You are here
Home > QB Subjectwise > 014 Geography Previous Year Questions

014 Geography Previous Year Questions

Geography Previous Year Questions

Q1. Duncan pass is located between
(a) North Andaman and South Andaman
(b) North Andaman and Car Nicobar
(c) South Andaman and Car Nicobar
(d) South Andaman and Little Andaman
Ans: (c)

Q2. Richter scale is used to measure
(a) Earthquakes
(b) Ocean depth
(c) Intensity of wind
(d) Temperature of the body
Ans: (a)

Q3. Bodies that usually fall from the sky on to the Earth are called
(a) comets
(b) meteors
(c) rock
(d) none of these
Ans: (b)

Q4. The vigorous glacial action of the Himalayan Rivers in the past is proved by the
(a) Awe inspiring gorges
(b) Sedimentary beds of the Kashmir valley
(c) Hanging valleys at lower altitudes
(d) Frequent shifts in the courses of the rivers
Ans: (d)

Q5. The term ‘Apogee’ refers to which one of the following?
(a) A point in the orbit of the moon at which it is farthest from the earth.
(b) A point in the orbit of the moon at which it is nearest to the earth.
(c) Portion of surface of the moon opposite to the earth.
(d) Portion of surface of the moon facing the earth.
Ans: (a)

Q6. Which one among the following is nearest to the Tropic of Cancer?
(a) Patna (b) Ranchi
(c) Rourkela (d) Varanasi
Ans: (b)

Q7. Which one of the following districts does not have a gold field?
(a) Anantpur (b) Kolar
(c) Raichur (d) Vishakhapatnam
Ans: (d)

Q8. Match List I with List II and select the correct answer using the code given below the Lists : List I
(Hill range of Central India)
A. Satpura
B. Mahadeo
C. Vindhya
D. Maikala List II
(Location in map) 1 2 3 4
Code :
A B C D
(a) 4 3 1 2
(b) 4 1 3 2
(c) 2 1 3 4
(d) 2 3 1 4
Ans: (d)

Q9. Irminger Current is a branch of
(a) Canaries current
(b) Labrador current
(c) North Atlantic current
(d) Beguele current
Ans: (c)

Q10. Consider the following statements.
1. Nomadic herding is characterized by subsistence type of economy and is carried out in hot deserts only.
2. Commercial livestock is a system in which animals are reared on extensive grasslands and the animals do not have to move from place to place
Which of the above statements is/are correct?
(a) 1 only (b) 2 only
(c) Both 1 and 2 (d) Neither 1 nor 2
Ans: (b)

Q11. Consider the following statements and select the correct answer using the codes given below
1. The forests under the direct supervision of the governments are known as ‘reserved forests’.
2. The forests looked after by the government but where local people are allowed to collect timber is known as ‘protected forests’.
3. A negligible proportion of about 1 percent is ‘privately owned’ forest.
4. The coniferous forests are widely distributed over the peninsular India.
Code:
(a) 1 and 2 only (b) 2 and 3 only
(c) 1, 2 and 3 only (d) 1, 2, 3 and 4
Ans: (c)

Q12. Match the following :
A. Korba : 1. Atomic Power plant
B. Raniganj : 2. Heavy Electricals
C. Kalpakkam : 3. Coal Mines
D. Haridwar : 4. Aluminium : 5. Iron and Steel
Codes :
A B C D
(a) 1 3 2 5
(b) 4 3 1 2
(c) 2 4 1 5
(d) 2 4 1 3
Ans: (b)

Q13. Tropical rain forests appear in which of the following regions?
(a) South America, South Africa and Central Europe
(b) Central America, parts of Australia, Guinea Coast
(c) Congo basin, Central America, South East Asia
(d) North and South of the Congo basin
Ans: (c)

Q14. Which of the following events took place in the Cenozoic era?
(a) formation of the Rockies, India collides with Asia and the formation of the Himalayas and the Alps.
(b) formation of the Appalachians and central European mountains
(c) splitting of India from Antarctica
(d) breaking up of Pangaea
Ans: (a)

Q15. Which of the following soils is the most conducive for the growth of cotton?
(a) alluvial (b) black
(c) laterite (d) red
Ans: (b)

Q16. Which one of the following has geographical position of 0° latitude and 0° longitude?
(a) In the South Atlantic Ocean
(b) In the Mediterranean Sea
(c) In Ghana, a West African country
(d) At Greenwich Observatory in England
Ans: (c)

Q17. Match List-I with List-II and select the correct answer using the code given below the Lists : List-I List-II
(Region) (State)
A. Baghelkhand 1. West Bengal
B. Kuttanad 2. Madhya Pradesh
C. Saurashtra 3. Kerala
D. Rarh 4. Gujarat
Code :
A B C D
(a) 2 3 4 1
(b) 2 4 3 1
(c) 1 3 4 2
(d) 1 4 3 2
Ans: (a)

Q18. The plantation farming regions of the world differ from subsistence agricultural regions because they
(a) Have high level of organization and technical inputs
(b) Do not occupy large proportions of the earth’s surface.
(c) Provide employment to a large number of skilled and unskilled workers.
(d) Products of plantation farming regions are consumed locally.
Which of the above statements is not correct?
Ans: (d)

Q19. Select the correct sequence of land use in India.
(a) Net sown area, forest area, fallow land, pastures and tree crops.
(b) Net sown area, follow land, forest area, pastures and tree crops.
(c) Net sown area, pastures and tree crops, fallow land, forest area,
(d) Net sown area, forest area, pastures and tree crops, fallow land
Ans: (a)

Q20. Brahmaputra is an example of _______ drainage.
(a) Annular
(b) Antecedent
(c) Superimposed
(d) Radial
Ans: (b)

Q21. Which of the following terms is used to denote the heavy rocks of the lithosphere?
(a) Substratum
(b) SIAL
(c) SIMA
(d) None of the above
Ans: (c)

Q22. Arctic circle is located at
(a) 23° 27’ N of the equator
(b) 23° 27’ S of the equator
(c) 66° 30’ N of the equator
(d) 66° 30’ S of the equator
Ans: (c)

Q23. Rana Pratap Sagar is located in
(a) Uttar Pradesh
(b) Haryana
(c) Maharashtra
(d) Rajasthan
Ans: (d)

Q24. The temperature at which an air parcel will become saturated with the present amount of water vapour is called
(a) critical temperature (b) saturation point
(c) dew point (d) condensation point
Ans: (b)

Q25. Where does the Chambal rise?
(a) Dewas (b) Dhar
(c) Khargone (d) Mhow
Ans: (d)

Top
error: Content is protected !!