You are here
Home > QB Subjectwise > 013 History Previous Year Questions

013 History Previous Year Questions

History Previous Year Questions

Q1. Which of the following is/are the feature(s) of the Brahmadeya Grants during c 600–1200 AD?
1. Their creation meant a renunciation of actual or potential sources of revenue by the State.
2. These grants could vary from a small plot to several villages.
3. Most grants were made in unsettled areas.
Select the correct answer using the code given below.
(a) 1 only (b) 2 and 3 only
(c) 1 and 2 only (d) 1, 2 and 3

Ans: (b)

Q2. The immediate reasons for which Siraj-ud-daula laid siege to Calcutta in 1756:
1. Fortification of the city by East India Company without Nawab’s permission.
2. East India Company gave protection to his fugitive subject in their fort.
3. East India Company ran a trade in Dastaks and permits
4. A section of the ruling class had gravitated to the English East India Company
Choose the code for correct statements:
(a) Only 1
(b) 1 and 2
(c) 3 and 4
(d) All of them

Ans: (d)

Q3. Assertion (A): Inscriptions of Ashoka have been found scattered throughout his Empire. But no inscription of this Emperor has been discovered from the north-eastern part of the country.
Reason (R): Because this part of the country did not form a part of his Empire.
(a) Both (A) and (R) are individually true and (R) is the correct explanation of A
(b) Both (A) and (R) are individually true, but (R) is not a correct explanation of A
(c) A is true, but (R) is false
(d) A is false, but (R) is true

Ans: (a)

Q4. Match List I (Personalities) with List II (Cases) using the given codes.
List I (Personality) List II (Case) (A) Ashfaqullah Khan (i) Kakori case
(B) Sukhdev (ii) Chittagong armoury case
(C) Prafulla Chaki (iii) Bomb assault in Muzaffarpur in 1908
(D) Ganesh Ghosh (iv) Lahore conspiracy case
Codes:
(A) (B) (C) (D)
(a) (iii) (i) (ii) (iv)
(b) (i) (iii) (iv) (ii)
(c) (ii) (iv) (i) (iii)
(d) (iv) (iii) (ii) (i).

Ans: (b)

Q5. Which of the following statement is false?
(a) Rashtrakuta king who never invaded India Amoghavarsha.
(b) Rashtrakuta king who constructed the Kailasha temple – Krishan I
(c) Rashtrakuta king who defeated the Pratihara ruler Nagabhatta – Govinda III
(d) Kavirajamarga was written by Indra III is Kannada.

Ans: (d)

Q6. The following were famous scholars in ancient India
1. Ashvaghosh 2. Nagarjuna
3. Vasumitra 4. Buddhaghosa
Which of them was/were contemporary of Kanishka?
(a) 1, 2, 3, 4
(b) 1 3 and 4
(c) 1 and 2 only
(d) 1, 2 and 3

Ans: (d)

Q7. Who among the following was a proponent of Fabianism as a movement?
(a) Annie Beasant
(b) A. O. Hume
(c) Michael Madhusudan Dutt
(d) R. Palme Dutt

Ans: (a)

Q8. Who among the following had moved the objectives resolution which formed the basis of the Preamble of the Constitution of India in the Constituent Assembly on December 13, 1946?
(a) Dr B R Ambedkar
(b) Dr Rajendra Prasad
(c) Sardar Vallabhbhai Patel
(d) Pandit Jawaharlal Nehru

Ans: (d)

Q9. Match List-I with List-II and select the correct answer using the code given below the Lists : List-I List-II
(Type of Land) (Meaning)
A. Urvara 1. Land watered by a river
B. Maru 2. Fertile land
C. Nadimatrika 3. Land watered by rain
D. Devamatrika 4. Desert land Code :
A B C D
(a) 2 1 4 3
(b) 3 4 1 2
(c) 3 1 4 2
(d) 2 4 1 3

Ans: (d)

Q10. The Indian notational system eased counting the world over. It was known
1. In China by 718
2. In South-East Asia by 7th c
3. In the Islamic world by 825
4. In the Western world by the 12th c
Select the code for correct statements
(a) 1 & 2
(b) 2 & 4
(c) 1, 3 & 4
(d) All the above

Ans: (d)

Q11. Match List-I with List-II and select the correct answer with the help of the code given below:
List I (Missionaries deputed by the third Buddhist Council) List II (Respective Areas)
A. Majjhantika 1. Kashmir and Gandhara
B. Maharakshita 2. Maharashtra
C. Mahadharmarakshita 3. Suvarnabhumi
D. Sona and Uttara 4. Yona
Codes:
A B C D
(a) 1 4 3 2
(b) 1 4 2 3
(c) 4 3 1 2
(d) 2 1 3 4

Ans: (b)

Q12. Match List I with List II, using the given codes.
List I List II
A. Lahore 1929 1. Fundamental Rights
B. Karachi 1931 2. National Unity
C. Faizpur 1936 3. Purna Swaraj
D. Ramgarh 1940 4. Radical Agrarian Programme
Codes:
(A) (B) (C) (D)
(a) 3 1 4 2
(b) 4 3 1 2
(c) 4 2 1 3
(d) 1 3 2 4.

Ans: (a)

Q13. Which of the following is false statement regarding Gupta’s administration?
1. The king did not impose any restrictions on the movement of his subjects.
2. The governors of the provinces were independent.
3. The lowest unit of administration was the village.
4. The Gupta kings had direct control over military.
Correct answer.
(a) 4 only
(b) 2 only
(c) 1 and 3
(d) 2 and 4

Ans: (a)

Q14. Match the following List I List II (Person) (Associated in Formation of)
A. GK Gokhaie 1. Servants of Indian Society
B. MM Malaviya 2. Banaras Hindu University
C. C Rajagopalachari 3. Free India Society
D. VD Savarkar 4. Swatantra Party
Codes :
A B C D
(a) 1 2 4 3
(b) 3 4 2 1
(c) 1 4 2 3
(d) 3 2 4 1

Ans: (a)

Q15. The name of the famous person of India who returned the Knighthood conferred on him by the British Government as a token of protest against the atrocities in Punjab in 1919 was:
(a) Tej Bahadur Sapru
(b) Ashutosh Mukherjee
(c) Rabindra Nath Tagore
(d) Syed Ahmad Khan

Ans: (c)

Q16. ‘The Musalman’, the handwritten daily newspaper in circulation since 1927, is published from which one of the following places?
(a) Chennai (b) Hyderabad
(c) Mysore (d) Lucknow

Ans: (d)

Q17. Consider the following statements about the different meanings of ‘Swaraj’ as articulated by Mahatma Gandhi :
1. Swaraj is intimately linked with Ahimsa (non-violence) and Satyagraha (adherence to truth).
2. Swaraj has two senses-one ‘ political and one beyond the realm of politics.
3. Swaraj is something that requires time and patience to acquire.
4. With determination, Swaraj could be obtained easily and quickly.
Which of the statements given above is/are correct?
(a) 1 only (b) 1 and 2 only
(c) 3 and 4 (d) 1, 2 and 3

Ans: (d)

Q18. Some authors and their works are cited below:
1. Subramanya Bharati – Meghnad Badh Kavya
2. Bhai Vir Singh – Rana Surat Singh
3. Rabindranath Tagore – Gitanjali
4. Michael Madhusudan Dutt – Kuyil Pattu
Select the code for correct combinations:
(a) 1 and 2
(b) 2 and 3
(c) Only 3
(d) 1 and 4

Ans: (b)

Q19. Which one of the following statements is correct?
(a) Essentials of Jain philosophy
(b) Commentaries on Sanskrit poetics
(c) Expanded sermons of Buddha
(d) Exposition of logic in Pali language

Ans: (c)

Q20. The administrative and economic unification of India by the British also paved the way for the rise of the Indian National Movement. Which of the following statement(s) is/are incorrect in this regard?
A. The British unified India by introducing a uniform and modern system of government throughout the country.
B. The destruction of the local self sufficient economy had increasingly atomised India’s economic life.
C. The introduction of modern trade and industries had interlinked the economic fate of the people living in different parts of India.
D. The introduction of a modern means of transport and communication had promoted mutual contact among the people.
Select the correct answer from the codes given below:
(a) B and C
(b) only B
(c) only C
(d) C and D.

Ans: (b)

Q21. Which of the following statements about the army of the king is not correct?
(a) The army traditionally had four arms, namely, chariots drawn by oxen, elephants, cavalry and infantry
(b) The captains of the army were invested with the title of Enadi
(c) The soldiers wounded in battle were well attended
(d) Death on the battlefield was considered to lead to heaven

Ans: (c)

Q22. List-I List-II (Individuals) (Movements)
A. Baba Ramsingh 1. Satya Mahima Dharma B Mirza Ghulam Ahrned 2. Rahnumai Mazdayasan Sabha C Mukund Das 3. The Namdhari Movement D Nauroji Furdunji 4. The Ahmadiyah Movement
Codes:
A B C D
(a) 3 4 1 2
(b) 4 3 1 2
(c) 4 3 2 1
(d) 3 4 2 1

Ans: (a)

Q23. The real intention of the British to include the princely states in the Federal Union proposed by the India Act of 1935 was to
(a) exercise more and direct political and administrative control over the princely states
(b) involve the princes actively in the administration of the colony
(c) finally effect the complete political and administrative take-over of all the princely states by the British
(d) use the princes to counter-balance the antiimperialist doctrines of the nationalist leaders

Ans: (d)

Q24. With reference to Buddhist history, tradition and culture in India, consider the following pairs :
Famous shrine Location
1. Tabo monastery and : Spiti Valley temple complex
2. Lhotsava Lhakhang : Zanskar Valley temple, Nako
3. Alchi temple complex : Ladakh
Which of the pairs given above is/are correctly matched?
(a) 1 only
(b) 2 and 3 only
(c) 1 and 3 only
(d) 1, 2 and 3

Ans: (c)

Q25. Which one among the following statements about the coins of the Gupta rulers is correct?
(a) The obverse and reverse, both had only the king’s portrait and date
(b) The obverse an reverse, both had only an image of a deity and date
(c) The obverse generally had king’s portrait and reverse had an image of a deity or a motif
(d) The obverse generally had king ‘s portrait and reverse always had a date

Ans: (c)

Top
error: Content is protected !!