You are here
Home > QB Subjectwise > 014 English Language Previous Year Questions for CTET & TET Exams

014 English Language Previous Year Questions for CTET & TET Exams

English Language Previous Year Questions for CTET & TET Exams

Q1. People get surprised when the narrator tells them that he
(1) has to work in a small room
(2) has to eat bitter chocolate
(3) is a chocolate taster
(4) has to work under red light
Ans: (3) People get surprised when the narrator says that he tastes chocolate for a living. This opening sentence is the correct answer of the question which is referred at option (3) which reads is a chocolate taster. Other options are wrong.
2. There is no glamour in his job as
(1) he never ate burnt chocolate
(2) his place of work is narrow
(3) he has to blow out short puffs
(4) he keeps on spitting out chocolate
Ans: (2)
2. The narrator has to taste as many as 30 chocolates per day but he has to spit sweets back out and that another not so glamorous part of the job. Hence this statement of the narrator confirms that only option (2) is the right answer of the question. Other three options are wrong.

Q3. The narrator cannot eat and enjoy the chocolate
(1) as it has a burnt flavour
(2) to keep his palate active
(3) as it has not been stored properly
(4) as it is defective
Ans: (2) The narrator cannot eat and enjoy the chocolate as he has to keep his palate active. This statement of the narrator confirms that only option (2) is the right answer of the question.

Q4. The process of chocolate tasting runs in the order …….. and again smelling.
(1) melting, listening, breaking, smelling
(2) smelling, breaking, listening, melting
(3) breaking, smelling, listening, melting
(4) breaking, listening, smelling, melting
Ans: (2) The process of chocolate tasting runs in the order of smelling, breaking, listening and melting. These are the four process clearly indicated in the passage others options gives wrong sequence of the process.

Q5. “Leave it there.” When the above sentence is changed into passive voice, it becomes
(1) Let it be left there
(2) It was left there
(3) Let it was left there
(4) It is left there
Ans: (1) The meaning of the clause leave it there means to let it be left there as is indicated in the option (1). Other options gives wrong inference of question.

Q6. “Peoples’ faces light up…. .” The word light here is a/an
(1) adjective
(2) verb
(3) adverb
(4) noun
Ans: (2) The word light up in the sentence is a plural verb used with plural noun people, hence option (2) is the right answer. A verb always comes after. (परीक्षा तिथिः 21-02-2016)

Q7. The word ‘parked’ (Para 1) means
(1) seated
(2) operated
(3) ran
(4) managed
Ans: (1) The word ‘parked’ use in Para means ‘seated’ as given in the option (1). It is clear from the reference ” parked in front of a computer” confirms this answer.

Q8. The word ‘log’ (Para 2) means
(1) enjoy
(2) cut
(3) taste
(4) record
Ans: (4) The word log use in the passage means to enter data in computer and it later turns into ‘record’. So, option (4) record is the precise answer of the question.
Directions (Q. Nos. 9-23) Answer the following questions by selecting the correct/most appropriate options.
Q9. A speech community refers to a group of people who
(1) share community membership and linguistic communication
(2) are bilingual
(3) share homogeneity with reference to their value system
(4) are multilingual
Ans: (3) A speech community refers to a group of people who share homogeneity with reference to their value system. Hence out of four options only option (3) is correct. Other options gives wrong inference of it.

Q10. Activating learners’ scheme means
(1) making a link between the textbook and its structural patterns and grammatical items
(2) making a link between the topic and learners’ background knowledge and experience
(3) dealing with learners having learning difficulties
(4) showing a picture and asking learners to write a story
Ans: (2) Activating learners scheme means making a link between the topic and learners background knowledge and experience. Hence out of four options only option (2) is the right choice. Other options give wrong interpretation of the question.

Q11. As per Noam Chomsky’s theory, the role of Language Acquisition Device (LAD) is to
(1) memories grammar rules
(2) generate grammar rules
(3) learn languages in formal schools
(4) imitate the language of adults
Ans: (4) Noam Chomsky theory the role of Language Acquisition Device (LAD) is related to imitate the language of adults. Hence option (4) gives the precise answer of this question. Other options are wrong.

Q12. Prediction in terms of reading refers to
(1) paraphrasing
(2) using knowledge of subject matter for guessing the content and vocabulary
(3) previewing
(4) using prior knowledge of the subject and the ideas in the text as clues to the meanings of unknown words
Ans: (4) Prediction in terms of reading means using prior knowledge of the subject and the ideas in text as clues to the meanings of unknown words. Hence option (4) is the accurate answer and other options give wrong meaning of it.

Q13. Diphthongs are also known as
(1) pure vowels
(2) semi-vowels
(3) vowels with weak sounds
(4) glide vowels
Ans: (4) A diphthongs is a word which is a complex vowel sound that begins with the sound of one vowel and ends with sound of another vowel in the same syllable as ae, au, ou, hence option (4) glide vowel is the right answer.

Q14. Yasmin, an English language teacher, gave her students group work to explore an area and asked them to find important notices and names of places and streets to document them to write a report This activity is known as
(1) activity based learning
(2) assignment
(3) peer work
(4) project work
Ans: (1) The activity of selecting a group of student and assign them to explore it and final important notices and names of places and streets to document them and make a report is called “the activity based learning” which is indicated in option (1).

Q15. Mrudusrnita, while teaching a lesson on atoms from the science textbook, gave her students activities based on the theme. The activities included vocabulary and debate on the uses of atomic energy. What is this strategy known as?
(1) Language in other subjects
(2) Language across curriculum
(3) Language in science
(4) Language through science
Ans: (2) The activity based on theme including vocabulary and debate on a subject as a strategy known as “Language across curriculum”. Hence option (2) is right.

Q16. While listening to a speech in English, sometimes we listen to basic unit of a sound, a syllable and a word, then a sentence and then a paragraph to decode the meaning of the complete speech. This mental process can be described as
(1) Middle-path approach
(2) Bottom up approach
(3) Interactive model
(4) Top-down approach
Ans: (1) The mental process of listening to a basic unit of a sound a syllable and word then a sentence and then a paragraph to decode the meaning of the complete speech is known as “Middle-path approach. Hence option (1) is the right answer of the question.

Q17. In free writing, a learner is engaged in
(1) expressing ideas without giving much attention to spelling and grammar
(2) writing sentences without applying her/his mind
(3) listing out the things she/he has just memorized
(4) writing with specific relation to spelling and grammar
Ans: (1) The free writing means expressing idea without giving much attention to spelling and grammar. This answer is indicated at option (1). Hence it is the only correct answer.

Q18. Susheela discussed a short story in the classroom and asked her students to write an article for a newspaper on the theme of the story. What is the writing known as?
(1) Short essay
(2) Long answer
(3) Writing for a newspaper
(4) extrapolative writing
Ans: (4) Discussing a short story and asking students to write an article for a news paper on the theme of the story is known as extrapolative writing. This answer is indicated at option (4) which is the only suitable answer. Other options give wrong meaning.

Q19. A question tag is also known as a
(1) descriptive question
(2) tail question
(3) critical question
(4) head question
Ans: (2) A question tag takes only two words first the tense or Auxilary verb and subject and if the sentence is in affirmative the question tag will be in negative or vice versa as it is used at the end of the sentence, it is also quoted as tail question. This answer is marked at option (2).

Q20. Mind-mapping helps the students to
(1) brainstorm, explore any idea and expand it
(2) use literary devices more effectively in their writing
(3) learn passively each of the linguistic items
(4) memories the grammar rules
Ans: (1) Mind-mapping means brainstorm exploring any idea and expanding it. This answer is marked at option (1) which is the only suitable answer of it. Other options give wrong inference.

Q21. Grammatical structures can be practiced in a controlled manner by
(1) doing composition exercise
(2) correcting wrong sentences written by the learners
(3) explaining the use of particular structures
(4) gap-filling grammar exercise
Ans: (3) Grammatical structures can be practiced in a controlled manner by detailing the use of particular structures. This answer is clearly indicated in option (3) which is the only right answer.

Q22. Interactive listening means listening
(1) to judge the speaker’s mood and tone
(2) carefully for word stress and intonation
(3) carefully to what is said and responding
(4) curiously to what is said
Ans: (1) Interactive listening indicates the understanding of speaker’s mood and tone. This answer is clearly interpreted in option (1) to judge the speaker’s mood and tone which is the only judicious answer. Other options are wrong.

Q23. Continuous and Comprehensive Evaluation of learner is
(1) periodic assessment of teaching
(2) periodic assessment of learning
(3) continuous tests and assignments
(4) conducting continuous tests
Ans: (2) Continuous and Comprehensive evaluation of learner is applied for estimating the learning of the student. This is clearly indicated in option (2) periodic assessment of learning. The other options give wrong answer.
Directions (Q. Nos. 24-30) Read the passage given below and answer the questions that follow by selecting the correct/most appropriate options. The Kittur Fort One can see today only the dilapidated walls and ruins of the great fort which was once known for its strength. The most important landmark as one goes towards the fort is the ‘Bahadurgad’. Situated to the South-West of the fort and outside of it, on a natural hillock, the highest in the plain, the ‘Bahadurgad’, which was the watchtower, provides a most, panoramic and commanding view of the sparsely wooded surroundings region of green grassland, fading, as if gradually into soft contoured hills in the West and the horizons on the other sides. To the North of the tower is ‘Ranagattikere’ where Rani Chennamma fought her last stubborn fight against the British, with almost savage determination. The actual fort, circular in plan, consisted of double walls, separated by moats on the outer sides, with semicircular bastions on the exterior of the outer wall. It had originally the main gateway on the East, approached by the causeway across the outer moat known as ane honda which was used for bathing the elephants. The entrances through the walls are deliberately not aligned, evidently in the interests of security. After passing by the winding path through the walls, one is led to the front side of the inposing main entrance of the palace located near the Northern arc of the inner fort wall. To the South of the palace, inside the fort, are the ruins of horse-stables and foundations of residential buildings, probably meant for the important officials of the palace. To the South-West is the heavily built watchtower relieved by a series of parallel buttresses at regular intervals.

Q24. Which one of the following statements is true?
(1) It was used as a watchtower
(2) From it, one can enjoy a view of the hills in the East
(3) Rani Chennamma rules Kittur from here
(4) Bahadurgad is situated inside the Kittur Fort
Ans: (1) Going through the passage carefully reveals that it (Bahadurgad) is a watchtower, that provides a most panoramic and commanding view of sparsely wooded surrounding region of grassland. It is stated at 7th line. Hence option (1) It was used as a watchtower. So, it is the only correct answer, other options are wrong.

Q25. Rani Chennamma fought against the British
(1) at Ranagattikere
(2) in the contoured hills
(3) in Bahadurgad Fort
(4) in the wooded grasslands
Ans: (1) The correct answer of the question is option (1) “At Ranagattikere against the British” It is clearly stated at twelfth line “To the North of the tower is Ranagattikere where Rani Chennamma fought her last stubborn fight against the British.” Other options are wrong.

Q26. From Bahadurgad, one could easily get
(1) a look at green grasslands
(2) to see tall rugged hills in the West
(3) to see a natural hillock
(4) a commanding view of a dense forest
Ans: (1) The correct answer of the question is option (1) “a look at green grasslands”. It is clearly mentioned at seventh line “The watchtower provides a most panoramic and commanding view of sparsely wooded surrounding region of green grassland.” Other options are wrong.

Q27. Unaligned gates in the walls
(1) make the fort insecure
(2) make the fort secure
(3) make the walls look imposing
(4) make the entry easy
Ans: (2) The correct answer of the question is option (2) make the fort secure. It is shown in the beginning of the third Para ” The entrances through the walls are deliberately not aligned, evidently in the interests of security”. The other options give wrong answer.

Q28. “… as one goes towards ….” ‘one’ in the above clause is a/an
(1) Pronoun
(2) verb
(3) adjective
(4) noun
Ans: (1) The answer of this question is option (1) ‘one’ is a pronoun, because one is used in place of a noun i.e. noun and the word that substitutes a noun is called a pronoun.

Q29. “… and commanding view of … .” ‘commanding’ in the above phrase is a/an
(1) adjective
(2) verb
(3) adverb
(4) noun
Ans: (1) The precise answer of the question is option (1) ‘commanding’ is an adjective as it gives a specialty of the noun view. The word that indicates the quality of subject is called an Adjective.

Q30. The word ‘Landmark’ means the same as
(1) hill
(2) adventure
(3) plain
(4) marker
Ans: (4) The accurate answer of this question is option (4). ‘Landmark’ is the synonym of option (4) marker that gives the same meaning. Other options are not correct.
Directions: (Q. Nos. 1-9) Read the passage given below and answer the questions that follow by selecting the most appropriate options.
One Sunday, morning I was traveling on a subway in Mumbai. People were sitting quietly some reading newspapers, some lost in thought. It was a calm, peaceful scene. Then suddenly, a man and his children entered the subway car. The children were so loud and rambunctious that instantly the whole climate changed. The man sat next to me and closed his eyes, apparently oblivious to the situation. The children were yelling back and forth, throwing things, even grabbing people’s papers. It was very disturbing. And yet, the man sitting next to me did nothing. It was difficult not to feel irritated. I could not believe that he could be so insensitive as to left as to let his children run wild and do nothing about it. It was easy to see that everyone else on the subway felt irritated too. So, finally, I turned to him and said Sir, your children are really disturbing a lot of people. I wonder if you couldn’t control them a little more. The man lifted his gaze as if to come to a consciousness of the situation for the situation for the first time and said softly, “Oh you’re right. I guess should do something about it. We just came from the hospital where their mother die an hour ago, I don’t know what to think and I guess they don’t know how to handle it either.” Can you imagine what I felt at that moment. My paradigm shifted. Suddenly I saw things differently, and because I saw things differently I thought, felt and behaved differently. My irritation vanished, my heart was filled with the man’s pain. Feelings of sympathy and compassion flowed freely. “Your wife just died? Oh, I am sorry
Can you tell me about it? What can I do to help?” Everything changed in an instant.

Top
error: Content is protected !!