You are here
Home > QB Subjectwise > 014 History Previous Year Questions

014 History Previous Year Questions

History Previous Year Questions

Q1. With regards to the land-grants in Ancient India the most important development in the Gupta period was
(a) the grant of fiscal and administrative immunities to priests and temples along with the land grants.
(b) the grantees enjoyed freedom from interference of all description.
(c) the grantees were empowered to punish the criminal guilty of ten offences.
(d) none of the above.

Ans: (c)

Q2. Tick the correct statement(s) out of the following:
I. Agriculture was the main occupation of the Aryans.
II. Trade was flourished and spread across the boundary.
III. Cattle were the unit of value in large scale transactions.
(a) II and III
(b) I and III
(c) Only II
(d) Only I

Ans: (b)

Q3. Match the following:
List I List II
A. Civil Disobedience Movement 1. B.G. Tilak
B. Indian Home Rule 2. Raja Ram Mohan Roy
C. Moderate leader 3. Mahatma Gandhi
D. Brahmo Samaj 4. G.K. Gokhale
Codes:
A B C D
(a) 3 1 4 2
(b) 1 2 3 4
(c) 4 3 2 1
(d) 1 3 4 2

Ans: (a)

Q4. Which one of the following chronological orders of the given dynasties of India is correct ?
(a) Maurya-Nanda-Kanva-Sunga
(b) Nanda-Maurya-Sunga-Kanva
(c) Nanda-Maurya-Kanva-Sunga
(d) Maurya-Nanda-Sunga-Kanva

Ans: (b)

Q5. Consider the following statements with regard to Champaran Satyagraha (1917)
1. The Champaran Satyagraha marked Mahatma Gandhi’s first appearance in Indian politics as a leader of the masses.
2. Young nationalists like Rajendra Prasad and J.B.
Kriplani and worked with Mahatma Gandhi at Champaran.
3. It was during this movement that Mahatma Gandhi formulated his philosophy of Satyagraha.
Which of the statements given above is/are correct ?
(a) 3 only
(b) 1 and 2
(c) 2 and 3
(d) 1 and 3

Ans: (b)

Q6. The Indian National Congress agreed in 1947 to the partition of the country mainly because
(a) the principle of two-Nation theory was then acceptable to them
(b) it was imposed by the British Government and the Congress was helpless in this regard
(c) they wanted to avoid large-scale communal riots
(d) India would have otherwise lost the opportunity to attain freedom

Ans: (c)

Q7. The Allahabad Pillar inscription is associated with which one of the following?
(a) Mahapadma Nanda
(b) Chandragupta Maurya
(c) Ashoka
(d) Samudragupta

Ans: (d)

Q8. Who among the following was not a painter at Akbar’s Court?
(a) Daswanth (b) Abdus Samad
(c) Kalyan Das (d) Basawan

Ans: (c)

Q9. Mentioned below is the Vedic age terminology:
1. Visha matta–the raja king
2. Rashtragopa–Priest
3. Bhagadugha–an official
4. Maghavan–Indra
Select the code for correct matches:
(a) Only 1
(b) Only 3
(c) 2 and 4
(d) 1, 2, 3 and 4

Ans: (d)

Q10. Which of the following features help in identifying the figure represented on the Harappan seals as Shiva?
1. It is depicted seated in the posture of a yogi.
2. It is in the form of a Linga.
3. It is accompanied by a female figure supposed to be Parvati.
4. A number of different animals surround it.
(a) 1 and 4
(b) 2 and 3
(c) 2 and 4
(d) 3 and 4

Ans: (b)

Q11. Which of the following statement(s) is/ are found to be incorrect?
I. After defeating the British forces in first Mysore war, Hyder Ali virtually dictated the terms of the peace and entered into the Treaty of Madras (1769) with the English.
II. Hyder Ali died during the course of second Anglo-Mysore war which came to an end with the Treaty of Mangalore.
III. The British defeated Tipu Sultan in the Third Anglo-Mysore war which came to an end with the Treaty of Srirangapatnam.
(a) I and II
(b) Only II
(c) I and III
(d) All are correct.

Ans: (a)

Q12. List-I List-II (Jain Tirthankara) (Birth place)
A. Ajitnath 1. Kashi
B. Vimalnath 2. Hastinapur
C. Shantinath 3. Kampilya
D. Parshavanath 4. Ayodhya
Codes:
A B C D
(a) 1 2 3 4
(b) 2 3 4 1
(c) 3 4 1 2
(d) 4 3 2 1

Ans: (d)

Q13. Which one among the following prompted Rabindranath Tagore to surrender his title of ‘Sir’?
(a) The passing of the Rowlatt Act
(b) The passing of the Act of 1919
(c) To support Mahatma Gandhi’s Satyagraha Movement
(d) To protest against the massacre at Jallianwala Bagh and the imposition of martial law in Punjab

Ans: (d)

Q14. Which of the following international events influenced the course of the national movement in India before the advent of Mahatma Gandhi?
1. Italian-Abyssinian War, 1898
2. Boxer Movement in China
3. Revolutionary Movement in Ireland
4. Victory of Japan in the Russo-Japanese War
Choose the correct answer from the code given below:
(a) 1, 2 and 3 only
(b) 1, 2 and 4 only
(c) 3 and 4 only
(d) 1, 2, 3 and 4

Ans: (d)

Q15. Consider the following statements regarding the Chakiarkoothu form of dance :
1. It is performed by Chakiar caste.
2. It cannot be traditionally witnessed by the higher caste Hindus.
3. Mizhavu is the accompanying instrument.
4. Its theatre form is called koothambalam.
Which of these statements are correct?
(a) 1, 3 and 4
(b) 1, 2 and 3
(c) 2, 3 and 4
(d) 1, 2 and 4

Ans: (a)

Q16. Statement I: The Bethune School, founded in Calcutta in 1849 was the first fruit of the powerful movement for women’s education that arose in the 1840s, and 1850s.
Statement II: The first step in giving modern education to girls was undertaken by Vidyasagar in 1800.
(a) Both the statements are true and Statement II is the correct explanation of Statement I
(b) Both the statements are true, but Statement II is not the correct explanation of Statement I
(c) Statement I is true, but Statement II is false
(d) Statement I is false, but Statement II is true

Ans: (b)

Q17. Akbar’s reign saw a series of initiatives
1. Abolition of Pilgrimage tax
2. Abolition of Jaziya
3. Declaration of Mahgar Naina
4. Introduction of Dashala system Arrange them in an ascending chronological order and choose the correct code:
(a) 2, 4, 3, 1
(b) 2, 1, 3, 4
(c) 2, 3, 4, 1
(d) 2, 1, 4, 3

Ans: (a)

Q18. Which of the following Harappan crops are believed to have diffused from West Asia?
A. Wheat B. Rice
C. Cotton D. Barley
Choose the correct answer from the codes given below:
(a) A and D
(b) B and C
(c) A, C and D
(d) A, B and D

Ans: (a)

Q19. Which of the following statements are correct?
I. There was tradition of an annual ‘sarbat khalsa’ at Chak Guru (Amritsar); but dissensions grew apace and each chief tended to carve out a separate territory for himself.
II. The Dasam Granth contains compositions of Guru Gobind Singh.
III. The Gurus were Khatris and their principal lieutenants, the masands, were also Khatris.
IV. The military power of the Gurus reached its apex under the tenth and last Guru, Gobind Singh.
Select your answer from the code given below:
(a) I, II and II only
(b) II and III only
(c) I, III and IV only
(d) I and III only

Ans: (*)

Q20. With reference to Jainism which one of the following statements is correct?
1. Jainism enjoyed the patronage of the kalinga king Kharavela in the 1st century BC.
2. In the initial stage of Jainism, the Jainas worshipped images unlike Buddhist.
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

Ans: (a)

Q21. The meeting of Indian and British political leaders during 1930–32 in London has often been referred to as the First, Second and Third Round Table Conferences. It would be incorrect to refer to them as such because:
(a) the Indian National Congress did not take part in two of them
(b) Indian parties other than the Indian National Congress, participating in the conference represented sectional interests and not the whole of India
(c) the British Labour Party had withdrawn from the conference thereby making the proceeding of the conference partisan
(d) It was an instance of a conference held in three session and not that of three separate conference

Ans: (d)

Q22. Which one of the following was the most immediate factor for the spread of Swadeshi and Boycott agitation during the first decade of the present century?
(a) Curzon’s attempt to control the Universities
(b) Curzon’s design to curtail the sphere of local selfgovernment
(c) Curzon’s partition of Bengal
(d) Curzon’s plan to curb the growing popularity of the Indian National Congress

Ans: (c)

Q23. The Mughal School of Painting formed the spinal column of the various schools of Indian miniature
art.
Which one of the following painting styles was not affected by Mughal painting?
(a) Pahari
(b) Rajasthani
(c) Kangra
(d) Kalighata

Ans: (d)

Q24. Which one of the following statements about Rig Veda is not correct?
(a) Deities were worshipped through prayer and sacrificial rituals
(b) The Gods are presented as powerful, who could be made to intervene in the world of men via the performance of sacrifices
(c) The Gods were supposed to partake of the offerings as they were consumed by the fire
(d) The sacrifices were performed in the temples

Ans: (d)

Q25. With reference to Muslim education system what was Principles of Scholastic Theology known as
(a) Usul-i-Fiqh
(b) Ahadith
(c) Ilm-i-Nazar
(d) Usul-i-kalam

Ans: (d)

Top
error: Content is protected !!