areas.
2. Thermal equator remains at the equator throughout the year.
3. Northern hemisphere experiences higher annual range of temperature than southern hemisphere.
4. Some parts of equatorial Africa experience higher diurnal range of temperature than the annual range of temperature.
Code:
(a) 1, 2 and 3 only (b) 2, 3 and 4 only
(c) 1, 3 and 4 only (d) 1, 2 and 4 only
Ans: (c)

Q12. One will not have to pass through the Suez Canal while going from Mumbai to
(a) El Iskandariya (b) El Suweis
(c) Port Said (d) Damgat
Ans: (b)

Q13. Match List I and List II and select the correct answer using the codes given below:
List I List II
(Minerals) (Typical areas of occurrence)
A. Coal 1. Bhandara
B. Gold 2. Karampura
C. Mica 3. Hutti
D. Manganese 4. Nellore
Code:
A B C D
(a) 1 3 2 4
(b) 2 3 4 1
(c) 3 4 2 1
(d) 2 1 4 3
Ans: (b)

Q14. Soils of Western Rajasthan have a high content of
(a) Aluminium
(b) Calcium
(c) Nitrogen
(d) Phosphorus
Ans: (b)

Q15. Deserts such as the Sahara are generally found between 20° and 30° latitudes in the western parts of the continents. This is because these regions
(a) Have off-shore winds throughout the year
(b) Have warm off-shore currents
(c) Lie in the belt of the doldrums
(d) Are very hot throughout the year
Ans: (a)

Q16. The mass of the moon in comparison to the Earth is
(a) 1/4 (b) 1/80
(c) 1/100 (d) none of these
Ans: (b)

Q17. Which of the following statement(s) is/are found to be incorrect?
I. Most of Western Rajasthan falls under the Tropical and Sub-tropical desert type of climate.
II. Cloud burst are largely responsible for all the rainfall seen in this region.
III. The rainfall in very frequent in Tropical and Sub-tropical desert type of climate.
(a) Only I (b) Only II
(c) Only III (d) I, II and III
Ans: (c)

Q18. Consider the following statements:
1. In a cyclone, the direction of wind flow is counter clockwise in the northern hemisphere.
2. The tropical cyclone fades away when it reaches land because there is no large supply of warm moist air.
Which of the statements given above is/are correct?
(a) 1 only (b) 2 only
(c) Both 1 and 2 (d) Neither 1 nor 2
Ans: (c)

Q19. Red soil colour is caused by
(a) aluminium compounds (b) mercury compounds
(c) iron compound (d) clay
Ans: (c)

Q20. Which one of the following does not have a heavy water plant?
(a) Narora (b) Sriharikota
(c) Kakrapar (d) Kota
Ans: (b)

Q21. Statement I :
By far the most common topographic form in a Karst terrain is the sinkhole.
Statement II :
Topographically, a sinkhole is a depression that varies in and upliftment of land.
(a) Both the statements are individually true and Statement II is the correct explanation of Statement I
(b) Both the statements are individually true, but Statement II is not the correct explanation of Statement I
(c) Statement I is true, but Statement II is false
(d) Statement I is false, but Statement II is true
Ans: (b)

Q22. Match List I with List II and select the correct answer using code given below List I List II
(Types of volcanoes) (Examples)
A. Cinder 1. Oregon (U.SA)
B. Composite 2. Mauna Loa (Hawaii)
C. Shield 3. Paicutin (Mexico)
D. Calderas 4. Mt St. Helena
Code:
A B C D
(a) 1 2 3 4
(b) 2 3 4 1
(c) 4 3 1 2
(d) 3 4 2 1
Ans: (d)

Q23. The maximum velocity of the westerlies is observed over
(a) Continents of the Northern Hemisphere
(b) Oceans of the Northern Hemisphere
(c) Continents of the Southern Hemisphere
(d) Oceans of the Southern Hemisphere
Ans: (d)

Q24. Which states of India have common border with Myanmar?
(a) Arunachal Pradesh, Nagaland, Manipur, Mizoram
(b) Arunachal Pradesh, Assam, Manipur, Mizoram
(c) Manipur, Mizoram, Nagaland, Tripura
(d) Nagaland, Mizoram, Meghalaya, Mizoram
Ans: (a)

Q25. Match List with List II and select the correct answer using the codes given below:
List I List II
(Oil refinery) (State)
A. Bongaigaon 1. Bihar
B. Barauni 2. Assam
C. Manali 3. Gujarat
D. Koyali 4. Tamil Nadu
Code:
A B C D
(a) 1 4 2 3
(b) 2 1 4 3
(c) 4 1 3 2
(d) 3 2 1 4
Ans: (b)

Top
error: Content is protected !!