You are here
Home > QB Subjectwise > 013 Indian Polity & Constitution Previous Year Questions

013 Indian Polity & Constitution Previous Year Questions

Indian Polity & Constitution Previous Year Questions

Q1. The State Public Service Commission is consulted on:
1. All matters relating to methods of recruitment to civil services and for civil posts in the State.
2. All disciplinary matters affecting a person in service under the State.
Which of the statements given above is/are correct?
(a) Only 1
(
b) Only 2
(
c) Both 1 and 2
(
d) Neither 1 nor 2
Ans: (c)

Q2. The Government of India appointed a Committee on Prevention of Corruption under the chairmanship of
(a) Ananthaswamy Ayyangar
(
b) P.V. Subbaiah
(
c) K. Santhanam
(
d) K. Hanumanthayya
Ans: (c)

Q3. Which of the following are the matters covered under List-I of Seventh Schedule of the Constitution of India?
1. Foreign loans
2. Atomic energy
3. Insurance
4. Public health
Select the correct answer using the codes given below:
(a) 1, 2, 3 and 4
(
b) 1, 2 and 3
(
c) 1 and 4
(
d) 2, 3 and 4
Ans: (b)

Q4. Consider the following statements:
1. The Comptroller and Auditor-General of India has no control over the issue of money from the Consolidated Fund unlike his British counterpart.
2. Government companies do not fall within the duties of the Comptroller and Auditor-General of India to audit and report on their receipts and expenditure.
Which of the statements given above is/are correct?
(a) Only 1
(
b) Only 2
(
c) Both 1 and 2
(
d) Neither 1 nor 2
Ans: (a)

Q5. Consider the following statements:
1. Estimates of expenditure charged upon the Consolidated Fund of India are not submitted to the vote of the Parliament and there can be no discussion on the same in either House of the Parliament.
2. Vote of credit is a grant approved by the Parliament in advance of the detailed examination of various demands presented to it.
3. Token grants do not involve additional expenditure.
Which of the statements given above is/are correct?
(a) 1, 2 and 3
(
b) 3 only
(
c) 2 only
(
d) 2 and 3
Ans: (b)

Q6. Who among the following was the Constitutional Advisor to the Constituent Assembly?
(a) Dr. B.R. Ambedkar
(
b) K.M. Munshi
(
c) Sir B.N. Rau
(
d) T.T. Krishnamachari
Ans: (c)

Q7. Which one of the following Directive Principles was not originally provided for in the Constitution of India?
(a) Citizen’s right to an adequate means of livelihood
(
b) Free legal aid
(
c) Uniform civil code for the citizens
(
d) Prohibition of the slaughter of cows and calves
Ans: (b)

Q8. Law made by the Parliament with respect to any matter enumerated in State List, during a proclamation of national emergency, will cease to have effect in which one of the following conditions?
(a) When the proclamation of emergency has ceased to operate
(
b) When it is repealed by the Parliament
(
c) On the expiration of six months after the proclamation of emergency has ceased to operate
(
d) On the expiration of one year after the proclamation of emergency has ceased to operate
Ans: (c)

Q9. Which one of the following schedules of the Constitution of India deals with allocation of seats in the Council of States?
(a) Third Schedule
(
b) Fourth Schedule
(
c) Fifth Schedule
(
d) Sixth Schedule
Ans: (b)

Q10. When a Bill passed by the State Legislature attempts to take away the powers of the High Court and is presented before the Governor for his assent, he:
(a) May give his assent
(
b) May withhold his assent
(
c) Is bound to return the Bill for reconsideration
(
d) Is bound to reserve the Bill for the consideration of the President
Ans: (d)

Q11. Consider the following statements in reference to the Constitution (73rd Amendment) Act
1. The Governor of a State shall constitute a Finance Commission every fifth year to review the financial position of the Panchayats.

2. The superintendence, direction and control of all elections to the Panchayats are vested in a State Election Commission.
Which of the statements given above is / are correct?
(a) Only 1
(
b) Only 2
(
c) Both 1 and 2
(
d) Neither 1 nor 2
Ans: (c)

Q12. Consider the following statements:
The Finance Commission makes recommendation to the President in respect of:
1. The distribution of net proceeds of taxes to be shared between the Union and the States
2. Assessment of natural, capital and human resources
3. The principles governing grants-in-aid to the States
4. Any other matter concerning financial relations between the Union and the States Of these statements:
(a) 1, 2, 3 and 4 are correct
(
b) 2 and 4 are correct
(
c) 1, 3 and 4 are correct
(
d) 1, 2 and 3 are correct
Ans: (c)

Q13. Match List I with List II and select the correct answer using the codes given below:
List-I List-II
(Articles Related to Co-operative Societies) (Matter Dealt With)
A. Article 243-ZI – 1. Right of a Member to get Information
B. Article 243-ZO – 2. Incorporation of Co-operative Societies
C. Article 243-ZR – 3. Supersession and Suspension of Board
D. Article 243-ZL – 4. Election of Members of Board
– 5. Application to Multi-state Co-operative Societies
Codes:

A B C D
(a) 1 4 3 2
(
b) 2 5 1 4
(
c) 2 1 5 3
(
d) 1 5 3 2
Ans: (c)

Q14. Which of the following Amendment Acts is related to the definition of ‘Ruler’?
(a) 26th Amendment Act
(
b) 16th Amendment Act
(
c) 19th Amendment Act
(
d) 24th Amendment Act
Ans: (a)

Q15. The right to ‘freedom of speech and expression’ is restricted on the grounds of:
1. The sovereignty and integrity of India
2. Contempt of court
3. Friendly relations with foreign states
4. Protection of minorities
Select the correct answer using the codes given below:
(a) 1, 2 and 3
(
b) 2, 3 and 4
(
c) 1 and 3
(
d) 1, 2 and 4
Ans: (a)

Q16. Which of the following terms was not included in a ‘Union of Trinity’ by Dr.
B.R. Ambedkar in his concluding speech in the Constituent Assembly?
(a) Liberty
(
b) Flexibility
(
c) Equality
(
d) Fraternity
Ans: (b)

Q17. Consider the following statements:
The fundamental duties provided in the constitution are:
1. To protect the sovereignty, unity and integrity of India
2. To safeguard private property
3. To protect and improve the natural environment including forests, lakes, rivers and wild life Of these statements:
(a) 1, 2 and 3 are correct
(
b) 1 and 2 are correct
(
c) 2 and 3 are correct
(
d) 1 and 3 are correct
Ans: (d)

Q18. Consider the following statements:
1. The President can commute death sentence to life imprisonment.
2. The Governor cannot commute death sentence to life imprisonment.
3. The President’s power to pardon extends to punishments or sentences by court martial.
Which of the statements given above is / are correct?
(a) 2 only
(
b) 1 and 3 only
(
c) 1, 2 and 3
(
d) 2 and 3 only
Ans: (b)

Q19. The Joint Session of the two Houses of the Parliament is chaired by the:
(a) Vice-President of India
(
b) Speaker of the House of the People
(
c) Chairman of the Rajya Sabha
(
d) Prime Minister of India
Ans: (b)

Q20. Which one of the following Constitutional Amendments made it possible to appoint one person to hold the office of the Governor in two or more states simultaneously?
(a) Constitution (Seventh Amendment) Act, 1956
(
b) Constitution (Forty-second Amendment) Act, 1976
(
c) Constitution (Forty-third Amendment) Act, 1977
(
d) Constitution (Forty-fourth Amendment) Act, 1978
Ans: (a)

Q21. ‘A transitional area’, ‘a smaller urban area’ or ‘a larger urban area’ in the context of a Nagar Panchayat, a Municipal Council or a Municipal Corporation, are specified by the Governor after considering which of the following:
1. Density of population
2. Percentage of employment in non-agricultural activities
3. Number of hospitals in the area
Select the correct answer using the codes given below:
(a) 1, 2 and 3
(
b) 1 and 2, only
(
c) 2 and 3, only
(
d) 1 and 3, only
Ans: (b)

Q22. At the central level, the Commissioner for Linguistic Minorities falls under the
(a) Ministry of Tribal Affairs
(
b) Ministry of Home Affairs
(
c) Ministry of Social Justice
(
d) Ministry of Minority Affairs
Ans: (d)

Q23. Which one of the following Articles of the Constitution of India provides that every person who is a member of a defence service or of civil service of the Union or of All-India Services holds the office during the pleasure of the President of India?
(a) Article 310
(
b) Article 315
(
c) Article 323
(
d) Article 323A
Ans: (a)

Q24. Which of the following formulates the “Model Code of Conduct for the Guidance of Political Parties and Candidates “?
(a) Parliament
(
b) Law Ministry
(
c) Supreme Court
(
d) Election Commission
Ans: (d)

Q25. Statement I :State governments are obliged to appoint a State Finance Commission under the Constitution.
Statement II:The quantum of money to be paid annually by the state governments to the local bodies is determined by the State Finance Commission.
Codes:
(a) Both the statements are individually true and Statement II is the correct explanation of Statement I.
(
b) Both the statements are individually true but Statement II is not the correct explanation of Statement I.
(
c) Statement I is true but Statement II is false.
(
d) Statement I is false but Statement II is true.
Ans: (a)

Top
error: Content is protected !!